...
i w dalszym ciagu dziala mi tylko na romie orange wm 6.0 z radiem 1.27...
macie jakies sugestie? prosze o pomoc...
Także walczyłem z WM6.1 aby działał mi w Play.
Ogólnie było tak, że co instalowałem ROM oryginalny i gotowany, to często wyskakiwał błąd aplikacji "device.exe". Metodą prób i błędów doszedłem do wniosku, że oryginalne i większość starszych wersji WM6.1 ma problemy z odczytaniem karty SIM z tego względu, że karty Play są pojemniejsze niż te starsze typy. Nie wiem jak u innych operatorów, ale mam zapasową kartę SIM Simplus'a i każdy ROM działał z nią bez problemu.
Zatem doszedłem, że bez błędów działają ogólnie ROMy w wersjach OS 20xxx/B20xxx, a więc portowane z nowszych pudełek.
Osobiście teraz używam Hyper Dragon III OS 20273 (build 20270 1.3.1) -
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=397121ROMik działał mi z Radio:
- 1.65.17.56
- 1.71.09.01
innych nie chciało mi się testować, bo prawdę mowiąc stoczyłem batalię z fonikiem.
Ale niestety nadal system ma problem z odczytem karty, mimo iż udaje się odczytać kontakty z karty SIM i fonik ogólnie się nie wiesza, ale do tej pory nie odczytał własnego numeru telefonu z karty SIM !!!
Najczęściej pierwszy start systemu z kartą SIM kończy się niepowodzeniem, wykrywa tylko połączenie GPRS, ale operatora już nie, wtedy SR i zazwyczaj wtedy prawidłowo rozpoznaje operatora.
To jest pierwszy test działania zestawu ROM i Radio. Niejako potwierdzeniem testu pierwszego jest otrzymanie wiadomości konfiguracyjnej z Play. Drugi test to próba odczytania spisu kontaktów z karty SIM przez SIM Manager'a. Jeśli menedźer nie daje się uruchomić to znaczy, że nie potrafi odczytać karty SIM. Oczywiscie należy próbować kilka razy, czasem może pomóc próba stworzenia nowego kontaktu, ale rzadko.
W każdym razie WM6.1 i Play to jest dramat jednym słowem.
Zatem tak przy okazji, może ktoś się orientuje, gdzie może być problem ? Osobiście podejrzewam jeszcze aplikację SIM Manager (w powyższym ROMie jest wersja 6.49), ale to tylko przypuszczenie.