Kaiser czy Asus A696

• 12 Odpowiedzi
  • 762 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kaiser czy Asus A696
« dnia: Kwiecień 01, 2008, 14:14:57 »
Witam, na początek nie wiem czy to jest do końca odpowiedni dział  :)

W najbliższym okresie zamierzam kupić jedno z wyżej wymienionych urządzeń. Będzie mi służyło głównie do nawigacji i korzystania z wifi. W kaiserze widzę ten plus, że mam odrazu zintegrowany telefon, a przy asusie dodatkowo bym musiał nosić telefon, ale natomiast otrzymam większy ekran.

Powiedzcie mi czy na obu urządzeniach można instalować te same aplikacje, bo coś słyszałem że na windows mobile dla smartphonów jest ograniczona ingerencja w to co instalujemy.

W którym urządzeniu: dłużej będzie trzymała bateria? wyświetlacz będzie się lepiej sprawował na świetle dziennym? lepiej nadawał się do oglądania filmów? jest mocniejsza antena od wifi?

Z góry dzięki za odpowiedzi  :D

*

Offline d112

• **
  • 132
Odp: Kaiser czy Asus A696
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 01, 2008, 14:43:45 »
Polecam Ci kaisera ma ekran 2,8 i wcale mi to nie przeszkadz bardzo czytelny i widoczny , co do bateri niewiem u mnie 4-5 dnia przy noramlnym uzywaniu (dzwonie , korzystam z neta i czasem z nawigacji) Procesor podobny ,  w kaiserku  windows mobile 6 plus na jego strone , wygodna klawiatura , oraz bardzo duzy zasięg wi-fi , co do gps mialem wczwsniej gps na bluetooth to lapal sygnal 20 sek a u mnie kaiser 6 sek lapie fixa , ani razu nie stracilem sygnalu.

*

Offline siemi1

• 501
    • forum
  • Sprzęt: Samsung Omnia II 8GB Orange,
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 01, 2008, 16:04:34 »
mim zdaniem asusow brakuje mdułu gsm  jets dosyc sporym mam kasera a mojciec ma A696 rzadko uzywa tylko do nawigacj jak by mial jesze mozliwosc gsm t bylo by extra bo duzy ekran a tak to A696 lezy na pułce w kurzu:/

*

Offline Pinnhead

• **
  • 133
  • Sprzęt: Moto Flipout
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 01, 2008, 18:09:44 »
Na Kaisera nie wgrywasz programów dla Win Smartphone a Windows Mobile Phone Edition. Taka drobna różnica ;)
Powinny działać te same (pod warunkiem, że działają pod win 6.0 i obsługują rozdzielczość 320x240 w przypadku Kaisera)
Ipsa sua melior fama

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 01, 2008, 19:12:02 »
Ja nie znam ASUSa, więc na jego temat się nie wypowiem. Wiem tylko, że po tych kilku dniach użytkowania Kaisera jestem w stanie zachować czyste sumienie, polecając go śmiało każdemu. Świetny sprzęt, bardzo szybki i wydajny. Super.

*

Offline kubaa

• 522
    • asuspda.pl
  • Sprzęt: Asus A696
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 01, 2008, 19:43:54 »
Ja polecam asusa- dobry i stabilny sprzęt. A wątek do działu zakupy się nadaje  :wink:
Było: ASUS A686; ASUS A696; HTC Universal; HTC Wizard; ASUS P565, ASUS P552w, Nuvifone G60, Nec MobilePro 900, ASUS P320, ASUS P527, ASUS m930, Toshiba g900,

*

Offline Adim

• *
  • 83
  • Sprzęt: Asus A696 & hx4700
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 01, 2008, 20:09:21 »
Miałem Kaisera, mam Asusa.
Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy chcesz mieć all-in-one czy prawie all-in-one.

Ja wybrałem tą drugą opcję. Jednak wolę mieć oddzielnie telefon a oddzielnie pda ze zintergowanym GPS-em, ale to tylko moja opinia.
Co do czasu "łapania fixa" faktycznie w Kaiserze było to kilka sekund, ale w Asusie również nie trwa to dłużej. W Kaiserze jest za to odpowiedzialny w głównej mierze program, który pozwala na ściągnięcie aktualnych tabel efemerydów z internetu. Po dograniu tego programu do Asusa, czas złapania sygnału jest podobny. Sygnału w trakcie nawigacji również nie traci. Faktycznie w Asusie jest słabszy zasięg wi-fi, ale mi wystarcza.
Natomiast różnica w wielkości ekranu jest zdecydowanie zauważalna np. przy czytaniu ebooków.
W Kaiserze za plus można uznać klawiaturę sprzętową, ale na Asusie można zainstalować np. SPB Full Screen Keyboard i również nie ma problemu.
W Kaiserze natomiast bardziej przypadł mi do gustu rysik, w Asusie natomiast jest teleskopowy  i wyciągany z boku urządzenia :)
Asus wg mnie jest solidnie wykonanym sprzętem, przód urządzenia jest wykonany z aluminium.
No i w komplecie z Asusem dostajesz dodatkowo ładowarkę samochodową i solidny uchwyt.
Ale decyzja należy do Ciebie...
Pozdrawiam.
HP 4150 => FS Pocket Loox420 => HP hx2410 => HP hx4700 => HTC Kaiser => Asus A696 & hx4700

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 01, 2008, 20:16:26 »
Właśnie problem tkwi w tym czy z kaisera można korzystać jak z normalnego telefonu? W którym z urządzeń głośnik jest lepszy? Adim Ty masz chyba najlepsze porównianie, jak wygląda użytkowanie jednego i drugiego przy nawigacji? Ile wytrzyma Ci bateria przy załączonym gps w Asusie?

*

Offline Adim

• *
  • 83
  • Sprzęt: Asus A696 & hx4700
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 01, 2008, 21:40:15 »
Z Kaisera można korzystać jak z normalnego telefonu, jednak komfort użytkowania nie jest taki sam jak w normalnym telefonie i właśnie z tego wzglęgu m. in zrezygnowałem z Kaisera. Szybkość działania mojej obecnej Nokii 6233 (do tego telefonu porównuję bo takiego używam) zdecydowanie przewyższa Kaisera.
Głośnik wewnętrzny Nokii i Kaisera wg mnie jest takiej samej jakości, natomiast jeśli chodzi o głośnik zewnętrzny przeznaczony do rozmów przez tryb głośnomówiący - tutaj akurat Kaiser odpada w przedbiegach. Jakość dzwięku w Nokii jest rewelacyjna, natomiast w Kaiserze ten dźwięk jest taki jakby metaliczny. Natomiast jeśli chodzi o komunikaty w trybie nawigacji - nie można się do niczego przyczepić. Czyli krótko wg mnie w Kaiserze nie da się prowadzić rozmów w trybie głośnomówiącym, chyba że jest już jakaś poprawka do tego.

Natomiast jeśli chodzi o nawigację, uważam że Asus sprawdzi się lepiej chociażby ze względu na większy ekran. O baterii nie mogę Ci nic powiedzieć, bo jak używam Asusa w trybie nawigacji to jest podłączony cały czas do ładowarki samochodowej, więc w zasadzie się ładuje a nie rozładowuje  :)

Życzę trafnego wyboru i pozdrawiam.
HP 4150 => FS Pocket Loox420 => HP hx2410 => HP hx4700 => HTC Kaiser => Asus A696 & hx4700

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 01, 2008, 22:48:30 »
No i w komplecie z Asusem dostajesz dodatkowo ładowarkę samochodową i solidny uchwyt.

Ja z Kaiserem też dostałem naprawdę solidny i wygodny uchwyt i bardzo estetyczną ładowarkę samochodową. Wszystko zależy gdzie kupujesz - w orangutanie (proszę potraktować to jako informację, a nie reklamę) dostajesz ładowarkę i uchwyt samochodowy, a oprócz tego AutoMapę i kartę 1GB. W ogóle uważam, że najlepszym pomysłem na kupienie Kaisera jest skorzystanie z promocji w jakiejś sieci - oni zawsze coś dokładają.

Co do rozmów głośnomówiących, to sorki, Adim, ale mam inne zdanie. Wprawdzie w swoim aucie korzystam z zestawu, ale teraz jeżdżę od czasu do czasu różnymi innymi autami i tam korzystam z wbudowanego głośnika. Fakt - jak przycisnąłem mocniej gaz na trójce w Jaguarze 2,5 V6, to ryk silnika utrudnił zrozumienie rozmówcy, ale przy normalnych autach i normalnej jeździe spokojnie i komfortowo da się rozmawiać. Możesz jednak mieć rację w jednym - być może jest to kwestia oprogramowania (ROMu). Oczywiście, dźwięk nie jest idealny, ale w końcu to all-in-one (co słusznie Adim zauważył).

Ja kupiłem Kaisera, bo lubię mieć wszystko w jednym. Poprzednio korzystałem z MIO A701 (teraz jeździ z nim, jako GPSem, moja żona) i jednak wolałem telefon osobno (stąd mój SE K800i), ale Kaiser daje jednak na tyle więcej w tej dziedzinie niż MIO, że poprzestaję na nim. Oczywiście, moduł telefoniczny ma słabszy niż telefony, ale śmiem twierdzić, że bije na głowę wszystkie inne palmtopo-telefony (oczywiście opieram się tylko na tym co sam testowałem lub przeczytałem z testów innych osób). Jeżeli więc ktoś chce mieć palmtopo-telefon ze świetnym wifi, bardzo dobrą klawiaturką i dobrym modułem telefonicznym, wzbogacony o GPS, dużo RAMu i spora liczbę definiowalnych klawiszy sprzętowych (duuuża zaleta Kaisera), to Kaisera bez żenady polecam.

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 01, 2008, 22:54:29 »
Czy do nawiązywania/odbierania połączeń można korzystać TYLKO z klawiszy pod ekranem? podkreślam bez dotykwania ekranu i rozswówania klawiatury? (znając życie to można, ale wolałbym to potwierdzić ;p)

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 01, 2008, 22:56:57 »
Można. Z klawiszy pod ekranem i np. pokrętła z boku obudowy do nawigowania wśród kontaktów (super wygodne rozwiązanie!).

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 01, 2008, 22:59:18 »
To już chyba wszystkie wątpliwości na tę chwilę rozwiane  :D

Zobaczymy teraz co znajdę szybciej w atrakcyjnej cenie  :P

PS.Jak coś mi się jeszcze przypomni to napiszę  B)