Kaiser i Parrot CK3100 - pytanie do użytkowników

• 39 Odpowiedzi
  • 14292 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mrshadow

• 38
  • Sprzęt: Samsung Galaxy SIII
Kaiser i Parrot CK3100 - pytanie do użytkowników
« dnia: Czerwiec 17, 2008, 08:52:13 »
Witam. Nie jestem pewny czy piszę we właściwym dziale, więc w razie czego proszę Moderatora o przeniesienie wątku.

Niedawno zainstalowałem w aucie papugę. Generalnie wszystko działa, jednak czasem występuje dość denerwująca sytuacja - np. przy porannym odpaleniu samochodu, gdy urządzenia zaczynają się "dogadywać" na parrocie pojawia się napis "rozmowa" i idzie sobie paseczek, Kaiser wybudza się z uśpienia, a radio się wycisza. Ten stan trwa bez końca, nie pomaga wyłączenie zapłonu, radia ani bluetootha w Kaiserku. Jedyny sposób to wykonać jakiekolwiek połączenie, dosłownie na 1 sekundę. Wtedy po jego zakończeniu wszystko wraca do normy...
To najczęściej występuje po dłuższym "niewidzeniu" się telefonu z papugą.

Czy aktualizacja parrota może coś zmienić? (Jeśli dobrze pamiętam jest tam wersja 4.17a)
Czy problem leży raczej po stronie Kaiserki?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. Pozdrawiam.

*

Offline Driv3r

• **
  • 128
  • Sprzęt: TomTom Go 600 / Go 1005 Live
Odp: Kaiser i Parrot CK3100 - pytanie do użytkowników
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 17, 2008, 09:12:11 »
Ja mam nokie CK-15W i dziala bez problemow, nawet kontakty sie kopiuja poprawnie do zestawu (od WM 6.1), wiec u Ciebie wina jest wybitnie papugi

*

Offline Kanapa70

• *
  • 97
  • pdaclub.pl/info.php?id=6656
    • Cała prawda o pieniądzu.
  • Sprzęt: TyTN II - w testach, na zapasie MDA Vario II from T-Mobile Germany.
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 17, 2008, 21:57:39 »
... czasem występuje dość denerwująca sytuacja - np. przy porannym odpaleniu samochodu, gdy urządzenia zaczynają się "dogadywać" na parrocie pojawia się napis "rozmowa" i idzie sobie paseczek, Kaiser wybudza się z uśpienia, a radio się wycisza.

W TyTnie mam podobnie - wciśnij czerwoną słuchawkę zakończenia rozmowy.

Jeśli dobrze pamiętam jest tam wersja 4.17a - to jest ostatnia wersja softu.

A może ktoś zna namiary na pomoc techniczną Parrota? Ta na forum angielskim jest żenua.

Pozdr

K..a
TyTN II : 1.83.464.0 PLK - ale to się zmieniło, 09/27/07, 1.27.15.32, 22.51.88.13W
TyTN: ROM  POLOK v.3 by Don Q-ka, Radio - optymalne., P-V 32.87.7020.20H

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 17, 2008, 22:00:47 »
Mam dokladnie to samo z moim PARROTEM. Sprobuj sprawdzic czy na stronie producenta zestawu nie ma nowszego oprogramowania niz Twoja wersja. Z aktualizacji na aktualizacje jest coraz lepiej (kiedys mi sie to dzialo prawie codziennie, teraz co pare dni). Z NOKIA 9500 PARROT dzialal mi swietnie (wybieranie glosowe, jakosc rozmow, wyswietlanie kontaktow w nazwisk, a nie imion, itd.), a z KAISEREM jest niestety kiepsciutko. Miejmy nadzieje, ze kiedys to wkoncu poprawia.

*

Offline Driv3r

• **
  • 128
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 17, 2008, 22:12:38 »
tak z ciekawosci ile kosztuje taki parrot?
jezeli nie zmieniliscie systemu z WM 6.0 na WM 6.1 to zmiencie - jest poprawiona obsluga BT, wiec moze pomoze.

*

Offline MietasM

• 272
  • Sprzęt: Sony Xperia P, Ipaq 316, Phantom NaviBox HD
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 18, 2008, 08:53:32 »
zaczynają się "dogadywać" na parrocie pojawia się napis "rozmowa" i idzie sobie paseczek, Kaiser wybudza się z uśpienia, a radio się wycisza. Ten stan trwa bez końca, nie pomaga wyłączenie zapłonu, radia ani bluetootha w Kaiserku. Jedyny sposób to wykonać jakiekolwiek połączenie, dosłownie na 1 sekundę. Wtedy po jego zakończeniu wszystko wraca do normy...
Czy aktualizacja parrota może coś zmienić? (Jeśli dobrze pamiętam jest tam wersja 4.17a)
Czy problem leży raczej po stronie Kaiserki?

Mam nowszą wersję papugi 3200LS i miałem podobny problem. Aktualizacja softu sprawę załatwiła, choć nie do końca. Nadal zdarzają się te przypadki, ale zestaw zamyka takie pseudopołączenie po sekundzie lub dwóch. Wina chyba tak naprawdę leży po stronie kaiserki, bo softreset załatwia sprawę na jakiś czas. A producent zestawu po prostu zrobił co mógł po swojej stronie, żeby obejść jakoś problem.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 18, 2008, 09:45:14 »
U mnie było dokładnie tak samo z CK3100. Aktualizacja softu pomogła, choć po aktualizacji raz mi się to jeszcze zdarzyło. Co ciekawe, zdarzało mi się to wcześniej nieporównanie częściej z zestawem Nokii (dlatego kazałem go zmienić w aucie na Parrota) - pomagał tylko soft reset Kaisera. Z Parrotem jeżdżę już dwa miesiące i tylko raz mi się to zdarzyło po aktualizacji oprogramowania (wcześniej przez ok. tydzień była to codzienność).

*

Offline mrshadow

• 38
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 18, 2008, 09:55:38 »
Driv3r - za parrota ck3100 zapłaciłem 379 zł łącznie z przesyłką w Polskich Sklepach Internetowych. Dorzucili jeszcze kartę SD 1GB, ponieważ spóźniali się z dostawą i prawie zrezygnowałem z ich usług ;)
Ale w końcu wywiązali się, a cenę mieli najniższą.

Co do aktualizacji to na stronie producenta widzę, że na tą chwilę mam najnowszą wersję :(  Pozostaje poczekać na update.....

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2008, 10:20:21 wysłana przez mrshadow »

*

Offline Driv3r

• **
  • 128
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 18, 2008, 10:11:28 »
dzieki:)
chociaz jak za cos o czym nie slyszalem stosunkowo drogo;)
moja nokia ck-15w kosztowala ok 430 pln
do parrota kopiuja Wam sie kontakty?

*

Offline mrshadow

• 38
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 18, 2008, 10:21:17 »
tak, następuje synchronizacja kontaktów po włączeniu zapłonu, również rejestr połączeń.
tu można poczytać o tej papudze:

http://www.parrot.com/usa/products/hands-freecarkits/ck3100-lcd
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2008, 10:23:05 wysłana przez mrshadow »

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 18, 2008, 13:19:41 »
dzieki:)
chociaz jak za cos o czym nie slyszalem stosunkowo drogo;)
moja nokia ck-15w kosztowala ok 430 pln
do parrota kopiuja Wam sie kontakty?

Parrota od Nokii różni to, że Nokię znasz z telefonów i (jak mawiają niektórzy) "Nokia dobrze współpracuje z Nokią" - u mnie kontakty zasysały się bardzo dziwnie, mieszały się, nie do końca chciało działać wybieranie głosowe. poza tym ta "nibyrozmowa" pojawiała się przy uruchomieniu auta (zestawu) przynajmniej raz dziennie. Parrot to bardzo dobry i markowy sprzęt (to, że ty o nim nie słyszałeś, to nie znaczy, że jest kiepski albo mało znany), opcja aktualizacji softu znakomicie zwiększa jego wartość (pozwala producentowi dostosować go do zmieniających się warunków, nowych sprzętów, wyeliminować błędy). Kontakty się kopiują, w dodatku możesz do nich dodać znaki głosowe wprost na zestawie, niekoniecznie korzystać z tych, które masz w telefonie (ja mam KAŻDY kontakt opatrzony znakiem głosowym) i działa to wyśmienicie. Jedyny kłopot występuje przy długich nazwiskach - na wyświetlaczu nie widzisz później końcówki nazwiska i oznaczenia czy jest to telefon komówkowy, domowy czy biurowy (każdy numer zapiywany jest jakby jako kolejny kontakt z tym samym nazwiskiem). jak dla mnie to najlepszy i najbardziej uniwersalny sprzęt z tych, z których korzystałem (Nokia, SE, Parrot w dwóch wersjach - CK3100 i CK 3200). Nie zamieniłbym Parrota na Nokię za żadne pieniądze - jak kupowałem, cena nie miała dla mnie znaczenia, bo po pierwsze auto w leasingu, więc płatność w 36 ratach leasingowych, a po drugie - auto jest reprezentacyjnym autem firmowym (kosztującym ok. 140 tys. zł), więc ten koszt znika w całości i nie płacę z prywatnej kasy.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2008, 13:21:49 wysłana przez 6nt »

*

Offline Driv3r

• **
  • 128
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 18, 2008, 19:05:16 »
spokojnie, a ja nie mowie ze to sie do niczego nie nadaje ;)
jeszcze jedno pytanko - ck-15w ma centralke, glosnik, ekran i sterownik z pokretlem i sluchawkami.
jak to wyglada w parrotach? zmieniam autko, cena tez nie gra roli i szukam alternatywy dla nokii.
czy parrot ma podtrzymanie napiecia (czyli podczas rozmowy wylaczam silnik a zatem i zaplon a zestaw jeszcze chwile sie podtrzymuje).

co do nokii - kontakty sie kopiuja od wersji 6.1 zupelnie normalnie, niby rozmowy nie ma w ogole, wybieranie glosowe - nie korzystam

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 18, 2008, 19:13:14 »
Parrot ma:
- centralkę - na 100%
- wyświetlacz ze zintegrowanym pokrętłem i przyciskami (tu inaczej, moim zdaniem lepiej niż w Nokii wszystko jest w jednym module)
- podtrzymanie zasilania na 100%, bo inaczej "znikałyby" skopiowane kontakty
- co do głośnika to nie jestem pewien, bo ja mam podłączone do głośników radiowych (jakość dźwięku zdecydowanie lepsza, ale radio musi być do tego przystosowane)
 Najlepiej poszukaj opisów na stronie Parrota.

*

Offline Driv3r

• **
  • 128
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 18, 2008, 19:18:02 »
co do zintegrowanego pokretla nie zgodze sie z Toba - wyswietlacz od nokii wrzucilem sobie pod daszek licznikow a pokretlo obok kierownicy (a planuje w podlokietnik w drzwiach zeby bylo wygodniej).

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 18, 2008, 22:18:59 »
No to chyba kwestia przyzwyczajenia. Ja wolę manipulowac tam gdzie widzę, nie lubię manipulować np. koło radia, a patrzeć przed siebie... Poza tym znaki głosowe do każdego kontaktu (imię i nazwisko albo nazwa) znakomicie ułatwiają działanie bez potyrzeby manipulowania.

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 19, 2008, 21:59:07 »
U mnie było dokładnie tak samo z CK3100. Aktualizacja softu pomogła, choć po aktualizacji raz mi się to jeszcze zdarzyło. Co ciekawe, zdarzało mi się to wcześniej nieporównanie częściej z zestawem Nokii (dlatego kazałem go zmienić w aucie na Parrota) - pomagał tylko soft reset Kaisera. Z Parrotem jeżdżę już dwa miesiące i tylko raz mi się to zdarzyło po aktualizacji oprogramowania (wcześniej przez ok. tydzień była to codzienność).

Mam to samo, mozecie mi powiedziec jak zaktualizowac soft w takim urzadzeniu? Moge zrobic to sam czy musi to zrobic serwis ?

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 19, 2008, 22:15:59 »
Sam przez BT. Bardzo prosto - zajrzyj na stronę Parrota i poszukaj update tool czy jakoś tak - tam masz programik i manual do niego.

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 19, 2008, 22:21:57 »
Wydaje mi sie z pamieci, ze mam ostatnia wersje u siebie. Czy warto mimo to aktualizowac cos co juz mam?

Czy jest to problem Kaisera czy Parrota? Jak nalepiej skasowac ten problem jak juz sie pojawi? Czy tylko soft reset pomaga ?

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 19, 2008, 22:25:11 »
Jak się pojawia, to tylko soft reset. Ja bym wgrał soft - niczym chyba nie ryzykujesz, a może masz nie do końca to samo?

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 19, 2008, 22:32:42 »
A moze to wina Kaisera i pomoze hard reset ?

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 19, 2008, 23:03:37 »
Ja bym tak nie twierdził, że to wina tego czy tamtego. Po prostu Kaisery widocznie nienajlepiej współpracują z zestawami głośnomówiącymi BT i już. Hard Reset nie pomoże - próbowałem. No, chyba że u ciebie przyczyna jest inna. A' propos - u mnie przed jakąś godziną znów się to pojawiło - soft reset załatwił sprawę. Zdarzyło się pierwszy raz od chyba 2 miesięcy.

*

Offline mrshadow

• 38
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 20, 2008, 10:57:12 »
U mnie w takiej sytuacji czasem pomaga kilkukrotne naciśnięcie czerwonej słuchawki na parrocie lub próba nawiązania jakiegokolwiek połączenia i jego natychmiastowe zakończenie - soft resetu nie robiłem.
Ten problem jest czasem upierdliwy, bo blokuje radio w samochodzie....
Poza tym jest to chyba przypadkowe, czasem kilka dni jest wszystko ok, a czasem zdarza sie kilka razy dziennie.
poczekam na nowa wersje oprogramowania do parrota i zrobie upgrade

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 22, 2008, 20:28:49 »
W moim Parrocie wersja oprogramowania to: 4.17_D

Na stronie Parrota jest wersja 4.17. Co oznacza literka D? Czy mam wersje ostatnia ?

*

Offline mrshadow

• 38
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 23, 2008, 10:47:07 »
przed chwilą nadzędzie do aktualizacji parrota (Parrot software update tool) pobrało automatycznie wersję 4.17a, wynika z tego że na chwilę obecną nie ma dostępnej nowszej wersji oprogramowania....
U mnie w zestawie zakupionym 3 tygodnie temu jest właśnie ta wersja softu.

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 23, 2008, 17:37:59 »
przed chwilą nadzędzie do aktualizacji parrota (Parrot software update tool) pobrało automatycznie wersję 4.17a, wynika z tego że na chwilę obecną nie ma dostępnej nowszej wersji oprogramowania....
U mnie w zestawie zakupionym 3 tygodnie temu jest właśnie ta wersja softu.

A mozecie sprawdzic w urzadzeniu jaka macie literke wpisane po wersji softu? Jak pisalem wczesniej u mnie jest D, jak...doniczka :)

*

Offline Mazak

• *
  • 99
  • Sprzęt: Htc Desire HD
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 23, 2008, 18:32:57 »
Ja miałem dokładnie to samo. Po wgraniu wm6.1 WWE problem się rozwiązał a zrobiłem to 2 tygodnie temu.

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 23, 2008, 21:51:55 »
Ja miałem dokładnie to samo. Po wgraniu wm6.1 WWE problem się rozwiązał a zrobiłem to 2 tygodnie temu.
Troche sie obawiam wgrywania wm6.1 bo mam sprzet na gwarancji i nie wiem czy w razie jakiejs awarii sprzetu jej nie strace.

*

Offline Mazak

• *
  • 99
  • Sprzęt: Htc Desire HD
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 24, 2008, 09:57:54 »
Ja też mam na gwarancji i po wgraniu jej nie utraciłem. Jeżeli twój sprzęt jest nie brandowany i kupiony od dystrybutora HTC to nie ma żadnego zagrożenia. Logujesz się na stronie htc i ściągasz oficjalny 6.1. Na forum też są podane linki do tego romu.

*

Offline collins

• 15
  • Sprzęt: HD2
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 10, 2008, 21:58:40 »
Widze ze koledzy maja rożne problemy z tym zestawem ,w sumie po to jest to forum ale ja mam inne pytanie. Czy warto kupić ten zestaw i czy są jacyś użytkownicy którzy nie maja żadnych problemów z tym sprzętem i są z niego zadowoleni. Proszę o pomoc ponieważ chce kupić taki zestaw lecz wymagam jednak od niego żeby on dzialal ;)

*

Offline Kanapa70

• *
  • 97
  • pdaclub.pl/info.php?id=6656
    • Cała prawda o pieniądzu.
  • Sprzęt: TyTN II - w testach, na zapasie MDA Vario II from T-Mobile Germany.
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 10, 2008, 22:15:01 »
 Czy warto kupić ten zestaw i czy są jacyś użytkownicy którzy nie maja żadnych problemów z tym sprzętem i są z niego zadowoleni.

B) Jeżeli chcesz mieć zestaw głośnomówiący, który przy prędkości 120 km/h redukuje szumy do poziomu niesłyszalnych to  :grin:.

Znaczniki głosowe  :O~ .

Samodzielny update oprogramowania  :P.

Od kiedy mam to zamontowane brak nerwowych ruchów i szukania telefonu po kieszeniach.  :ok:

Z kontaktami to trochę nie tego - sam mam problem, że sortuje po imieniu  :worried:.  Musze pogrzebać w ustawieniach - przed resetem było ok.

Jeżeli nie potrzebujesz bajeru z kontaktami to weź wersję niższą i będziesz szczęśliwy.
 Tylko załatw przy montażu instalację z dźwiękiem przez głośniki od radia.
Zwróć uwagę czy nie trzeba adaptera - paru kabelków z wtyczką odpowiednią do typu auta.
Chyba, że będziesz ciął instalację http://www.parrot.com/usa/support/installationdiagrams/us_parrotcavparrotck3100lcd .

Pozdr

K..a
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2008, 22:18:06 wysłana przez Kanapa70 »
TyTN II : 1.83.464.0 PLK - ale to się zmieniło, 09/27/07, 1.27.15.32, 22.51.88.13W
TyTN: ROM  POLOK v.3 by Don Q-ka, Radio - optymalne., P-V 32.87.7020.20H