*** WAZNE *** :Petycja do HTC

• 39 Odpowiedzi
  • 6151 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline XGrzesX

• 468
  • Sprzęt: Motorola Milestone, HTC Tytn II, Asus A636
Odp: *** WAZNE *** :Petycja do HTC
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 31, 2008, 12:44:20 »
Zacytuje krótki artykuł z pda.pl:

Trzeba skończyć z tym tematem. Po pierwsze to muszę się poprawić. W newsie o nagrodzie w wysokości 5000USD, źle zrozumiałem wypowiedź od HTC. Akceleracja jest w procesorze Qualcomm'a.

Skontaktowałem się bezpośrednio z HTC żeby porozmawiać w tej sprawie. Chip od Qualcomm ma akceleracje 3D. Sterowniki są napisane i udostępnione. Każdy programista ma do nich dostęp i może z nich skorzystać. Więc dlaczego powstało całe to zamieszanie? Z niewiedzy programistów którzy zaczęli się tym interesować. Nie mieli odpowiedniej wiedzy i nie wgłębili się w udostępnionym SDK.

Obecnie nawet duże firmy piszące programy dla Windows Mobile mają trudności w pisaniu wydajnego programu dla nowego procesora od Qualcomm'a. Wszelkie funkcje które pozwalają na wykorzystanie mocy układu graficznego są, ale problem w tym, że trzeba się do nich przyzwyczaić - nauczyć z nich dobrze korzystać.

Damian - czytelinik pda.pl napisał do mnie i wymieniliśmy się paroma mailami. W jednym z nich wysłał mi linka do posta na forum corecodec w którym autorzy programu piszą, że wypuścili nową wersję w której poprawiono wydajność programu pod HTC TyTN II. Pokazuje to, że wystarczyło dopracować kod, żeby program zaczął wykorzystywać mozliwości nowego procesora. Nie trzeba było napisać żadnego sterownika.

Więc: co tak naprawdę robią ludzie z XDA forum? Tworzą koło od nowa. Sterownik jest! Akceleracja jest! - trzeba tylko się nauczyć z tego korzystać.

« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 31, 2008, 13:05:08 »
czyli wychodzi na to ze to "inny akcelerator" niezgodny z wczesniejszymi. gdyby byl zgodny to byl by wykorzystywany przez oprogramowanie juz istniejace. najwidoczniej ktos z XDA blednie zalozyl ze akcelerator musi byc zgodny (korzystac z tych samych funkcji), a skoro nie dziala to nie ma do niego sterownikow, a skoro nie ma to trzeba napisac.

z jednej strony troche kicha: w oprogramowaniu trzeba zaimplementowac nowy "standard"
z drugiej strony powod do radosci: latwiej dopisac conieco do oprogramowania niz napisac sterowniki do urzadzenia nie posiadajac dokumentacji.

zamiast petycji do HTC powinno sie napisac petycje do tworcow orogramowania z prosba o wykorzystanie mozliwosci jakie daje Qualcomm, najlepiej by bylo zalaczyc link do kompletnej dokumentacji niezbednej do nauczenia sie jego obslugi. wtedy bysmy mieli wieksza wydajnosc.

rozumiem ze sytuacja wyglada tak: mamy najnowsze cudenko, mamy wszystkie stery itd, tylko zadne oprogramowanie nie korzysta z nowych dedykowanych funkcji...
Kocham stwierdzenia w stylu "nie odpowiem ci bo jak poszukasz to znajdziesz". Jeżeli już gdziekolwiek ktokolwiek coś takiego pisze to niech pochwali się chociaż jak szukał, że znalazł.

*

Offline xsara

• 269
  • Sprzęt: ipaq hw6515, kaiser
« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 31, 2008, 13:40:58 »
W takim razie, nie pozostaje nam nic innego jak przetestować nową wersję TCMP! Swoją drogą, to wierzyłem w produkt Qualcomma i politykę HTC.
Czy ktoś z klubowiczów miał okazję testować dedykowaną dla kaisera wersję TCPMP (1.03)?
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2008, 23:18:51 wysłana przez xsara »

*

Offline xsara

• 269
« Odpowiedź #33 dnia: Luty 15, 2008, 20:27:47 »
Coś się ruszyło w sprawie sterowników grafiki do Kaisera. Wiadomości są bardzo optymistyczne. Najlepiej będzie jeśli sięgniecie do źródeł:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=369185

« Odpowiedź #34 dnia: Luty 16, 2008, 17:41:51 »
Czesc
Jako ,ze jestem naowy na forum to sie przedstawie . Wolaja do mnie Cieq ,pochodze z krakowa.
mam 31 lat i od niedawna kaiser. To tyle slowem wstepu  :)

Teraz pytanie. Powiedzcie co ma dac ten sterownik czy odczuje to w normalnym uzytkowaniu??? (niestety moj angielski jest bardzo slaby i nie moge sobie pozwolic na bezkolizyjne korzystanie z XDA )

Pozdrawiam

*

Offline xsara

• 269
« Odpowiedź #35 dnia: Luty 16, 2008, 18:48:02 »
oj tak, dopiero wtedy zobaczysz co trzymasz w garści...

*

Brosper

« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 17, 2008, 20:14:49 »
no proszę jak HTC nie pomoże to XDA tak chłopaki jesteście wielcy kaiser wreszcie będzie czymś zajebistym ciekawe jaki będzie odzew ze strony HTC. A może kolejnym krokiem będzie wymiana wyświetlaczy w HTC Kaiser na 640 na 320 :P o ile to możliwe.

*

Offline siemi1

• 501
    • forum
  • Sprzęt: Samsung Omnia II 8GB Orange,
« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 17, 2008, 23:48:49 »
Ale zes trupa wycoiągnoł!!

W podpietym wątku masz dyskusje na temat driverów...

moze by zamknąc ten temat?

*

Offline kristoff_sz

• 428
  • I śmieszno i strasznie!
  • Sprzęt: HTC TyTN II (Kaiser KAIS130)
« Odpowiedź #38 dnia: Grudzień 18, 2008, 08:07:24 »
Ale zes trupa wycoiągnoł!!

W podpietym wątku masz dyskusje na temat driverów...

moze by zamknąc ten temat?

I bardzo dobrze. Przynajmniej nie założył nowego tematu.
Kaiser (KAIS 130)
ROM:   APR16 Dutty's WM6.1
Radio: 1.58.16.27
SPL:    3.56.HARD

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #39 dnia: Grudzień 18, 2008, 10:33:16 »
proponuję zakończyć temat złudzeń i iluzji - jasnym przesłaniem

HTC ma gdzieś klientów którzy już coś kupili - oni chcą kasę od nowych co się skuszą na ich reklamowane produkty
i prędzej kometa uderzy w ziemię niż oni drivery do Kaisera wypuszczą

i żeby też rozjaśnić sprawę ciut dokładniej podam wyniki vbenchmarka 2007
Kaiser z driverem xda 1474
Kaiser z driverem omnii 1465
Diamond proc 524 mhz i wsparcie grafiki 2615
a nowy Asus p 565  800mhz 4816

tu macie filmiki http://palmtop.pl/view.php?news_id=13021

czy to wymaga komentarza?

tu macie żarcik dla użytkowników Kaisera - był wcześniej - ale nie mogłem się powstrzymać i nie przypomnieć  :grin:
http://www.albinoblacksheep.com/flash/youare
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2008, 11:04:48 wysłana przez robix1999 »