czułość i szybkość transmisji po WiFi

• 16 Odpowiedzi
  • 2859 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline sapa

• *
  • 65
  • Sprzęt: P910i --> Kaiser
czułość i szybkość transmisji po WiFi
« dnia: Styczeń 04, 2008, 20:49:17 »
ostatnio bawilem sie troche i laczylem Kaiserka przez WiFi i zobaczylem pewna rzecz, tzn szybkosc odbioru danych byla bardzo niska tzn 1mbit a wysylu w granicach 11, poza tym strasznie wolno wszystko chodzilo, otwarcie strony www graniczylo z cudem. Czy macie podobne problemy? Dodam ze w ustawieniach mam najlepsza wydajnosc, laczylem sie z karta  Dlinka DWL-520 i jeszcze innym routerem Dlinka choc modelu nie znam. Wszystko odbywalo sie w obrebie jednego pokoju wiec odleglosci od 1-3 metrow od kompa.
Jak u Was dziala kaizerka? i ewentualnie na jakich odleglosciach od punktu dostepowego?

Odp: czułość i szybkość transmisji po WiFi
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 04, 2008, 21:19:28 »
No wlasnie, ja tez mialem pisac w tej sprawie...

Wifi dziala mi bardzo dobrze, ale tylko jezeli mam wydajnosc ustawiona na najwyzsza - wtedy w obrebie calego mieszkania dobrze mi sie laczy z routerem D-link DI-524 po WPA-PSK. Zmiana wydajnosci na srednia lub niska powoduje, ze ciezko przegladac strony (duze lagi, czesto nie moze otworzyc strony) - i to bez wzgledu na odleglosc od routera (jest tak rowniez wtedy, gdy kaiser i router sa trzy metry od siebie w tym samym pokoju).

Korzystanie z wifi w najwyzszej wydajnosci jest zatem calkiem przyjemne (w Operze), ALE niemilosiernie zjada baterie (ok. 1h przegladania kosztuje ok. 30% akumulatora). Czy u was tez tak jest? Czy mozecie korzystac w wifi na mniejszej wydajnosci i jakie macie ROMy?

Mam standardowy ROM orange 1.81.69.3 PLK, radio 1.27.12.29

*

Offline copymaker

• 1253
  • PW to nie helpdesk :)
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 04, 2008, 23:01:41 »
U mnie jest ustawione na maxymalnej oszczędności akumulatora i w całym mieszkaniu śmiga bez problemu. Stronki otwierają się szybko i nic nie zrywa połączenia...
Tak samo miałem na ROMie HTC PLK i tak samo mam na własnym-ugotowanym (z kuchenki qsqa)
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

*

Offline sapa

• *
  • 65
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 04, 2008, 23:04:29 »
no to dziwne bo ja nawet siedzac z telefonem obok komputera mam problem z otwarciem stron, na poczatku polacenie ma szybkosc 5,5 a potem spada do 1, copymaker a jakiej przegladarki uzywasz?

*

Offline evad

• 465
    • http://adl.pl
  • Sprzęt: Nokia N900, E72 i kilka innych...
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 05, 2008, 01:31:04 »
Mam/miałem doświadczenie z następującymi pocketami, chronologicznie: HP iPAQ rx3715, HTC Wizard, HTC Hermes i teraz HTC Kaiser. Z tej czwórki TYLKO iPAQ prezentował naprawdę niezłą czułość i wydajność WiFi. Produkty HTC niestety od pierwszego zetknięcia sprawowały się znacząco gorzej od iPAQ'a. Wizard miał problemy ze stabilnością połączenia z routerem znajdującym się w odległości 2-3 metrów, przez jedną ścianę - podczas gdy inne urządzenia WiFi śmigały aż miło nawet z najbardziej oddalonego od routera zakątka mieszkania. Hermes i Kaiser niestety wykazują podobne 'właściwości'. Na szczęście 99% połączeń z internetem wykonuję poprzez GPRS/UMTS, więc słabości WiFi mi specjalnie nie przeszkadzają...

*

Offline copymaker

• 1253
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 05, 2008, 08:58:51 »
używam standardowego Internet Explorera wmontowanego w mobilnego windowsa 6...
Ja nie patrzę na wskaźniki mocy sygnału czy jaką mam szybkość up/down, bo sprzęt zasuwa po wifi pierwsza klasa...
Nie mam doświadczenia z "zewnętrznymi" hot@pot'ami - korzystam z tego połączenia tylko w domu. Ruter Linksys WRT54G.
Jeżeli chodzi o porównanie produktów htc do innych pocketów pod względem wifi oczywiście, to miałem kiedyś looxa n560. I nie wiedzę pomiędzy tymi urządzeniami jakieś zasadniczej różnicy...
Zawsze wszystko szybko mi śmigało...
Jedynie na wizardzie nie sprawdzałem tego długo bo jak wmontowałem w domu roter wifi to za niedługi czas wizarda sprzedałem.
Jedyne co to raz na jakiś czas (zarówno w hermesie jak i kaiserze) jak włączam wifi to nie chce/ nie może połączyć się z moją wcześniej zdefiniowaną w urządzeniu siecią wlan. Ale to zdarza mu się baaaaardzo rzadko...
Zawsze wtedy sobie powtarzam, że to przecież "majkrosoft" ;)
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

*

Offline sapa

• *
  • 65
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 05, 2008, 09:46:44 »
no to moze rzeczywiscie jest to tylko kwestia sprzetu i ewentualnie tego ze moje urzadzenia sie ze soba srednio dogaduja, poza tym dzialam w trybie Ad-hoc moze to tez sprawia jakas roznice? no nic innego nie pozostaje jak przetestowac przy okazji gdzie indziej lacznosc:) ewentualnie zobaczymy przy najblizszym HR czy dale bedzie wystepowal problem wolnego dzialania;)

*

Offline Cezaro

• *
  • 72
  • Sprzęt: TP 2
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 05, 2008, 16:18:39 »
U mnie brak żadnych problemów, mam sygnał nawet dwa piętra wyżej u sąsiada, Fakt że wtedy wolniej chodzi, ale w obrębie mieszkania śmiga aż miło, Router mam Edimax. W zewnętrznych hotspotach (niedomowych) również nie ma problemu. Siła sygnału i prędkość jest zadowalająca. Ustawione mam w oszczędności energii "po środku".

*

Offline copymaker

• 1253
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 06, 2008, 11:11:45 »
ja mieszkam na 6tym piętrze i nawet na dworze na parkingu korzystam z mojego wifi domowego :)
Wolniej bo wolniej oczywiście ale jest!

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 06, 2008, 11:48:46 »
copymaker: mozesz podac swoja wersje radia oraz model routera, ktorego uzywasz w domu?

dzieki, pozdr, m.

*

Offline copymaker

• 1253
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 06, 2008, 23:36:03 »
Radio: 1.27.12.29
Model rutera już podawałem w tym wątku ;) Jest to Linksys WRT54G

*

Offline Vex

• *
  • 70
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 08, 2008, 17:41:53 »
Mi jako tako to chodzi, chociaż dwa pokoje dalej już czasami sygnał zanika. Zastanawia mnie inna inna rzecz. Przez 99% czasu we właściwościach połączenia mam podane że prędkość nadawania to 54 Mbps, natomiast odbioru jedynie 1 Mbps, niezależnie czy jestem w pokoju obok, czy tuż przy antenie routera. Kilka razy mi tylko przeskoczyło bodajże na 34 Mbps i 54 Mbps, ale po kilku sekundach wróciło na 1. Router D-link DI-524.

*

Offline sapa

• *
  • 65
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 08, 2008, 18:27:26 »
widze Vex ze masz cos podobnego jak ja, tyle ze u mnie nie ma mozliwosci przegladania stron niestety:( za wolno to wszystko chodzi a nie mam czasu na HR i bawienie sie w instalowanie wszystkiego od nowa, zreszta chce jeszcze wyprobowac gdzies poza domem jak to dziala.
Dla proby laczylem sie przez BT i wtedy wszystko chodzi normalnie a wifi zero, bedzie sie trzeba z tym pomeczyc kiedys :-|

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 08, 2008, 20:35:38 »
Vex,

mam identycznie z tym routerem. Mam tez problemy z wifi w Lenovo c200 z karta Broadcom (ThinkPad z karta Intel 2915 chodzi idealnie). Moze czas zmienic router na linksysa? Albo przynajmniej stuningowac jakies ustawienia wifi w routerze? Zeby smigalo w trybie oszczednosci akumulatora

pozdr, m.

*

Offline Vex

• *
  • 70
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 08, 2008, 20:36:29 »
Przyglądałem się przez dłuższą chwilę temu budowanemu monitorowi sieci Wi-Fi i zauważyłem ciekawą rzecz. W momencie kiedy zaczynam coś ściągać np. słuchać radia internetowego, odbiór przełącza się na 54 Mbit. Kiedy ruch sieciowy ustaje spowrotem przełącza się na 1 Mbit. Podejżewam, że jest to sprytne celowe posunięcie w celu ograniczenia zużycia energi. Co do zasięgu...cóż nie można mieć przenośnego laptopa mieszczącego się w kieszeni z wbudowanym telefonem, dotykowym ekranem, wysuwaną klawiaturą.... i pełnym zasięgiem Wi-Fi. Trzeba iść na jakiś kompromis. Mnie narazie to zadowala.

*

Offline sapa

• *
  • 65
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 08, 2008, 22:46:13 »
Co do zasięgu...cóż nie można mieć przenośnego laptopa mieszczącego się w kieszeni z wbudowanym telefonem, dotykowym ekranem, wysuwaną klawiaturą.... i pełnym zasięgiem Wi-Fi. Trzeba iść na jakiś kompromis. Mnie narazie to zadowala.

No jasne zgadzam sie z Toba w pelni jednak mi to praktycznei w ogole nie chodzi nawet jezeli siedze przy komputerze w ktorym jest karta, zwykle google laduje sie wieki a wiadomo ze nie jest "ciezka" strona dlatego jestem w szoku jak mowisz ze sluchasz radia internetowego, nawet mi to przez mysl nie przeszlo (swoja droga bardzo dobry pomysl podsunales gdyby tylko chodzilo to normlanie u mnie:) )
Moze ktos orientuje sie co moze byc przyczyna az takiego zwolnienia? sprzet? czy cos namieszalem instalujac rozne programiki w kaiserze? a moze jakas konfiguracja czy firewall w windowsie na kompie (nie mam routera tylko bezposrednie polaczenie karta-karta , pisalem to wyzej ale sie powtorze)?

*

Offline xsara

• 269
  • Sprzęt: ipaq hw6515, kaiser
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 09, 2008, 14:37:03 »
Korzystam z łącz typu kablówka (1Mb)+ Dlink DWL 900 AP+. W promieniu (za murem !) 6 m spokojnie mogę: odpalać strony (mini opera, IE), słuchać radia, wysyłać maile, przy ustawieniu na oszczędzanie baterii !!!!. Nie widzę różnicy pomiędzy połączeniem po kablu a wifi. Zatem sprzęt na pewno jest O'K (oryginalny htc). Musisz coś mieć namieszane w ustawieniach. Możesz stosujesz jakiś program antywirusowy?