Czy Kaiser to dobry sprzet?..

• 57 Odpowiedzi
  • 7475 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline acidjazz

• **
  • 133
  • Sprzęt: HTC Kaiser, iPod Touch, Garmin Forerunner 205, PSP :-)
Czy Kaiser to dobry sprzet?..
« dnia: Grudzień 03, 2007, 21:05:50 »
Witam,

W sobote dostane Kaisera z Orange przy przedluzeniu umowy. Waham sie jednak czy zostac przy nim czy kupic HTC Touch Dual (moglbym kupic go juz dzis). Teraz mam Samsunga i600 i FS N560. Generalnie bylbym zadowolony z i600 (oczywiscie sluzy glownie jako telefon ale rowniez bardzo czesto jako szybki dostep do internetu dla N560 i laptopa, terminal do sprawdzania maili z zalacznikami i notatnik) gdyby nie to, ze w roamingu czesto gubi siec a przy ustawieniach 'auto' nie potrafi sie zdecydowac czy wybrac 3g czy GSM - co czasem doprowadza do szalu, szczegolnie kiedy chce gdzies pilnie zadzwonic albo sprawdzic maile. N560 wykorzystuje glownie jako nawigacje, notatnik, organizer, przegladarke internetowa i terminal do maili (przez 3g i WiFi).

Teoretycznie wiec gdybym zostawil sobie Kaisera mialbym wszystko w jednym - tyle ze nie jestem pewien, czy kompromis nie bylby zbyt duzy. Czy Kaiser radzi sobie dobrze z nawigatorem Navigon? Czy prowadzenie rozmow podczas jazdy przez sluchawke BT przy dzialajacej nawigacji jest mozliwe i wygodne? Czy robienie szybkich notatek na klawiaturze Kaisera (np podczas pieszej drogi czy w sklepie) jest wygodne? I jedna z najwazniejszych i jak mysle z najbardziej limitujacych spraw - czy rozdzielczosc Kaisera w porownaniu do N560 nie dyskwalifikuje go jako przegladarki internetowej i (to juz mniej wazne) notatnika z wprowadzaniem znakow pisem podrecznym?

Bede bardzo wdzieczny za rady. Dzis pojde podotykac HTC Toucha Duala - jezeli nie zostawie sobie Kaisera, kupie ten aparat i bede nadal uzywal z N560. Ale z drugiej strony fajnie byloby miec tylko jedna maszynke zawsze przy sobie - o ile jej funkcjonalnosc dorownuje kompletowi i600 + N560. Bardzo prosze o opinie..

pozdrawiam,
acid

ps. A moze ktos ma wielka ochote na kupno Kaisera z Orange - bede mial go w sobote i jezeli zdecyduje sie na Toucha, nawet nie otworze pudelka ;-)

Napisane: Grudzień 03, 2007, 14:54:53
To moze chociaz ktos odpowie na ponizsze pytania?.. To chyba najbardziej kluczowa sprawa..

Czy Kaiser radzi sobie dobrze z nawigatorem Navigon? Czy prowadzenie rozmow podczas jazdy przez sluchawke BT przy dzialajacej nawigacji jest mozliwe i wygodne?

pozdro,
acid

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: Czy Kaiser to dobry sprzet?..
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 03, 2007, 22:12:41 »
kaiser na pewno sobie poradzi  a o Touchu nie ma zbyt wielu opini w Polsce - bo jest ich za mało jeszcze .
potrzebna zgoda

*

Offline kroton

• *
  • 78
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 04, 2007, 21:49:50 »
Mam Kaisera już miesiąc i na razie nie zdecydowałem się przesiąść na niego.
Wady, które są dla mnie ważne:
-tragiczne bezpieczeństwo urządzenia. Jak założysz hasełko na poziomie biosu (powiedzmy), to nie jesteś w stanie obudzić telefonu po zakończonej rozmowie. Ekran czarny. Pomaga 2* naduszenie power.
-tragiczne bezpieczeństwo część 2. Mimo założonych haseł, wygaszaczy i innych pierdół nadchodzący SMS wyjeżdża jak beton na ekran. Mimo, że teoretycznie wygaszacz z hasłem blokuje ekran, to na tej wyjechanej esce można zrobić wszystko!!!
-tragiczne bezpieczeństwo część 3. Permanentnie przy zainstalowanych wygaszaczach (+hasełko) rozjeżdża się wygaszanie ekranu. Tzn. przygasza ekran i tak zostaje. Bateria leci w dół jak głupia. Osobną sprawą jest wysunięcie klawiatury:) Niektóre wygaszacze głupieją zupełnie i otwierają połówkę ekranu do działania.
-brak funkcjonalności (softu) wygaszania: zegar cyfrowy+liczba nieodebranych tel i SMSów. Tzn. taki soft jest, ale po 2 minutach beton i już nie można obudzić innym klawiszem niż power. Więc jak chce się zobaczyć aktualną godzinę, to trzeba bawić się przyciskiem power.
-nie wiem (na razie) jak ustawić "przyciemnienie" (drugi poziom podświetlenia), żeby jeszcze było ciut widać (np. zegar) ale żeby baterii nie żarło i żeby po 2 minutach nie gasło całkowicie.
-bardzo dobry soft do sterowania telem - AutoFlight na Kaiserze co.....no co.....? No nie działa. Blokuje się i finał.
-Klawiatura....taka sobie. Chyba rysik rulez. Klawiatury od Communicatora nic nie pobije w szybkości pisania esek.
-driver WiFi badzo trudno (lub wogóle - aktualnie testuję) nie daje się otworzyć w promiscious mode. Kolejna porażka.
-jeszcze z niego nie dzwoniłem, ale trochę czytałem o problemach z połączeniami głośnomówiącymi, więc ten etap przede mną, jak się w końcu przesiądę, aczkolwiek mam coraz mniejszą chęć z niego korzystać, bo zabezpieczenia w moim obecnym telu są nie do złamania.

A WIĘC MOIM ZDANIEM Kaiser to zabawka dla gadżeciaży. Bzdet. Niedopracowany humbug. Porażka HTC. Athena ma chociaż duży ekran.

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 04, 2007, 22:09:48 »
Hmmm...jeszcze nie jestem uzytkownikiem Kaisera, ale mam dziwne wrazenie, ze polowa Twoich zarzutow dotyczy glownie dzialania wygaszacza...czy to jest aby dobry argument do negatywnej oceny ? Podejrzewam rowniez, ze jak to sie czesto zdarza problem nie musi byc wcale na poziomie sprzetu, lecz moze istniec z powodu jakichs konfliktow softu. Moze masz jakies nakladki ktore cos zawieszaja ? Moze jakies ustawienia wygaszacza nalezaloby sprawdzic ? Poza tym zawsze zostaje opcja HR i sprawdzenie co sie dzieje na czystym systemie.

*

Offline kroton

• *
  • 78
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 04, 2007, 22:57:51 »
To wynika z faktu, że zacznę użytkować telefon, jeśli każdy nie będzie mi mógł zajrzeć do środka. Mam wrażenie, że sprawa bezpieczeństwa tela większości użytkowników nie interesuje. Ja w każdym razie czekałem długo na urządzenie o takich możliwościach (GPS+WiFi+Tel+kibord+duży ekran).Myślałem, że urządzenie będzie dopracowane. Że będzie można skonfigurować telefon tak, że będą się wyświetlały przydatne informacje także wtedy, jak NIE dzwonię. Może slajdy, może zegar. Tym bardziej, że na WinCE jest już dużo softu niezależnego od M$. Tak jak napisałem wyżej, na Kasierze tego etapu nie da się przejść. W dodatku zlali nawet radio FM. Muszę z żalem przyznać że najbardziej zaawansowane Nokie z Symbianem i SonyEriccsony są bardziej dorobione.

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 04, 2007, 23:06:53 »
To wynika z faktu, że zacznę użytkować telefon, jeśli każdy nie będzie mi mógł zajrzeć do środka. Mam wrażenie, że sprawa bezpieczeństwa tela większości użytkowników nie interesuje. Ja w każdym razie czekałem długo na urządzenie o takich możliwościach (GPS+WiFi+Tel+kibord+duży ekran).Myślałem, że urządzenie będzie dopracowane. Że będzie można skonfigurować telefon tak, że będą się wyświetlały przydatne informacje także wtedy, jak NIE dzwonię. Może slajdy, może zegar. Tym bardziej, że na WinCE jest już dużo softu niezależnego od M$. Tak jak napisałem wyżej, na Kasierze tego etapu nie da się przejść. W dodatku zlali nawet radio FM. Muszę z żalem przyznać że najbardziej zaawansowane Nokie z Symbianem i SonyEriccsony są bardziej dorobione.

Tu sie z Toba nie zgodze. Pisales wczesniej, ze to telefon dla gadzeciarzy, ale fakt, ze wlasnie telefon nie posiada jakichs wodotryskow a'la slajdy to wlasnie mowi, ze jest to sprzet na poziomie. Ja jakos wole, zeby w czasie rozmowy ten sprzet mnie nie zawiodl, czyli w trakcie jazdy na GPSie, zebym mogl swobobnie rozmawiac bez zawieszania sie nawigacji i rozmowy. To samo radio FM...to naprawde dodatek, ktory moim zdaniem jest wlasnie gadzetem nie majacym wplywu na decyzje wiekszosci uzytkownikow Kaisera.

*

Offline kroton

• *
  • 78
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 05, 2007, 12:32:12 »
Masz rację co do radia. Jest ogólnie rzecz biorąc najmniej potrzebne, dlatego mimo wszystko kupiłem Kaisera. ALE chciałbym, żeby był funkcjonalny, tzn. żeby nie był tylko gadżetem, którym mogę się pochwalić, ale z którego wycisnę WSZYSTKIE wymagane funkcjonalności. I co? I nic. Bo podstawowe funkcjonalności (oprócz mam nadzieję telefonowania i GPS-owania) obsługuje problematycznie albo wogóle. Bo gdybym wymagał tylko niezawodnego dzwonienia i GPSowania, tobym kupił prostą Nokię (bardzo niezawodne telefonowanie) i osobno GPSa (bardzo GPS-owanie). I bez kłopotów.

I tu kiszka. Wyciśnięcie z tego tela czegokolwiek poza podstawowymi funkcjami to po prostu orka w śniegu. Więc mogłoby być chociaż TO radio skoro reszta jest taka kulawa.
W każdym razie zapisuję się na listę z petycją do HTC http://www.petitiononline.com/tytn2vid/.
Jak widać ponad 2000 userów czuje miałkość rozwiązań kaiserowych, więc nie będę osamotniony.
Jak potestuję Kaisera jeszcze troszkę, to się dopiszę.
Narka

*

Offline acidjazz

• **
  • 133
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 05, 2007, 13:22:54 »

A WIĘC MOIM ZDANIEM Kaiser to zabawka dla gadżeciaży. Bzdet. Niedopracowany humbug. Porażka HTC.

Wyciśnięcie z tego tela czegokolwiek poza podstawowymi funkcjami to po prostu orka w śniegu.

Obecnie stoje przed wyborem zostawienia dla siebie Kaisera i rezygnacji na jego rzecz z N560 i Samsunga i600 lub odsprzedazy Kaisera. Wszystkie informacje na jego temat czytam wiec pod katem negatywnych wrazen. Jednak to co opisales powyzej trudno uznac za rzeczowa krytyke - faktycznie, problem z zabezpieczeniami jest dla mnie bardzo wazny, jednak kolejne elementy Twojej wypowiedzi dotycza niezbyt istotnych - dla mnie-  szczegolow i maja niewiele wspolnego z ogolnie rozumiana funkcjonalnosci telefonu czy PDA. Po tym co testowales/napisales bylbym ostrozny w nazywaniu Kaisera 'zabawka dla gadżeciaży i bzdetem'. Bede mial go w rekach od soboty i chyba jednak otworze pudelko i bede staral sie sam wyrobic opinie na temat tego sprzetu.

pozdro,
acid

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
    • http://www.pdaclub.pl
  • Sprzęt: Galaxy NOTE
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 05, 2007, 13:54:37 »
Masz rację co do radia. Jest ogólnie rzecz biorąc najmniej potrzebne, dlatego mimo wszystko kupiłem Kaisera. ALE chciałbym, żeby był funkcjonalny, tzn. żeby nie był tylko gadżetem, którym mogę się pochwalić, ale z którego wycisnę WSZYSTKIE wymagane funkcjonalności. I co? I nic. Bo podstawowe funkcjonalności (oprócz mam nadzieję telefonowania i GPS-owania) obsługuje problematycznie albo wogóle. Bo gdybym wymagał tylko niezawodnego dzwonienia i GPSowania, tobym kupił prostą Nokię (bardzo niezawodne telefonowanie) i osobno GPSa (bardzo GPS-owanie). I bez kłopotów.

I tu kiszka. Wyciśnięcie z tego tela czegokolwiek poza podstawowymi funkcjami to po prostu orka w śniegu. Więc mogłoby być chociaż TO radio skoro reszta jest taka kulawa.
W każdym razie zapisuję się na listę z petycją do HTC http://www.petitiononline.com/tytn2vid/.
Jak widać ponad 2000 userów czuje miałkość rozwiązań kaiserowych, więc nie będę osamotniony.
Narka

Mozesz opisac blizej co miales na mysli  ? Bo z Twojej wypowiedzi wynika ze kaisera nie miales nigdy w reku albo miales go zaledwie bardzo  niedlugi czas.
pozdrawiam
Jachu

*

Offline Adim

• *
  • 83
  • Sprzęt: Asus A696 & hx4700
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 05, 2007, 14:25:52 »
I tu kiszka. Wyciśnięcie z tego tela czegokolwiek poza podstawowymi funkcjami to po prostu orka w śniegu

Wg mnie zupełnie nie masz racji. Używam Kaisera już od jakiegoś czasu i dla mnie sprzęt jest rewelacyjny. Z każdym dniem poznaję jego nowe funkcje. Może po prostu nie umiesz go przystosować dla siebie. Ja zainstalowałem dodatkowe oprogramowanie, które jest mi potrzebne do pracy i miałem je w poprzednich palmtopach i nie narzekam. No inna sprawa, że nie każdy umie wykorzystać możliwości tego kombajnu i dlatego niektórym może się on wydawać
zabawką dla gadżeciaży

Pozdrawiam zadowolonych posiadaczy Kaisera  :)
HP 4150 => FS Pocket Loox420 => HP hx2410 => HP hx4700 => HTC Kaiser => Asus A696 & hx4700

*

Offline kroton

• *
  • 78
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 05, 2007, 15:20:30 »
Tak. A może to ja nie slizgam się po wierzchu urządzenia tylko schodzę niżej? I stąd problemy?
To rozbujajmy tę dyskusję :) i proszę o skuteczne porady w kwestiach:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=85232.0
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=84719.0
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=84704.0
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=84691.0
+otwarcie promiscious mode.

To tak naprawdę z brzegu, żeby nie sięgać poza to forum. Tylko proszę bez teoretyzowania. Konkrety. Soft, ew. rozwiązanie obejściowe. To które podałem na blokadę ekranu z hasłem po odłożeniu tela, jest "bardzo mało" warte. Zawieszanie się budzika sprawia, że funkcjonalność systemowa (ważna panowie, bardzo ważna), jest o kant.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2007, 15:22:05 wysłana przez kroton »

*

Offline soulscythe

• 379
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S 2, iPhone 4 (32 GB)
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 05, 2007, 23:42:45 »
Z calym szacunkiem dla Twojej wiedzy, krotonie, w tej materii (zaglebiasz sie w niektore zagadnienia (vide przyklejone watki), ktore raczej wskazuja na zaawansowane wgryzanie sie w temat :) ) - wacpan, rozgranicz jedna rzecz.

To, ze DLA CIEBIE ten telefon jest SZAJSEM (czy jak go chcesz nazwac), nie znaczy, ze dla 99 % uzytkownikow (szacuje :) ) takze takim bedzie.

Owszem, sa pewne problemy - ktore mozna nazwac powaznymi - u niektorych klatwa budzika (choc u mnie na razie budzi/alarmuje bez problemu - zarowno bez zasilania, jak i z), u niektorych problemy z loudspeakerem (nie probowalem dotad, acz jestem nastawiony na jego problematyczne dzialanie przynajmniej troche), u niektorych nagrywanie rozmowy (brak testow z mojej strony, ale samo nagrywanie poprzez dyktafon przebiega pomyslnie ; takze uzywanie glosnika). I jak sadze, HTC naprawi TEGO typu bugi w nastepnych ROMach - tak, jak dzialo sie to przewaznie (choc nie zawsze) w przeszlosci. Poza tym na ta platforme jest TAKIE multum programow, ze ciezko znalezc czasem wlasciwy - wiec to, ze nie mozesz czegos takiego znalezc, nie oznacza tego, ze taki program nie istnieje.

Nie potrafisz jednak zauwazyc, ze nie dla kazdego te kwestie sa gardlowe, ze nie dla kazdego bezpieczenstwo (w takim rozumieniu, jakie opisales - a wiec dosyc specyficznym) ma az tak kluczowe znaczenie. Nie kazdy potrzebuje WiFi w trybie promiscious!

Natomiast inne Twoje sugestie typu:

-bardzo dobry soft do sterowania telem - AutoFlight na Kaiserze co.....no co.....? No nie działa. Blokuje się i finał.

-Klawiatura....taka sobie. Chyba rysik rulez. Klawiatury od Communicatora nic nie pobije w szybkości pisania esek.

A WIĘC MOIM ZDANIEM Kaiser to zabawka dla gadżeciaży. Bzdet. Niedopracowany humbug. Porażka HTC. Athena ma chociaż duży ekran.

W dodatku zlali nawet radio FM. Muszę z żalem przyznać że najbardziej zaawansowane Nokie z Symbianem i SonyEriccsony są bardziej dorobione.

sa po prostu SMIESZNE :ohreally:

Nie moze korzystac z jednego softu. Biedactwo.
To, ze jakis soft nie dziala na konkretnym modelu PPC nie dyskwalifikuje go - nie kazdy soft musi pracowac z kazdym modelem A POZA TYM -  jesli to popularny soft, czesto powstaja update'y, a z racji, ze Kaiser jest popularnym modelem, zostal zauwazony - i do niego rowniez zostanie dostosowany software. EOT.

Klawiatura E90 jest zalosna. Za-los-na. Mialem okazje uzywac zarowno ok. pol godziny w Vobisie, dosyc szybko po wyjsciu na rynek (ok, to moze jeszcze nie starcza do wyrobienia sobie pelnej opinii), jak i okolo dwoch godzin w znajomej firmie, ktora zaopatrzyla sie w komunikatory z racji przywiazania do linii. Za-los-na. Gorsza ogolna jakosc, za szeroka - trudniej sie pisze, mimo ze mam NAPRAWDE dlugie palce (mozna by rzec, pianisty) i dosc male opuszki palcow, gorsza tekstura (bardziej slizgajaca sie). Pomijam TRAGICZNY uklad funkcjonalno-logistyczny (cofnij sie WYGODNIE i SZYBKO do poprzedniego menu - powodzenia ; ) - to juz w 9210i oraz 9500 i 9300(i) bylo rozwiazane lepiej :) I nie tylko o przycisk wstecz chodzi, tego typu problemow jest wiecej... Bardzo ciezko sie na niej pisze bezwzrokowo, czego nie moge powiedziec o Kaiserze :) Czy wspomnialem juz, ze klawiatura E90 jest za-los-na ? :evil: BTW sa takze klawiatury na BT - pelnowymiarowe (a'la lapek 12") - sa chyba nieco lepsze. Znow kula w plot.

Na przyszlosc napisz "MOIM ZDANIEM" tak -> "MOIM ZDANIEM", bo Twoja subiektywnosc jest posunieta bardzo daleko i zapedzasz sie troche za daleko - IMHO.

Z radiem - sam sobie potem zaprzeczasz:

Masz rację co do radia. Jest ogólnie rzecz biorąc najmniej potrzebne, dlatego mimo wszystko kupiłem Kaisera.

Ale okropne, dalej nie ma radia, co tak obniza wartosc sprzetu ::) Wiesz, ja slucham w samochodzie jak stoje w korkach, ale co to kogo obchodzi ?

I oprocz sadzenia takich kwiatkof, jak wyzej, piszesz jeszcze na sposob skrajnie totalitarny - byles moze cenzorem przed 82gim ? :

Narka

Widac, ze wbrew temu, co piszesz w ostatnim poscie, sam slizgasz sie po wierzchu dyskusji.
Ab ovo: Jak chcesz gadzet, kup sobie Pan iPhone.
Urzadzenie daje rade i w podstawowych, i rozbudowanych funkcjach - czego juz nie zdazyles zauwazyc w swoim szanownym generalizowaniu, podczas ktorego tak naprawde sklamales - bo WIEKSZOSC podstawowych rozwiazan dziala dobrze, a nie - w ogole, badz problematycznie.
Kulawe to sa Twoje argumenty - i tak uogolnione, ze Stalina i przegonisz, jak tak dalej pojdzie ;)

A co do ostatniego bolda - oj, chyba nic a nic nie zrozumiales.
Ta petycja jest po to, zeby Kaiser dostal dedykowany sterownik GRAFICZNY. Poprawi on dzialanie programow intensywnie korzystajacych z grafiki, glownie za pomoca DirectX'a. Zafektuje to glownie bardziej wymagajace emulatory, filmy i niektore (nieliczne) programy.
A Ty to wrzucasz do jednego worka ze 'zlym dzialaniem Kaisera'. No brawo - jakbys nie potrafil czytac ze zrozumieniem.
Zastanow sie, zanim cos napiszesz, szczegolnie w tym stylu.

-jeszcze z niego nie dzwoniłem, ale trochę czytałem o problemach z połączeniami głośnomówiącymi, więc ten etap przede mną, jak się w końcu przesiądę, aczkolwiek mam coraz mniejszą chęć z niego korzystać, bo zabezpieczenia w moim obecnym telu są nie do złamania.

W takim razie mam dla Ciebie dobra, nienacechowana (powyzej troche puscilem pary, bo jak widze takie wpisy, to mnie cholera ciska :mad: ) emocjonalnie rade - wroc do swojego poprzedniego telefonu i bedziesz na pewno zadowolony. I tyle.

ERGO:
To, ze Kaiser nie spelnia wymienionych przez Ciebie konkretnych, dosyc - zaryzykowalbym - SPECYFICZNYCH wymagan nie oznacza, ze identyczne wymagania maja inni uzytkownicy (powiedzmy, ze nalezysz do zdecydowanej mniejszosci, co sam zreszta zdazyles zauwazyc) i poprzez to, ze musza sie z Toba zgadzac. Jest to Twoje zdanie, ale bardzo, powiedzialbym, niszowe. Dodam, ze czytam regularnie xda-dev.
To tyle z mojej strony.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2007, 23:44:32 wysłana przez soulscythe »

*

Offline kroton

• *
  • 78
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 06, 2007, 10:46:09 »
Zgadza się. Od początku do końca to co piszesz. Ale:
1. oczekiwałem pomocy a nie polemiki.
2. w wątku miały być zamieszczane uwagi userów o sprzęcie. Taka więc była moja uwaga. Borykam się z nim już ponad miesiąc i zjechanie tela wynika z moich osobistych/wielo/wielo/wielogodzinnych doświadczeń. Więc chyba mogłem napisać co o nim sądzę? Tak demokratycznie? EOT.

Pozdrawiam serdecznie, lubię ogniste polemiki:)

PS.A w dodatku proszę o zrozumienie. Mój pierwszy wpis to nie chęć nawrzucania. Potraktujcie proszę to jako głos rozpaczy i zakamuflowaną prośbę o pomoc. Tak.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2007, 12:12:16 wysłana przez kroton »

*

Offline soulscythe

• 379
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S 2, iPhone 4 (32 GB)
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 06, 2007, 13:50:56 »
Doceniam umiejetnosc pisania miedzy liniami, choc nie zawsze prawidlowo odczytuje innych rozmowcow tak piszacych :)
I nie do konca jestem przekonany, czy tak obrana droga bedzie prowadzila do aktywnej wspolpracy reszty forum ;)
Mimo, ze nie jestesmy tutaj fanboy-ami takimi, jak chociazby w przypadku Apple'a i iPhone :) "Dziala wolniej ? Tak chcial Steve Jobs! Tak musi byc!" :D

Wiedz jedno: jesli bede znac odpowiedz na choc jeden problem wymieniony przez Ciebie, mozesz liczyc na posty z mojej strony. Choc nie bede rozwiazan szukal raczej czynnie, to jesli napotkam sie biernie na takowe, nie omieszkam dac znac.

Koncze swoje marganie, bo juz i tak zjechalismy wystarczajaco z glownego tematu, so EOT.

Pozdrawiam :)

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 09, 2007, 06:53:15 »
Mam pytanka do uzytkownikow Kaisera:

1. Czy nie problemu jak jedziecie na Automapie i zadzwoni telefon ? Czy wtedy nie zawiesza się Kaiser ?
2. Czy sa jakies opoznienia w rozpoczęciu rozmowy w takim przypadku ?
3. Co się pojawia na ekranie (jakies okienko w tle z Automapa czy tez przechodzi do Today) ?

*

Offline acidjazz

• **
  • 133
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 09, 2007, 12:34:06 »
kaiser na pewno sobie poradzi  a o Touchu nie ma zbyt wielu opini w Polsce - bo jest ich za mało jeszcze .

No i wlasnie sobie Kaiser nie poradzil. Odebralem aparat wczoraj, jestem bardzo zadowoony z jakosci wykonania i funkcji ktore dotychczas moglem przetestowac. Niestety jedna z podstawowych aplikacji na ktorych mi zalezalo, Navigon Navigator, nie dziala na Kaiserze. Problem jednak nie lezy po stronie Kaisera a po stronie Navigona, ktory nie supportuje WM6!!. Faktycznie, moglem sprawdzic te informacje w sieci juz wczesniej, nie spodziewalem sie jednak zupelnie tego typu niezgodnosci..

Ogolnie jestem bardzo zadowolony jak dotychczas, bede musial jednak przez jakis czas zatrzymac N560 do nawigacji Navigonem.

pozdro,
acid

*

Offline kroton

• *
  • 78
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 09, 2007, 16:47:46 »

Cóż, zmobilizowałem się do działania i napisałem do autora AutoFlighta. Jian Zhong Ma (tak, tak) powiedział, że pochyli się nad problemem znikniętego Menu bara. Zaczekamy, zobaczymy.

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 09, 2007, 22:22:11 »
Mam pytanka do uzytkownikow Kaisera:

1. Czy nie problemu jak jedziecie na Automapie i zadzwoni telefon ? Czy wtedy nie zawiesza się Kaiser ?
2. Czy sa jakies opoznienia w rozpoczęciu rozmowy w takim przypadku ?
3. Co się pojawia na ekranie (jakies okienko w tle z Automapa czy tez przechodzi do Today) ?

Mozecie mi odpowiedziec...?

« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 09, 2007, 23:10:01 »
ad 1. Nigdy nie zdażył mi się taki problem,
ad 2. Raczej nie, jeśli juzto niewielkie. Mapa pracuje w tle, nie przekazując komunikatów głosowych. Po zakończeniu rozmowy można od razu wrócić do Automapy.
ad. 3. wyskakuje okno dialera.

*

Offline Kolagi

• **
  • 108
    • Zapraszam panie ...
  • Sprzęt: HD2 : TyTN II : HTC Tornado : SG TAB7 : SG NOTE
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 09, 2007, 23:22:54 »
ad. 3. wyskakuje okno dialera.

i jako uzupełnienie dodam, że można nie przerywając rozmowy wrócić do AutoMapy i kontynuować rozmowę wraz z nawigacją (bez komunikatów głosowych), po zakończeniu rozmowy komunikaty głosowe wracają.

W wersji 4.0 albo 4.1.1 AutoMapa nie wyskakiwała do dialera, tylko wyciszał się Hołek i ta wersja bardziej mi pasowała  :-|

*

Offline kroton

• *
  • 78
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 16, 2007, 10:07:02 »

Cóż, zmobilizowałem się do działania i napisałem do autora AutoFlighta. Jian Zhong Ma (tak, tak) powiedział, że pochyli się nad problemem znikniętego Menu bara. Zaczekamy, zobaczymy.

Może Kaiser z tym softem będzie lepszy :) Jian pracuje nad wersją 5.3.0 na urządzenia QVGA i poprawia ładowanie menu bara. Być może prześle wersję do testów... nadal czekam  :O~
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2007, 10:10:15 wysłana przez kroton »

*

Offline kroton

• *
  • 78
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 24, 2007, 01:41:46 »
Być może tylko mi podoba się Autoflight, ale cóż, moim zdaniem to jeden z najlepszych softów na PDA. Mam w swoich łapkach DZIAŁAJĄCĄ wersję. Chodzi na Kaiserze i na Athenie. Może w zadanym czasie uruchamiać dowolny program, a w tym włączać i wyłączać Flight Mode. Za chwilę wersja działająca na Kaiserze (testowałem 5.2.5) na pewno pojawi się na stronce do pobrania. Zachęcam do wypróbowania, jest naprawdę użyteczny:
http://inputshow.googlepages.com/autoflight.htm
Napisane: Grudzień 16, 2007, 18:39:47
Jest wersja 5.3.0 AutoFlight na stronie http://inputshow.googlepages.com/autoflight.htm.

*

Offline ladgim

• 388
  • Sprzęt: HTC Rhodium PROven 2.5 m2.1, HTC Desire
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 24, 2007, 11:48:37 »
Witam! Od jakiegoś czasu śledzę dyskusje na różnych forach odnośnie Kaisera. Od kilku dni posiadam takowego i jak na razie podchodze do możliwości tego urządzenia ostrożnie. Przez ostatni rok użytkowałem WIZARDA a więc porównywalnego urzadzenia. Nie pomniejszając funkcjonalności telefonów Nokii, Samsunga czy innych, są one jednak przede wszystkim telefonami , mniej lub bardziej zaawansowanymi. Urządzenia HTC są o krok przed nimi. Telefon jest jedną z funkcji. Oferują więcej możliwości i w lepszej wersji. Jednak z doświadczenia z Wizardem wiem, że o wszystkim decyduje soft. Kaiser, którego testuje od niedawna trochę mnie rozczarował. Przede wszystkim w szybkości działania i paru innych niedociągnięć. Widać, że firmowy software jak zwykle nie nadąża. Daleki jestem jednak od dyskwalifikowania tego pocketa. To tylko na razie ujawniają się niedociągnięcia funkcyjne, programowe.  Ale od czego są uzytkownicy, nowe relasy, nowe kuchnie i pomysły? Wizard dorobił się wspaniałego forum gdzie ludzie(pasjonaci) stwarzają nowe możliwości dla tego modelu. Z Kaiserem będzie podobnie. I na to liczę. A wszystkie wymienione w tym wątku uwagi ( słuszne lub nie) to tylko asumpt dla owych pasjonatów i zachęta do pokonywania i rozwiązywania problemów. Kaiser to sprzęt nowy na wcale nie nowej platformie więc potrzebuje trochę czasu aby wszystkie jego możliwości zostały odkryte.
Dzisiaj wigilia , tedy pozdrawiam wszystkich forumowiczów i życzę im spokojnych wiąt Bozego Narodzenia zadowolenia z

*

Offline kroton

• *
  • 78
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 12, 2008, 21:55:59 »
Po czasie, który upłynął od napisania mojej subiektywnej recenzji nie jest nic lepiej. Właśnie zakończyła się krótka walka o włączenie radia FM w Kaiserze. Chyba sobie kupię Nokię. Ten sprzęt to porażka.

*

Offline copymaker

• 1253
  • PW to nie helpdesk :)
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 12, 2008, 22:27:12 »
Właśnie zakończyła się krótka walka o włączenie radia FM w Kaiserze. Chyba sobie kupię Nokię. Ten sprzęt to porażka.

Nie no jeśli dla Ciebie, z całym szacunkiem, wyznacznikiem dobrego sprzętu jest radio FM to ja wymiękam... pocket pc służy jednak do czegoś innego...
Ma kupę użytecznych funkcji ułatwiających życie/pracę... Ja sobie nie wyobrażam funkcjonowania bez pocketa...
Może faktycznie dla Ciebie nokia będzie lepszym rozwiązaniem... Każdy przecież powinien korzystać z tego co mu potrzebne :)
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

*

Offline woof

• 761
  • Sprzęt: różnie
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 13, 2008, 08:26:01 »
Właśnie zakończyła się krótka walka o włączenie radia FM w Kaiserze. Chyba sobie kupię Nokię. Ten sprzęt to porażka.

Nie no jeśli dla Ciebie, z całym szacunkiem, wyznacznikiem dobrego sprzętu jest radio FM to ja wymiękam... pocket pc służy jednak do czegoś innego...
Ma kupę użytecznych funkcji ułatwiających życie/pracę... Ja sobie nie wyobrażam funkcjonowania bez pocketa...
Może faktycznie dla Ciebie nokia będzie lepszym rozwiązaniem... Każdy przecież powinien korzystać z tego co mu potrzebne :)

ja każdemu kto kupuje poceta zawsze powtarzam - stary zastanów sie czy nauczysz sie z nim żyć;) (bo inaczej sie nie da - musisz zaakceptować jego wady a on zaakceptuje Twoje;D)

*

Offline Telkontar

• *
  • 89
  • Sprzęt: Acer n50p i HTC Kaiser
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 14, 2008, 20:00:45 »
nie wiem dlaczego dla niektórych uwaga o braku radia FM to obciach i w ogole wiocha - tego rodzaju urządzenie jak Kaiser to jest kombajn i wcale nie uwazam, zeby aparat, kamera, telefon czy tym podobne byly bardziej istotne niz radio... Dla mnie radio jest bardzo wazne i szkoda, ze go nie ma w Kaiserze :/

*

Offline MaciejK

• 706
  • Sprzęt: HD2, Iphone 3gs 32gb
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 14, 2008, 22:12:44 »
Kroton
Twoje wypowiedzi na temat kaisera zegarka na wyświetlaczu wygaszacza są na poziomie gimnazjalisty czepiasz sie kaisera o rzeczy które są albo nie są potrzebne mal.o tego można je dograc... chyba ze nie wiesz jak to wtedy nie tykaj sie ppc jak nie ogarniasz tematu Htc tego nie wrzuciło bo to zbędne gówno w sofcie wygaczasze slajdy i radio to joz wogule jakaś życiowa porażka radio w ppc.... brak slow. Porównujesz PPc do śmiesznego symbiana to zopelnie inna platforma. Bez porównania, wedlug mnie i według mojego sporego doświadczenia rotacji produktów HTC i nie tylko stwierdzam ze kaiser jest jednym z lepszych w mojej kolekcji, i jest godny Uwagi i polecenia każdemu który będzie uzywal go do zalecanych zadań nie do slajdów nie do wygaszaczy ani nie do radia :O :| bo to nie przeznaczenie PPc
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2008, 22:15:34 wysłana przez MaciejK »

Warsztat 4x4 Modyfikacje Aut Ternowych Na Wyprawy i Przeprawy, Wyciągatki Zderzaki, Halogeny, Lifty Zawieszeń itp!
Za Pół roku w Polsce bedzie tak jak w Stanach Uwieżcie...

*

Offline ladgim

• 388
  • Sprzęt: HTC Rhodium PROven 2.5 m2.1, HTC Desire
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 15, 2008, 08:34:26 »
Witam! Przysłuchuję się dyskusji na temat walorów i wad Kaisera i jestem zdziwiony niektórymi postami. Porównywanie Kaisesra do Nokii, Samsunga czy innego telefonu(sic!) to jakaś pomyłka. Kaiser to mały komputer z funkcją telefonu a nie telefon z aspiracjami do bardziej wszechstronnych funkcji jak to ma miejsce w ww telefonach z Symbianem. Z doświadczenia wiem, że jeśli coś usiłuje być wszystkim to zapewne jest to marny sprzęt. Aparat fotograficzny w PDA czy telefonach zawsze będzie gorszy od aparatu fotograficznego ale przyjmuję ten gadzet jako standard więc to jeszcze mogę zrozuymieć. Oczekiwanie jednak jeszcze radia w Kaiserze to już przegięcie, tak samo jak oglądanie w nim tv czy DVD (chyba ze szkłem powiększającym jako nieodzowny atrybut). Poraża widza użytkowników na temat tego urządzenia. Nawet nie chce się im poczytać na forum o sprzęcie co do którego mają takie wygórowane oczekiwania.

*

Offline MaciejK

• 706
  • Sprzęt: HD2, Iphone 3gs 32gb
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 15, 2008, 12:46:43 »
Gsm w Kaiserze to tylko DODATEK wedlug mnie... Poruwnywanie go do Telefonuw z systemem Symbian badz innych to jakis Zart

Warsztat 4x4 Modyfikacje Aut Ternowych Na Wyprawy i Przeprawy, Wyciągatki Zderzaki, Halogeny, Lifty Zawieszeń itp!
Za Pół roku w Polsce bedzie tak jak w Stanach Uwieżcie...