HSPL, SMS - problem

• 0 Odpowiedzi
  • 694 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

HSPL, SMS - problem
« dnia: Październik 31, 2010, 19:58:53 »
Witam,

Mam nadzieję, że wątek rozpoczynam w odpowiednim dziale. Jeżeli nie - z góry przepraszam.

Mam pewien problem którego jak na razie nie udało mi się rozwiązać lub... problem jest rozwiązany ale nie mogę tego sprawdzić.

Mam problem z SMSami. Często jest tak, że smsy większe niżeli pojedyńcze (160 znaków) nie dochodzą do mnie od razu. Chwilę po wysłaniu przez kogoś do mnie takiego smsa - zapala mi się ekran ale sam sms nie dochodzi. Pojawia się dopiero po kilku minutach. Kolejny problem jest taki, że moje smsy dłuższe niżeli jeden nie dochodzą do innych (ale to akurat nie zawsze, nie w każdym przypadku - ale często. I głównie na inne telefony niż HTC). Problemu próbowałem szukać w radiu więc zainstalowałem odpowiednie (preferowane do romu którego używam - http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=619507). Nic to nie zmieniło więc pomyślałem, że przeinstaluje HSPL również na preferowany przez kucharza. Prawdziwe problemy się zaczęły właśnie tutaj. Otóż przy włączaniu telefonu na splash screen pojawiają się informacje o ROMie (chyba). Radio się zgadza z informacjami które tam są. Następna linijka to chyba jakiś moduł telefonu a ostatnia to właśnie HSPL (z tego co mi wiadomo). HSPL podany w ostatniej linijce przy włączaniu telefonu to 3.57 HTCKS. Cóż... czytałem, że informacje przy włączaniu telefonu nie zawsze pokazują prawdę i, że HSPL najpewniej można sprawdzić w bootloaderze. Jak przeczytałem - tak zrobiłem. W bootloaderze mam natomiast informacje następującą - SPL-1.0 OliPof. Co można by przypuszczać jest informacją również nieprawdziwą.

Sam już nie wiem co z tym wszystkim zrobić. Nie próbowałem flashować HSPLa z karty pamięci jak również nie używałem JumpSPL. Przy normalnym flashu hspl wszystko przebiega szybko i gładko ale NA KTÓRY bym nie flashował (3.29, 3.34) to informacje przy włączaniu telefonu i bootloaderze są dalej takie same.

Dlaczego zależy mi na zmianie HSPL? Bo to jedyna rzecz która jeszcze nie odpowiada wymaganiom romu który posiadam i obawiam się, że to może być powód problemów z smsami. Dodatkowo te same problemy (na tym samym HSPL) miałem z romem Matei i wszystko po tym jak bawiłem się Androidem i ten wymusił na mnie właśnie tą wersję HSPL'a.

Jeżeli ktoś ma konkretne poradniki jak pozbyć się tego dziadostwa i chętnie się nimi podzieli to będę wdzięczny.

Pozdrawiam,

Wiarq

KAISER,
Radio: 1.70.19.09
HSPL: ciężko powiedzieć
ROM: Kaiser Touch Series (http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=619507)
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2010, 20:02:14 wysłana przez Wiarq »