Naprawdę dobre, stabilne i szybkie romy (ale angielskie) są Athine od b16b z xda. Od lutego do początku czerwca siedziałem na ichniejszym romie, formatowałem tylko dwa razy a to i tak przez własne kombinacje.
Romy PDACorner również szybkie i mają dużo ciekawego softu w sobie (jak do niedawna nawet dublującego się), jednak ciężko ocenić stabilność i żywotność romów, bo znaczna większość użytkowników aktualizuje romy co dwa tygodnie.
Z polskich romów... to chyba tylko makusa (wjtk robi romy z WM6.5) starsze wersje, bardzo dobre i sprawne...
Jeżeli zależy Ci na pewności i stabilności to póki co odpuść sobie romy bazujące na WM6.5
Również odradzam romy z bajerem zwanym "SuperRAM" (te z niby 70MB wolnego ramu), bajer polega tylko na kompresji... a wiadomo co zostało skompresowane żeby zajmowało mniej miejsca to żeby użyć najpierw trzeba rozpakować... i tu już ram mało jest potrzebny ale pożera to moc procesora. ROMy też te mają problemy z dobrym zarządzaniem pamięcią. Po zamknięciu procesu nie daje się odzyskać całej pamięci która zajmował, przez co po dłuższym użytkowaniu i ilość pamięci znacząco się zmniejsza (przez chwilę miałem rom PDAViet... z około 50-55MB po uruchomieniu w przeciągu 2-3 godzin pamięć mi zjechała do 28MB, a wszystkie używane wcześniej aplikacje miałem zamknięte).
Więc jak widzisz... wybór romu to nie łatwa sprawa... dopóki kilku nie sprawdzisz i nie przekonasz się co każdy daje, to nie przekonasz się. A możliwości jest naprawdę mnóstwo...