HTC TyTn II - problem z Automatą 4

• 11 Odpowiedzi
  • 1182 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

HTC TyTn II - problem z Automatą 4
« dnia: Czerwiec 06, 2009, 20:14:20 »
Witam. Posiadam telefon HTC TyTn II wraz z orginalna Automapą 4 ktora dostalem wraz z zakupem telefonu w salonie Orange. Problem wyglada tak, ze gdy wlaczam Automape, caly czas pisze "Szukam sygnalu GPS..." I tak caly czas. Poprostu GPS nie chce sie polaczyc. Grzebalem troszke w portach ale to nic nie dalo. Mam aktualnie (od nowosci) w Automapie ustawiony port "Auto (COM4)" predkosc 4800 bps a w urzadzeniu (Start > Ustawienia > System > Zewnetrzny GPS) port programu GPS "COM4". Nie mam pojecia co zrobic aby moj GPS dzialal :( Prosze o pomoc.

Dodam jeszcze ze Kaiser pracuje w WM 6.1 i byl z niego zdejmowany simlock. Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi.

*

Offline grzemach

• 269
    • Info Enterprise
  • Sprzęt: HTC TyTN II
Odp: HTC TyTn II - problem z Automatą 4
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 06, 2009, 20:17:16 »
tutaj http://automapa.pl/?PEI=55442&lng=PL możesz sprawdzić czy masz (i do kiedy) ważna licencję, najpierw sprawdź to i napisz resztę będziemy w stanie wtedy dopiero powiedzieć.
Bo jeśli masz ważna licencję, ściągnij 5.5.1, jeśli nie masz, musisz ściągnąć którąś z wersji starszych, ale to dopiero będzie można określić jak napiszesz do kiedy masz ważną licencję.

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 06, 2009, 20:20:55 »
Tylko ze ja ten telefon kupilem i nie wiem na jaki mail zostala zarejestrowana mapa :s A wiem ze GPS przed zdjeciem simlocka sie polaczyl i znajomy mi mowil ze cos moze w portach sie pozmienialo i trzeba skonfigurowac.

*

Offline robdevil

• 6
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 06, 2009, 20:53:14 »
W tych ustawieniach co wyżej zaznacz automatyczne zarządzanie gps w zakładce dostęp. W zakładce sprzęt zaznacz tylko wartość 4800 bez portu  zakładka programy port com4.

*

Offline boobass

• **
  • 177
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note 2
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 06, 2009, 20:57:50 »
Tylko ze ja ten telefon kupilem i nie wiem na jaki mail zostala zarejestrowana mapa :s A wiem ze GPS przed zdjeciem simlocka sie polaczyl i znajomy mi mowil ze cos moze w portach sie pozmienialo i trzeba skonfigurowac.

Możesz zadzwonić pod 22-859-0240 BOK automapy i poprosić przypisanie nowego emaila do numeru licencji i po sprawie. Robiłem tak i potem bez problemu mogłem pobrać najnowszą AM ze strony www.

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 06, 2009, 21:00:42 »
W tych ustawieniach co wyżej zaznacz automatyczne zarządzanie gps w zakładce dostęp. W zakładce sprzęt zaznacz tylko wartość 4800 bez portu  zakładka programy port com4.

Mam dokladnie tak jak mowisz.
W zakladce "Dostep" jest zaznaczona ta opcja "Automatycznie zarzadzaj systemem GPS".
W zakladce "Sprzet" Port sprzetu GPS - (Brak), a szybkosc transmisji 4800.
W zakladce "Programy" Port programu GPS - COM4

*

Offline lesiot

• 592
  • Sprzęt: N70, HTC TyTN II, N900
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 06, 2009, 21:31:29 »
A jeszcze takich kilka prostych pytań...

1. Czytałeś inne podobne wątki o problemach z GPSem ? (Jeżeli nie, to nie czytaj pozostałych pytań tylko poszperaj w archiwum).
2. Sprawdzałeś sam GPS (inny program niż AM)?
3. Gdzie sprawdzasz tą AM, jaka jest pogoda?
Ostatnio: ROM: Josh's 21820 WM6.5 Radio: 1.71.09.01 HardSPL: 3.56
Polecam również: Athine OS 23016 (23017).
Obecnie N900 + N70

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 06, 2009, 23:09:08 »
A jeszcze takich kilka prostych pytań...

1. Czytałeś inne podobne wątki o problemach z GPSem ? (Jeżeli nie, to nie czytaj pozostałych pytań tylko poszperaj w archiwum).
2. Sprawdzałeś sam GPS (inny program niż AM)?
3. Gdzie sprawdzasz tą AM, jaka jest pogoda?

1. Tak czytalem. Bawilem sie wlasnie tymi portami tak jak bylo podane na innych forach.
2. Nie
3. Automape sprawdzalem m.in. przed domem, w samochodzi, na balkonie, itp. Zawsze pisze "Szukam sygnalu GPS...". A co do pogody to tez rozne, ale zazwyczaj w zwykle, slonczene dni. Bawilem sie ta Automapa od jakiegos tygodnia i probowalem to jakos naprawic. Bo wlasnie jutro jade w trase i chcialbym korzystac z mojego GPS :s

*

Offline purasx

• **
  • 195
  • Sprzęt: HTC TyTn II
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 06, 2009, 23:14:15 »
Podczas łączenia z GPS'em próbowałeś minimalizować AM i uruchomić QuickGPS? Kiedy ja tak robię, to od razu łapie sygnał.

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 06, 2009, 23:30:49 »
Podczas łączenia z GPS'em próbowałeś minimalizować AM i uruchomić QuickGPS? Kiedy ja tak robię, to od razu łapie sygnał.

Wlasnie pokombinowalem cos w tym QuickGPS, przez wifi pobralem najnowsze dane satelitarne i Automapa polaczyla sie w sekunde ;) ale w tym QuickGPS pisze ze okres waznosci to 6 dni i 23 godziny. Co bedze sie dzialo po uplywie tego czasu? Będę musial znow pobierac te dane? Dziekuje za odpowiedzi. ;)

*

Offline purasx

• **
  • 195
  • Sprzęt: HTC TyTn II
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 06, 2009, 23:43:47 »
Po upływie tego czasu po prostu będzie ci program przypominał, że dane są "nie świeże". Wystarczy ponownie pobrać nowe dane satelit.

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 07, 2009, 00:03:09 »
Po upływie tego czasu po prostu będzie ci program przypominał, że dane są "nie świeże". Wystarczy ponownie pobrać nowe dane satelit.

Ok., dziekuje serdecznie za pomoc ;)