Od paru dni mam na swoim kaiserze wgrany rom od Plemnika. Wcześniej testowałem dwa romy 6.1, jednak nie odpowiadało mi w nich to, że większość funkcji zmuszony byłem obsługiwać rysikiem (małe menusy). Później zabrałem się za rom od WJTK, jednak i ten mnie nie zadowolił w pełni: działał odczuwalnie wolniej od romów 6.1, sam interfejs zaś nie był w pełni funkcjonalny tak jak w zwykłym 6.5. Potem przyszedł czas na romans z Androidem: urzekła mnie ergonomia i prostota obsługi, oraz mnogość najróżniejszych aplikacji (świetne, głupie, bezsensowne, zabawne widgety), ale sprawdziłem dwukrotnie dwie ponoć najstabilniejsze wersje Andka i obie się po jakimś czasie posypały. Wróciłem więc z podkulonym ogonem do windy, tym razem zasięgnąłem romu Plemnik. Jak na razie jestem zadowolony: obsługa jest lepsza niż w 6.5 od WJTK, nie ma aż tylu nainstalowanych programów, z których i tak nie korzystałem, całość działa ociupinkę szybciej.
Wprawdzie nie udało mi się uzyskać idealnej płynności obsługi (rom w wersji bez manili, z wgranym SPB - nic się nie gryzie), tj, programy nie uruchamiają się od razu po kliknięciu w widget, tylko jak to w windowsie, pół sekundy obsuwy i dopiero wyskakuje nam okienko, animacja przy przesuwaniu w menusach czasem troszkę rwie, ale nie jest źle. Nie wiem, czy tak powinno być, jak jest z tym u Was?
Jedyna irytująca rzecz jak na razie, to jakaś dziwna reakcja na przycisk aparatu: jakoś trudniej mu złapać ostrość - wcześniej nic takiego nie zaobserwowałem, ale nie jestem w stanie stwierdzić, czy to nie jest przyczyna techniczna.
Na plus zaś muszę zaznaczyć to, że okna i programy można zamykać z poziomu ekranu, nie będą one się tylko minimalizować po wciśnięciu krzyżyka: wcześniej mnie to irytowało. No i zminimalizować program mogę przyciskiem OK, więc nie ma żadnych problemów z obsługą wielu aplikacji.
Ogólnie świetna robota już w aktualnej wersji, jeśli masz zamiar projekt rozwijać, może uda się uzyskać rom idealny dla Kaisera.