Apel do NOWYCH użytkowników

• 51 Odpowiedzi
  • 4081 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jarqka

• 818
  • Sprzęt: Honor 7, Honor 8, Iphone 4,5 , iPAQ 214, Ipad 3
Apel do NOWYCH użytkowników
« dnia: Październik 23, 2008, 11:54:34 »
Od jakiegos czasu obserwuję dziwne zachowania na forum.Co chwilę pojawią sie jakiś newbie zakłada nowy temat bo nie chce mu się poszukać.Stali bywalcy forum wpadają w furię (wcale się nie dziwię), wywiązują się kłótnie a na tym wszystkim tracą ludzie którzy naprawdę szukaja pomocy bo nie znależli jej gdzie indziej.

Ludzie poza tym palmofon to nie zabawka która służy do grania albo oglądania filmków (owszem można go w ten sposób wykorzystwyać ale nie należy póżniej zakładać postów typu filmy i gry mi tną).Niektórzy powinni się zastanowić przed zakupem czy chcę palmofon czy może multimedialny odtwarzacz typu ipod iphone czy coś innego.... Nauczcie się mierzyć siły na zamiary bo jeśli czasem prosta konfiguracją urządzenią lub poszukanie na google czy przeczytanie faq'a was przerasta to chyba lepiej zostać przy zwykłym telefonie wspieranym multimedialnym odtwarzaczem...Ale robi się naprawdę nudne kiedy po raz kolejny zadaje się pytanie na ten sam temat...

Efektem tego będzie że ludzie którzy się naprawde znają na czymś odejdą z tego forum bo bez pomocy tabletek uspokajających nie będą w stanie przejrzec spokojnie nowych wątków...

Na koniec prośba do wszystkich Newbie ktróym sam jestem pomimo że mam status Clubowicza który nadaję się po przekroczeniu odpowidniej liczby postów.

Nauczcie się szukać.Nie istnieje tylko jedno forum o kaiserze.Jak nie polskie to anglojęzyczne.Jest google.A jak już zakładacie nowy wątek błagam opisujcie dokładanie swój problem a nie typu " nie łączy mi się z routerem co to może być?"....

« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2008, 13:41:02 wysłana przez jarqka »
They Use Force To Make You Do What The Deciders Have Decide You Must Do

*

Offline ciubas

• **
  • 245
    • ciubas.pl
  • Sprzęt: Omnia 2 + E50 + HTC Desire
Odp: Apel do Newbie's
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 23, 2008, 13:27:18 »
to powinno byc przyklejone i nazwane: uwaga, zanim napiszesz watek - przeczytaj! :)
MDA -> S200 -> TYTN II/5800XM -> Omnia -> Omnia 2/HTC Desire

*

Offline jarqka

• 818
Odp: Apel do Newbie's
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 23, 2008, 13:31:12 »
Wiesz że o tym nie pomyślałem  :shock:

Na większości for jest przyklejony regulamin z DRUKOWANYMI LITERAMI - PRZECZYTAJ ZANIMI NAPISZESZ POSTA

zmiana tematu zaproponowana przez kristoff_sz

« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2008, 13:40:05 wysłana przez jarqka »

*

Offline Konował

• 512
  • Sprzęt: SGS2
Odp: Apel do NOWYCH użytkowników
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 23, 2008, 15:10:47 »
Popieram i podpisuje sie pod tym :ok:.
były: MOTOROLA A925->ACER N35-> ASUS 620-> ACER N311-> MIOA701->  HTC TYTN II   -> SAMSUNG OMNIA -> Toshiba TG01-> OMNIA II -> SAMSUNG WAVE->  HD2 =>galaxy s=>galaxy S2

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 24, 2008, 09:19:37 »
ilość odwiedzin tego posta świadczy tylko o tym co pisałem wcześniej, że raczej nikt się za bardzo tym nie przejmie i znowu będzie pisał kocopały na forum pytając o pierdoły....

celna inicjatywa tylko obawiam się że nie wszyscy się tym przejmą i podejmą sensowne działanie.

ale popieram w 1000%  :ok:

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 24, 2008, 09:27:49 »
Ja otrzymuję sporo wiadomości na PW, jak mogę to pomagam ale na GG. Nie lubię robić z forum chata a tak się dzieje jak nowy dostaje odpowiedź na 1 błahe pytanie to potem nie ma końca  :-| Dlatego również apel do klubowiczów żeby nie odpowiadali albo kierowali do FAQ lub szukajki. Należy również taki wątek zgłaszać do modów a oni już wiedzą co zrobić :) Jeśli chcecie pomóż to najlepiej przez PW lub GG.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 24, 2008, 09:31:14 »
zgadzam się z Wami - wychodzi na to że czas na restrykcje:

- masz mniej niż 10 postów pisz w rubryce dla "niezaawansowanych użytkowników" zatem - może admin strony rozważy taką opcję ograniczenia śmieci na forum

- druga możliwość - to nieprzyjemny komentarz zamiast odpowiedzi dla każdego lenia któremu się nie chce przeczytać FAQ zawierającego 80% odpowiedzi na problemy

zawsze byłem przeciwko ograniczeniom ale widzę że nie ma innej opcji albo czas na inne forum   :(

*

Joker87

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 24, 2008, 09:51:05 »
 masz mniej niż 10 postów pisz w rubryce dla "niezaawansowanych użytkowników"

Temu się będę sprzeciwiał. Jak znam życie to większość 'zaawansowanych' osób omijałaby te rubryki. Natomiast uważam, że najpierw należy skorzystać z opcji szukaj. A w momencie gdy dany temat jest poruszany n-ty raz to powinien on być kasowany w trybie natychmiastowym.

A od siebie dodam, że ludzie powinni się zwracać do siebie z życzliwością i nie prowokować do tzw. pyskówek...

*

Offline Diamentolog

• 12
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 24, 2008, 09:59:46 »
masz mniej niż 10 postów pisz w rubryce dla "niezaawansowanych użytkowników"

Mądrale się odezwały. Wy też kiedyś zaczynaliście. Proponuję założenie rubryki "dla profesjonalistów/wyjadaczy/debeściaków". Nie zastanowiliście się, że przez takich jak Wy co drugi temat na forum kończy się słowną "przepychanką", bo koniecznie musicie komuś zwrócić uwagę. A w tym czasie wyśmiewany przez Was newble dostałby odpowiedź na nurtujące go pytanie.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 24, 2008, 10:04:14 »
Diamentolog ja nie znam odpowiedzi na pamięć. W takim samym czasie jak newbie zakłada bezsensowny temat ja znajduję odpowiedź. Kaisera mam od lipca i zobacz ile napisałem nowych wątków w tym dziale. A teraz zobacz moje posty z odpowiedziami jakie udzieliłem. Przekonasz się, że jednak można wszystko przeczytać i nie trzeba zadawać pytań  :ok: 
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 24, 2008, 10:24:37 »
Ja tez jestem nowy w liczbie napisanych postow bo to chyba jest moj pierwszy post na tym forum  :D ale podpisuje sie pod tym co napisali poprzednicy wiekszosc problemow mozna rozwiazac czytajac FAQ lub korzystajac z szukajki. Co do PW chyba do kogos pisalem bo bylem juz w totalnej desperacji odnosnie mrozenia mojej kaiserki ale z romem Makusia narazie wszystko smiga wiec nie jest zle :proud:

EDIT:
To jednak moj drugi post
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2008, 10:28:23 wysłana przez TroyeK »

*

Offline jarqka

• 818
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 24, 2008, 10:53:02 »
i znów zaczyna się kłótnia...

macie racje każdu zaczynał jako Newbie sam nim byłem ale starałem się szukać a dopiero kiedy nie znalazłem odpowiedzi uprzejmie pytałem o pomoc.
czasem odpisuję na zadane pytania ale najlepsze jest to że nie znam odpowiedzi tylko ich szukam a jeśli ja potrafię czemu inni nie mogą tego zrobić

zacząłem ten wątek ponieważ z tego forum zaczyna się robić śmietnik a nikt na to nie reaguje.
nie jestem za restrykcjami żeby komuś ograniczać dostęp ale coś trzeba zrobić i najlepiej spokojnie to przedyskutować.byłoby miło gdyby wypowiedział się moderator który jak narazie milczy w powyżwszej sprawie

poza tym co to za restrykcja mniej niż 10 postów????
ja mogę nabić 10 postów w minute dodając do wątków słowa ok , co polecasz , poradziłeś sobie z probleme? itp

nie wiem... może zacznijmy wszyscy rozbudowywać faq. jeśli rozwiązałeś jakiś problem opisujesz to dokładnie metodą łopatologiczna i moderator dopina pod faq

chłopaki proponujcie coś
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2008, 10:56:33 wysłana przez jarqka »

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 24, 2008, 10:56:02 »
ponieważ z tego forum zaczyna się robić śmietnik a nikt na to nie reaguje
jak zaradzić? - korzystajcie z opcji - <Zgłoś do moderatora>
przy takiej ilości wątków dziennie, nie da sie wszystkiego przeczytać nawet jednym okiem

*

Offline jarqka

• 818
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 24, 2008, 11:00:56 »
ponieważ z tego forum zaczyna się robić śmietnik a nikt na to nie reaguje
jak zaradzić? - korzystajcie z opcji - <Zgłoś do moderatora>
przy takiej ilości wątków dziennie, nie da sie wszystkiego przeczytać nawet jednym okiem

marcinl ja nie atakuję moderatorów wiem że przejrzenie całego forum jest niemożliwe tym bardziej zamykanie wątków lub usuwanie tematów też nie jest rozwiązaniem  :(
Napisane: Październik 24, 2008, 10:58:34
a najgorszą rzeczą która zauważyłem że wiele osób zakłada konto tylko po to żeby zadać jedno pytanie i tyle

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 24, 2008, 11:07:41 »
wcale nie poczułem się atakowany ;)
ale na prawdę najwiekszą pomocą jest korzystanie ze zgłoszeń ;)
niestety na wiekszości for są identyczne problemy, a im forum większe tym sa one bardziej widoczne
nie ma na to idealnego lekarstwa

*

Offline Diamentolog

• 12
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 24, 2008, 11:34:39 »
ja mogę nabić 10 postów w minute dodając do wątków słowa ok , co polecasz , poradziłeś sobie z probleme? itp

No i sam tym sposobem zachęcasz do niepotrzebnych postów na forum  :D

*

Offline kristoff_sz

• 428
  • I śmieszno i strasznie!
  • Sprzęt: HTC TyTN II (Kaiser KAIS130)
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 24, 2008, 11:44:10 »

No i sam tym sposobem zachęcasz do niepotrzebnych postów na forum  :D

Nie widzę tu zachęcania a przykład.

Ponadto miałem kiedyś pomysł, żeby użytkownicy poniżej jakiejś ilości postów po kliknięciu "nowy temat", otrzymywali stronę szukajki ;).

Chodzi generalnie o to, że lenistwo się szerzy ;). Wiele osób chce mieć wszystko na talerzu, krok po kroku i tak dalej.

A przecież niemalże wszystko tu jest. Oczywiście zdarzają się sprawy cięższe, ale często również okazuje się, że to było to co jednak było i okazywało się banalne. A iluzja trudności wynikała z niechęci/niedoświadczenia/kiepskiego opisywania/nie stosowania się do instrukcji samego postującego temat czy problem.

Ja rozumiem, że niektóre pojęcia nie są proste do zrozumienia, ale naprawdę, bardziej łopatologicznie pewnych rzeczy po prostu nie da się wytłumaczyć. A jak ktoś nadal nie wie co robić, to niech się za to zwyczajnie nie bierze i odda sprzęt w odpowiednie ręce.

Problem też w tym, że nowi użytkownicy przyklejonych tematów nie czytają, albo czytają bardzo pobieżnie i nie doczytają czegoś.

Podejrzewam, że szukanie opiera się na próbie jednego słowa klucza, sprawdzeniu ilości wyników (ponad setka), zamknięciu szukajki i założenia nowego tematu ;).
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2008, 11:45:53 wysłana przez kristoff_sz »
Kaiser (KAIS 130)
ROM:   APR16 Dutty's WM6.1
Radio: 1.58.16.27
SPL:    3.56.HARD

*

Offline jarqka

• 818
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 24, 2008, 11:54:26 »
Diemntolog nie podoba Ci sie restrykcja "10 postów" ale jak tłumacze że jest to nijaki pomysł to piszesz że zachecam do śmiecenia.Zastanów sie o co Ci chodzi i czy coś wnosisz do obecnego tematu czy tylko Ty teraz nabijasz posty ok?

szukamy rozwiązania tematu a Ty jakoś jak narazie nie pomagasz.

czy może mamy skorzystać z pomysłu marcinl'a i zgłasząć każdy post który nam się nie podoba co doprowadzi do zasypania moderatorów????

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 24, 2008, 11:57:06 »
nie doprowadzi to do zasypania moderatorów!
oczywiście przy zgłaszaniu należy podać powód zgłoszenia - jest takie pole
dziennie jest zgłaszanych od kilkunastu do kilkudziesięciu wątków, poradzimy sobie nawet jak ich będzie ponad sto ;)

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 24, 2008, 12:00:09 »
Panowie ogólnie stwierdzam, że i tak nie mamy źle, zobaczcie co się dzieje w dziale Omnia. Tam jest sodoma i gomora  :S
Ja wszystkie wątki, które uważam za zbyteczne zgłaszam, jak raz nie pomoże to drugi raz ... Wbrew pozorom moderatorzy bardzo szybko reagują. Ja w różnych działach zgłaszam takich przypadków ostatnio kilka dziennie, pomaga.  
Napisane: Październik 24, 2008, 11:58:51
Choćby przed chwilą w dziale Omnia a marcinl zareagował natychmiast (być może sam to zauważył ?)

*

Offline jarqka

• 818
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 24, 2008, 12:04:46 »
marcinl po pierwsze dziękuję za wstąpienie do dyskusji po drugie masz rację

a teraz apel do użytkowników forum jeśli widzisz po raz kolejny zadane pytanie które już było nie odpowiadaj na nie lub zgłoś do moderatora a to Ze ktoś ma gorzej nie znaczy że my mamy mieć źle  :wink:

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 24, 2008, 12:07:13 »
nie, nie sam nie zauważyłbym ;)
dzięki za zgłaszanie!  :ok:

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 24, 2008, 12:09:06 »
Ja otrzymuję sporo wiadomości na PW, jak mogę to pomagam ale na GG. Nie lubię robić z forum chata a tak się dzieje jak nowy dostaje odpowiedź na 1 błahe pytanie to potem nie ma końca  :-| Dlatego również apel do klubowiczów żeby nie odpowiadali albo kierowali do FAQ lub szukajki. Należy również taki wątek zgłaszać do modów a oni już wiedzą co zrobić :) Jeśli chcecie pomóż to najlepiej przez PW lub GG.

ja też tak miewam ale szczerze mówiąc to problemy z jakimi się do mnie zgłaszają na GG są jeszcze gorsze niż te poruszane na forum.
niechętnie ale gonie takich leniuchów na drzewo.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 24, 2008, 12:16:39 »
prosty sposób nie upubliczniać swojego GG
jeśli chcemy je komuś podać to na pw  :P

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 24, 2008, 12:50:28 »
Podpisuję się pod całością tematu, ale również pod wypowiedziami naszego Moda - sam wielokrotnie korzystałem z funkcji "zgłoś do moderatora" - jesteście bardzo skuteczni, chwała wam za to. :ok:

*

Offline jarqka

• 818
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 24, 2008, 12:53:45 »
Zakładając ten temat nie spoedziwałem się aż tak wielkiego odzewu do dziś myślałem że temat zaraz zniknie w stercie starych postów, a tu masz wielkie pozytywne zdziwienie.

Dziękuję wam wszystkim za udział w tym wątku i miejmy nadzieję że coś udało nam się zmienić  :) :ok:

*

Offline gooru2

• 41
  • Sprzęt: Brzytwa
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 24, 2008, 13:13:01 »
Co do pomysłu z szukajką dla newbie bardzo dobry pomysł. To sprawi, że będą musieli odnaleźć wątek pokrewny, albo określony, aby móc zadać pytanie. Jak dla mnie pomysł bomba. Inna sprawa, że wkrótce powstanie wątek o romie nad którym pracuję, ale jako newbie nie mógłbym założyć wątku, ale to mniej istotne - pospamowałbym trochę, oczywiście nie offtopicując za bardzo ; ) ( tu uśmiech w stronę moderatorów )

Sprawa druga. Czytając te wiecznie powtarzające się wątki zauważcie, że zdecydowana większość zawiera rażące wręcz błędy ortograficzne gramatyczne ( wiem, każdy je popełnia, ale nie u każdego one rażą ). Jest też często problem z składnią wypowiedzi. Co sugeruje niski poziom wykształcenia ( to raczej rzadziej, ale spora część z tych osób zadaje pytania raczej rzadziej, skupiając się na poszukiwaniu przynajmniej zbliżonego wątku ), a często duże braki intelektualne ( to chyba częściej ). Zauważcie, że spora część osób chce po prostu pokazać, że mają więcej klasy ( czyt. kasy ) i kupuje zbędny mu sprzęt, aby tylko popisać się przed znajomymi. Zauważcie, że największy śmietnik jest w podforach o omni, diamencie czy kaiserze ( chyba ze względu na popularność tego ostatniego, bo to raczej nie sprzęt do szpanowania w czystym tego słowa znaczeniu ). I taki nastolatek później nie mając pojęcia nawet o wyszukiwaniu informacji zaczyna robić śmietnik.
Be happy

*

Offline jarqka

• 818
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 24, 2008, 13:18:52 »
gooru2 trafiłeś w dyche.

Masz całkowitą rację błędy ortograficzne i składnia zdań niektrórych wypowiedzi pozostawia wiele do życzenia.

I taka jest niestety nasza rzeczywistość że dzieci zamiast kalkulatora na komunie będą dostawać niedługo omnie albo iphone'a  :worried:

*

Offline kristoff_sz

• 428
  • I śmieszno i strasznie!
  • Sprzęt: HTC TyTN II (Kaiser KAIS130)
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 24, 2008, 13:22:26 »
Gooru - ja to często powtarzam.

Chodzi mi o to, że do pewnych rzeczy:

Po 1: trzeba dorosnąć,
Po 2: mieć zastosowanie praktyczne.

Wielu osobnikom tych dwóch rzeczy brakuje.

I przez to w internecie jest mnóstwo BZDUR wypisanych na temat różnego sprzętu. To boli, bo ktoś jak szuka rzetelnej informacji na jakiś temat to znajduje śmietnik, niesamowicie zdezelowane opisy i wszystko co najgorsze, co często okazuje się totalną nieprawdą. Żal mi czegoś takiego.

Ponadto na forum robi się bałagan. Powtarzałem zawsze też to, że jak przychodzi nowy użytkownik, który rzeczywiście chce coś znaleźć, to będzie to dla niego bardzo trudne, bo będzie milion tematów z tym samym w kółko. I dodatkowo w wielu z nich popisane będą bzdury jakich mało.

Dlatego na forum musi być porządek.

Piszesz komuś, żeby poszukał, to on oczywiście Ci odpowie "ale przecież forum to społeczność i każdy musi pomagać, a Wy tylko każecie szukać :(".
Kaiser (KAIS 130)
ROM:   APR16 Dutty's WM6.1
Radio: 1.58.16.27
SPL:    3.56.HARD

*

Offline Diamentolog

• 12
« Odpowiedź #29 dnia: Październik 24, 2008, 13:23:32 »
Zauważcie, że spora część osób chce po prostu pokazać, że mają więcej klasy ( czyt. kasy ) i kupuje zbędny mu sprzęt, aby tylko popisać się przed znajomymi. Zauważcie, że największy śmietnik jest w podforach o omni, diamencie czy kaiserze ( chyba ze względu na popularność tego ostatniego, bo to raczej nie sprzęt do szpanowania w czystym tego słowa znaczeniu ). I taki nastolatek później nie mając pojęcia nawet o wyszukiwaniu informacji zaczyna robić śmietnik.

No i powstała kolejna teoryjka. Nie wiedziałem, że kupilem diamonda dla szpanu...

Jarqka napisał, że ludzie często zakładają konta, żeby zadać tylko jedno pytanie. Wolałbyś, żeby każdy z forumowiczów zadał 100 pytań? Może dobrze, że zadają ich niewiele, bo resztę znajdują w wyszukiwarce :) , obawiając się ataku "mędrców". Rejestrują się, bo mają konkretny problem. Trudno, by antycypowali kolejne problemy, z góry zakładając, że odpowiedzi nie znajdą w dotychczasowych postach.
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2008, 13:28:14 wysłana przez Diamentolog »