Ciągła kalibarcja ekranu

• 3 Odpowiedzi
  • 725 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ciągła kalibarcja ekranu
« dnia: Listopad 29, 2009, 10:17:12 »
Witam
Pękł mi ekran dotykowy, spróbowałem go skalibrować, lecz niestety nie dało się ( w kółko pokazywał krzyżyk ), wiec zakupiłem nowy wyświetlacz dotykowy, wymieniłem i dalej to samo, twardy restart nie pomógł, wgranie nowego soft też nie, co robić?
pozdr. Richat

*

Offline Qlphn

• 49
  • Sprzęt: TYTN II  +  SPV C600
Odp: Ciągła kalibarcja ekranu
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 03, 2009, 11:30:39 »
1a. żeby pominąć kalibrację po HR utwórz na karcie pamięci pusty plik 'welcome.not'

1b. albo - podłącz sie w trakcie kalibracji do komputera, uruchom na PC zdalny edytor rejestru i  zmień wartość \HKLM\HARDWARE\DEVICEMAP\TOUCH\MaxCalError na duzo większą (np. 200). To pozwala zakonczyć kalibrację pomimo 'niepewnych' wyników.

2. jeżeli touchscreen działa choć trochę to trick z p 1b pozwala zwykle uzyskać mniej-więcej dobre efekty na dużej części ekranu - nawet przy częściowo padłym hardware.

oczywiście tak naprawdę źródło problemu jest raczej sprzętowe - ale to powyżej pozwala w ogóle uruchomić kaizerkę w takiej sytuacji.

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 03, 2009, 11:38:29 »
tak, po głębokich analizach stwierdziłem ze nowy ekran tez jest uszkodzony, oderwałem tylko dolna folię i go przykleiłem, górną zostawiłem, okazuje sie ze róg był pękniety czego wcześniej nie było widac i paski przewodzace do okoła ekranu przerwały się, czekam na kolejny ekran.
pozdr. Richat

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 09, 2009, 19:34:19 »
po wlutowaniu nowego ekranu dotykowego wszystko gra

przyczyna - niewidoczne pękniecie ekranu
pozdr. Richat