brak ładowania HTC TYNT II

• 14 Odpowiedzi
  • 3025 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

brak ładowania HTC TYNT II
« dnia: Czerwiec 16, 2011, 22:59:44 »
Witam może ktoś miał podobny problem :
telefon używany jakieś 4 lata sprawował się doskonale (różne romy, radio romy). Od tygodnia zacząłem mieć problem z ładowaniem po podłączeniu nie reaguje (synchronizacja jest - ładowania brak - niezależnie od źródła: 2 różne ładowarki sieciowe 1 samochodowa no i PC ) - wróciłem nawet do oryginalnego romu i radia ery ale to samo (hard reset nie pomaga). Gniazdo na pewno sprawne ponieważ łączność z PC jest. Znalazłem sposób - po wyłączeniu telefonu (całkowicie) włączam kabel ładowania i pojawia sie dioda ładowania która za 20 sekund zaczyna migać lecz po wciśnięciu szybkim przycisku "włączenia" ładuje się bateria  (oczywiście telefon się nie włącza chyba że przytrzymamy z sekundę przycisk ale wtedy już przestanie ładować). Stawiam na zużycie baterii - lecz po naładowaniu przy wyłączonym chodzi dwa dni.
Ma ktoś pomysły

*

Offline sever321

• 478
  • Sprzęt: Nokia Lumia 930, 630, Samsung Xcover 3
Odp: brak ładowania HTC TYNT II
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 17, 2011, 07:00:43 »
Takich tematów było już mnóstwo. Tak sie rozpisałeś że ledwo rozumiem to co piszesz. Stawiam na uszkodzone gniazdo w kaiserce.
Najpierw czytaj potem działaj!!

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 17, 2011, 08:27:41 »
Takich tematów było już mnóstwo. Tak sie rozpisałeś że ledwo rozumiem to co piszesz. Stawiam na uszkodzone gniazdo w kaiserce.

Jeżeli gniazdo jest uszkodzone to dlaczego telefon mogę naładować jeżeli jest wyłączony (ładować nie chce przy włączonym).

*

Offline sever321

• 478
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 17, 2011, 09:22:33 »
Piszesz, że zmieniłeś radio i rom. A HardSPL zmieniałeś?
Spróbuj również rozkręcić i przeczyścić telefon.   

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 17, 2011, 10:48:27 »
Piszesz, że zmieniłeś radio i rom. A HardSPL zmieniałeś?
Spróbuj również rozkręcić i przeczyścić telefon.   

HardSPL - nie zmieniałem, taki jaki wgrałem 2 lata temu jest do dziś (rom i radio wgrywają się bez problemu) - ale zmienię może tu jest problem.

*

Offline sever321

• 478
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 17, 2011, 11:19:14 »
radio odpowiada za łączność natomiast HSPL za techniczne działanie romu

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 18, 2011, 13:29:59 »
radio odpowiada za łączność natomiast HSPL za techniczne działanie romu

Zmiana Kaiser-HardSPL-3.56 nic nie pomogła,  wrzuciłem jeszcze radio KAIS_RADIO_ONLY_1.71.09.01 i ROM Plemnik_v1.0_-_6.5.5_bulid_23563_-_HTCHome-FULL  - dalej to samo brak ładowania  - czyli zostaje już tylko rozkręcenie i czyszczenie.

*

Offline zgf1

• **
  • 176
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 28, 2011, 23:04:39 »
A czy Kaisera laduje sie zwyklym kablem mini usb jak np z mp3, aparatu itp urzadzen?
Czy trzeba miec specjalny kabel od HTC?

Pytam bo przez to wyjscie podlaczane sa sluchawki np.

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 08, 2011, 16:48:54 »
Podłączam sie do tematu . mam podobny problem z tym że, podłączam ładowarkę ( nie ważne czy kaiser jest włączony czy wyłączony ) pali sie pomarańczowa dioda i niby  jest napisane ładowanie i w ogóle wszystko przebiega tak jakby był sprawny ale nie ładuje się wcale . Po odłączeniu ładowarki po godzinie stan baterii jest taki sam jak przed jej podłączeniem. Zrobiłem hard reset  który nic nie pomógł. rozebrałem telefon przeczyściłem wszystko co się dało i to samo . Problem ze zużytą baterią wykluczam ponieważ posiadam 2 z czego jedna jest nowa kupiona niedawno rozładowana juz na tyle że pali się czerwona dioda. Druga bateria zostało w tej chwili z 10% naładowania i niedługo padnie choć jak już opisałem problem powyżej  na podpiętej ładowarce pali sie ta dioda i nie ładuje. Dodam jeszcze ze synchronizacja z komputerem przebiega bezproblemowo. Może ma ktoś jakiś pomysł jak pomóc ?

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 08, 2011, 18:37:09 »
Może kup ładowarkę do samego aku (to ostateczności ale zadziała)?

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 08, 2011, 22:52:51 »
Też o tym myślałem ale jednak wolałbym mieć to ładowanie normalnie.

Już naprawione. Styki od portu przelutowane i działa ;)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2011, 22:48:17 wysłana przez bithar »

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 14, 2011, 13:41:45 »
sprawdz czy w ustawieniach nie masz czasem odnaczone ładuj podczas połaczenia z PC :)

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 15, 2011, 12:00:05 »
Też o tym myślałem ale jednak wolałbym mieć to ładowanie normalnie.

Już naprawione. Styki od portu przelutowane i działa ;)

Jak przelutowałeś ? Masz hotair ? Czy robiłeś to lutownicą z jakimś specjalnym grotem i topnikiem?

*

Offline zgf1

• **
  • 176
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 25, 2011, 09:06:38 »
Na gniazdo czasami pomaga tez igla ;)

Ja kupilem Kaisera z wydawaloby sie uszkodzonym gniazdem, bylem w serwisie gosc stwierdzil, ze tylko wymiana ale i tak nie ma gwarancji bo na plycie cos uszkodzone moze byc, nie widzialo mi sie dawac 50-70zl za przelutowanie gniazda bez gwarancji, przygladnalem sie jak wyglada to gniazdo i zauwazylem, ze dwa piny w gniezdzie usb sa jakby nizej (te zewnetrzne) no to igla w dlon i podnosimy te "blaszki" do gory.
Po tej operacji musze odnotowac pelen sukces, synchronizacja z PC jest, laduje tez ladnie.

Tak wiec jesli macie klopoty z gniazdem/ladowaniem/synchronizacja - proponuje igle w dlon i delikatne odkrzywienie blaszek w gniezdzie USB.

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 29, 2011, 12:37:07 »
Prawde mówiąc sam nie wiem. Znajomy z serwisu mi przelutowal. Tyle ze problem znowu mi sie pojawił. idetnyczny. Nie wiem czy nie powiem im żeby wymienili mi cały port