Główna kamera i "pływanie" obrazu (zdjęcia i wideo)

• 9 Odpowiedzi
  • 1671 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Główna kamera i "pływanie" obrazu (zdjęcia i wideo)
« dnia: Grudzień 11, 2007, 23:12:57 »
Witam serdecznie!

To mój pierwszy post na tym forum, więc wybaczcie mi ewentualne naruszenie lokalnej netykiety tudzież innych procedur  :)

Proszę, napiszcie - drodzy posiadacze Kaisera - czy rzeczywiście obraz z kamery (głównej, 3 -Mpikselowej) przy robieniu zdjęć lub kręcenia wideo "masakrycznie" pływa? Ten typ tak ma, czy to może jakiś problem z moim akurat egzemplarzem?

Sprzęt zakupiony  w polskim sklepie internetowym, niebrandowany, polski ROM. Wszystko działa jak należy, włącznie z GPS-em itp. Jednak robienie zdjęć do katastrofa. Obraz rozmyty, pływający - każdy nawet drobny, lecutki ruch powoduje zamazanie ekranu - smużenie. Kręcenie wideo jest praktycznie niemożliwe - wszystko rozmazane.
Wiem, że nie jest to sprzęt do robienia zdjęć, niemniej mam prostą Nokię 6233 z 2Mpikselową kamerką i obraz stabilny jak żyleta, więc przeżyłem mały szok. Zdjęcie da się w końcu zrobić, lecz chyba tylko jak go postawimy na czymś stabilnym jest w miarę ostre. A może to jakieś "utajnione" ustawienia, o których nie wiem (może włączył się jakiś "tryb nocny"  :S - bo efekt na ekranie podobny...) :mad:   

Trochę za dużo kosztuje ta zabawka, aby się z tym pogodzić, więc mam wielką prośbę o pomoc w rostrzygnięciu:

A) serwis
B) jeśli ten typ tak ma, to pozbyć się "kaszanki" (bo irytacja z powodu tego bug-u zatruwa mi cała przyjemność z całej reszty) jak najszybciej i zakupić np. Eten M800

Dziękuję i pozdrawiam!

HTC TyTN II Kaiser PL

*

Offline Kolagi

• **
  • 108
    • Zapraszam panie ...
  • Sprzęt: HD2 : TyTN II : HTC Tornado : SG TAB7 : SG NOTE
Odp: Główna kamera i "pływanie" obrazu (zdjęcia i wideo)
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 11, 2007, 23:41:30 »
Ja osobiście mam tylko zastrzeżenia do kolorów zdjęć, nie są "żywe" tak jak to jest w Wizardzie.

Co do smug to trzeba tak jak w aparatach z autofokusem przytrzymać do połowy przycisk aparatu, aż pole [ ] na fotografowanym obiekcie zrobi się zielone, dopiero wtedy przyciskamy go do końca i ważne trzymamy nieruchomo jeszcze jakąś sekundę ponieważ aparat ma trochę opóźnienia.

Wiadomo to jest aparat raczej do MMS'ów i stłuczek  :wink:, a nie do zdjęć ślubnych. Przed chwilą zrobiłem fotkę jeżykowi przy normalnym kuchennym oświetleniu z rozdzielczością "L".

Moje tłumaczenie może być dla zajmujących się fotografią śmieszne ale napisałem specjalnie jak laik laikowi  :E

Jeżyka można nawet zaliczyć do zdjęć makro, był robiony z 10cm    B)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2007, 23:44:41 wysłana przez Kolagi »

*

Offline XGrzesX

• 468
  • Sprzęt: Motorola Milestone, HTC Tytn II, Asus A636
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 11, 2007, 23:49:36 »
Datę i godzinę na zdjęciu dodałeś w urządzeniu ?

*

Offline Kolagi

• **
  • 108
    • Zapraszam panie ...
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 11, 2007, 23:51:06 »
Tak, datę i godzinę można dodawać z poziomu Kaiserka automatycznie.

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 12, 2007, 00:02:33 »

Co do smug to trzeba tak jak w aparatach z autofokusem przytrzymać do połowy przycisk aparatu, aż pole [ ] na fotografowanym obiekcie zrobi się zielone, dopiero wtedy przyciskamy go do końca i ważne trzymamy nieruchomo jeszcze jakąś sekundę ponieważ aparat ma trochę opóźnienia.

Dziękuję za odpowiedź! Zdjęcie ładniutkie - mogę tylko pozazdrościć!

Proszę, powiedz mi jeszcze, czy przy nagrywaniu wideo w ogóle coś widać?
Wiem, że trzeba go trzymać bardzo stabilnie, niemniej każdy lekki ruch ręką powoduje zamazanie całego obrazu - na ekranie i co jasne - w nagranym pliku. Praktycznie rzecz biorąc - w moim przypadku aby w miarę czytelnie robił fotki czy nagrywał wideo musi stać na jakimś statywie albo stole. Smużenie jest straszne, że o klatkowaniu nie wspomnę. Niemniej dzięki z info. Generalnie najbardziej wkurza mnie to późnienie, w przekazywaniu tego co widzi kamerka na ekran. Chyba "ten typ" tak ma... Szkoda.
HTC TyTN II Kaiser PL

*

Offline Kolagi

• **
  • 108
    • Zapraszam panie ...
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 12, 2007, 00:21:05 »
Fotka zrobiona w rozdzielczości "3M": http://madd.pl/x/IMAG0030.jpg

Co do zamazywania i klatkowania to z tego co widzę jest to mocno uzależnione od oświetlenia.
Zrób sobie test i skieruj aparat na zapaloną lampę lub samą żarówkę poczekaj chwilę i wykonaj ruchy na boki, u mnie wszystko wtedy działa płynnie.

W Wizardzie też tak miałem, zdjęcia i nagrania w pomieszczeniu były cienkie, ale na zewnątrz "pod chmurką", a szczególnie w lecie były spox.

*

Offline Wozik

• 34
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 12, 2007, 10:09:13 »
Powodem jest brak sterowników do układu graficznego w naszych Kaiserach. Sprawa dosyć głośna i powszechna. Jednak HTC póki co ma nas gdzieś i nie zanosi się na zmiany.

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 13, 2007, 22:38:45 »
Co do zamazywania i klatkowania to z tego co widzę jest to mocno uzależnione od oświetlenia.
Zrób sobie test i skieruj aparat na zapaloną lampę lub samą żarówkę poczekaj chwilę i wykonaj ruchy na boki, u mnie wszystko wtedy działa płynnie.

Dzięki. Trochę mnie uspokoiłes. Dzisiaj rzeczywiście wypróbowałem go "pod chmurką" i działa bezbłędniie - żadnych przycięć, obraz na ekranie płynny. Faktycznie uzależnione jest to od oświetlenia (dzień był słoneczny). Niemniej nie radzi sobie ewidentnie ze szucznym oświetleniem. Przynajmniej wiem, że to nie jest problem akurat tego egzemplarza :S. Jeszcze raz wszystkim dziękuję!
HTC TyTN II Kaiser PL

*

Offline Cezaro

• *
  • 72
  • Sprzęt: TP 2
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 14, 2007, 17:49:40 »
jeżeli włączycie aparat foto. przycisnijcie środkowy przycisk joypada, urzadzenie samo zlapie ostrosc i zrobi fotke, najlepsza metoda do zdjec przy slaby oswietleniu, przy naciskaniu klawisza aparatu zawsze się poruszy parat i fotka wyjdzie rozmyta.

*

Offline soulscythe

• 379
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S 2, iPhone 4 (32 GB)
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 21, 2007, 11:00:32 »
jeżeli włączycie aparat foto. przycisnijcie środkowy przycisk joypada, urzadzenie samo zlapie ostrosc i zrobi fotke, najlepsza metoda do zdjec przy slaby oswietleniu, przy naciskaniu klawisza aparatu zawsze się poruszy parat i fotka wyjdzie rozmyta.

To ja zapodam lekka modyfikacje tej metody:

najpierw zlapac AF uzywajac klawisza aparatu, a nastepnie trzymajac go docisnietego do polowy oczywiscie - nacisnac srodkowy przycisk joya.

Co do filmow, sa niestety duzo gorsze jakosciowo od zdjec. I bynajmniej nie chodzi kompresje, predkos procesora czy rozdzielczosc...

...po prostu filmy z Kaisera maja ponoc 8 fps (wg PV Playera) :shock:
Niby maja miec 30 fps, ale zupelnie na to nie wyglada, zeby tak bylo.
Juz wczesniej mialem watpliwosci po tym, jak sciagnalem pliki od evada z serwera.