Ok, więc tak: xTask działa świetnie i wcale nie gryzie się z SPB Mobile Shell, ale - jak pisałem wyżej - nie wolno ustawić Click [X] na "Zamknij" i Long Press [X] na "Zamknij wszystko" jednocześnie, bo wtedy tracimy możliwość akceptowania zmian (znika funkcja "Ok"). Potwierdzone wieloma doświadczeniami. Jeden z tych parametrów powinien być ustawiony na "Ok". Tak mam teraz i działa dobrze. ROM oryginalny wgrywałem, musiało Ci umknąć przy czytaniu, to była pierwsza myśl, jaka mi przyszła do głowy, gdy natknąłem się na problem z dokonywaniem jakichkolwiek zmian w ustawieniach, bo tapnięcie "Ok" zamykało aplet bez zapisania zmian. Ok, teraz chodzi dobrze, a jak ktoś się natknie na ten problem, to już ma wyżej opisane rozwiązanie. W moim przypadku - może to cecha xTaska - HR i podobne zabiegi nie miały wpływu na ustawienia xTaska.
Dobra, rozpisałem się niepotrzebnie.
Dla równowagi powtórzę: używam najnowszego (z czerwca 2010) SPB Mobile Shell oraz SPB Phone Suite plus S2U2 i nie zauważam żadnych problemów, nie potwierdzam zjawisk opisanych wyżej. Jedyny myk, niekłopotliwy, to jakiś bug w S2U2 - czasami po naciśnięciu Power ekran włącza się na chwilę i gaśnie, trzeba drugi raz cisnąć power. Duperoła niewarta uwagi.
Pytanie: czy Opera jest ustawiona jako domyślna przeglądarka? Przy aktualizacji iNigma do pobrania caba włączył się Internet Explorer i nie krzyczał, że nie jest domyślny. W ustawieniach Opery takiej opcji nie znalazłem, wiem, że Opera zadaje to pytanie przy instalacji. Gdzie pogrzebać, żeby ją ustawić jako domyślną?
Podsumowując, po pokonaniu problemu z konsekwencjami zbyt "zachłannego" ustawienia xTaska, ROM jest super (na razie, może coś znajdę

), widzę wyraźną różnicę w działaniu (ok, dotychczas chodziła u mnie wersja 0.6, bo telefon mi służy, więc zbyt często nie pozwalałem sobie na zmiany ROMu, bo jest to pracochłonne. Kolejne wersje różniły się od poprzedniczki cechami zbyt drugoplanowymi z mojego punktu widzenia).