[problem] Kaiser nie laduje baterii

• 9 Odpowiedzi
  • 2395 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tippy

• 16
[problem] Kaiser nie laduje baterii
« dnia: Lipiec 26, 2010, 13:12:32 »
Witam,

mam problem ze swoim Kaiserkiem. Podpialem telefon na noc do ladowarki, po tym gdy zakrzyczal, ze bateria ma 8%. Rano niestety kaiser nie wlaczyl sie, sygnalizujac czerwona dioda problem z bateria. Myslac, ze to wina starej baterii zakupilem nowa. Niestety, kaiser wlacza sie, ale dalej nie laduje nowej baterii. Podpinajac ladowarke dioda swieci sie na pomaranczowo, wskaznik ladowania pojawia sie na pasku stanu, ale niestety procentow baterii zamiast przybywac, ubywa. Zmierzylem napiecie na pinach kaiserka i wyszlo, ze ich napiecie podczas ladowania jest duzo mniejsze niz samej baterii (ok. 4,2V).

- Co moze byc problemem braku ladowania?
- Czy to oznacza definitywny zgon Kaiserka?
- Czy ktos moglby zmierzyc napiecie na pinach kaiserka, podlaczonego do ladowarki?

Dzieki!

*

Offline Plemnik

• 480
  • Sprzęt: Galaxy S, HTC Rhodium, HTC Kaiser
Odp: [problem] Kaiser nie laduje baterii
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 26, 2010, 15:40:41 »
sprawdz czy laduje pod USB, moze ladowarka sie posypala
Moje romy: [RHODIUM] [KAISER]

*

Offline tippy

• 16
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 26, 2010, 16:06:31 »
Podpinalem pod USB, podpialem inna, co prawda nieoryginalna ladowarke i niestety bez efektu.

*

Offline oldzie

• 397
  • Sprzęt: HTC TyTN II WM6
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 26, 2010, 19:44:30 »
Zrób HR. Może się soft posypał i głupieje
O wszystkim decyduje środowisko.
Dlatego anioły fruwające w niebie mają piękne skrzydła,
natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.

*

Offline tippy

• 16
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 26, 2010, 20:55:30 »
Robilem, nie pomaga. Dodam, ze na calkowicie wylaczonym telefonie rowniez nie laduje.

Połączone: Lipiec 26, 2010, 23:24:27
Ponawiam prosbe o zmierzenie napiecia na pinach Kaiserka z podpieta ladowarka.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2010, 23:24:27 wysłana przez tippy »

*

Offline szpanbix

• 27
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 10, 2010, 09:17:20 »
Na których pinach ma być zmierzone to napięcie? Na baterii, gdzieś w środku czy na wyjściu extUSB?

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 29, 2011, 22:04:56 »
mam ten sam problem z telefonem, ładować daje się tylko od kompem natomiast nawet przy ładowarce o mocy 2A świeci się jakiś czas dioda że ładuje potem miga ale w telu pokazuje że ładuje się nadal choć % ubywają... HR robiłem, soft zmieniałem na oryginalny orangutowy wjtk i inne i nic. a tak na marginesie, komputer o ile się oriątuje daje wyjściowo 0,5A a gdy podłącze ładowarkę o takim natężeniu to jej wgl nie widzi;/ poradźcie coś sensownego. ja już na to siły nie mam, za tydzień do serwisu się wybiorę zobaczymy co tam powiedzą...

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 07, 2011, 20:15:57 »
wylądował na stole operacyjnym i stwierdzono że prawdopodobnie płyta główna jest uszkodzona, więc jej nie miałem zamiaru wymieniać (170zł to już 2 kaiser). z tym się zgodzę bo:
1.ikonka ładowania jakiś czas się świeci, potem gaśnie (a win nadal pokazuje stan "ładowania")
2.prawdopodobnie myli ładowarkę z jakimś innym urządzeniem gdyż:
a)podłączałem kolejno ładowarki, I-5V i 0,5A; II-5V i 1 A; III-5V i 2A i oto wyniki:
b)przy podłączeniu ładowarki I tel wgl nie wykrywał jej istnienia, albo sądził że to słuchawki czy coś bo procenty zlatywały około 2 razy szybciej niż powinny, przy ładowarce II na jakąś sekunde zaświeciła się dioda po czym gasła, bateria zlatywała niewiarygodnie szybko; na ładowarce III zaczął ją wykrywą ale tak jak na wstępie pisałem dioda po chwili gasła a bateryjka spadała piorunem (ok 1% na 30 sek)
Więc się teraz pytam czy da się to w jakiś sposób samemu naprawić bez koneczności wymiany płyty głównej?? Są może do niej jakieś sterowniki?? Mówcie co wiecie, rzucajcie jakiekolwiek pomysły, może jakiś okaże się trafny...

*

Offline DrGSM

• 12
    • UNDER CONSTRUCTION
  • Sprzęt: HTC Tytn WM6, N73 + GPS, inne ktore mam na sklepie
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 08, 2011, 09:58:45 »
a może po prostu bateria (akumulator) do wymiany

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 08, 2011, 18:04:35 »
Z poczciwymi kaiserami jest ogólnie problem jeśli mają już swoje lata.
1. Jeśli złącze extUSB jest już "sfatygowane" często zdarza się tak że, np. na ładowarce oryginalnej bądź zamienniku nie chce ładować. Natomiast na kablu, przez USB, ładuje. Rozwiązaniem jest wymiana złącza - ja tak miałem, pomogło ;)
2. Druga sprawa jeśli kupujecie baterie zamienniki. Często mają one inne styki, nieco cofnięte do tyłu przez co nie łączą dodatkowe dwa styki co objawia się właśnie szybkim rozładowaniem. Rozwiązanie to kupić oryginał (nie za tani:( ) lub podłożyć coś z boku baterii, co na dłuższa metę skutkuje deformacją kaisera. Można też spróbować rozłożyć baterie (ostrożnie!) i dodać nieco cyny na złącza baterii przez co trochę się podniosą. Można także wyjąć płytkę ze stykami i przymocować ją na zewnątrz baterii. Ciężko w tedy włożyć akumulator, ale u mnie tak działa już roku, na mocno sfatygowanej obudowie baterii.
3. Możliwe jest też uszkodzenie stabilizatorów, czy układów ładujących baterie (czy co  tam kaiser ma na PCB) Wiąże się to z wymianą płyty, niestety:( Można pobawić się w wymianę, ale rzadko który z nas posiada sprzęt BGA, bądź Hotair żeby takie czynności wykonać.