co żre baterię w HTC tytn II ?

• 13 Odpowiedzi
  • 4398 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline fido100

• 6
  • Sprzęt: HTC tytn II 4 GB ; Nokia N82 8 GB
co żre baterię w HTC tytn II ?
« dnia: Maj 26, 2010, 07:58:04 »
Witam wszystkich. Jestem tu nowy. Zarejestrowałem się między innymi dlatego, że nie znalazłem lekarstwa w Internecie na moje „dolegliwości”. Mam taki problem. W moim HTC mam kartę prepaid iplus i jeśli mam taką potrzebę to z niej korzystam. Ale jeśli nie potrzebuję to wyłączam wszystkie połączenia czyli: telefon, WiFi. BT (robię telefon w tzw. trybie lotniczym) i wtedy bateria trzyma góra dwa dni! Sytuacja taka nie zawsze występuje i nie wiem od czego to zależy. Czasem w tym trybie bateria trzyma 2 tygodnie!! Oczywiście nie używam go w tym czasie. Wszystkie programy i procesy są zamknięte. No chyba, że pracują jakieś ukryte. Jak to sprawdzić? Reset nic nie daje. Z góry dzięki za pomoc.

*

Offline sever321

• 478
  • Sprzęt: Nokia Lumia 930, 630, Samsung Xcover 3
Odp: co żre baterię w HTC tytn II ?
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 26, 2010, 08:30:36 »
Jaki rom masz??! Jak się zachowuje telefon gdy masz włączone połączenia (sieć)??
Jeżeli masz jakiś inny system niż oryginalny to duże prawdopodobieństwo, że działają jakieś programy w tle należy wtedy użyć `cleanRAM` ale wcześniej w programie `cleanRAM config` ustawić czyszczenie na poziom 3.
Jeżeli zaś masz oryginalny w menadżerze zadań w zakładce `przycisk` zaznacz `box` - zakończ program po naciśnięciu ( uderzeniu) `X` 

To taka propozycja z mojej strony może to być również  wina po prostu kiepskiego romu, który obciąża za mocno procesor i przez to zwiewa bateria 
Najpierw czytaj potem działaj!!

*

Offline fido100

• 6
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 26, 2010, 11:48:35 »
może to być również  wina po prostu kiepskiego romu, który obciąża za mocno procesor i przez to zwiewa bateria

no tak ale wtedy problem występował by zawsze, a tak nie jest.
nie wiem jaki mam rom (ja w pracy a HTC w domu) jak sprawdze to dopisze. był używany gdy kupilem go rok temu, system WM 6 prof. głowy nie dam ale prawdopodobnie oryginal. gdy mam włączone połączenia to bateria ubywa normalnie, no chyba, że to "coś" go rozładowuje.
Ale podkreślam NIE ZAWSZE TAK JEST - czasem bateria trzyma długo. czyli kilka dni w "online" lub 2 tygodnie w "offline"

*

Offline sever321

• 478
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 26, 2010, 11:58:09 »
Pisałeś że reset nic nie daje ale jaki reset?? SR (soft) czy HR (hard).
Często się wydaje, że to może być uszkodzenie mechaniczne nic bardziej mylnego po zabawach w zmiany romu (tym bardziej nie udolnych zabawach) sprzęt może się zachowywać dziwnie tak jak by np. była zepsuta płyta główna lub jakiś przycisk. A to po prostu syf się nazbierał w tedy może pomóc mtty :).
Jak wrócisz do domu to sprawdź rom i wejdź w tryb BL (bootlader, trójkolorowy ekran)  i napisz co tam jest napisane. 

*

Offline fido100

• 6
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 26, 2010, 22:55:19 »
przepraszam nie dopisałem - miałem na myśli soft reset

dane z mojego HTC:

KAIS 130
SPL-1.83.0000
CPLD-8

wersja pamieci: 1.83.464.0 PLK
data pamięci R: 09/27/07
wersja radia: 1.27.15.32
wersja protok: 22.51.88.13H
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2010, 08:01:58 wysłana przez fido100 »

*

Offline sever321

• 478
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 27, 2010, 09:27:11 »
Co do tego spadku baterii to nie mam pojęcia może ktoś miał podobne doświadczenia i Ci pomoże.
Tym czasem proponuje:
Posiadasz rom 6.0. Jeżeli nie przeszkadza Ci on i nie masz zbyt wielkich wymagań proponuje z flashować go do oficjalnego romu 6.1 graficznie jest lepszy i z pewnością troszeczkę lepszy od poprzednika (jeżeli chodzi o działanie systemu). Instrukcje zmiany WM są w FAQ.

*

Offline fido100

• 6
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 27, 2010, 10:56:51 »
dzięki serwer321  :ok: poczytam to zrobię. tymczasem zrobiłem twardy reset i chyba pomogło ale to nie jest rozwiązanie bo nie mam zamiaru za każdym razem gdy telefon zaczyna wariować wgrywać na nowo programów.
A w dodatku obecnie 3G w plusie szwankuje (tak od kilku dni - może to przez powódź) i już całkiem nie wiem co jest grane  :O
zacznę po kolei czyli od wgrania WM6.1 i zobaczę.

*

Offline Pichu

• *
  • 99
  • Maniak
    • Rowerowy Blog Pichulca
  • Sprzęt: Omnia II i8000
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 28, 2010, 09:08:56 »
dzięki serwer321  :ok: poczytam to zrobię. tymczasem zrobiłem twardy reset i chyba pomogło ale to nie jest rozwiązanie bo nie mam zamiaru za każdym razem gdy telefon zaczyna wariować wgrywać na nowo programów.
A w dodatku obecnie 3G w plusie szwankuje (tak od kilku dni - może to przez powódź) i już całkiem nie wiem co jest grane  :O
zacznę po kolei czyli od wgrania WM6.1 i zobaczę.

Pamiętaj o zmianie radia i hardspl pod nowy rom ;)

*

Offline fido100

• 6
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 28, 2010, 10:46:24 »
zrobione! Mam WM6.1! Niestety to koniec dobrych wieści  :(
w dalszym ciągu ucieka bateria a spowodowane jest to prawdopodobnie tym, że HTC nie trzyma zasięgu. Doszedłem do wniosku, że musi to być uszkodzenie sprzętowe bo karka sim iplus i innym urządzeniu śmiga. a skoro to nie wina operatora i nie softu to pozostaje sprzęt.

*

Offline sever321

• 478
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 28, 2010, 12:20:42 »
Jesteś jego pierwszym właścicielem? Wcześniej na pewno nie było w nim nic grzebane (zmiany romu)??

*

Offline fido100

• 6
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 28, 2010, 12:41:39 »
kupiłem używany. nie wiem co wcześniej było w min grzebane. rom był taki jak napisałem wyżej.

internet po GSM chodzi a po AUTO lub WCDMA nie! co jest grane?  :O

mój problem rozmija się trochę z tematem.

*

Offline sever321

• 478
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 28, 2010, 13:26:57 »
Co do netu to napisz nowy wątek albo poszukaj na forum.
A co do sprzętu to polecam zrobić czyszczenie za pomocą mtty
http://pdaclub.pl/forum/kaiser/mtty-nie-dziala-jak-to-sie-robi/
tylko uwaga po tym zabiegu zrobi się HR :)

*

KrzychuM

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 28, 2010, 14:48:48 »
zrobione! Mam WM6.1! Niestety to koniec dobrych wieści  :(
w dalszym ciągu ucieka bateria a spowodowane jest to prawdopodobnie tym, że HTC nie trzyma zasięgu. Doszedłem do wniosku, że musi to być uszkodzenie sprzętowe bo karka sim iplus i innym urządzeniu śmiga. a skoro to nie wina operatora i nie softu to pozostaje sprzęt.
Jak chodzi o kartę SIM to powiem o swoim problemie też karta sim z Plusa
tyle że w artemisie zasięg był różny na full czasem na 2 kreski a wykonywanie czy odbieranie połączeń było loterią
w nokii N70 karta działała bez zarzutu, a w samsungu d600E widniał cały czas "tylko połączenie alarmowe"

*

Offline sever321

• 478
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 28, 2010, 23:11:33 »
jeżeli chodzi o zasięg sieci w Kaiserze to zależy to od radia i ustawień sieci :) w ostateczności od romu