[ANDROID] Eclair 2.1 - polymod 2.1 gamma - Instrukcja instalacji

• 79 Odpowiedzi
  • 28499 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mordesku

• 33
    • planet of mordesku
  • Sprzęt: Mio A701 + SDHC 8GB Polaroid
polymod 2.1 gamma [Android 2.1 Eclair] na HTC TyTN II / Kaiser

Osobiście uważam że ta wersja androida jest o wiele, lepsza i szybsza niż WM,
na kaiserze. Chodzi płynnie ma bardzo ładne animowane efekty przejść, jest intuicyjny.
Trzeba się do niego przyzwyczaić bo to nie WM ale jak się już przyzwyczaisz nie pożałujesz.

paczka z plikami potrzebnymi do instalacji znajduje się tutaj http://tinyurl.com/ydf564f
przydałby się mirror na jakimś serwisie hostingowym niestety nigdzie nie mam konta
premium więc jeśli ktoś mógłby zrobić upload byłbym wdzięczny.

Filmik prezentujący zarys działania eklera dostępny na youtube
Android 2.1 Eclair na HTC Kaiser (TyTN II)

oryginalne źródło http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=600154

Instrukcja instalacji:

1. Żeby zainstalować poniższy rom na swoim telefonie musisz mieć zainstalowany
   spaczowany HardSPL, znajdziesz go w folderze dodatkowe "KaiserUnlocker.exe"
   w naszym przypadku wystarczy że wykonamy Step 1. Jeśli masz wgarny spaczowany
   HardSPL pomin ten punkt.

2. sformatuj karte microsd na fat32, po czym do katalogu głównego karty skopiuj
   zawartość folderu "na karte sd"

3. Na karcie sd są 3 pliki kaisimg.nbh.* nasze flaszowanie będzie podzielone na 3-4
   etapy w zależnośći czy będziemy chcieli flashować splash screen czy nie.

a) zmień nazwę pliku "kaisimg.nbh.radio_1.71.09.01" na "kaisimg.nbh",
      wkładamy karte do telefonu, po czym na wyłączonym telefonie wciskamy
      przyciśk aparatu i włącznika jednocześnie, jęsli wszystko dobrze poszło
      pojawi się nam ekran flaszowania postępujemy zgodnie z instrukcjami.
      Gdy wyświetli nam się komunikat "Compleet" czekamy 20 s i wyciągamy
      baterie. karte sd podłączamy do kompa.

b) usówamy pliczek "kaisimg.nbh" lub zmieniamy jego nazwe. Zmieniamy nazwe pliku
      "kaisimg.nbh.os" na "kaisimg.nbh", wkładamy karte do telefonu, po czym na wyłączonym
      telefonie wciskamy przyciśk aparatu i włącznika jednocześnie, jęsli wszystko dobrze
      poszło pojawi się nam ekran flaszowania postępujemy zgodnie z instrukcjami.
      Gdy wyświetli nam się komunikat "Compleet" czekamy 20 s i wyciągamy baterie.
      karte sd podłączamy do kompa.

c) jeśli chcemy zmienić splash screen działamy dalej jeśli nie możemy pominąć ten etap.
      nie ma on wpływu na działanie androida, proces ten można przeprowadzić później.
      usówamy pliczek "kaisimg.nbh" lub zmieniamy jego nazwe. Zmieniamy nazwe pliku
      "kaisimg.nbh.splash" na "kaisimg.nbh", wkładamy karte do telefonu, po czym na wyłączonym
      telefonie wciskamy przyciśk aparatu i włącznika jednocześnie, jęsli wszystko dobrze
      poszło pojawi się nam ekran flaszowania postępujemy zgodnie z instrukcjami.
      Gdy wyświetli nam się komunikat "Compleet" czekamy 20 s i wyciągamy baterie.

4. Możemy normalnie uruchomić telefon, jeśli wszystko poszło dobrze i flashowaliśmy splasha
   naszym oczą ukaże się nowy splasz a po nim zamiast łądować się windows zacznie ładować
   się pingwinek :-) czarne tło i białe literki.

Musimy być bardzo uważni gdysz podczas ładowania, pojawi się tekst "Hold dpad center to
   launch installer" wciśkamy dpad center (środek pada), pojawi nam się "dziwny" instalator
   z wieloma opcjami, nas interesują trzy.

a) "1. Install system" po wybraniu tej opcji zostaniemy poinformowany że to wymaże nasz
       istniejący system, instalator zapyta czy jesteśmy pewni "Are you sure?" potwierdzamy
       "yes", następnie padnie pytanie czy chcemy wyczyścić dane "Would you like to clear data
       too? (Suggested)" wybieramy "Yes". poźniej czekamy na powrót do instalatora.

b) "4. Install ubpdate" po wybraniu tej opcji zostaniemy poinformowani że ta operacja nadpisze
       istniejące pliki, zgadzadzamy się "Yes", czekamy na powrót do instalatora

c) "2. Fix Permissions" tu bez pytań czekamy na powrót do instalatora, i wybieramy "10. Quit"
       pojawią się nam znów czrne literki i napis "ANDROID" pozniej kilka informacji dla nas bez
       znaczenia i po dłuższej chwili pojawi się fajny animowany splash screen androida, chwilę 
       zajmię mu załadowanie, później konfiguracja według uznania (Język itp.), i możemy cieszyć
       się androidem w najnowsze wersji :-D

Po tej operacji po restarcie wystarczy tylko czekać na zgłoszenie się androida nie trzeba nic
sprawdzac, nic przyciskać. W takiej konfiguracji działa wszystko wifi/bt etc, ale karta sd musi
być w urządzeniu można usunąć pliki nstalacyjne kaisimg.nbh* i folder andboot, ale nic pozatym,
w przeciwnym wypadku wifi przestanie działać.

[dodano 27.03.2010 13:26]

znalazłem rozwiązanie problemu z orientacją ekranu po chowaniu klawiatury,
wystarczy w ustawieniach w dziale "Ustwaienia dzwięku i wyświtlacza"
odznaczyc opcję "Orientacja" i wszystko działa jak ta lala :-)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2010, 14:42:54 wysłana przez mordesku »
w razie jakichkolwiek wątpliwości stosujcie bezwzględny terror

planet of mordesku

*

Offline sheaer

• 38
  • :)
  • Sprzęt: SPV M3000>TyTn>TyTn II>Diamond>Touch PRO>HD2 (Leo)
Odp: [ANDROID] Eclair 2.1 - polymod 2.1 gamma - Instrukcja instalacji
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 27, 2010, 14:58:39 »
A jak wygląda powrót do Windows??? pytam tak na wszelki wypadek :)

*

Offline mordesku

• 33
    • planet of mordesku
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 27, 2010, 15:18:39 »
Powrót do windows jest banalny :-) bierzesz plik RUU_signed.nbh z twojego ulubionego romu wrzucasz go na karte sd zmienasz nazwe na KAISIMG.nbh i flashujesz jak w punkcie 3.A na przykład. :-)

planet of mordesku

*

Offline sheaer

• 38
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 27, 2010, 18:22:21 »
Mam mały problem, jak zatwierdzić wpisany pin??? mam jakby ucięty ekran dołem

A dokładniej po wpisaniu pin wyskakuje Incorrect PIN code! pomimo poprawnego wpisania pin :(
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2010, 18:52:46 wysłana przez sheaer »

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 27, 2010, 18:59:23 »
Czy jest jakiś program do nawigacji po Polsce na Androida ?

*

Offline sheaer

• 38
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 27, 2010, 19:55:36 »
Nawet nie można przejść do konfiguracji języka,  wyskakuje okno podaj pin i to by było na tyle( nie można go ominąć??)  :(

*

Offline lesiot

• 592
  • Sprzęt: N70, HTC TyTN II, N900
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 27, 2010, 20:18:29 »
Jak widać nadal nie udało się zrobić pełnego dostępu do karty sim (problemy z pinem)... lipa i klapa.
Ostatnio: ROM: Josh's 21820 WM6.5 Radio: 1.71.09.01 HardSPL: 3.56
Polecam również: Athine OS 23016 (23017).
Obecnie N900 + N70

*

Offline mordesku

• 33
    • planet of mordesku
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 27, 2010, 20:30:35 »
problem z pinem, niestety nie sprawdzałem tej opcji :-( sam ma 2 karty plus i play bez pinu, z tego co piszą na xda-developers jedyne rozwiązanie to wyłaczenie pytania o pin :-(

planet of mordesku

*

Offline sever321

• 478
  • Sprzęt: Nokia Lumia 930, 630, Samsung Xcover 3
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 27, 2010, 20:34:26 »
jak to jest płynna obsługa to ja dziękuje za coś takiego. Zauważył ktoś że czasami kolega musi kilka razy coś kliknąć na ekranie. Są WM które są przystosowane obsługi palcem (nie mówię o podstawowym oryginalnym wm 6.0). A jeżeli dodamy np SPB do jakiegokolwiek WM to już w ogóle jest super. No i android nie jest przystosowany bezpośredni pod Kaiser czyli nie wszystkie aplikacje działają poprawnie lub nie wykorzystują w pełni TyTn 2.
Nie neguje tego systemu ale pozostaje przy WM.
Najpierw czytaj potem działaj!!

*

Offline mordesku

• 33
    • planet of mordesku
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 27, 2010, 20:52:22 »
jak to jest płynna obsługa to ja dziękuje za coś takiego. Zauważył ktoś że czasami kolega musi kilka razy coś kliknąć na ekranie. Są WM które są przystosowane obsługi palcem (nie mówię o podstawowym oryginalnym wm 6.0). A jeżeli dodamy np SPB do jakiegokolwiek WM to już w ogóle jest super. No i android nie jest przystosowany bezpośredni pod Kaiser czyli nie wszystkie aplikacje działają poprawnie lub nie wykorzystują w pełni TyTn 2.
Nie neguje tego systemu ale pozostaje przy WM.

Ja również nie neguje windows'a tylko wyrażam swoją subiektywną opinie dotyczącą 2 werji wm 6.0 (brandowej orange) i 6.1 plk od htc w której spb mobile shell 3.5.3 niestety chodziło dużo gorzej niż na moim starym Mio A701, w porównaniu do powyższych systemów android chodzi zdecydowanie lepiej, zwłaszcza jeśli chodzi o ustawienia systemowe itp. i jeśli chodzi o kilka kliknięc na ekranie to w tym akurat egzemplarzu Kaisera pod windowsem było jeszcze gorzej, być może kwestia digitizera.

planet of mordesku

*

Offline lesiot

• 592
  • Sprzęt: N70, HTC TyTN II, N900
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 27, 2010, 22:18:32 »
Jeżeli swoje porównanie Androida z WM na Kaiserce opierasz o romy brandowany WM6 i od HTC WM6.1 to nie bardzo masz co porównywać... jak do tego doszło mrożenie (źle spasowany rom, radio i hspl, a wszytko wskazuje, że tak miałeś) to nawet powolny symbian na n70 ma szanse wydawać się lepszym.
A z tego co widzę... to dobrze skonfigurowany i dopasowany Kasier z WM zdecydowanie lepiej pracuje (magicy z xda androida przeportowali to by nie poradzili sobie z optymalizacją działania WM).

Poza tym... zabezpieczenie pinem karty sim, wydaje mi się na tyle istotne, że dopóki to nie zostanie rozwiązane, to portowanie tego systemu na Kaisera jest tylko zabawą, no i co by nie było... android to system "finger friendly", a niestety Kasier ma za mały ekran (do tego nieco zagłębiony w obudowie).
Android fajny... nawet bardzo... ale nie na Kasiera.
Ostatnio: ROM: Josh's 21820 WM6.5 Radio: 1.71.09.01 HardSPL: 3.56
Polecam również: Athine OS 23016 (23017).
Obecnie N900 + N70

*

Offline glempex

• **
  • 187
  • Sprzęt: HTC TyTn II
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 27, 2010, 22:38:13 »
Wszystko pięknie fajny ten system z wyglądu i widać że jego działanie jest dużo lepsze niż w WM ale czy da sie go synchronizować z Vista i jak z GPS??
Zaczynam przygodę z WM
HTC TyTn II

*

Offline mordesku

• 33
    • planet of mordesku
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 28, 2010, 08:09:22 »
Jeżeli swoje porównanie Androida z WM na Kaiserce opierasz o romy brandowany WM6 i od HTC WM6.1 to nie bardzo masz co porównywać... jak do tego doszło mrożenie (źle spasowany rom, radio i hspl, a wszytko wskazuje, że tak miałeś) to nawet powolny symbian na n70 ma szanse wydawać się lepszym.
A z tego co widzę... to dobrze skonfigurowany i dopasowany Kasier z WM zdecydowanie lepiej pracuje (magicy z xda androida przeportowali to by nie poradzili sobie z optymalizacją działania WM).

Poza tym... zabezpieczenie pinem karty sim, wydaje mi się na tyle istotne, że dopóki to nie zostanie rozwiązane, to portowanie tego systemu na Kaisera jest tylko zabawą, no i co by nie było... android to system "finger friendly", a niestety Kasier ma za mały ekran (do tego nieco zagłębiony w obudowie).
Android fajny... nawet bardzo... ale nie na Kasiera.

Coż przyznam że jeśli chodzi o wm na kaiserze testowalem jeszcze wm 6.5 wjtk też była lipa, telefon mam od tygodnia i chwile po tym jak go dostałem (nie jest mój, robie go kumplowi) na forum xda znalazłem wątek Android Development i się zaczęło. Być może to faktycznie źle sparowany rom, ale osobiście jestem zwolennikiem rozwiązań open source, dla mnie  ważne są takie rzeczy jak dostęp do konsoli, sh/ash/bash, ping, ssh itp. te rzeczy są na starcie w tym romie, a wm może mi zaoferować jakiś emulator terminala co najwyżej. Jako że trochę się napracowałem z uruchomieniem tego modu postanowiłem wrzucić tu instrukcje żeby na przyszłość ktoś nie musiał tak eksperymentować.

Co do nawigacji to jest kilka aplikacji w android market które zapisują mapy na karcie sd i działają offline (też w Polsce). Jeśli chodzi o synchronizacje z Vistą to mniemma że chodzi o synchronizacje kontaktów, wiadomości etc. niestety nie mam bladego pojęcia czy się da, nie korzystałem nigdy  z tej funkcji. Jest zato synchronizacja z kontem google więc wiadomości i kontakty powinny się automatycznie wysyłać.

planet of mordesku

*

Offline Nightmaster

• 314
  • Sprzęt: Moto G, Galaxy Core Plus, Kiano Intelect 8 MS 3G
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 29, 2010, 10:08:51 »
a mógłbyś wrzucić wersje do uruchomienia przez Haret?? sprzedaje właśnie właśnie Kaisera i chciałem go tylko przetestować bez flashowania
żyj chwilą bo to może być Twoja ostatnia chwila

*

Offline mordesku

• 33
    • planet of mordesku
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 29, 2010, 11:58:38 »
witam jeśli chodzi o odpalenie haretem, nie mam za dużego doświadczenia ale teoretycznie potrzebne pliki są pod tym adresem:
http://sourceforge.net/projects/androidhtc/files/2010-02-20/haretinstall.zip/download
w teorii jest tam folder andboot i do niego musisz przerzucić plik androidinstall.tgz później wybrać odpowiednia dla twojego tel konfiguracje hareta i run. potniej musisz postepowac zgodnie z moja instrukcja instalacji. co do działania tego niestety nie rącze.

ale skoro sprzedajesz to pewnie i tak bedziesz go czyscil :-) wiec może zainstalujesz na flashu.

planet of mordesku

*

Offline Nightmaster

• 314
  • Sprzęt: Moto G, Galaxy Core Plus, Kiano Intelect 8 MS 3G
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 29, 2010, 12:58:45 »
jak odpalam z tych plików przez Hareta to mi wywala błąd po instalacji typu "can't access cośtam..." i na tym wisi dosyć długo i trzeba robić SR...
żyj chwilą bo to może być Twoja ostatnia chwila

*

Offline mordesku

• 33
    • planet of mordesku
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 29, 2010, 13:17:53 »
Niebardzo mogę to sprawdzić, ponieważ nie mam windowsa... Jeśli komunikat
to 'Cant Access root file system' albo jakoś tak  spróbuj pobrać to:

http://vogue-android.googlecode.com/files/basefiles-20091116.zip

i wrzuć zawartość folderu android bezpośrednio na kartę sd, w folderze
andboot usuń plik zImage, i zmień nazwę pliku zImage-eclair na zImage
później usuń plik default.txt i zmień nazwę default-kaiser.txt na default.txt
odpal hareta z andboot. jeśli to nie wyjdzie to nie mam pomysłu

planet of mordesku

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 29, 2010, 13:39:39 »
No wiec tak:
- Co do systemu to nie napisales ze kamera nie chodzi
- Drugi problem to to ze nie idzie odtwarzac filmow, robi sie stop klatka mimo ze dzialaly wczesniej bezproblemowo na WM.

Jakies rady na odtwarzanie filmow?

Aha i jeszcze poprzestawiane znaki na klawiaturze wbudowanej np. tam gdzie # jest * itp
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2010, 13:41:50 wysłana przez veldjmaxis »

*

Offline mordesku

• 33
    • planet of mordesku
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 29, 2010, 14:14:12 »
No wiec tak:
- Co do systemu to nie napisałeś ze kamera nie chodzi
- Drugi problem to to ze nie idzie odtwarzać filmów, robi sie stop klatka mimo ze działały wcześniej bezproblemowo na WM.

Jakieś rady na odtwarzanie filmów?

Aha i jeszcze poprzestawiane znaki na klawiaturze wbudowanej np. tam gdzie # jest * itp

Faktycznie nie działa aparat, nigdy z niego nie korzystałem i podczas zabaw z systemem tego nie sprawdziłem, wieczorem nad tym popracuje w pracy nie bardzo mam czas na takie zabawy. Jedyny rozsądny powód niedziałania aparatu to build romu dla modelu AT&T Tilt (który nie miał de facto aparatu), niestety inne kompilacje nie chciały sie bootowac na moim telefonie. możesz spróbować prze flashować jednym z plików z poniższego linku:

http://sourceforge.net/projects/androidhtc/files/2010-02-20/kaisereclair/

u mnie niestety żaden z romów sie nie zabootował.

Jeśli chodzi o filmy to nie mam pomysłu na to, sam nie jestem autorem tego moda, jedynie zebrałem wszystkie kawałki do kupy i wrzuciłem tutaj żeby ludzie mogli sie pobawić. Dużo można dowiedzieć sie z wątku na xda-developers. Pozatym to moja pierwsza zabawa z androidem w życiu.

planet of mordesku

« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 29, 2010, 14:49:19 »
Wlasnie bym sprawdzil gdybym wiedzial jaki numer panelu wybrac bo jest ich kilka i zauwazylem ze jest tam wersja dla tilta i normalnego kaisera

*

Offline mordesku

• 33
    • planet of mordesku
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 29, 2010, 15:31:37 »
ja używałem panelu 2 ale każdy powinien sie uruchomić, jeśli wybierzesz zły (wiem z doświadczenia)  będzie dziwnie się wyświetlał.

planet of mordesku

« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 29, 2010, 16:46:28 »
Dopiero zauwazylem ze na xda pisza co zostalo do zrobienia:

* Create full /andboot/ packages for n00bs
    * Create androidupdate.tgz for different WiFi power levels
    * Create androidupdate.tgz to switch animations
    * Test light-to-dark and dark-to-light
    * The 'Cell-Tower' Location bug has been found (fix in progress)
    * Full-Build PNG-Optimization (in progress)
    * Clean up the in-call dialer buttons
    * Improve the music app for QVGA
    * Make menu-to-unlock a Spare Parts option (fix in progress)
    * Camera, Bluetooth, Audio-In, Video Playback (fixes being worked on, volunteers always appreciated)
    * Add Kaiser vendor to OE github
    * Rebuild themed .apks from source

« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 29, 2010, 19:03:09 »
Kamera działa ponoć na: Myn's Warm Donut. Można zainstalować na karcie + wg kilku opinii jest szybszy niż Eclair.

*

Offline mordesku

• 33
    • planet of mordesku
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 29, 2010, 20:25:24 »
Kamera działa ponoć na: Myn's Warm Donut. Można zainstalować na karcie + wg kilku opinii jest szybszy niż Eclair.
zdaje się, że testowałem tego roma, ale nie przypadł mi zbytnio do gustu poza tym to stary dziad w wersji 1.6 ;-)

planet of mordesku

« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 01, 2010, 07:23:02 »
Po kilku godzinach walki z Androidem i kartą pamięci dałem sobie spokój i zainstalowałem w pamięci. 2 uwagi z mojej strony.
1. W punkcie 3C nie powinno być na końcu - wyciągamy kartę, bo jak ma się system zainstalować skoro jest w folderze andboot  :wink:
2. Nie wiem jak u Was, ale u mnie Android bardzo się wiesza..., a szkoda, bo prezentuje się bardzo fajnie. Momentami aż nie da się pracować.

Duży + dla autora za bardzo przejrzystą instrukcję.

*

Offline mordesku

• 33
    • planet of mordesku
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 02, 2010, 14:41:54 »
Po kilku godzinach walki z Androidem i kartą pamięci dałem sobie spokój i zainstalowałem w pamięci. 2 uwagi z mojej strony.
1. W punkcie 3C nie powinno być na końcu - wyciągamy kartę, bo jak ma się system zainstalować skoro jest w folderze andboot  :wink:
2. Nie wiem jak u Was, ale u mnie Android bardzo się wiesza..., a szkoda, bo prezentuje się bardzo fajnie. Momentami aż nie da się pracować.

Duży + dla autora za bardzo przejrzystą instrukcję.

U mnie chodzi idealnie, bez zawieszek, restartuje go co kilka dni... niedługo zrobię (po swietach) upload samego androida bez ekranu ładowania itp.
co do punktu 3C to fakt juz poprawiam.

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2010, 14:52:00 wysłana przez mordesku »

planet of mordesku

« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 03, 2010, 13:21:36 »
Ma ktoś pomysł dlaczego nie mogę zsynchronizować się z kontem google? Wifi się łą

*

Offline Plemnik

• 480
  • Sprzęt: Galaxy S, HTC Rhodium, HTC Kaiser
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 03, 2010, 14:32:44 »
gdzie można znaleźć wersje bez instalacyjną która była emulowana przez Haret? bo nie mogę nigdzie znaleźć jej.
Moje romy: [RHODIUM] [KAISER]

« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 04, 2010, 13:17:32 »
No w końcu ktoś się zabrał za poradnik po polsku ;) Dziwne że jeszcze nikt tego nie przykleił...
Lecz mam problem z instalacją ... mam spatchowany HardSPL i jak  wchodzę w bootloader  to nie chcę zaskoczyć a nazwę pliku zmieniałem .... ktoś ma jakąś rade?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2010, 21:20:31 wysłana przez Pianek »

*

Offline Pichu

• *
  • 99
  • Maniak
    • Rowerowy Blog Pichulca
  • Sprzęt: Omnia II i8000
« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 06, 2010, 18:57:35 »
Co z kodem pin, da się to jakoś ominąć?? Niestety na mojej karcie z orange nie ma szans wyłączyć PIN. :/