OK przerabiałem temat u siebie około miesiąca temu.
Potrzebne jest parę rzeczy:
1. wbudowane w WM6.0 sterowniki od VOIP, dostępne jako paczka Sleutha lub Majika jeśli ktoś nie ma,
2. program do konfiguracji VOIP (też albo Sleutha albo SIPconfig 0.20 bodajże Alexa - mi z VoIP Busterem działa tylko ten drugi)
3. zmodyfikowany bodajże ipdialplan.xml z katalogu windows (w nim zapisane są reguły wybierania, robi translację: np my wybieramy +48227230101 a on to tłumaczy na 004822 itd i tak wysyła do bramki SIP.
Procedura:
1. Sprawdzamy czy mamy w katalogu \windows odpowiednie pliki (np ipdialplan.xml), jeśli nie - instalujemy paczkę z VOIP drivers i reset.
2. Instalujemy SIPconfiga (lub Sleutha VOIP ale na pierwszy rzut polecam SIPconfig) i ustawiamy parametry połączenia dla swojego dostawcy.
3. Włączamy WiFi - oczywiście będąc w zasiegu, tak żebyśmy mieli wyjście na świat. Najlepiej na takim łączu gdzie wiemy że po drodze nie czyha jakiś firewall.
4. W ustawieniach ->dzisiaj włączamy plugin telefonia internetowa
5. w ustawieniach telefonu na zakładce internet wybieramy "zawsze gdy dostępny"
6. Wracamy na ekran today i patrzymy na status: czy się zmieni z niedostępny na dostępny.
7. Jeśli pojawi się "dostępny" klikamy na pluginie, status zmieni się na "wybrany" i następne połączenie pójdzie przez VOIP
8. Jeśli nie mamy "dostępny" a jesteśmy PEWNI że nie mamy po drodze firewalla i z łączem do netu jest wszystko OK (na 200%) to instalujemy sleutha i powtarzamy kroki 3-7.
Stąd gdzie teraz jestem nie mam niestety dostępu do rapida więc nie wystawię paczki z softem, będę mógł to zrobić najwcześniej w czwartek z domu.
Krok ostatni to wyedytowanie IPDIALPLAN.XML (jeśli ktoś czuje się na siłach i nie ucieka na widok XMLa) żeby sobie ładnie numerki wybierać, ewentualnie można spróbować pogooglać za plikiem dla swojego dostawcy VoIP (bywa że ktoś gdzieś wystawi gotowego).