HTC Kaiser i MMS w sieci Plus GSM

• 17 Odpowiedzi
  • 9953 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline eSJot

• 41
  • Sprzęt: HTC TyTN II + Nokia Communicator 9500 + HTC Wings + Fujitsu Siemens LOOX T830
HTC Kaiser i MMS w sieci Plus GSM
« dnia: Lipiec 24, 2008, 06:55:05 »
Witam. Czy może mi ktoś pomóc w prawidłowym ustawieniu i skonfigurowaniu usługi MMS w sieci Plus. Korzystam z HTC Kaiser. Byłbym wdzięczny gdyby konfiguracja była zamieszczona w taki sposób jak ta dla Fujitsu Siemens Loox T830 która była na http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=79705.0  Za pomoc dziękuję. Pozdrawiam

Odp: HTC Kaiser i MMS w sieci Plus GSM
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 24, 2008, 20:09:30 »
moze to nie to o co prosiłeś ale zawsze jakaś pomoc, w skrócie wchodzimy w START -> USTAWIENIA -> POŁĄCZENIA -> ikona POŁĄCZENIA -> na dole zakładka ZAAWANSOWANE -> WYBIERZ SIECI -> "Mój DOSTAWCA ISP" i klikamy NOWE -> nazwa dowolna np: "MMS PLUS" następnie przechodzisz do zakładki MODEM i wciskasz NOWE > nazwa połaczenia dowolna np: MMS PLUS a MODEM wybierasz: "Łącze komórkowe (GPRS, 3G)" i klikasz DALEJ -> Punkt Dostępowy: mms.plusgsm.pl -> klikamy DALEJ i wybieramy ZAKONCZ następnie OK i znowu OK, później wychodzisz zupełnie do PULPITU i wchodzisz w "Obsługe Wiadomości" później "SMS/MMS" po prawo na dole wciskasz "MENU" i "OPCJE MMS.." zakładka SERWERY i NOWY, jak juz stworzysz nowy serwer i wypełnisz pola (screen poniżej) to wciskasz "WYKONANE" i zaznaczasz ten serwer w zakladce SERWERY i następnie wciskasz "USTAW JAKO DOMYŚLNE" wtedy przy serwerze pojawi sie CZERWONA STRZAŁECZKA, i to już Wszystko, powinno działać  :ok:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2008, 00:23:10 wysłana przez Mrokus »

*

Offline eSJot

• 41
  • Sprzęt: HTC TyTN II + Nokia Communicator 9500 + HTC Wings + Fujitsu Siemens LOOX T830
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 25, 2008, 07:40:03 »
Witaj. Dziekuję za podpowiedź. Właśnie o to mi chodziło. Nie muszą być od poczatku do końca screeny ale taka odpowiedź też jest bardzo pomocna. Jeszcze raz dziękuję za życzliwość i pomoc. Pozdrawiam

*

Offline kristoff_sz

• 428
  • I śmieszno i strasznie!
  • Sprzęt: HTC TyTN II (Kaiser KAIS130)
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 25, 2008, 07:43:28 »
Zawsze możesz zainstalować narzędzie automatycznej konfiguracji sieci (mogę podać źródło), które zrobi wszystko za Ciebie.
Kaiser (KAIS 130)
ROM:   APR16 Dutty's WM6.1
Radio: 1.58.16.27
SPL:    3.56.HARD

*

Offline eSJot

• 41
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 25, 2008, 07:58:17 »
Hej! Chętnie skorzystam z Twojej propozycji.

*

Offline kristoff_sz

• 428
  • I śmieszno i strasznie!
  • Sprzęt: HTC TyTN II (Kaiser KAIS130)
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 25, 2008, 08:27:45 »
Załączyłem na RapidShare:

TUTAJ jest link
Kaiser (KAIS 130)
ROM:   APR16 Dutty's WM6.1
Radio: 1.58.16.27
SPL:    3.56.HARD

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 02, 2008, 09:03:38 »
Cześć
Wprowadziłem w moim HTC Touch Cruise wszystkie ustawienia według porady Mokrusa i odbieranie MMS-ów mi działa, a wysyłanie niestety nadal nie... (sieć Plus GSM). Instalowałem też program do autokonfiguracji i niestety to też nie pomogło. Mój HTC próbuje wysyłać mmms-a i mu się nie udaje... Ma ktoś pomysł co robie nie tak?
pozdrowienia
Michał

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 02, 2008, 09:04:53 »
Ma ktoś pomysł co robie nie tak?

Pytasz w zlym dziale.  :evil:
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline Kanapa70

• *
  • 97
  • pdaclub.pl/info.php?id=6656
    • Cała prawda o pieniądzu.
  • Sprzęt: TyTN II - w testach, na zapasie MDA Vario II from T-Mobile Germany.
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 02, 2008, 21:31:54 »
 Ma ktoś pomysł co robie nie tak?

Instrukcja do ustawień MMS from PLUS GSM dla Kaisera:

1. Start, wejdź w Ustawienia.
2. Połączenia, wybierz Połączenia.
3. Zaawansowane, wybierz Sieci.
4. Nowe z górnej listy.
5. Wpisz Plus MMS i przejdź do Modem.
6. Nowe i Plus MMS jako nazwę połączenia.
7. Wybierz modem ustaw Łącze komórkowe (GPRS), Dalej.
8. Nazwa Punktu Dostępu wpisz mms.plusgsm.pl, Dalej.
9. Nazwa użytkownika i Hasło zostawić puste.
10. Zakończ.
11. Przejdź do Ustawienia Serwera Proxy, jeżeli brak wcisnąć ok i Edytuj na górze.
12 Odznaczyć Ta sieć łączy z inter. i Ta sieć używa serwera proxy.
13. Nacisnąć 3x OK i powrót do pulpitu.

Pozdr.

K..a
TyTN II : 1.83.464.0 PLK - ale to się zmieniło, 09/27/07, 1.27.15.32, 22.51.88.13W
TyTN: ROM  POLOK v.3 by Don Q-ka, Radio - optymalne., P-V 32.87.7020.20H

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 02, 2008, 22:00:52 »
i wchodzisz w "Obsługe Wiadomości" później "SMS/MMS" po prawo na dole wciskasz "MENU" i "OPCJE MMS.." zakładka SERWERY i NOWY, jak juz stworzysz nowy serwer i wypełnisz pola (screen poniżej) to wciskasz "WYKONANE" i zaznaczasz ten serwer w zakladce SERWERY i następnie wciskasz "USTAW JAKO DOMYŚLNE" wtedy przy serwerze pojawi sie CZERWONA STRZAŁECZKA, i to już Wszystko, powinno działać

U mnie w PLAY wystarczyło tylko to. To co ty napisałeś robisz jeśli nie wgrywałeś wcześniej ustawień z pliku i musisz ręcznie klepać.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2008, 22:02:50 wysłana przez forestowy »
Mio P550 --> Asus A639 --> HTC TyTN II --> HTC Diamond --> Nokia E52 --> Motorola Milestone --> Samsung Galaxy S II

*

Offline blackace

• 29
  • Sprzęt: Htc One X
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 30, 2008, 10:38:43 »
Witam,
przesiadłem się z MDA Connect na TyTN II i mam problem z MMSami. Wysyłać wysyła, ale odbiera w postaci smsa z info, że odbiór mmsa na stronie takiej i takiej.

Moja konfiguracja:

Pierwsze to GPRS w Plusie:
nazwa: plus gprs, modem: łącze komórkowe (GPRS, 3G), pkt. dostępu: www.plusgsm.pl, bez nazw i domen itp.

Drugie to Plus MMS:
nazwa: Plus MMS, modem: łącze komórkowe (GPRS, 3G), pkt. dostępu: mms.plusgsm.pl, bez nazw i domen itp.

W zarządzaniu siecią:

Programy automatycznie łączące się z Internetem: plus gprs

Programy automatycznie łączące się z siecią prywatną: Plus MMS

Konfiguracja MMS:

Preferencje: tryb pobierania: AUTO
Serwery: nazwa: Plus MMS, bramka:212.2.96.16, port:9201, adres serwera: mms.plusgsm.pl:8002, połącz przez: Plus MMS, ograniczenie 300K, wersja WAP: WAP 2.0

*

Offline ELMUNIO

• **
  • 130
  • Sprzęt: HTC KAISER
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 30, 2008, 13:35:28 »
Popełniasz jeden błąd, ustawienia połączenia Plus MMS masz ustawić w "Programy automatycznie łączące się z Internetem", a nie z siecią prywatną, sprawdzałem przed chwilka i Kaiser sam odbiera mmsa.
Zmień jeszcze numer portu na 8080. Powinno działać, daj znać jak Ci poszło.
ROM: Plemnik v1.0 - 6.5.5 bulid 23563

*

Offline blackace

• 29
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 30, 2008, 16:12:04 »
Zrobi łem tak jak napisałeś. Nadal nie przychodzi. Przychodzą nadal powiadomienia o odbiorze. No chyba, że źlę robię wysyłając sam do siebie mmsy bo nie mam jak inaczej przetestować. 

Jeszcze jedno. To ustawiając Plus MMS do Komunikowania sięz Internetem nie ma możliwości bez przełączania na Plus GPRS połączyćsie z Internetem. tak? Bo mając ustawione Plus MMS i uruchamiając Internet Exp[lorer łączy mi się poprzez Plus MMS a nie Plus GPRS. Da sięjakoś ustawić żeby IE automatycznie wybierał do połączeń właściwe połączenie?

*

Offline ELMUNIO

• **
  • 130
  • Sprzęt: HTC KAISER
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 30, 2008, 23:33:49 »
W tym pierwszym okienku "Programy automatycznie łączące się z Internetem" zostaw plus gprs. Odwołanie do Plus MMS masz w opcjach mms. Wtedy z Internetem będzie łączył się plus gprs, a nie Plus MMS. Najlepiej usuń wszystkie ustawienia i zrób to od początku.
ROM: Plemnik v1.0 - 6.5.5 bulid 23563

*

Offline blackace

• 29
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 31, 2008, 11:27:33 »
Już nie wiem sam. Wysyła szybko i sprawnie. Łączy się z Plus MMS i wysyła bez problem. I na pewno dochodzą do innej osoby. Nie wiem...ustawiem wszystko od początku i ciągle tak samo...Zrobię chyba hard reset i wtedy zobaczę. Może to cośnie tak z ROMem. Nie jest to oryginał z Orange. Coś innego. Przymierzam się do Kuchnię Cesarza. Miałem wcześniej MDA Compact...starsze a łatwiejsze do ustawienia.

*

Offline eSJot

• 41
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 03, 2008, 18:19:03 »
Mnie informacje zawarte w tym temacie pomogły. Zresztą dla mnie to forum jest istną kopalnią wiedzy... Jestem wdzięczny za każdą informację. Bardzo dużo tutaj fachowców i ludzi życzliwych. Pozdrawiam

*

Offline blackace

• 29
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 05, 2008, 11:05:56 »
Oki. Problem zażegnany. Wgrałem nowy ROM i jak ręką odjął. Samo się skonfigurowało. Muszę tylko przeanalizować ustawienia i znaleźć moment gdzie źle robiłem albo stwierdzić, że coś nie tak było z wcześniejszym (wgranym przez poprzednika) ROMem.

*

Offline blackace

• 29
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 05, 2008, 16:18:57 »
Znalazlem problem. W ustawieniach połączeñ jako nazwe punktu dostępu trzeba było wpisać mms zamiast mms.plusgsm.pl. Reszta bez zmian.