u mnie SIM czyta, więc zapewne jest i GSM (nie sprawdzalem jeszcze ale operatora wykryło)
Co do SIM i GSM...
Mam abonament w orange.
O PIN nie pyta w żadnym momencie. Operatora (po wygaszeniu i po rozwinięciu górnej belki) pokazuje poprawnie - "Orange". Niestety zasięgu nie mam (x przy słupkach zasięgu), gsm nie działa (ani smsy, ani połączenia).
Zatem nazwa operatora, wcale nie musi znaczyć, że gsm poprawnie działa, najlepiej sprawdzić próbując wykonać dowolne połączenie.
Wnioskować z tego można również, że szczątkowo czyta (rozpoznaje) kartę sim, bo na pewno nie w całości (przy zmianie pinu lub zrezygnowaniu z zabezpieczenia karty PINem), nie jest w stanie zweryfikować PINu (podaję dobry, a system twierdzi, że zły). Obsługi sieci (wykrywanie automatycznie i manualne) w ogóle nie działa. Bez karty sim nie pokazuje żadnych danych o operatorze i tak samo wyglądają słupki zasięgu.
Więc dobrze by było pisząc "GSM działa", dokładnie określić w jaki sposób działa.
///EDIT
Jeszcze taka mała ciekawostka...
Chyba wielu osobom znany jest problem ze znikającym ekranem PINu w WM przy uruchamianiu... o dziwo po wyjęciu karty sim, uruchomieniu Kaisera bez karty (przy tym odpalałem tez Androida) i ponownym włożeniu karty SIM, w WM nareszcie ekran PINu pojawił się poprawnie (nie znikł jak to bywało do tej pory), nie wiem czy to jakaś prawidłowość czy szczęście... ale zobaczymy jak długo się utrzyma taka sytuacja (póki co 2 resety i jest dobrze).