[Android] 2.2.2 (Froyo) 2.3.2 (Gingerbread) dla Kaiserka

• 432 Odpowiedzi
  • 87388 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: [Android] 2.2.2 (Froyo) 2.3.1 (Gingerbread) dla Kaiserka
« Odpowiedź #240 dnia: Luty 03, 2011, 17:20:41 »
Zapewne zły kernel. Wgraj najnowszy

Jest wgrany najnowszy, o ile dobrze wiem (2.6.32.9)

Jakieś inne pomysły? :)

*

Offline arekmelerski

• *
  • 94
    • PhoneWeb.pl - Forum Android, BB, Symbian, WM
  • Sprzęt: HTC Magic 32A
« Odpowiedź #241 dnia: Luty 03, 2011, 19:25:45 »
wgraj go jeszcze raz

*

Offline dasior591

• 17
« Odpowiedź #242 dnia: Luty 06, 2011, 13:43:48 »
Witam
5dni temu zainwestowałem Androida po raz pierwszy wg opisu z 1 postu. Po instalacji miałem pixele wiec zmieniłem rozdaj wyświetlacza. Niestety kilka razy po restarcie andorid nie uruchamiał się. Myślałem ze to wina jakiejś aplikacji co zainstalowałem wiec przy kolejnej reinstalacji systemu robiłem restart po instalacji każdego programu i wszystko było OK. Okazało się ze po naładowaniu baterii i restarcie urządzenie znów zawisło na czarnym ekranie wiec wygląda na to ze problem jest z ładowaniem.
Jak to naprawić bo instalowanie i ustawianie wigetów codziennie już mnie nie bawi.

« Odpowiedź #243 dnia: Luty 08, 2011, 18:39:53 »
Również zainstalowałem androida i stwierdzam, że gdy ma się stały dostęp do internetu to jest nawet spoko system. Powiedziałbym że jest nawet lepszy niż wm, bo jest szybszy. A poza tym to nie wiem czy tylko ja tak mam ale, gdy się pobawię chwile telefonem po instaluje kilka programów z marketu (dosłownie z 10) to już mi się nie włącza i muszę przeinstalować. Ale nie przeszkadza mi to bo zainstalowałem tylko poglądowo ten system.

*

Offline dasior591

• 17
« Odpowiedź #244 dnia: Luty 09, 2011, 14:23:51 »
Wg mnie lepszy od WM bo szybciej wszystko chodzi i w ogole wygodniejszy w obsłudze.
Teraz doszedłem do tego ze to nie wina ładowarki. Ładowałem kilka razy i było OK. Za to po pierwszym połączaniu głosowym i restarcie znów czeka mnie reinstalacja.

« Odpowiedź #245 dnia: Luty 09, 2011, 16:16:21 »
W sumie nie jestem pewien na 100% ale u mnie jest to samo. Wygląda to tak że jak używałem bez karty sim to wszystko było ok. A teraz jak mam kartę włożoną to się tak dzieje.
1. zauważyłem, że gdy wyłączę tel na włączonej ładowarce to telefon się wyłączy po chwili błyśnie ekran na biało i telefon mogę jedynie włączyć przez soft-reset. Na początku przypuszczałem, że dzieje się tak z włączonym modułem wi-fi, ale winna raczej jest podłączona ładowarka. (Oczywiście na wyłączonym tel nie da się naładować telefonu, bo kontrolka od ładowania nie świeci).
2. Nie wiem czemu tak jest ale wszystko działa ok po instaluje kilka rzeczy pobawię się trochę, a jak zrestartuje tel to już nie chce się załadować system tylko cały czas napisy lecą na ekranie i nic pyzatym. Być może jest to od karty sim, bo tak mi się coś kojarzy że jak korzystałem z systemu bez karty to kilka razy resetowałem i było ok.
Ja bym się z chęcią przesiadł na androida ale z powodu tych dwóch błędów nie da się normalnie korzystać. Poczekam na stabilniejsze wersje.

*

Offline dasior591

• 17
« Odpowiedź #246 dnia: Luty 09, 2011, 19:04:31 »
Ja już się nauczyłem konfigurować Andorida od podstaw w 20min o ile mam wifi, jak mi kiedyś padnie na mieście to będzie nieciekawie.

*

Offline arekmelerski

• *
  • 94
« Odpowiedź #247 dnia: Luty 10, 2011, 18:01:28 »
dasior591, zrób sobie paczke androidypdate.tar z potrzebnymi aplikacjami i wi-fi nie bedzie Ci potrzebne :)

Zapraszam do testowania świeżo przeportowanego Cyanogenmoda 7 ;) bazuje om na Gingerbrad'zie :)
Sam go już ściagam i zdam relacje z testów:

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=948134

« Odpowiedź #248 dnia: Luty 10, 2011, 19:08:59 »
Witam
no więc wszystko ładnie pięknie poszło bez żadnych problemów ;) ale gdy chciałem zadzwonić to nie słyszałem nic w głośniczku... przedtem na WM wszystko śmigało więc nie wiem co może być tego przyczyną

*

Offline sadrik67

• 47
  • Sprzęt: iPhone 4, SAMSUNG Galaxy S
« Odpowiedź #249 dnia: Luty 10, 2011, 21:34:06 »
podaj wiecej info o swoim sprzecie, jakie masz wersje?:
1. hardspl ( w tym przypadku wersja hardspl nie wplywa na dzialanie dzwieku, ale warto podac )
2. radio rom
3. build
4. kernel
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2011, 21:38:27 wysłana przez sadrik67 »
System: Android 2.3.2 NAND
Kernel: 2.6.32.9
Build: 2.3.2 GRH78 CyanogenMod-7-RC0
Radio: 1.71.09.01 i HardSPL: 3.34

« Odpowiedź #250 dnia: Luty 10, 2011, 21:39:44 »
no więc
HardSPL wgrywałem z karty i rzekomo mam 3.34 chociaż w loaderze pisze 3.29 więc już niewiem
Radio także wgrywałem z karty 1.71.09.01 <to wgrałem
Kernel 2.6.32
system Froyo 2.2.2

Odp: [Android] 2.2.2 (Froyo) 2.3.2 (Gingerbread) dla Kaiserka
« Odpowiedź #251 dnia: Luty 12, 2011, 14:12:57 »
hello.

zainstalowalem wersje Froyo na swoim Kaiserze (dzieki Sadrik67). W sumie wszystko dziala i jestem zadowolony. Mam tylko problem z ladowaniem telefonu - pod androidem trwa to ladnych pare godzin. nie wiem o co chodzi ale pod wm nie trwalo to tak dlugo. spotkal sie ktos z podobnym problemem ? jest jakis sposob na to ?

dzieki z gory za pomoc.
pozdrawiam

*

Offline dasior591

• 17
« Odpowiedź #252 dnia: Luty 13, 2011, 22:28:33 »
dasior591, zrób sobie paczke androidypdate.tar z potrzebnymi aplikacjami i wi-fi nie bedzie Ci potrzebne :)
A tak mniejwiecej to jak?? wystarczy dopakować pliki do app\costam.apk?? coś mi się wydaje ze to nie może być takie proste

*

Offline arekmelerski

• *
  • 94
« Odpowiedź #253 dnia: Luty 14, 2011, 16:23:26 »
właśnie to jest takie proste :)
Jeśli chcesz dograć aplikacje na partycje systemową to:
Zrób sobie gdzieś folder system, a w tym folderze następny folder o nazwie app
Wrzucasz potrzebne Ci aplikacje .apk
pakujesz teraz programem 7-zip folder system do archiwum w formacie .tar
teraz zmieniasz nazwe na androidupdate.tar , wrzucasz na karte do folderu andboot,
odpalasz menu bootowania i klikasz instal update.
po zakończeniu pracy bierzesz exit i fon uruchamia sie z nowymi aplikacjami :P
(jeśli nie masz miejsca na partycji systemowej wyskoczą ci komunikaty untraced pid bla bla bla - wtedy telefon sie nie włączy, misisz wgrać na nowo system z androidinstall.tar
wtedy zamiast folderu system ztób folder data i wgraj przygotowaną paczke. Teraz bedzie smigać) :P

*

Offline carmon

• 4
  • Sprzęt: Kaiser
« Odpowiedź #254 dnia: Luty 14, 2011, 20:02:47 »
Zainstalowałem dzięki poradnikowi za który ogromne dzięki  :ok:

Teraz takie pytanie mam.
Jak instalować na karcie SD aplikacje ? Czy w ogóle się da na tak przygotowanym systemie ? (Wersja Develop 2.2.32 z tematu)
I jaka jest nawigacja z którą sobie poradzi Kaiserek ??

Dzięki z góry za odpowiedzi :)

« Odpowiedź #255 dnia: Luty 15, 2011, 10:36:13 »
W takim razie teraz ja:

Probowalam zainstalowac Androida w wersji Scoot CyanogenMod 6.1 (RLS5.5) [24.12.2010], z kernelem *.32. Zrobilam na karcie (4GB) jedna partycje FAT32, wrzucilam tam wszystkie pliki jak nalezy (tj. KAISIMG.nbh i folder andboot z zawartoscia). Po resecie z aparatem zalacza sie 3-kolorowy ekran, kernel sie instaluje bez problemu.

Po restarcie probowalam instalowac sam obraz 2 opcjami: z plikiem install-seq.sh lub z wciskaniem D-Pada (tutaj po wybraniu obu opcji z Nand i nastepnie Install nie wyskakuje mi pytanie o wyczyszczenie zawartosci, co mnie zdziwilo). Za kazdym razem dostaje po krotkim czasie taki ekran:

http://zapodaj.net/f4a2d0651fdc.jpg.html

Z tym bledem na dole, doslownie za kazdym razem (a probowalam zainstalowac Androida juz z 20 razy, z roznymi konfiguracjami).
Po jakims czasie zaczyna mielic sobie dalej po czym ekran wygasa. Jesli rozsune klawiature na ekranie widnieje takie cos (na dlugo zatrzymalo sie na czyms takim):

http://zapodaj.net/eeb03dbda398.jpg.html

Nie wiem zupelnie czy tak ma byc czy robie cos zle. Probowalam instalacji Adroida wg. 3 wersji (2 z xda i tej tutaj).

Jakies rady/pomysly/wskazowki?

Dodam, ze mam HardSPL w wersji *.34, radio najnowsze. Na codzien uzywam WM 6.5 w wersji Ultimate v12.

*

Offline arekmelerski

• *
  • 94
« Odpowiedź #256 dnia: Luty 15, 2011, 18:38:54 »
carmon,  co do instalacji na karcie sd masz kilka możliwości.
1. korzystać z romów Cyanogenmod - w opcjach jest możliwość ustawienia instalacji na karcie SD - polecam CyanogenMod 7 najnowszy port który bazuje na andku 2.3.2 :)
2. Na zainstalowanym systemie korzystać z aplikacji link2sd ( musisz mieć na karcie partycje ext2
3. wgrać plik androidupdate z linku w tym wątku
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=941256

teraz aplikacje natywne na sd bedą instaowały się automatycznie

Co do nawigacji będą chodzić (testowane)
Sygic Mobile maps - ogrom funkcji - w mojej okolicy słabe mapy
IGo - mało funkcji - świetne mapy
nDrive - średnie mapy i dość dużo funkcji
Nie testowałem jeszcze Navigona i CoPilota

l33dek:
musisz zainstalować moduły do tego jądra. Spróbuj z tym plikiem:

skopiuj go na karte pamięci do folderu andboot , i w menu bootowania wybierz czwartą opcje Install Update

http://sourceforge.net/projects/androidhtc/files/modules/androidupdate.tgz/download

« Odpowiedź #257 dnia: Luty 16, 2011, 19:12:49 »
Używa ktoś sytemu CyanogenMod 7 z kartą play??   Sprawa wygląda tak, że nie mogę uruchomić internetu z sima. Jak miałem Froyo to wszystko śmigało. Dodam też, że na froyo not so super RLS18 też nie chce działać. Próbowałem już chyba wszystkich możliwych kombinacji konfiguracyjnych jakie znalazłem w necie i nic. Może ma ktoś jakieś sugestie.  :(

*

Offline arekmelerski

• *
  • 94
« Odpowiedź #258 dnia: Luty 16, 2011, 22:36:46 »
ja uzywam z plusem i jest ok. napewno masz dobra konfiguracje? sprobuj aplikacji modem. rozlacz sie w niej i polacz a nastepnie odczekaj chwile na pojawienie sie ikonki z symbolem sieci na pasku statusu

« Odpowiedź #259 dnia: Luty 17, 2011, 08:17:30 »
Wielkie dzięki. Opcja modem działa  :)

« Odpowiedź #260 dnia: Luty 23, 2011, 11:13:45 »
właśnie to jest takie proste :)
Jeśli chcesz dograć aplikacje na partycje systemową to:
Zrób sobie gdzieś folder system, a w tym folderze następny folder o nazwie app
Wrzucasz potrzebne Ci aplikacje .apk
pakujesz teraz programem 7-zip folder system do archiwum w formacie .tar
teraz zmieniasz nazwe na androidupdate.tar , wrzucasz na karte do folderu andboot,
odpalasz menu bootowania i klikasz instal update.
po zakończeniu pracy bierzesz exit i fon uruchamia sie z nowymi aplikacjami :P
(jeśli nie masz miejsca na partycji systemowej wyskoczą ci komunikaty untraced pid bla bla bla - wtedy telefon sie nie włączy, misisz wgrać na nowo system z androidinstall.tar
wtedy zamiast folderu system ztób folder data i wgraj przygotowaną paczke. Teraz bedzie smigać) :P

Pytanie tylko, gdzie te aplikacje są na telefonie zainstalowane? Soft to Cyanogen MOD7. Skoro nie ma rozwiązania na nie uruchamianie się po resecie, to zostaje chyba już tylko i wyłącznie paczka update... Ale wtedy co z kontaktami, smsami i innymi danymi?

*

Offline arekmelerski

• *
  • 94
« Odpowiedź #261 dnia: Luty 24, 2011, 11:52:21 »
wyjaśnij o co Ci chodzi. Paczka update pomaga nam w zainstalowaniu aplikacji bez managera, albo w instalacji kilku aplikacji jednocześnie. Aplikacje są zainstalowane na partycji systemowej ( gdy są w folderze /systep/app w paczce) lub w partycji na dane w pamięci telefonu ( gdy pliki apk są w folderze /data/app) , odrazu po zastosowaniu paczki podczas uruchamiania są one instalowane i są one wyświetlane w menu.

Ja posiadałem CM7 i nie maiłem problemu z uruchomieniem telefonu po restarcie. Jeśli już wyskoczy błąd untraced pid to zwykle pomaga wyczyszczenie dalvika i naprawa uprawnień

« Odpowiedź #262 dnia: Luty 24, 2011, 22:39:24 »
Jeśli już wyskoczy błąd untraced pid to zwykle pomaga wyczyszczenie dalvika i naprawa uprawnień

A po polsku można? :P

Połączone: Luty 25, 2011, 14:06:28
Dobra, doszedłem o co chodzi z dalvikiem i uprawnieniami, niestety to nie pomaga... Każdy reset kończy się błedem untracked pid oraz pojawia się komunikat [RR] ERROR no local ept for prog 02000031 replying anyway!

Soft był wgrywany kilka razy, kernel podobnie, dwa razy ściągany, przy próbie wgrania starszego kernela Cyanogen w ogóle nie odpalił... Co zrobić z tym blinem, bo to jest naprawdę irytujące, a nie chcę wracać do windowsa... :/
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2011, 14:06:28 wysłana przez DaannD »

*

Offline arekmelerski

• *
  • 94
« Odpowiedź #263 dnia: Luty 25, 2011, 17:35:18 »
ja mam wgrany kernel z końca listopada (z koncówka .32) i działa CM7 bez problemów

« Odpowiedź #264 dnia: Luty 25, 2011, 22:35:07 »
zauważyłem teraz, że problemy są tylko po instalacji aplikacji z marketu, dopóki nic nie jest instalowane to telefon można resetować, jak już coś się zainstaluje, to po imprezie, reset kończy się błędem

« Odpowiedź #265 dnia: Luty 27, 2011, 14:11:44 »
witam.
mam problem z froyo a mianowicie przy instalacji aplikacji/gry na karcie sd na pasku statusu wyskakuje mi informacja że karta sd została odłączona i moze zostac usunieta a po chwili usunieto karte sd.
jest do tego jakis fix albo aplikacja?

*

Offline arekmelerski

• *
  • 94
« Odpowiedź #266 dnia: Luty 28, 2011, 13:49:26 »
Wystarczy przeczytać kilka postów wyzej. Zastosuj  poprawke z tego wątku:

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=941256

« Odpowiedź #267 dnia: Marzec 03, 2011, 10:35:55 »
arekmelerski dzieki za cynk. dodam tylko, ze po instalacji update trzeba zrobic fix permission.
zobaczymy czy ta poprawka cos pomoze na te bledy z karta.

UPDATE!
bo wgraniu FIXa przestalo dzialac wifi.. fuck! :/

mam jeszcze pytanko odnosnie GPS - czy ktos uzywal jakiegos programu do nawigacji, ktory dziala na kaiserze z andrutem ?

z gory dzieki za odpowiedz.
pozdro
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2011, 10:51:31 wysłana przez mic1986 »

*

Offline arekmelerski

• *
  • 94
« Odpowiedź #268 dnia: Marzec 03, 2011, 13:21:48 »
Więc wgraj poprawke z modułami dla twojego kernela.

Ja korzystałem z Sygica, iGo i NDrive przeczytaj kilka postów wyżej

« Odpowiedź #269 dnia: Marzec 08, 2011, 10:07:23 »
Jeżeli po instalacji systemu (1. Install System) za pomocą Android Installer wyświetla Ci się komunikat:
Install module for this kernel
apply modules/androidupdate.tgz
Failed
from sourceforge
To musisz zainstalować aktualizację. Ze strony http://sourceforge.net/projects/androidhtc/files/modules/ pobierz plik androidupdate.tgz, po pobraniu wypakuj z niego plik androidupdate.tar, wypakowany plik wgraj do katalogu andboot na karcie pamięci. Wejdź do Android Installer wciskająć dpad w odpowiednim momencie i wybierz 4. Install Update na pytanie odpowiedz Yes. Po udanej instalacji wybierz 10. Quit. Teraz system powinien ruszyć bez problemów.

Ja miałem ten problem z system-gingerbread-all-unodex-24-01-11_07.tgz.

To samo można zrobić od razu po instalacji systemu gdy wróci nam do Android Installer.