Dzialajacy VOIP - potrzebny

• 6 Odpowiedzi
  • 1363 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dzialajacy VOIP - potrzebny
« dnia: Luty 19, 2008, 12:35:24 »
Witam,
ze wzgledu na to ze fring dziala srednio - dla tlenofonu po okolo 7 sekundach uzyskuje polaczenie (nie wiele osob tak wytrzymuje krzyczac halo halo ;) ) postanowilem powalczyc z klientem VOIP w"wbudowanym" dla WM6.... Niestety moje proby koncza sie na tym ze rozmowca mnie slyszy i siebie (jako echo w sluchawce). Ktos ma link do dzialajacego VOIPA?
ROM polski.
Pozdrawiam

*

Offline kluczus

• **
  • 162
  • Sprzęt: Palm Vx -> Palmax Holux -> HTC Wizard -> HTC Kaiser -> HTC Diamond -> HTC ?? :)
Odp: Dzialajacy VOIP - potrzebny
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 20, 2008, 07:22:20 »
podłącz zestaw słuchawkowy, inaczej będzie właśnie taka lipa jak mówisz,
bez tego niewiele zdziałasz, nie ma "mam nadzieję jak na razie" softu do Kaisera umożliwiającego przeprowadzanie rozmów przez głośnik telefoniczny
http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656 - linki do mobilnych serwisów
-------------------------------------------------------------------
Na pokładzie: rom WM6.1 xxxxxxxx, radio xxxxxxxx

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 20, 2008, 08:13:18 »
podłącz zestaw słuchawkowy, inaczej będzie właśnie taka lipa jak mówisz,
bez tego niewiele zdziałasz, nie ma "mam nadzieję jak na razie" softu do Kaisera umożliwiającego przeprowadzanie rozmów przez głośnik telefoniczny

To wiem :) - chodzi mi o to ze osoba z ktora rozmawiam slyszy siebie w swoim telefonie a ja go nie slysze u siebie

*

Offline luqasss

• 423
  • Sprzęt: HTC TOUCH PRO 2
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 19, 2008, 09:51:28 »
Również chce zacząć swoja przygodę z Voipem ..

Moze ktos podać jakiego oprogramowania uzywa itd ... podać konfigurację ... czy rzeczywiscie ebz zestawu słuchawkowego sie nie obejdzie ?
SE P910i >> HTC Hermes >> HTC Kaiser >> HTC Raphael >> HTC Rhodium

ROM:  ¯`·.¸¸.- Energy -.¸¸.·´¯
RADIO: 4.49.25.77

*

Offline acidjazz

• **
  • 133
  • Sprzęt: HTC Kaiser, iPod Touch, Garmin Forerunner 205, PSP :-)
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 19, 2008, 14:08:00 »
postanowilem powalczyc z klientem VOIP w"wbudowanym" dla WM6.... Niestety moje proby koncza sie na tym ze rozmowca mnie slyszy i siebie (jako echo w sluchawce).

Mozesz cos wiecej napisac o tym wbudowanym kliencie w kaiserze? Kam tytnii z romem orange i nie potrafie znalezc czegos takiego. pozdro, acid

*

Offline arek113

• *
  • 89
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 29, 2008, 11:15:00 »
a czy ktos wie co musze zrobic by chcac dzwonic voipem przez wifi nie otrzymywac milej informacji ze usluga sieciowa niedostepna
zaznaczam ze gg i net dziala przez wifi, a voip przez 3g tez

*

Offline k4syx

• *
  • 95
  • Sprzęt: Kaiser
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 30, 2008, 09:22:27 »
OK przerabiałem temat u siebie około miesiąca temu.

Potrzebne jest parę rzeczy:
1. wbudowane w WM6.0 sterowniki od VOIP, dostępne jako paczka Sleutha lub Majika jeśli ktoś nie ma,
2. program do konfiguracji VOIP (też albo Sleutha albo SIPconfig 0.20 bodajże Alexa - mi z VoIP Busterem działa tylko ten drugi)
3. zmodyfikowany bodajże ipdialplan.xml z katalogu windows (w nim zapisane są reguły wybierania, robi translację: np my wybieramy +48227230101 a on to tłumaczy na 004822 itd i tak wysyła do bramki SIP.

Procedura:

1. Sprawdzamy czy mamy w katalogu \windows odpowiednie pliki (np ipdialplan.xml), jeśli nie - instalujemy paczkę z VOIP drivers i reset.
2. Instalujemy SIPconfiga (lub Sleutha VOIP ale na pierwszy rzut polecam SIPconfig) i ustawiamy parametry połączenia dla swojego dostawcy.
3. Włączamy WiFi - oczywiście będąc w zasiegu, tak żebyśmy mieli wyjście na świat. Najlepiej na takim łączu gdzie wiemy że po drodze nie czyha jakiś firewall.
4. W ustawieniach ->dzisiaj włączamy plugin telefonia internetowa
5. w ustawieniach telefonu na zakładce internet wybieramy "zawsze gdy dostępny"
6. Wracamy na ekran today i patrzymy na status: czy się zmieni z niedostępny na dostępny.
7. Jeśli pojawi się "dostępny" klikamy na pluginie, status zmieni się na "wybrany" i następne połączenie pójdzie przez VOIP
8. Jeśli nie mamy "dostępny" a jesteśmy PEWNI że nie mamy po drodze firewalla i z łączem do netu jest wszystko OK (na 200%) to instalujemy sleutha i powtarzamy kroki 3-7.

Stąd gdzie teraz jestem nie mam niestety dostępu do rapida więc nie wystawię paczki z softem, będę mógł to zrobić najwcześniej w czwartek z domu.

Krok ostatni to wyedytowanie IPDIALPLAN.XML (jeśli ktoś czuje się na siłach i nie ucieka na widok XMLa) żeby sobie ładnie numerki wybierać, ewentualnie można spróbować pogooglać za plikiem dla swojego dostawcy VoIP (bywa że ktoś gdzieś wystawi gotowego).
---------------------------------------------------------------------------------------------------
HW: HTC TyTN II
SW: Ugotowany WM 6.1 z Kuchni Cysorza 6.1 + 18MB PagePool

http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656