Stworzone OEMPAKI posiadają taką samą licencję jak ich instalki (cabinety), to jest dokładnie to samo tylko że już rozpakowane (nie sądzę że ktoś zmienia w jakiś sposób naruszając licencję). Więc jeżeli producent wypuścił dany program na licencji freeware to taki OEMPACK tez jest freeware. Instalka jako taka nie jest chroniona prawem autorskim, a to co w tej instalce jest czyli sam program.
Co do modyfikacji ROMów oficjalnych... zdaje się że wstawione kuchnie bazują właśnie na oficjalnych romach (jedynie rozbebeszonych), bez większych modyfikacji, jedynie z dodanymi packami (to samo robisz jeżeli instalujesz oficjalnego roma i później doisntalowujesz programy).
Nie wiem jak wygląda sprawa z wyrzucaniem "zbędnych" rzeczy z romów... de facto kodu źródłowego nie modyfikujesz a jedynie pozbywasz się na własną rękę pewnych funkcjonalności - w sumie to też można zrobić po instalacji. Nie czytałem licencji szczegółowo, ale nie spodziewam się żeby było zabronione pozbawianie się pewnych funkcjonalności - ale mogę się mylić.
Fajnie by było jakby może ktoś na forum kto się zna powiedział coś konkretniej o prawie autorskim i modyfikacji romów.