Czas w WM i Android

• 4 Odpowiedzi
  • 1363 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline zidan

• 17
Czas w WM i Android
« dnia: Wrzesień 12, 2009, 23:20:43 »
Może ktoś zna trik jak sobie poradzić z przestawianiem zegara przechodząc z WM na Androida i vice versa??? Troszkę mnie drażni to że każdy system inaczej interpretuje czas systemowy i przestawia go pod siebie i zawsze w którymś systemie mam czas błędny o 2 godziny (różnica strefy czasowej GTM+2). Czy w Androidzie można ustawić tak strefę czasową aby poprawnie ją intepretował (bo nie jesteśmy w GTM a to Android wychwytuje) i żeby nie przestawiał zegara?

*

Offline NarSan

• 580
  • Sprzęt: HTC HD2
Odp: Czas w WM i Android
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 13, 2009, 11:52:22 »
po prostu wystarczy ustawić na Androidzie inną strefę czasową, taka która nie wymaga przestawiania godziny.
no a tak w ogóle to mogłeś napisać w temacie o Androidzie a nie zakładać nowy wątek...
HTC HD2
ROM: 3.14 WWE
RADIO: 2.15.50.14
PROTOCOL: 15.42.40.11U

*

Offline zwierzak2003

• **
  • 245
    • PSGroove.pl
  • Sprzęt: HTC Kaiser
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 13, 2009, 23:12:09 »
Dokładnie, w Androidzie wyłącz automatyczne pobieranie czasu od operatora oraz ustaw strefę czasową na +0:00, to rozwiązuje problem w 100%. A przestawiona strefa nie jest problemem, bo na to raczej nie zwraca się uwagi, jest tylko przydatna dla osób podróżujących.
Masz zgodę Administracji? Poczytaj Regulamin.

*

Offline zidan

• 17
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 13, 2009, 23:55:09 »
Na wstępie sorry za bałagan na forum ale to moje pierwsze kroki, a na tym forum jako na jednym z niewielu polskich można uzyskać jakieś szersze informacje. A tłumacząc się, to stworzyłem nowy wątek tylko ze swojej niewiedzy i dlatego że nie znalazłem lepszego miejsca. Wątek "New Hero" jest o wszystkim i o niczym a dziale Android jest mowa w wiekszości o G1. Choć to bardzo podobny model do Kaisera ale jednak nie ten sam.

Myślę że przydał by się dział gdzie można by wypowiadać się na temat portingu Androida na Kaisera i nie tylko. Ale to moje skromne zdanie. Wątek zgłoszę do moderatora o przeniesienie w dobre miejsce.

A co do sedna tematu to już wcześniej krok ze zmiana strefy czasowej zrobiłem ale to wprowadza tylko zamieszanie bo Android ma to do siebie że po zmianie strefy na +0 GTM lokalizuje mnie np na Azorach. Wiele wigdetów korzysta z tego info i podaje mi bzdury. Np po co mi pogoda a Azorach? A jak zmienie na inna lokalizacje to pokazuje mi czas w Wawie jako +2 godz. Czyli mam dwie informacje o czasie z czego jedną blędną. I tak w kólko Macieju. Myślałem że można to jakoś obejść żeby było klarownie. Na marginesie to dość dużo podrózuję po Europie i to wkurza bo człowiek nawet nie wie gdzie ile czasu dodać a gdzie ując.

*

Offline zwierzak2003

• **
  • 245
    • PSGroove.pl
  • Sprzęt: HTC Kaiser
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 14, 2009, 14:28:40 »
Pierwsze słyszę, ze wiele programów korzysta z tej informacji, nie spotkałem się jeszcze z żadnym. A to, że w dziale Android - Oprogramowanie mówią głównie o G1 o niczym nie świadczy. Po prostu ten model był pierwszy i pewnie jest najpopularniejszy, tak jak do niedawna najważniejszą komórką na forum WM był HTC Wizard.

Programy mogą tylko wspomagać się informacją o strefie czasowej bo nie wnosi ona nic pomocnego, pamiętaj, że w tej samej strefie czasowej co my znajdują się też Niemcy, czy RPA, a raczej w tak wielkim przekroju bywa bardzo różna pogoda. One raczej korzystają z triangualcji sieci komórkowych, które w Kaiserze nie jest triangualacją tylko wskazaniem do którego masztu operatora jesteśmy podłączeni, dlatego moja pozycja na Google Mapach jest przesunięta o dobrze 5 km.
Masz zgodę Administracji? Poczytaj Regulamin.