Dylematy przed zakupem Kaisera

• 13 Odpowiedzi
  • 3891 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline baton

• **
  • 190
  • Sprzęt: HTC TyTN , Nokia N73 , Palmax
Dylematy przed zakupem Kaisera
« dnia: Październik 12, 2007, 19:27:58 »
Bedzie to przesiadka z Hermesa - praktycznie nieuzywanego. W eksploatacji byla Nokia, a palmtop sluzyl jako przegladarka do netu...

Kaiser ma jednak GPS, wiec planuje pozbyc sie Hermesa i N73, a zainwestowac w Kaisera...

1. Posiadam karte pamieci 1GB (SanDisk Ultra II) - zostawic ja, czy tez sprzedac razem z Hermesem? Planuje instalacje kilku wiekszych programow: Automapa, iGO, TomTom i kilkanascie mniejszych - jaka karte polecacie? Ma byc szybka i niezawodna...

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
Odp: Dylematy przed zakupem Kaisera
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 12, 2007, 20:05:32 »
Sprzedaj kartę i kup coś większego. 6GB ma w tej chwili chyba najlepszą cenę za 1kB.

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 13, 2007, 00:07:26 »
Popieram słowa przedmówcy
karte 6GB można dostać w Polsce za calkiem sensowne pieniądze, a z 1GB robi się odrobinę ciasno

*

Offline baton

• **
  • 190
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 13, 2007, 10:55:04 »
Ok, jak ma byc 6GB to bedzie   B)

Warto zainwestowac w konkretnego producenta? Konkretny (szybszy ni inne?) model?

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 13, 2007, 11:51:42 »
Ja standardowo polecam firmy Transcend i SanDisk. Do tego warto kupic firmowy czytnik kart np Kingston, SanDisk by wykrzesac z kart co fabryka dala ;)

*

Offline sierek

• 568
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 13, 2007, 13:15:55 »
Ja kupiłem kartę Sandisk w klubowym sklepie z dodatkowym czytnikiem. Mam wiele czytników, ale ten jest jedynym, który akceptuje microSD bez przejściówki.
Polecam.
http://www.skleppda.pl/index.php?p1111,karta-pamieci-6gb-microsd-class-4-z-czytnikiem-usb-oraz-adapterem-sd

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 13, 2007, 13:56:48 »
Ja nabyłem SanDisk'a 6GB w komplecie z przejsciówka do SD i z czytnikiem SD-->USB dostepne w atrakcyjnych cenach na allegro

*

Offline baton

• **
  • 190
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 13, 2007, 19:41:32 »
Ja kupiłem kartę Sandisk w klubowym sklepie z dodatkowym czytnikiem. Mam wiele czytników, ale ten jest jedynym, który akceptuje microSD bez przejściówki.
Polecam.
http://www.skleppda.pl/index.php?p1111,karta-pamieci-6gb-microsd-class-4-z-czytnikiem-usb-oraz-adapterem-sd

Chyba sie skusze...
Przy okazji: maja takze w ofercie samego Kaisera w interesujacej cenie... Warto kupic?

2. Mam taryfe 'nowa ery biznes prestiz' a wraz z nia 512MB danych do wykorzystania (w cenie). Po przekroczeniu kazdy 1kB kosztuje 1 grosz. Czy z tym bedzie sie dalo 'zyc'? Zaznacze, ze z netu korzystam glownie do przegladania stron (ok. 30 minut dziennie).
« Ostatnia zmiana: Październik 13, 2007, 19:47:12 wysłana przez baton »

*

Offline Bilu.

• **
  • 147
    • zakladpogrzebowy24.pl
  • Sprzęt: HTC TyTn II Kaiser, Mio A701
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 14, 2007, 00:24:17 »
po grugim dniu, uzywania kasiera, juz widze brak --- jak mio tzn baateria trzyma na 100% dluzej! sprzecik calkiem mily! karte kupilem 4GB, ale moze dozuce jeszcze 6, zobaczymy jak z finansami bedzie! aaa jeszcze jedno, narazie ani jednego zwisa nie bylo!

*

Offline sierek

• 568
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 15, 2007, 10:31:32 »
Przy okazji: maja takze w ofercie samego Kaisera w interesujacej cenie... Warto kupic?
Cena niezła. Chyba warto.

2. Mam taryfe 'nowa ery biznes prestiz' a wraz z nia 512MB danych do wykorzystania (w cenie). Po przekroczeniu kazdy 1kB kosztuje 1 grosz. Czy z tym bedzie sie dalo 'zyc'? Zaznacze, ze z netu korzystam glownie do przegladania stron (ok. 30 minut dziennie).
Spokojnie wystarczy. 30 minut to na ogół nie więcej jak 10MB (zależy jeszcze jakie strony oglądasz).

*

Offline soulscythe

• 379
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S 2, iPhone 4 (32 GB)
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 15, 2007, 13:49:47 »
Ja tam na waszym miejscu nie bralbym 6 GB, tylko 2 GB - tylko, ze SZYBKA. Po co nam karta, ktora ma 6 GB, kiedy zapis na nia i odczyt z niej bedzie trwal dlugo (jak dla mnie wieki), bo ma Class 4 (czyli minimalny zapis 4 MB/s) (a max parametry zapisu/odczytu oscyluja blisko tej granicy, czyli zwykle 5-6 MB/s) ? Jesli nawet ktos wykorzystuje cale 6 GB (filmy ? muzyka ? duze dokumenty (setki chyba), mapy GPS (tez setki ; ), gry w wersji pelnoplytowej ? ewentualnie inne przeznaczenia - w tej chwili nie przychodzi mi nic innego do glowy), a watpie, bo aktywnie moze wykorzysta sie 1/3 - 1/2 tej pojemnosci (jak i to nie ?), to bedzie sie czekalo i czekalo, az karta sie zapisze - zakladajac zapis 4 MB/s, pojemnosc karty 5700 MB (tyle mniej wiecej mialaby realnie karta 6 GB) i JEDEN, CIAGLY PLIK (ktory powodowalby, ze transfer bylby staly) - to zapisywac ta karte bedziemy ponad 23 minuty :D

Co do firmy - tylko SanDisk... :P i ewentualnie Lexar, w ostatecznosci Kingston (jakby nie patrzec, czesc producentow wspomina z wyrachowaniem o najlepszym dzialaniu i pelnej kompatybilnosci sprzetu tylko z kartami tych producentow) - dodam tylko, ze SanDisk jest wspoltworca wiekszosci standardow kartowych i praktycznie jedyna firma, gwarantujaca najlepsza wspolprace :) Wiem, jak to brzmi, ale ciezko myslec inaczej, majac mieszane doswiadczenia z produktami konkurencji.

Reasumujac - polecam wspomniany wyzej 2 GB SanDiska w wersji Ultra II (starsza nazwa/typ) / Premier (nowsza nazwa/typ - wiem, nazewnictwo smierdzi ;) ). Koszt okolo 97 zl, wiec stosunek wielkosci/ceny gorszy, ale zapis/odczyt juz calkiem sensowny - max 9/10 MB/s (i praktycznie jest blisko tego w realnym uzyciu).

Osobiscie nie wyobrazam sobie przesiadki na wolne karty, kiedy chocby na aparacie foto uzywam 4 GB SDHC Extreme III i zapis na karte to 15-19 MB/s, a odczyt 17-20 MB/s...

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 15, 2007, 18:32:29 »
Popieram soulscythe. Ja używam w tej chwili (w Asusie a696) dwóch kart:
1. Extreme III SanDisk 1 GB, gdzie mam AM 4.1.2 i wszystkie programy oraz dokumenty, które używam codziennie.
2. Karta GoodRam 2Gb, która służy bardziej do przechowywania danych a głównie muzyki w formacie WM.

Myślę, że to jest idealne rozwiązanie i powinno starczyć na dosyć długo.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline sierek

• 568
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 15, 2007, 21:29:43 »
AM EU zajmuje prawie 2 GB, TT zajmuje prawie 2 GB. Owszem, mozna wgrać poszczególne kraje, ale zwykle nie ma czasu na uzupełnienia/zmianę konfiguracji przed wyjazdem. Kolejne 2GB to w sam raz na multimedia. 6GB jest optymalna.

Na Wizardzie miałem trzy karty, zawsze o ktorejś zapominałem, a samo przekładanie to już był problem...

*

Offline soulscythe

• 379
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S 2, iPhone 4 (32 GB)
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 16, 2007, 06:58:17 »
AM EU zajmuje prawie 2 GB, TT zajmuje prawie 2 GB. Owszem, mozna wgrać poszczególne kraje, ale zwykle nie ma czasu na uzupełnienia/zmianę konfiguracji przed wyjazdem. Kolejne 2GB to w sam raz na multimedia. 6GB jest optymalna.

Na Wizardzie miałem trzy karty, zawsze o ktorejś zapominałem, a samo przekładanie to już był problem...

Damn, a nie mowilem, ze setki map ? ;) Szczerze powiedziawszy ja osobiscie az takim wojazerem i obiezyswiatem nie jestem, zeby CALA Europe (tak sie domyslam z powyzszego ? - jak nie wiekszy obszar) zjezdzac w kazdy wyjazd - raczej docelowo wgralbym kraj-gora trzy. Ale oczywiscie kazdy ma inaczej ;)

Fakt, ja tez preferuje korzystac z jednej karty. Wole sie jednak wstrzymac i poczekac z kupnem do wyjscia wiekszych (powyzej 2 GB) microSDHC z predkoscia co najmniej 67x w odczycie maksymalnym - w moim przypadku pewnie sprawie sobie docelowo 4 GB i bede mial i tak tej karty po uszy :)

Na aktualna chwile kupowalbym taka karte, jak napisalem powyzej.

A chwilowo na h4150 wykorzystuje 1 GB Ultra II SanDiska i jestem nawet zadowolony, choc przyznaje - czasami 2 GB byloby bardziej odpowiednie i predkosc zapisu/odczytu tez nie tak dobra - niemniej jednak karte kupilem wieki temu (za ladne pareset zlotych wtedy jeszcze :) ), a te momenty, kiedy nie starcza mi miejsca, nie sa znow az tak czeste, stad nie narzekam az tak bardzo. Poza tym nie bede inwestowal tak bardzo w Pocketa, ktorego bede uzywal sporadycznie w najblizszej przyszlosci :)

OFFTOPIC: czy ktos wie, jak tanio naprawic niekontaktujacy (czasami dziala, czasami nie) lewy kierunek joypada w h4150 ? Wyglada to tak, ze kiedy nacisnie sie go w dziwnym miejscu (prawie w srodku, acz po lewej stronie - niewygodne) i to z duza sila (bardzo niewygodne), to *czasami* zadziala - w pozostalych wypadkach jednak nie. Jest juz oczywiscie po gwarancji - patrzylem na instrukcje rozkrecania z FAQ o h4150 na tutejszym forum i coz - nie mam po pierwsze wspomnianego tam "T5 Torx tool", a po drugie (a wlasciwie przede wszystkim) boje sie, ze po rozkreceniu i odpieciu kabli oraz tej samej operacji w druga strone nie bedzie on dzialal w 100 % (zrobilem tak juz raz z lekko psujacym sie 3310 - na szczescie i tak byl powoli 'do smietnika' i niestety, ale nie odzyskal pelnej sprawnosci po ponownym zlozeniu ; z kolei kazdy PC, ktory rozlozylem na czesci wtorne, praktycznie zawsze dzialal dobrze - widac nie mam smykalki do montowania mniejszych urzadzen :) ) Szukam jakiegos taniego serwisu, ktory za pare-parenascie zlotych rozkreci palma, przedmucha pewnie sprezonym powietrzem (albo jakos tak ;) ) i skreci z powrotem, watpie, zeby bylo potrzebne cos jeszcze. Niestety, potrzebna jest minimalna wiedza na temat palmtopow, bo dostep do przedniej czesci jest poprzez odpiecie kabli etc. najpierw z TYLNEJ czesci :/ Dajcie prosze znac, jesli znacie takowy serwis w obrebie Warszawy, dzieki z gory!