CID-lock i nowy ROM

• 20 Odpowiedzi
  • 5648 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline hubi93

• 431
  • Sprzęt: HTC ONE X
CID-lock i nowy ROM
« dnia: Lipiec 08, 2008, 18:20:13 »
Witam!
Jest to pierwszy mój post.

Od dziś mam tytn II z Orange. Właśnie jest w pierwszym ładowaniu i jutro bedę ściągać sim-lock ( chyba już wiem jak to się robi).
Słyszałem, że on kiepsko chodz na wm 6.0.  Dlatego chciałbym zainstalować wm 6.1 bo ponoć lepiej chodzi tel na nim. Stąd moje pytanie: jak ściągnąc blokadę cid-lock (czyli zabezpiecza przed instalowaniem nowego opro???) i jak zainstalować i skąd pobrać wm 6.1? Czy wykonanie takiej operacji jest bezpieczne? Nie chciałbym zepsuc tel. zwłaszcza gdy już nie bedzie miał gwary, bo długo na niego zbierałem.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc, bo to jest mój pierwszy PDA:)
pozdrawiam

*

Offline medive

• 1323
  • Sprzęt: HTC Desire, ASUS S96S

*

Offline hubi93

• 431
Odp: CID-lock i nowy ROM
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 08, 2008, 19:29:38 »
"ZANIM ZACZNIESZ WYKONYWAĆ INSTRUKCJE PRZECZYTAJ I ŚCIĄGNI WSZYSTKIE POTRZEBNE PLIKI

Wgywanie HardSPL/SPL:
  1 wyjmij karte pamięci i karte sim i ściągnij SSPL-KAIS.exe z tego linka http://rapidshare.com/files/124089311/SSPL-KAIS.exe
  2 wrzuć plik SSPL-KAIS.exe na pamięć telefonu i jak będzie podpięty pod USB uruchom ten plik
  3 pokaże się okienko na telefonie naciśnij continue poczekaj aż włączy się bootloader i pokaże się napis "usb"
  4 jak już zobaczysz napis "usb" odpinasz kabel na kilka sekund i podpinasz na nowo
  5 teraz uruchaimiasz instalacje HardSPL bądź spl którego masz zamiar wgrać

link do forum xda a dokładniej do wątku o HardSPL http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=396922

Zdejmowanie CID-locka
  1 Wyjmij karte sim i karte pamieci i podepnij telefon do kompa
  2 wrzuć na telefon SSPL-KAIS.exe i uruchom jak pokaże się napis "USB" odłącz na kilka sekund kabel i znowu podłącz
  3 naciśnij przycisk step 1 (rozpocznie się wgrywanie HardSPL jeśli masz już wgrany HardSPL możesz pominąć ten krok)po wgraniuHardSPL  telefon się zrestartuje
  5 po resecie naciśnij step 2 (jest to wgrywanie specjalnego radia) po wgraniu radia telefon się zrestartuje
  6 naciśnij step 3 na twój telefon zostanie wgrany i uruchomiony program do odblokowywania aby zdjąć CID-locka w okienku wpisz same zera zaznacz set CID i naciśnij przycisk 'Commit changes'
7koniec

Zdejmowanie sim-locka
  1 Wyjmij karte sim i karte pamieci i podepnij telefon do kompa
  2 wrzuć na telefon SSPL-KAIS.exe i uruchom jak pokaże się napis "USB" odłącz na kilka sekund kabel i znowu podłącz
  3 naciśnij przycisk step 1 (rozpocznie się wgrywanie HardSPL jeśli masz już wgrany HardSPL możesz pominąć ten krok)po wgraniu HardSPL telefon się zrestartuje
  5 po resecie naciśnij step 2 (jest to wgrywanie specjalnego radia) po wgraniu radia telefon się zrestartuje
  6 naciśnij step 3 na twój telefon zostanie uruchomiona aplikacja do odblokowywania w aplikacji zaznaczasz unlock sim i naciskasz przycisk commit changes

http://rapidshare.com/files/122648623/KaiserUnlocker.exe  <-- to jest program do odblokowywania jeśli zdejmujesz sim i CID locka niemusisz powtarzać tych samych rzeczy pierwsze 5 kroków niczym się nieróżni tylko 6 krok robisz odpowiednio do sim i cid locka"

chyba cos znalazłem, i to nawet twoja wypowiedz medive:Dhehe
Napisane: Lipiec 08, 2008, 18:54:52
to według powyższej instrukcji to juz chyba bede wiedział jak sciagnac cid i sim locka:D
Ta procedura którą powyżej opisałes jest duzo krótsza od tej http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=88902.0
jak mam to rozumieć?

jesli  ten sposób co opisałes powyzej działa, to tylko jeszcze proszę o info na temat pobrania wm 6.1 i jego wgrania, chodzi mi o oficjalny z poprawkami ROM od HTC
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2008, 20:38:18 wysłana przez hubi93 »

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 08, 2008, 20:55:41 »
to są 3 instrukcja w jednym poście :P

*

Offline hubi93

• 431
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 08, 2008, 20:59:24 »
ale wszystkie sie sprawdzaja??

i jeszcze powiedz mi skad wziasc polska wersje oficjalnego romu htc alebo nie oficjalnego ale jakiegos dobrego i jak go wgrac:P

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 08, 2008, 21:41:00 »
tak wszystkie instrukcje działają
orginalny rom znajdziesz przeszukując ten wątek http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=98337.0 instalacja jest bardzo prosta poprostu podpinasz telefon i uruchamiasz instalke exe na kompie

*

Offline aman

• **
  • 147
  • Rom: Artemis Touch Vanilla 4.02 / Diamond by Akeo
  • Sprzęt: SPV M650 / HTC Trinity
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 08, 2008, 22:33:38 »
ale sim-locka szybciej zdejmiesz polaris unlockerem  http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=375583 , w ogole wszystkie 3 kroki masz w tym unlockerze.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2008, 22:38:27 wysłana przez aman »

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 09, 2008, 07:44:16 »
ale sim-locka szybciej zdejmiesz polaris unlockerem  http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=375583 , w ogole wszystkie 3 kroki masz w tym unlockerze.
a ty myślisz że moja instrukcja jest do czego? :P to właśnie ten sam unlocker:P

*

Offline aman

• **
  • 147
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 09, 2008, 08:50:32 »
a ty myślisz że moja instrukcja jest do czego? :P to właśnie ten sam unlocker:P

sory :) , zmeczony juz bylem i zobaczylem co innego czyli stara metode z 3 folderami :)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2008, 11:56:30 wysłana przez aman »

*

Offline hubi93

• 431
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 09, 2008, 10:29:31 »
tak mi sie wydaje ale chyba wgrałem  hardspl, tylko tego punktu step 2 co jest wgranie specjalnegej wersji radia nie moge zrobic, jak mi sie zrestartowałem tel po hardspl to co mam zrobi wejsc spowrotem do tego kolorowego wys czy jak wgrac to specjalne radio? bo jak jestem na czystym pulpicie to jak klikne na tego step 2 to jest t akie mrugniecie i nic:/
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2008, 11:50:21 wysłana przez hubi93 »

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 09, 2008, 12:17:04 »
po prawidłowym wgraniu HardSPL z step 1 i restarcie telefonu poprosu naciskasz step 2 w unlockerze gdy telefon jest na kablu usb powinien się na komputerze otworzyć kreator wgrywania CustomRUU tak jak przy hardSPL miałeś ten kreator i gdy naciśniesz update powinien się automatycznie w telefonie włączyć bootloader(3 kolorowy ekran) a po chwili powinien pojawić się pasek postępu instalacji

*

Offline hubi93

• 431
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 09, 2008, 12:52:12 »
simlocka udało mi sie sciagnac ale jak sie wgrywa poprzednie radio?? bo teraz jak juz nie mam simlocka to mi sie bardzo dziwnie zachowauje, nie ma dziwięku i jak wysłałem na niego sms to cały czas wibrował az musiąłem wylączc tel i jak juz był wyłaczony to z 2 sek jeszcze mwibrował i jak właczyłem tel to na nawigacji w ogle nie ma dziwieku teraz mam radio 1. chyba 47. OilNex, prosze o pomoc bo mój tata teraz zabrał tel zeby go przetestowac a on tylko pokazuje trase a nie mówi, i prosze i info jak wgrac te radio i skad zanlesc, moje oryginalne to 1.27.14.32

*

Offline aman

• **
  • 147
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 09, 2008, 13:08:28 »
wgraj sobie teraz innego roma np oficjlnego HTC(nie jest za specjalny- nie chcial mi np odpalic na nim Skype i TCPMP . Ja osobiscie wole Dutty's na ktorym mi wszystko ladnie smiga i jestem zadowolony. Ale pisales wczesniej , że chcesz Oficjalnego wiec zainstaluj sobie wlasnie jego albo tego z poprawkami od MAkusa) i z nim od razu zainstaluje sie inne radio.

link do oficjalnego romu bez rzadnych modyfikacji: http://rapidshare.com/files/117069181/RUU_Kaiser_HTC_PLK_3.29.464.0_radio_sign_25.83.40.02_1.65.16.25_Ship.zip.html
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2008, 13:19:37 wysłana przez aman »

*

Offline hubi93

• 431
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 09, 2008, 13:19:26 »
to w takim razie musze jeszcze sobie sciągnąc cid-locka, a instalacja romu to trzeba miec połaczenie activesunca i poprostu odpalic plik z romem  .exe? i zainstaluje sie?
A skąd można sciągnąc ten oficjalny htc, jakbys mógł do daj linka:)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2008, 13:21:12 wysłana przez hubi93 »

*

Offline aman

• **
  • 147
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 09, 2008, 13:23:07 »
link powyżej .  podłączasz pod activa . odpalasz plik RUU_Kaiser_HTC_PLK_3.29.464.0_radio_sign_25.83.40.02_1.65.16.25_Ship.exe klikasz wszedzie dalej , raz klikasz update i znowu dalej , pojawi sie 3 kolorowy ekran i zacznei sie wgrywanie romu. Pamietaj ze pasek postepu moze sie czasem zatrzymac na minute czy 2 , ale nic  nie kombinuj nie odlaczaj czy cos , tylko cierpliwie czekaj az dojdzie do 100% . Jak dojdzei do konca telefon sam sie zresetuje a na kompie wyskoczy okienko iż aktualizacja przebiegła pomyślnie

Acha nie kombinuj nic już cidem ,jeżeli wgrałeś hard-spl ze STEP1 to w zupelnosci Ci to wystarczy do wgrania romu do ktorego linka Ci podałem
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2008, 13:25:06 wysłana przez aman »

*

Offline hubi93

• 431
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 09, 2008, 13:34:48 »
ale ja hardspl zainstalowałem nie tym programem simunlocker, tylko napocztaku sciągałem simlocka ta instrukcja http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=88902.0 ale nie moglem skoczyc jej i potem przesz3edłem na ten program simunlocker co pisał do niego instrukcje medive, i nie wie mczy cid-lock jest sciagniety a nie chciałbym uwalic tel, dlatego jeszcze ta instrukcja medive sciaggne cidlocka, a jak scigałem simlocka to ja zaznaczałem remove sim (czy cos takiego) i dawałem commit changes a yo w oknie SID miałem same zera to znaczy ze cid-lock jest sciagniety?

*

Offline aman

• **
  • 147
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 09, 2008, 16:28:07 »
jak masz same zera , to jest zdjety.

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 09, 2008, 16:52:47 »
jak masz same zera , to jest zdjety.
żeby zdjąć musisz mieć same zera i dać jeszcze set CID a później commit changes wtedy będzie zdjęty dając read CID gdy pokaże Ci same zera to onzacza że jest zdjęty

*

Offline hubi93

• 431
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 10, 2008, 09:00:23 »
mam taki problem gdy chciałem sciągnąc cid-locka tym programem unlocker to na 99% wyskoczył error, nie mam zbyt dobrego angielskiego ale chyba bylo cos nie tak z połaczeniem, potem wyskowczyła mi instrukcja zebym odpioł wyciągnął i włozył baterie i jak włączam tel to od razu jest w kolorowym wyswietalczu
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2008, 09:13:39 wysłana przez hubi93 »

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 10, 2008, 09:11:48 »
masz zainstalowanego Net Framework na kompie powinien być jeśli po instalacji NetFramework wciąż niechce działać simunlocker to usuń i ściągnij z innego źródła a poza tym to niewprowadzasz telefonu w bootloadera aby wgrać radio on sam wejdzie automatycznie w tryb boorloadera

*

Offline hubi93

• 431
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 10, 2008, 09:49:59 »
ok, poszło
Napisane: Lipiec 10, 2008, 09:15:29
Zainstlowałem oprogramowanie oficjalne htc, tel chodzi super!!! dzieki za pomoc:)