[WIELKIE BOOM 31.03.2008 !!!] Kuchnia CYSORZA WM 6.1 PL

• 228 Odpowiedzi
  • 47533 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline qsqa

• 2086
    • KLIKNIJ JEŻELI CHCESZ ŻEBY POWSTAWAŁY NOWE ROMY PL
  • Sprzęt: HD2, Touch Pro 2, Iphone 3G 8GB,
[WIELKIE BOOM 31.03.2008 !!!] Kuchnia CYSORZA WM 6.1 PL
« dnia: Luty 27, 2008, 17:06:09 »
No cóż znowu coś mi wyszło w kuchni, cóś a'la WM 6.1 po polsku  :|

!!! WIELKI UPDATE 31.03.2008 !!!

Żeby nie było, że Prima Aprilis wypuszczam Kuchnię WM6.1 już dzisiaj :P

Wielkie dzięki dla: ElMinster z działu Mio za fajną skórkę do klawiatury, dutty, Alex_ i wszystkich posiadaczy Kaisera, którzy pomogli wychwycić moje błędy  :ok:

Dane techniczne:

ROM bazowy: WM6.1 HTC WWE leaked version
Wersja: 3.02.405.0 PLK, 5.2.19170 (19170.1.0.0)
OEMPacki: ok. 140

Informacje dodatkowe:

Wersja ROMu chociaż jest już "leciwa" jak na standardy XDA Developers, została wybrana nieprzypadkowo - jest jedyna znana wersja na której działają bezproblemowo iGO, MioMap, Skype i TCPMP.

Aby poprawić szybkość działania większość rzeczy, które się dały, zrobiłem w formacie XIP, tak jak w oryginalnych ROMach M$. Wszystkie dodatkowe tweaki można wgrać za pomocą Kaiser Tweak.

Wszelkie zmiany, które poczyniłem podczas wcześniejszych wersji pozostały bez zmian, czyli:
- ROM jest "UCv2 ready"
- Action Screen jest zmapowany do długiego wciśniecia zielonej słuchawki
- EndKey jest zmapowany do długiego wciśnięcia na czerwonej słuchawki
- psShutXP jest zmapowany do długiego wciśnięcia klawisza ON/OFF - NOWOŚĆ
- HTC Album jest ulokowany w odrębnym katalaogu w Multimediach jako 4 warianty: przeglądanie zdjęć poziomo i w pionie, przeglądanie wideo poziomo i w pionie NOWOŚĆ

Instrukcja gotowania jest taka sama jak w przypadku Kuchni 1.0 i 2.0. Praktycznie powinna poprowadzić każdego za ręke bez problemów po drodze. Przy okazji poprawiłem skrypt, tak aby można było załadować ROM z poziomu menu Kuchni.

Z Romu wyrzuciłem jako OEMPacki wszystkie rzeczy zbędne typu Autoupdate, Catalog itp. oraz programy dodane przez HTC ekstra (HTC Home, Voice Recorder).

Na dole zostawiłem również linki do ugotowanych przeze mnie wersji:Full Wypas, Lite oraz Lite Skype dla tych co chcą ale się boją  :D

UWAGA !!! Aby skorzystać z Kuchni Cysorza musisz mieć Windows XP z SP2 lub Vista oraz wgrane Microsoft .NET Framework.
Do wgrania „ugotowanego” ROMu musisz również posiadać Hard SPL (znajduje się w Kuchni w katalogu \TOOLS\)  w swoim Kasierze.

UWAGA nr 2 !!! Nie miałem niestety czasu ani możliwości aby przetestować wszystkie OEMPacki dlatego proszę się nie dziwić jeżeli jakiś egzotyczny program może nie działać poprawnie (OEMPacki pochodzą z wielu róznych Kuchni). Wszelkie błędy proszę zgłaszać w tym wątku.

UWAGA NR 3 !!! To, że mamy Kuchnię, nie oznacza że można do ROMu władować prawie wszystkie OEMPacki (tak jak w prawdziwym życiu - zupa z połączenia kostki rosołowej, ryby, papryki i ogórka kiszonego nie ma prawa smakować   ) Należy budować swój ROM z umiarem zaznaczając tylko naprawdę potrzebne rzeczy. Za dużo OEMPacków może spowodować niestrawność Kaisera.

MiNi FAQ:

Q: Po wgraniu twojego ROMu WM6.1  nie działają mi dźwięki

A: Masz stary RadioROM w swoim Kaiserze - musisz wgrać RadioROM, który jest kompatybilny z WM6.1, np ten RADIO 1.64.08.21

Q: Nie mogę uruchomić MioMap/iGO na twoim ROMie...

A: Spróbuj wyłączyć HTC Home z ekranu Dzisiaj i zrobić Soft Reset.

Q: Nie mogę zainstalować Skype w postaci cab-a w Twoim ROMie

A: Specjalnie stworzyłem OEMPacka z najnowszą wersją Skype, który działa bez problemów

Q: Nie mogę odebrać MMSów ?

A: TUTAJ masz OEMpacka z najnowszą wersją MMS Composera który powinien rozwiązać ten problem

LINKI:

Kuchnia Cysorz WM6.1 PL część 1

Kuchnia Cysorz WM6.1 część 2

Kuchnia Cysorz WM6.1 część 3

Instrukcja gotowania

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

STARA WERSJA 26.03.2008

Oddaję do waszej dyspozycji nową wersję WM6.1 PL w dwóch odsłonach:
- Full Wypas - jak sama nazwa mówi są w niej wszystkie niezbędne programy w codziennym użytkowaniu Kaisera
- Lite - "goły" WM6.1 z paroma modyfikacjami, które bardzo łatwo ewentualnie wyłączyć

Dzisiejsza wersja jest przygotowana na bazie ROMu 3.02, który nie ma problemów z działaniem TCPMP oraz Skype. Polonizacja jest zrobiona praktycznie w 100% a przynajmniej ja nie wychwyciłem żadnych problemów.

Co jest ważne ROm jest "UC Ready" - co to znaczy? Otóż umożliwia on po HR zainstalowanie waszych ulubionych programów z karty SD co znacznie ułatwia przywrócenie systemu po załadowaniu nowego ROMu. Wystarczy tylko utworzyć katalog na karcie z CAB-ami oraz wrzucić odpowiednio przygotowany plik SDConfig.txt do katalogu głównego karty (w załączeniu przykładowy plik SDConfig.txt)

ROM nie jest jakoś specjalnie podrasowany ponieważ większość tweaków można zaaplikować za pomocą KaiserTweak'a

Aha, jeszcze jedna nowa funkcjonalność - do długiego przyciśnięcia klawisza zielonej słuchawki został przyporządkowany HTC Action Screen natomiast do długiego przyciśnięcia czerwonej słuchawki - HTC EndKey.

Oczywiście ROM ma zaimplementowany VoIP wraz z programem do jego konfiguracji.

No i na koniec - oczywiście w ROMie Full Wypas jest SCLPC Cube 0.51 z FTouchFlo - aby uaktywnić należy wejść do Programy - Akcesoria - FTouchFlo Config i zaznaczyć w zakładce General "Enable FtouchFlo"  :D

Miłej zabawy
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
FIX 27.03.2008

- poprawiony HTC Album

UWAGA !!! TUTAJ macie działającą (przynajmniej u mnie) wersje Skype - instalowałem na Storage Card bez połączeń transmisji danych (tzn bez AS, WiFi, 3G)

TUTAJ znajdziecie wersję LITE z wgotowanym SKYPE

Cysorz WM6.1 PL Full Wypas fixed

Cysorz WM6.1 PL Lite fixed

=========================================================================================
Wersja 1.0 12.03.2008

Na razie jeszcze zostało parę krzaków po angielsku ale 99% jest już spolszczone i całkiem przyjemnie działa.

W związku z tym pytanie - czy wystawiać publicznie, żeby każdy zainteresowany mógł sobie potestować czy dalej kontynuować pracę samemu?

Jeżeli będą 3x TAK to dzisiaj wieczorem zapodam linka...

No dobrze, widzę, że są chętni ....

TUTAJ znajdziecie linkę do ROMU.
!!! UWAGA !!! Należy pamiętać, żeby po wgraniu ROMu wgrać również Radio odpowiednie dla WM6.1 czyli z numerkiem 1.58 lub 1.64 (do pobrania na XDA-DEV) - inaczej możecie mieć problem z brakiem dźwięku.

Spolszczenie zostało przygotowane na bazie ROMu z Vodafone (czyli najnowszej wersji WM6.1) plus moje dodatki niezbędne w codziennym używaniu, czyli:

- S2U2 0.99p
- S2V 0.35
- S2P 0.17
- XnView
- Alreader
- Mobibook Reader

- HTC Action Screen
- HTC Large Start Menu
- nowe sterowniki do aparatu foto
- HTC BT QuickLink
- HTC Sprint HomePlug
- HTC Connection Setup
- HTC GPS Tool

- Notepad
- Pocket RAR
- PIM Backup 2.8
- BtCrawler
- PocketCM
- PocketCM Keyboard

- Polska klawiatura i słownik podpowiedzi

- i parę innych, których nie pamiętam :-)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2008, 17:17:41 wysłana przez qsqa »

*

Offline dzez

• 19
Odp: WM 6.1 PL
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 27, 2008, 17:10:47 »
koniecznie 3xtak

*

Offline k4syx

• *
  • 95
  • Sprzęt: Kaiser
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 27, 2008, 17:12:39 »
No ba, zapodawaj :)

TAK
TAK
TAK

Właśnie siedzę w domu i miałem zamiar coś ugotować, przetestowałem ostatnio ROMy na 6.1 (DCS'a, Sleuth'a i Dutty'ego ostatniego .199 na którym teraz siedzę) i muszę przyznać że przereklamowane wszystko toto.... Prędkością działania nijak się mają do tego co wychodzi na czysto z Twojej kuchni, jedyny ich plus to czas trzymania baterii - ale to wynika z samego 6.1 i zmian w nim a nie z tych konkretnych ROMów.

BTW w jaki sposób spolszczasz - jakieś podmienianie plików? Nie korzystasz z bazowego polskiego ROMu 6.1? (O ile jest)
---------------------------------------------------------------------------------------------------
HW: HTC TyTN II
SW: Ugotowany WM 6.1 z Kuchni Cysorza 6.1 + 18MB PagePool

http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 27, 2008, 17:17:22 »
sorki ze ja tak poza tematem... jestem bardzo zainteresowany tematem wm 6.1 ale mam htc cruise (polaris) a niestety w moim dziale nikt nie interesuje sie narazie. Czytalem cos nie cos na xda-dev i powstala tam wersja ENG i pare innych. Jestem zielony we flashowaniu ale milo byloby miec wm 6.1 Pl jak panowie na kaiserze

*

Offline ladgim

• 388
  • Sprzęt: HTC Rhodium PROven 2.5 m2.1, HTC Desire
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 27, 2008, 17:29:32 »
3xtak, czekamy!

*

Offline wz53

• 12
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 27, 2008, 18:29:02 »
Też czekam z niecierpliwością.
3xtak!

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 27, 2008, 18:51:19 »
witam
 tez czekam , jednak poprosil bym o opis instalacji tego :] gdyz jeszcze gdy nie zmienialem. posiadam kaisera wm6  z  orange, simlocka zdjalem. pozdrawiam
htc tytn II kaiser (orange)

*

Offline MaciejK

• 706
  • Sprzęt: HD2, Iphone 3gs 32gb
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 27, 2008, 19:30:32 »
martinforester Nie ten dzial... :mad:

Warsztat 4x4 Modyfikacje Aut Ternowych Na Wyprawy i Przeprawy, Wyciągatki Zderzaki, Halogeny, Lifty Zawieszeń itp!
Za Pół roku w Polsce bedzie tak jak w Stanach Uwieżcie...

*

Offline robfra

• **
  • 183
  • Sprzęt: SGS2 Turkbey
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 27, 2008, 19:49:50 »
qsqa
czekamy i chętnie spróbujemy

*

Offline qsqa

• 2086
Odp: [WIELKIE TESTY] CYSORZ WM 6.1 PL
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 28, 2008, 09:38:03 »
Linka do ROMu w pierwszym poście ... smacznego  :ok:

*

Offline k4syx

• *
  • 95
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 28, 2008, 14:41:49 »
Jakieś szanse na wystawienie całej kuchni jak skończysz testy? :)

Najlepiej smakuje ugotowane własnoręcznie ;) a póki co właśnie się flashuje Twoja produkcja.

Napisane: Luty 28, 2008, 10:22:32
Tak z pół na pół jest językowo, ale to co na wierzchu jest po angielsku to sam widzisz więc chyba nie będę wypisywał (chyba że chcesz to wklepię), dodatkowo zauważyłem że duża część polskich opisów nie mieści się o okienkach/guzikach na których powinna być.
Jest też coś dziwnego z wyrównywaniem ekranu - działa jakoś dziwnie wolno, krzyżyk do naciskania nie tyle się przesuwa w nową pozycję ile tam przekicuje.

Generalnie jakoś wolno całość chodzi, choć baterię żre mniej niż WM6.0 (jasna strona).
---------------------------------------------------------------------------------------------------

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 28, 2008, 16:20:53 »
Tak z pół na pół jest językowo, ale to co na wierzchu jest po angielsku to sam widzisz więc chyba nie będę wypisywał (chyba że chcesz to wklepię), dodatkowo zauważyłem że duża część polskich opisów nie mieści się o okienkach/guzikach na których powinna być.
Jest też coś dziwnego z wyrównywaniem ekranu - działa jakoś dziwnie wolno, krzyżyk do naciskania nie tyle się przesuwa w nową pozycję ile tam przekicuje.

Generalnie jakoś wolno całość chodzi, choć baterię żre mniej niż WM6.0 (jasna strona).

Pół na pół - no chyba nie ... a możesz podać gdzie te angielskie nazwy jeszcze występują ? To mi pomoże w dalszym tłumaczeniu

Wolne działanie wynika z tego, że pliki MUI , które tłumaczyłem są w normalnej postaci a nie XIP. Jak już zakończę tłumaczenie to powinno hulać lepiej  :ok:

*

Offline k4syx

• *
  • 95
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 28, 2008, 16:32:39 »
Generalnie aplety z panelu sterowania - tak właśnie mniej więcej pół na pół, przy czym na przykład pierwsze kalibrowanie ekranu jest na zmianę, jeden komunikat po polsku, drugi po angielsku. Sporo rzeczy dotyczących połączeń z ostatniej zakładki konfigu jest po angielsku. To w sumie nie boli bo to akurat się raczej ustawia raz na zawsze i zostawia w spokoju :)

W sumie może przesadziłem z tym pół na pół :) - nie liczyłem ich ale sporo tego jest niestety.

Ja swoją drogą z tydzień temu obmailowałem BOK Orange i CRC Polska z pytaniem o polski 6.1 - czy będzie i czy będzie dostępny.
Orange spycha do CRC, CRC jest lekko pokrętne ale nie mówią nie.

Więc męczcie ich mailami ludziska to może coś z tego będzie ;)
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2008, 16:40:34 wysłana przez k4syx »

*

Offline varth

• 25
  • Sprzęt: HTC Kaiser
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 01, 2008, 10:19:02 »
Jestem tu nowy więc witam wszystkich.
Jest taka sprawa - ktoś do mnie dzwoni i Kaiser po odegraniu jednego dzwonka (mam ustawiony Ring Windows Mobile) przerzuca połączenie na pocztę głosową. Sprawdzałem to dzwoniąc z fona trzymanego w jednej ręce na HTC trzymanego w drugiej. Po odegraniu jednego dzwonka odzwywała się poczta. Da się to jakoś poprawić?
Czekam na Touch Pro 2

*

Offline Ralf63

• 464
  • Sprzęt: HTC Desire Z
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 02, 2008, 12:35:54 »
wyłączyć pocztę ;)
HTC Desire Z 2.3.4 + 8 GB
iPhone 3GS 32 GB

*

Offline cdn

• **
  • 104
  • Sprzęt: HTC HD mini
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 02, 2008, 12:49:44 »
Przekierowanie na pocztę głosową jest opcją operatora, nie sprzętu. Skontaktuj się z Biurem Obsługi.
Możesz opcję wyłączyć lub wydłużyć czas do przekierowania.

*

Offline varth

• 25
  • Sprzęt: HTC Kaiser
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 02, 2008, 16:04:29 »
Ale na 100% to nie jest wina złego czasu oczekiwania  :(
Kiedy SIM przekładam do mojej Nokii N70 to fon dzwoni 30 sekund zanim raczy przekierować na pocztę. A ten Ring Windows Mobile na pewno tyle nie trwa. Jeszcze spróbuje na zwykłym WM6PL jak tam to wygląda (Kaiser trafił do mnie z Anglii i od razu mu załadowałem WM6.1 nie testując innych ROMów)
Czekam na Touch Pro 2

*

Offline lswist

• 18
  • FSC N560, HTC S740 (Rose)
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 04, 2008, 09:34:21 »
Witam,

są cztery różne radia w wersji 1.58 i 1.64
Radio 1.58.21.23
Radio 1.58.25.14
Radio 1.64.06.04
Radio 1.64.08.21

Które wg. autora jest najlepsze do użycia z twoją wersją ROM WM 6.1PL?

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 04, 2008, 18:02:10 »
Ja używam 1.64.08.21 - nie zauważyłem żadnych problemów.

BTW - na początku następnego tygodnia wrzucę WM6.1 PL po gruntownej kosmetyce (100% polskiego tłumaczenia) + FTouchFlo + SPLPC+++ 0.51...

*

Offline lswist

• 18
  • FSC N560, HTC S740 (Rose)
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 04, 2008, 21:25:58 »
świetnie, dzięki.
Czekam z niecierpliwością, choć już w aktualnej wersji jest ok..

*

Offline exseerius

• 20
  • Sprzęt: HTC TyTN II (PL ROM) + micrSD 2GB + 8GB + AutoMapa 5 & iGO 8.
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 07, 2008, 19:14:10 »
A ja mam takie pytanie, jakie są znaczące poprwaki wersji 6.1 względem WM 6.0? Czy np została wprowadzona w końcu opcja ustawiania dźwięku mp3 jako alarm? I czy można ustawić więcej jak trzy alarmy? To głównie mnie interesuje. Ewentualnie jakiś cab który podszywa się pod opcję alarmów po kliknięciu w zegar w HTC Home plugin.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 07, 2008, 21:23:48 »
Ewentualnie jakiś cab który podszywa się pod opcję alarmów po kliknięciu w zegar w HTC Home plugin.

To nie to samo o co pytasz ale chronos (niestety płatny) ma swój plugin do ekranu today... może to ci wystarczy :) Dodatkowo może wyłączać i włączać  tel. o zadanej godzinie, resetować PDA i parę jeszcze innych rzeczy. Niestety pod względem alarmów nic się w WM6.1 nie zmieniło... ale za to jaki szybki :P

*

Offline exseerius

• 20
  • Sprzęt: HTC TyTN II (PL ROM) + micrSD 2GB + 8GB + AutoMapa 5 & iGO 8.
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 07, 2008, 22:55:42 »
Jakoś z chronosa korzystałem i nie do końca mi pasi, chociaż ma ładne "okno" budzenia dwa buttony snooze i turn off. SPB Time też używałem - zależy mi na czymś lekkim, wystarczą tylko alarmy - oraz przyjaznym dla oka. enAlarm też odpada bo konieczny był hard reset po nim - coś się działo jak włączałem Automapę, wyskakiwał błąd powiadomienia enAlarm, nie wiem dlaczego... ok, koniec OT ;P

*

Offline Pinnhead

• **
  • 133
  • Sprzęt: Moto Flipout
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 08, 2008, 16:34:38 »
A czy w planach będzie z tego kuchenka? :D
Ipsa sua melior fama

*

Offline Ryjekkg

• 7
  • Sprzęt: HTC TYTN II
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 12, 2008, 16:10:23 »
BTW - na początku następnego tygodnia wrzucę WM6.1 PL po gruntownej kosmetyce (100% polskiego tłumaczenia) + FTouchFlo + SPLPC+++ 0.51...

Jak by co, to czekamy. :-):-):-)
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2008, 04:57:30 wysłana przez Ryjekkg »
Lepiej mieć spokój niż rację.

*

Offline Pinnhead

• **
  • 133
  • Sprzęt: Moto Flipout
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 19, 2008, 07:25:02 »
Czyżbyśmy mieli się nie doczekać?  :worried:
Ipsa sua melior fama

*

Offline qsqa

• 2086
Odp: [NOWA WERSJA 26.03.2008 !!!] CYSORZ WM 6.1 PL
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 26, 2008, 13:47:02 »
Zapraszam do pierwszego postu .....  :ok:

*

Offline ariss

• *
  • 57
  • Sprzęt: HTC TYTN II, Samsung Omnia 8GB, Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 26, 2008, 15:52:06 »
Witam Cie qsqa.gotuje na twojej kuchni od poczatku i nawet smaczne strawy wychodza :ok:wlasnie wrzucilem nowy romik full wypas i radio:1.64.08.21 i na Greckich sieciach hula az milo.bede testowal dalej.mam nadzieje ze wyjdzie z tego kuchenka.pozdrawiam

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 26, 2008, 16:34:47 »
Kuchenka wyjdzie jak wszyscy potwierdzą, że wszystko jest OK   B)

*

Offline damianmielec

• **
  • 127
  • Sprzęt: sensation4G :ok:
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 26, 2008, 19:52:13 »
witam, potrzebuję caba z Polską klawiaturą i słownikiem podpowiedzi, istnieje taki?
Pride..Passion..Believe..ManUtd