Zacytuje krótki artykuł z pda.pl:
Trzeba skończyć z tym tematem. Po pierwsze to muszę się poprawić. W newsie o nagrodzie w wysokości 5000USD, źle zrozumiałem wypowiedź od HTC. Akceleracja jest w procesorze Qualcomm'a.
Skontaktowałem się bezpośrednio z HTC żeby porozmawiać w tej sprawie. Chip od Qualcomm ma akceleracje 3D. Sterowniki są napisane i udostępnione. Każdy programista ma do nich dostęp i może z nich skorzystać. Więc dlaczego powstało całe to zamieszanie? Z niewiedzy programistów którzy zaczęli się tym interesować. Nie mieli odpowiedniej wiedzy i nie wgłębili się w udostępnionym SDK.
Obecnie nawet duże firmy piszące programy dla Windows Mobile mają trudności w pisaniu wydajnego programu dla nowego procesora od Qualcomm'a. Wszelkie funkcje które pozwalają na wykorzystanie mocy układu graficznego są, ale problem w tym, że trzeba się do nich przyzwyczaić - nauczyć z nich dobrze korzystać.
Damian - czytelinik pda.pl napisał do mnie i wymieniliśmy się paroma mailami. W jednym z nich wysłał mi linka do posta na forum corecodec w którym autorzy programu piszą, że wypuścili nową wersję w której poprawiono wydajność programu pod HTC TyTN II. Pokazuje to, że wystarczyło dopracować kod, żeby program zaczął wykorzystywać mozliwości nowego procesora. Nie trzeba było napisać żadnego sterownika.
Więc: co tak naprawdę robią ludzie z XDA forum? Tworzą koło od nowa. Sterownik jest! Akceleracja jest! - trzeba tylko się nauczyć z tego korzystać.