Automatyczna regulacja podświetlenia ekranu

• 6 Odpowiedzi
  • 1679 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline buzonetti

• 20
  • Sprzęt: Motorola S9, EQ5, EQ7, HTC TouchPro2
Automatyczna regulacja podświetlenia ekranu
« dnia: Kwiecień 30, 2008, 12:38:54 »
Witam.

Mam takie pytanko: czy istnieje jakiś program umożliwiający wykorzystanie kamerki do wideo-rozmów w celu regulacji natężenia podświetlenia ekranu w zależności od jasności otoczenia? Powinno być to możliwe, gdyż podobne rozwiązanie jest już wykorzystywane w celu włączenia podświetlenia klawiatury sprzętowej. O zaletach takiego hipotetycznego stanu rzeczy chyba nie muszę się rozpisywać..

Z góry dziękuję za rzetelne odpowiedzi.

*

Offline ciubas

• **
  • 245
    • ciubas.pl
  • Sprzęt: Omnia 2 + E50 + HTC Desire
Odp: Automatyczna regulacja podświetlenia ekranu
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 30, 2008, 13:15:13 »
a to nie jest przpadkiem wykonywane przez jakis dodatkowy czujnik?
MDA -> S200 -> TYTN II/5800XM -> Omnia -> Omnia 2/HTC Desire

*

Offline buzonetti

• 20
  • Sprzęt: Motorola S9, EQ5, EQ7, HTC TouchPro2
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 30, 2008, 21:53:11 »
No w sumie to nie wiem dokłądnie. Wydawało mi się, że kiedyś gdzieś tam czytałem, że to działa dla klawiatury poprzez ten przedni aparat. Jak sprawdzałem korzystając z klawiatury co chwila zakrywając go palcem i odkrywając, to podświetlenie klawiatury też się zachowywało, jakby było sterowane przez ten aparat. Dzisiaj powtórzyłem 'doświadczenie' i zakrywanie palcem obydwu obiektywów nie przynosiło żadnych efektów ;P.
Suma sumarum: jest to kontrolowane jednak przez osobny czujnik. Lecz nie zmienia to faktu, że można by to wykorzystać do zmiany natężenia oświetlenia ekranu: duża jasność otoczenia - ekran na 100%; mniejsza jasność - ekran np. na 50%. Przecież teraz to się idzie pociąć. Przy ekranie ustawionym np. na 75% w dzień i tak nic nie widać, a wieczorem daje po oczach jak halogen ;P

*

Offline andgoldi

• **
  • 121
  • Sprzęt: Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 30, 2008, 22:22:58 »
czujnik podświetlenia klawiatury sprzętowej znajduje się w lewym górnym rogu przy lewej krawędzi klawiatury
Sony Xperia Z3 Compact + TomTom GPS Navigation Traffic

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
  • Sprzęt: HD2 , DESIRE, SENSATION
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 04, 2008, 15:24:59 »
taki mi sie wlasnie wydawalo.troche bez sensu bylo by podswietlanie kalwiatury ktora nie jest uzywana :) rogram pewnie dalo by sie zrobic a raczej napisac :) zaznaczyc od ktorej godziny do kotrejma byc jakie naterzenie i po sprawie . moze przez wakacje cos takiego bede problowal sobie napisc jak bede sie nudzil w pracy :)

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 04, 2008, 17:04:56 »
Taki czujnik jasności wyświetlacza był w iaqach serii 36/38/39/55xx ale prawie wszyscy go wyłączali . Podejrzewam że program ( ustawienia rejestru) możesz zaimportować ) nie twórz od początku.
potrzebna zgoda

*

Offline juniorkm7

• **
  • 159
  • Sprzęt: HTC TyTN II
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 04, 2008, 21:18:52 »
a czy mógłby ktoś owoce swojej pracy potem wrzucić na forum? chętnie bym popasożytował:P