Apel do NOWYCH użytkowników

• 51 Odpowiedzi
  • 4061 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kristoff_sz

• 428
  • I śmieszno i strasznie!
  • Sprzęt: HTC TyTN II (Kaiser KAIS130)
Odp: Apel do NOWYCH użytkowników
« Odpowiedź #30 dnia: Październik 24, 2008, 13:26:27 »
Zauważcie, że spora część osób chce po prostu pokazać, że mają więcej klasy ( czyt. kasy ) i kupuje zbędny mu sprzęt, aby tylko popisać się przed znajomymi. Zauważcie, że największy śmietnik jest w podforach o omni, diamencie czy kaiserze ( chyba ze względu na popularność tego ostatniego, bo to raczej nie sprzęt do szpanowania w czystym tego słowa znaczeniu ). I taki nastolatek później nie mając pojęcia nawet o wyszukiwaniu informacji zaczyna robić śmietnik.

No i powstała kolejna teoryjka. Nie wiedziałem, że kupilem diamonda dla szpanu...

Ktoś wcześniej napisał, że ludzie zakładają konta, żeby często zadać tylko dwa pytania. Wolałbyś, żeby każdy z forumowiczów zadał 100 pytań? Może dobrze, że zadają ich niewiele, bo resztę znajdują w wyszukiwarce :) , obawiając się ataku "mędrców".

Oj Diamentolog, w ogóle nie kumasz akcji.

To nie jest żadna teoryjka tylko fakt. Ponadto jak narazie nie wnosisz nic ciekawego do tematu, tylko masz do wszystkiego jakąś zaczepkę.
Owszem - własne zdanie to jak najbardziej rzecz pożądana, jednak to zupełnie inna jazda.
Kaiser (KAIS 130)
ROM:   APR16 Dutty's WM6.1
Radio: 1.58.16.27
SPL:    3.56.HARD

*

Offline jarqka

• 818
  • Sprzęt: Honor 7, Honor 8, Iphone 4,5 , iPAQ 214, Ipad 3
« Odpowiedź #31 dnia: Październik 24, 2008, 13:27:36 »
Diamentolog po pierwsze nikt nie napisał że to Ty kupiłeś Diamonda dla szpanu chyba że jestem slepy i tego nie zauważyłem.
Po drugie jak chcesz cos powiedziec wprost to mów co do mojej wypowiedzi że ludzie zakładają konto dla jednego pytania.Ja bym wolał żeby każdy forumowicz się udzielał jeśli wie coś na dany temat a nie ograniczał sie do szukania pomocy ale żeby tez jej udzielał.
A może szukasz zaczepki bo sam już nie potrafię dojść o co CI chodzi
They Use Force To Make You Do What The Deciders Have Decide You Must Do

*

Offline Diamentolog

• 12
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond
« Odpowiedź #32 dnia: Październik 24, 2008, 13:36:35 »
A może szukasz zaczepki bo sam już nie potrafię dojść o co CI chodzi

Absolutnie nie szukam żadnej zaczepki :) Próbuję zrozumieć początkujących użytkowników, do których się także zaliczam. Aha, istotnie, nikt nie napisał, że kupiłem diamenta dla szpanu.

Szczerze Was pozdrawiam! Dobrze, że jest to forum i Wy się na nim udzielacie. Z Waszej pomocy nie jeden raz już skorzystałem i to głównie dzięki opcji "wyszukaj" :)

*

Offline jarqka

• 818
« Odpowiedź #33 dnia: Październik 24, 2008, 13:38:54 »
No i nie mogłeś tak od razu??  :D

Głównie o to idzie że nowi użytkownicy nie starają się poszukać

*

Offline gooru2

• 41
  • Sprzęt: Brzytwa
« Odpowiedź #34 dnia: Październik 24, 2008, 13:59:03 »
Zauważcie, że spora część osób chce po prostu pokazać, że mają więcej klasy ( czyt. kasy ) i kupuje zbędny mu sprzęt, aby tylko popisać się przed znajomymi. Zauważcie, że największy śmietnik jest w podforach o omni, diamencie czy kaiserze ( chyba ze względu na popularność tego ostatniego, bo to raczej nie sprzęt do szpanowania w czystym tego słowa znaczeniu ). I taki nastolatek później nie mając pojęcia nawet o wyszukiwaniu informacji zaczyna robić śmietnik.

No i powstała kolejna teoryjka. Nie wiedziałem, że kupilem diamonda dla szpanu...
Jarqka napisał, że ludzie często zakładają konta, żeby zadać tylko jedno pytanie. Wolałbyś, żeby każdy z forumowiczów zadał 100 pytań? Może dobrze, że zadają ich niewiele, bo resztę znajdują w wyszukiwarce :) , obawiając się ataku "mędrców". Rejestrują się, bo mają konkretny problem. Trudno, by antycypowali kolejne problemy, z góry zakładając, że odpowiedzi nie znajdą w dotychczasowych postach.

Po pierwsze, nie piszę, że każdy kupujący te palmy to szpaner. Kupując je świadomie nie można mówić o jakimkolwiek szpanie. Ale spora część użytkowników diamenta kupuje go właśnie w tym celu. Podobnie jest z omnia. Ale mniejsza o to. Traktują to jako telefon, a nie pda.
A w tym wypadku rzeczywiście zaczynasz się czepiać.
Po drugie wiem jak bolesne jest powielanie pewnych tematów. Moderuje na 2óch forach - odpowiednio z ok 6k użytkowników, drugie ok 40k. Więc wiem, jak często są ponownie poruszane pewne tematy. Głównie właśnie przez nowych użytkowników.
Be happy

*

Offline tomaszek71

• **
  • 115
  • Sprzęt: HD2 ROM 1.66
« Odpowiedź #35 dnia: Październik 25, 2008, 18:51:18 »
co racja to racja że z "szukajki" trzeba a przede wszystkim warto korzystać. Nie bardzo zgadzam się z tym "szpanem" bo jeśli taka osoba kupuje diamonda-kaisera-omnie to szybko się jej pozbywa i korzystamy później my kupując sprzęt za w miare rozsądne pieniądze

*

Joker87

« Odpowiedź #36 dnia: Październik 28, 2008, 09:35:02 »
Ale czasami szukajka nie da nam odpowiedzi.

*

Offline kristoff_sz

• 428
« Odpowiedź #37 dnia: Październik 28, 2008, 10:51:19 »
Nie bardzo zgadzam się z tym "szpanem" bo jeśli taka osoba kupuje diamonda-kaisera-omnie to szybko się jej pozbywa i korzystamy później my kupując sprzęt za w miare rozsądne pieniądze

Tak, ale bzdur na forach i innych stronach wypisze mnóstwo.

Ale czasami szukajka nie da nam odpowiedzi.

No jak się nie chce szukać, to nie da....
Kaiser (KAIS 130)

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #38 dnia: Październik 28, 2008, 13:20:33 »
A ja się przyznaję, że wprawdzie oczywiście korzystam ze swojego Kaisera w dużym wymiarze do pracy, ale kupiłem go również jako gadżet, czyli "dla szpanu". I co z tego wynika? Chyba niewiele. Podobnie jak kupiłem CB-radio w celu unikania "miśków", a obecnie aspiruję do członkowstwa w jednym z najbardziej prestiżowych klubów CB-stów (www.161gtw.pl) i przygotowuję się do egzaminu krótkofalarskiego. Nie jest ważne dlaczego kupiłeś, ważne jest czego nowego się nauczyłeś i co ci to daje. Takie jest moje zdanie na temat "szpanu" sprzętem.

*

Offline tomaszek71

• **
  • 115
  • Sprzęt: HD2 ROM 1.66
« Odpowiedź #39 dnia: Październik 28, 2008, 15:13:45 »
Problem z wyszukiwarką wynika i tu się nie obraźcie ale z pokolenia dyslektyków niestety. Jak widzę zdanie typu " urzywam systemuw " albo " problem z odtważaniem wilmuw " to ręce opadają

*

Joker87

« Odpowiedź #40 dnia: Październik 28, 2008, 15:55:20 »
Nie powiedziałem, że szukajka nagminnie nie daje odpowiedzi. Czasami może być z nią problem. Ja mialem taki problem tylko raz. Zawsze się może zdarzyć....

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #41 dnia: Październik 28, 2008, 20:48:36 »
że szukajka jest niedorobiona to wiadome jest od dawna ale przejrzenie FAQ i kilka innych tematów nie jest jakoś trudne i głownie takie wątki które już są opisane wpieniają większość użytkowników forum
ja rozumiem kogoś kto dopisuje się z problemem do wątku na temat który już jest a w którym sprawy albo nie było albo jest niejednoznaczna

na niektórych forach - nowe wątki z tematami z faq są od razu przenoszone do kosza bez żadnych uzasadnień i komentarzy -  szkoda czasu na tłumaczenie każdemu że było/jest napisane wcześniej
a poza tym jak ja czegoś nie byłem pewny to pisałem na priv lub gg - nikt nigdy mi nie odmówił pomocy (thx medive i che)

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #42 dnia: Październik 28, 2008, 20:53:03 »
Problem z wyszukiwarką wynika i tu się nie obraźcie ale z pokolenia dyslektyków niestety. Jak widzę zdanie typu " urzywam systemuw " albo " problem z odtważaniem wilmuw " to ręce opadają

Dokładnie, czasami jak czegoś szukam to nie wiem czy wpisać z polskimi literami czy próbować z błędami  :( Jak szukajka nic nie pokazuje to google lub "ręczne" przeszukiwanie, niestety.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline jarqka

• 818
« Odpowiedź #43 dnia: Marzec 20, 2009, 14:00:11 »
Taka jest nasza przykra rzeczywistość z pokolenia na pokolenie dzieci sa coraz głupsze. Wiem bo pomagam w odrabianiu lekcji mojej 12 letniej szwagierce i czasem mam ochote zaczać walić głową w ścianę błąd na błędzie....  :O

Szczerze rozumiem że niektórym ludziom nie chce się wciskać alt sam tak czasem robię ale niektóre błędy w pisowni powinny być nagradzane banem.

Wiem że zaczynam zgredzić ale jak widze dzieciak łążące z telefonem w łapie i puszczoną muzyką na max to nie wiem czego mi żal dzieciaka czy umierającej membrany głośnika.

Niestety nalęże do pokolenia które żeby coś znależć musiało korzystać z biblioteki i mam nieco inne spojrzenie na całą "tą" sytuację

Na marginesie poza tematem. widzę że kolega tomaszkap sprawił sobie upgrade sprzętu pochwal się jak działa wind  :)
Napisane: Październik 28, 2008, 22:29:38
Odnawiam temat z pytaniem do moderatorów i użytkowników.

Po pierwsze wiem że w naszym dziale nie jest najgorzej (przykład dział Omnia gdzie jest totalna rzeźnia) ale chyba nastał czas żeby coś zrobić z zakładaniem wątków z pytaniami na które odpowiedzi były albo ich uzyskanie zajmuje minutę szukania w google.Przez takie praktyki ludzi którzy zakładaja konto tylko po to żeby zadać jedno dwa pytania na które były już odpowiedzi robi się totalny bałagan.

O lenistwie osób którym nie chcę się wcisnąć klawisza sprawdź ortografie nie wspomnę...

Wiem że usuwanie albo zamykanie wątków bez odpowiedzi jest radykalnym posunieciem na które nie ma szans ale może ktoś ma inny pomysł  :(

*

Offline kristoff_sz

• 428
« Odpowiedź #44 dnia: Marzec 20, 2009, 14:30:18 »
Co z tego.

Możesz przyklejać, nawet robić z tego pop up i reklamę podprogową. Większość i tak tego nie przeczyta. A jak przeczyta, to nie weźmie nić do siebie tylko stwierdzi "no ale od czego jest foróm" (specjalnie z błędem ;) )"
Kaiser (KAIS 130)

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #45 dnia: Marzec 20, 2009, 14:33:57 »
jedyne rozwiązanie - zgłaszać takie wątki do moderacji

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
  • Sprzęt: HTC Titan
« Odpowiedź #46 dnia: Marzec 20, 2009, 14:35:48 »
W związku z tym, że w pełni zgadzam się z ideą tego wątku, to też napiszę w nim post, z dwóch powodów:
1. Podałem przed chwilą, zgadzam się z jego ideą,
2. Skoro nie został przypiety na wierzchu, to dla utrzymywania go w jednej z pierwszych pozycji, żeby był zauważony wcześniej.

Nie wiem czy to dobry pomysł, ale może umówmy się, że jeżeli ten watek nie zostanie podpięty na wierzchu do tego czasu gdy spadnie poniżej 5 pozycji, ktoś napisze w nim post żeby podnieść jego notowania. :mrgreen: Może to nie do końca zgodne z regulaminem, ale idea jest właściwa, nie nabijanie gwiazdek tylko selekcja zakładających nowe tematy, co Wy na to?

*

Offline jarqka

• 818
« Odpowiedź #47 dnia: Marzec 20, 2009, 14:47:12 »
marcinl mi już jest głupio co chwile zgłaszać wątek do moderacji....

niestety kristoff_sz ma chyba rację....

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #48 dnia: Marzec 20, 2009, 14:59:28 »
ale nie ma innego wyjścia  :S
zresztą to jest na prawdęnajlepszy sposób - a takie zglaszanie w niczym moderatorom czy adminom nie przeszkadza - wręcz przeciwnie :ok:

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #49 dnia: Marzec 20, 2009, 15:42:28 »
Widzę, że nie zdajecie sobie sprawy, ale wywalam od kilku do kilkunastu WĄTKÓW na tydzień a postów to już nie liczę. Nie rozdwoje się a qsqa jest rzadko.
Napisane: Marzec 20, 2009, 15:41:45
Poza tym jestem GlobalnymModem.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline jarqka

• 818
« Odpowiedź #50 dnia: Marzec 20, 2009, 15:51:16 »
Widzę, że nie zdajecie sobie sprawy, ale wywalam od kilku do kilkunastu WĄTKÓW na tydzień a postów to już nie liczę. Nie rozdwoje się a qsqa jest rzadko.
Napisane: Marzec 20, 2009, 15:41:45
Poza tym jestem GlobalnymModem.

ale ja nie zarzucam Ci nic złego... wiem ile macie roboty dlatego też nie chce co chwile zgłaszać do moderatora....

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #51 dnia: Marzec 20, 2009, 15:55:15 »
wiem ile macie roboty dlatego też nie chce co chwile zgłaszać do moderatora...
ależ właśnie dzięki temu będziemy mieli jej mniej - na prawdę  :ok: