[Android] 2.2.2 (Froyo) 2.3.2 (Gingerbread) dla Kaiserka

• 432 Odpowiedzi
  • 87518 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: [Android] Froyo 2.2 na Kaiserka
« Odpowiedź #90 dnia: Październik 30, 2010, 11:54:58 »
Probowalem na karcie z : 1x ext2 1xswap i 1x fat32; 2x ext2 1xswap 1x fat32; 1xfat32
I zawsze dupa blada  :S
Którego próbowałeś zainstalować?
Froyo 2.2. Instalowalem wedlug instrukcji podanej w tym watku.

« Odpowiedź #91 dnia: Październik 31, 2010, 10:31:12 »
Ja Andka wrzucam tak.

-Do jednego folderu na pulpicie wrzucam kaisimg.nbh i KaiserCustomRUU.exe
-Podłączam telefon activesync'em i flashuje jak Windowsa
-Startuje Linux, na karcie pamięci mam andboot/Androidinstall.tar Dpadem włączam instalator i instaluje na nand.

Teraz moje głupie pytania:

1.Co to jest nand?
2.Czym się różnią poszczególne kaisimg.nbh, jakie mają znaczenie?
3.Czemu opisane przez Was sposoby wydają się być bardziej skomplikowane?:P
4.Co to są zImage, nigdy z tego nie korzystałem, a zawsze android działał.

5.W zainstalowanym systemie znalazłem aplikacje Rogue Tools, podobno jest w stanie podkręcić, procek do 500Mhz. Ktoś ryzykował, to działa, widać różnicę?

pozdrawiam
//lukasz.8

« Odpowiedź #92 dnia: Październik 31, 2010, 14:36:16 »
Ja przez windowsa nie wgrywam systemów na moją kaiserkę poniewaz wizja zbrickowania mnie przeraza :E Sposób z kartą jest podobno najbezpieczniejszy.

*

Offline voyteckst

• **
  • 181
  • Sprzęt: MIO A701 + 8GB -> HTC KAISER + 8GB -> Omnia 2
« Odpowiedź #93 dnia: Październik 31, 2010, 14:40:30 »
Froyo 2.2. Instalowalem wedlug instrukcji podanej w tym watku.
Fajnie, tylko że jest co najmniej kilka wersji Froyo...

@lukasz.8
1.Co to jest nand?
Nie bardoz chciało ci się poszukać: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pami%C4%99%C4%87_flash
2.Czym się różnią poszczególne kaisimg.nbh, jakie mają znaczenie?
Różnią się wersją kernela, parametrami uruchomieniowymi (przy pomocy atools można np podkręcić od razu, zmienić pojemność baterii itp)
3.Czemu opisane przez Was sposoby wydają się być bardziej skomplikowane?
Nie bardzo wiem które....
4.Co to są zImage, nigdy z tego nie korzystałem, a zawsze android działał.
zImage to są spakowane obrazy kernel'a:
- do wykorzystania przy pomocy haret
- lub wykorzystywane do stworzenia kaisimg.nbh (wraz ze skryptami startowymi)
5.W zainstalowanym systemie znalazłem aplikacje Rogue Tools, podobno jest w stanie podkręcić, procek do 500Mhz. Ktoś ryzykował, to działa, widać różnicę?
Działa. Ja podkręcam od razu edytując kaisimg.nbh. Różnica jakas jest ale może to być akurat subiektywne odczucie (choć w linpack'u są lepsze wyniki po podkręceniu).
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2010, 14:46:52 wysłana przez voyteckst »

*

Offline lesiot

• 592
  • Sprzęt: N70, HTC TyTN II, N900
« Odpowiedź #94 dnia: Październik 31, 2010, 15:30:51 »
@lukasz.8
1.Co to jest nand?
Nie bardoz chciało ci się poszukać: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pami%C4%99%C4%87_flash

No to żeś odpowiedział... w wypadku instalowania androida na Kaiserce, zdecydowanie na ma znaczenia rodzaj pamięci (bo karta pamięci też pamięć typu nand), a o miejsce docelowe instalacji i w tym wypadku pamięć nand to pamięć telefonu (choć nazywanie tego nand w tym znaczeniu to kompletna bzdura).
Ostatnio: ROM: Josh's 21820 WM6.5 Radio: 1.71.09.01 HardSPL: 3.56
Polecam również: Athine OS 23016 (23017).
Obecnie N900 + N70

*

Offline voyteckst

• **
  • 181
« Odpowiedź #95 dnia: Październik 31, 2010, 16:31:23 »
@lukasz.8
1.Co to jest nand?

No to żeś odpowiedział... w wypadku instalowania androida na Kaiserce, zdecydowanie na ma znaczenia rodzaj pamięci (bo karta pamięci też pamięć typu nand), a o miejsce docelowe instalacji i w tym wypadku pamięć nand to pamięć telefonu (choć nazywanie tego nand w tym znaczeniu to kompletna bzdura).

Hmm.... W zasadzie pytał co to jest NAND, a nie co oznacza instalacja androida na NAND ;-)
Ale to już off-topic.

*

Offline Plemnik

• 480
  • Sprzęt: Galaxy S, HTC Rhodium, HTC Kaiser
« Odpowiedź #96 dnia: Październik 31, 2010, 17:23:37 »
Hej, widzę że się bawicie dalej w Androida, więc mam pytanie.

Czy coś się zmieniło ap ropo aparatu (nie do końca dobrze działał) i nagrywania wideo?
Moje romy: [RHODIUM] [KAISER]

« Odpowiedź #97 dnia: Listopad 02, 2010, 00:11:13 »
Z chęcią bym pomógł, ALE NIKT NIE ODPISUJE NA MÓJ PROBLEM   :P

*

Offline voyteckst

• **
  • 181
« Odpowiedź #98 dnia: Listopad 02, 2010, 07:38:11 »
Z chęcią bym pomógł, ALE NIKT NIE ODPISUJE NA MÓJ PROBLEM   :P
Zadałem Ci pytanie, którą wersję androida instalowałeś, ale nie odpisałeś...

@Plemnik
Aparat działa, nagrywanie filmów nie. Poza tym generalnie Cyanogenmod'a 6.1 da się używać na codzień.

« Odpowiedź #99 dnia: Listopad 02, 2010, 08:09:55 »
Szczerze mówiąc to nie wiem do końca, wiem tylko że mam ściągniętego androida z linku który widnieje w tutorialu instalacji MC.Doggera (pierwsza strona postu). Jeśli można to prosił bym o linki do jakichś innych wersji ale działających normalnie i  stabilnie ;)

*

Offline voyteckst

• **
  • 181
« Odpowiedź #100 dnia: Listopad 02, 2010, 09:01:58 »
Szczerze mówiąc to nie wiem do końca, wiem tylko że mam ściągniętego androida z linku który widnieje w tutorialu instalacji MC.Doggera (pierwsza strona postu). Jeśli można to prosił bym o linki do jakichś innych wersji ale działających normalnie i  stabilnie ;)
Proszę bardzo. Do wyboru, do koloru: forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=602
Ja używam tego: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=813382

*

Offline 3345715

• *
  • 98
  • Sprzęt: Wystarczający żeby w pełni zadowoloć swoją żonę XD
Odp: [Android] FroYo dla Kaiserka
« Odpowiedź #101 dnia: Listopad 13, 2010, 17:34:52 »
Witam;) Chciał bym potestować androida na swoim kaiserku wybrałem ot ten http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=802192 i w związku z tym mam kilka pytań jestem początkujący w tym dziale wiec proszę o wyrozumiałość oczywiście czytałem ten wątek i instrukcję instalacji a więc tak:
1. czy instalacja wszystkich wersji amdroida jest tka sama?
2. czy korzystając z instrukcji instalacji w tym watku mógł bym go zainstalować?
3. jaki kernel najlepszy do niego? (prosił bym o link)

jak oceniacie androida? bo ja mam poważny dylemat iż lubię wm mam w nim am 6.6.1 i mase programów ale wyczytałem że innym sie podoba i przy nim zostana...

i ostatnie pytanie w razie gdyby mi sie nie spodobał czy powrot do wm jest możliwy?? i czy to trudne?? (instrukcje bym poprosil;p z góry dziękuję i pozdrawiam
Było: Zbyt dużo. Zbyt wiele zeby o tym pisać;p
Jest: Sony Ericsson Xperia Neo V;)  Nokia 5300 XD

*

Offline Plemnik

• 480
  • Sprzęt: Galaxy S, HTC Rhodium, HTC Kaiser
« Odpowiedź #102 dnia: Listopad 13, 2010, 20:49:29 »
1-3. przeczytaj cały wątek a się wszystkiego dowiesz.
Moje romy: [RHODIUM] [KAISER]

*

Offline arekmelerski

• *
  • 94
    • PhoneWeb.pl - Forum Android, BB, Symbian, WM
  • Sprzęt: HTC Magic 32A
« Odpowiedź #103 dnia: Listopad 13, 2010, 21:47:34 »
witam, u mnie po pojawieniu sie pingwinka zaczelo lecieć pełno komend terminala, teraz stoi tak ma być?

Połączone: Listopad 13, 2010, 22:04:01
dobra cos  tam poszło ,

A taka animacja kolorowa w której takie  jakby iskierki lecą i składają sie w litere X ma być? ile to trwa
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2010, 22:04:01 wysłana przez arekmelerski »

*

Offline voyteckst

• **
  • 181
« Odpowiedź #104 dnia: Listopad 13, 2010, 22:10:53 »
1-3. przeczytaj cały wątek a się wszystkiego dowiesz.
Akurat co do 3, to najnowszy dostępny z poziomu atools z poprawionymi błędami filesystemu ;-)
Co do reszty - czytać ;-)

*

Offline 3345715

• *
  • 98
  • Sprzęt: Wystarczający żeby w pełni zadowoloć swoją żonę XD
« Odpowiedź #105 dnia: Listopad 14, 2010, 03:07:21 »
no ok z instalacja powinienem sobie poradzic ale w razie czego jak potem wrucic do wm?? o tym juz nie pisze
Było: Zbyt dużo. Zbyt wiele zeby o tym pisać;p
Jest: Sony Ericsson Xperia Neo V;)  Nokia 5300 XD

*

Offline voyteckst

• **
  • 181
« Odpowiedź #106 dnia: Listopad 14, 2010, 07:30:03 »
no ok z instalacja powinienem sobie poradzic ale w razie czego jak potem wrucic do wm?? o tym juz nie pisze
Wrzucasz plk z romem wm na kartę jako plik KAISIMG.NBH i instalujesz...

*

Offline arekmelerski

• *
  • 94
« Odpowiedź #107 dnia: Listopad 14, 2010, 09:48:45 »
a jak ktos nie moze wejsc do Bl?

« Odpowiedź #108 dnia: Listopad 19, 2010, 16:35:36 »
widzę że dzieje się trochę w tym wątku ;)

Mam problem z andkiem na mojej kajzerze. Mianowicie nie chcą mi się od pewnego czasu instalować programy. I nie chodzi tutaj o brak pamięci ponieważ i na karcie i na pamięci telefonu mam dużo miejsca. Może to być wina kernela?

*

Offline tomasz199001

• 4
  • Sprzęt: HTC Kaiser
« Odpowiedź #109 dnia: Listopad 20, 2010, 21:37:44 »
Dzięki temu wątkowi zainstalowałem androida na kaiserze i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, działa o niebo lepiej niż WM, ale mam kilka pytań:
1.Mam problem z klawiaturą sprzętową, symbole nie są tam gdzie powinny być np. gdy wciskam fn i q żeby wpisać @ wyskakuje !, czy da się coś z tym zrobić?
2.Po wygaszeniu ekranu gdy chce wciskam power najpierw pokazują sie jakieś krzaczki albo biały ekran i dopiero po chwili przechodzi do pulpitu, nie jest to uciążliwe ale chciał bym wiedzie czy u wszystkich tak jest?
3. Mam zainstalowane froyo 02-09-10_17, chciał bym zainstalować najnowsze, czy da się to zrobić nie tracąc zainstalowanych aplikacji, sporo już ich mam i nie chciał bym wszystkiego od nowa ściągać.

« Odpowiedź #110 dnia: Listopad 21, 2010, 15:31:56 »
Czy może mi ktoś łopatologicznie napisać jak mogę spartycjonować kartę.

ps. nie mam czytnika kart tylko kaiserka

*

Offline tomasz199001

• 4
« Odpowiedź #111 dnia: Listopad 21, 2010, 16:26:24 »
http://simblog.pl/formatowanie-i-partycjonowanie-pamieci-masowej-w-windows-mobile
Może tym spróbuj ale wątpię żeby udało się utworzyć, partycje linuxowskie jaki kolwiek programem na wm, nie musisz partycjować karty, zainstaluj androida w całości na NAND  poźniej możesz sformatowac kartę juz pod androidem ale i tak będzie pod fat32, i tak jest lepiej bo nie  ma problemu przeglądaniem karty pod windowsem. Gdy skończy ci sie miejsce możesz zawsze poprzenosić większe programy na karte.
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2010, 16:28:11 wysłana przez tomasz199001 »

« Odpowiedź #112 dnia: Listopad 21, 2010, 23:05:23 »
mam problem walczę z instalacją androida i ciągle same errory z tego co się doczytałem to mam can't open androidinstall.tar wszystko robię według instrukcji i nie mam już pomysłu co dalej.

ps. mam zainstalowany najnowszy kernel i próbuje instalować ten rom http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=813382

*

Offline voyteckst

• **
  • 181
« Odpowiedź #113 dnia: Listopad 22, 2010, 10:17:20 »
mam problem walczę z instalacją androida i ciągle same errory z tego co się doczytałem to mam can't open androidinstall.tar wszystko robię według instrukcji i nie mam już pomysłu co dalej.

ps. mam zainstalowany najnowszy kernel i próbuje instalować ten rom http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=813382
A masz go w katalogu andboot? I jeszcze sprawdź w środku androidinstall.tar czy nie ma jeszcze jednego androidinstall.tar (kiedyś tak było w przpadku tej wersji i trzeba było wypakować), ale teraz raczej już nie.

« Odpowiedź #114 dnia: Listopad 22, 2010, 14:47:34 »
Ten rom pobrałem w wersji .zip więc go wypakowałem i tam jest androidinstall.tar. może to wina złego kernela jak bym mógł prosić o link do najnowszego ewentualnie jak by ktoś mi go jeszcze spreparował to bym był naprawdę wdzięczny (instalacja w całości do nand)

*

Offline tomasz199001

• 4
« Odpowiedź #115 dnia: Listopad 22, 2010, 18:18:04 »
http://it029000.massey.ac.nz/vogue/files/kaisimg-panel2-240x320-2.6.32-tilt-froyo-09-09-10_21.nbh

To jest chyba najnowszy, a spreparować to musisz sam, nie wiem jaki masz panel i częstotliwość procesora ustawisz sobie według własnych upodobań.
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2010, 18:20:13 wysłana przez tomasz199001 »

Nowy kernel od l1q1d
« Odpowiedź #116 dnia: Listopad 24, 2010, 21:49:38 »
Właśnie testuję nowy kernel przygotowany przez l1q1d i muszę powiedzieć, że sprawuje się całkiem zacnie. Poniżej link do głównego wątku:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=848921

Z tego co widzę to wiele osób korzysta i ściąga cały czas kernele ze strony dzo (http://it029000.massey.ac.nz/vogue/files/?C=M;O=D). Niestety dzo już ponad miesiąc temu zawiesił pracę nad rozwojem kernela i dalsze prace są kontynuowane przez społeczność w tym m.in. przez l1q1d i scooter1556 (members of xda-developers forum).

Na razie testuję kernel z linku http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=848921. Jak na razie żadnych problemów. Nie ukrywam, że mam go dopiero parę godzin, więc nie jestem w stanie nic powiedzieć na temat jego stabilności. Z tego co czytałem, to l1q1d udało się wyeliminować problem z rozwalaniem partycji DATA na dysku NAND, co najczęściej skutkowało nową instalacją i ustawianiem wszystkiego od nowa, oraz problem z nagłym przerywaniem połączenia danych przez 2G lub 3G.

Poniżej krótki opis instalacji nowego kernela:
1) Zainstaluj update na systemie, który już masz, z tego linku
http://sourceforge.net/projects/androidhtc/files/modules/androidupdate.tgz/download
2) Zainstaluj najnowszy kernel ze strony:
http://androidhtc.git.sourceforge.net/git/gitweb.cgi?p=androidhtc/kernel-release.git;a=tree;f=2.6.32;h=3d3dee37357ad034e5a6cadb70294668f7e6d01f;hb=HEAD
Zalecane przez l1q1d jest ściągnięcie najnowszego kernela ze źródeł programem Atools.
3) Uruchomić androida.
4) Małą niedognością są problemy z internetem przez 2G lub 3G po instalacji tego kernela. Żeby to wyeliminować należy wpisać w terminalu w telefonie lub po uruchomieniu adb na komputerze poniższe komendy:
mount -o remount,rw /system
rm -r /system/etc/ppp
ln -s /smodem /etc/ppp
mount -o remount,ro /system
5) Po wpisaniu tych komend należy ponownie uruchomić androida (NIE rysikiem tylko przyciskiem wyłączenia).
Opcjonalnie:
6) Jeżeli ktoś będzie miał problem z su (Superuser) należy w terminalu na telefonie lub w adb na komputerze wpisać następującą komendę:
echo "root::0:0:root:/:/bin/sh" > /etc/passwd

Jeśli powyższa komenda nie pomoże spróbujcie tej poniżej
root::0:0:root:/:/bin/sh
7) Reboot zgodnie z instrukcjami w punkcie 5.

Wszystkie eksperymenty robicie na własne ryzyko. Nie odpowiadam za zrobienie z waszego kaiserka cegiełki.

W tym lub przyszłym tygodniu postaram się zaktualizować pierwszy post o bieżącą sytuację odnośnie androida na kaiserce. Przygotuję również rom, którego aktualnie używam i sprawuje się u mnie najlepiej. Będzię dostępna pełna paczka rom + kernel. Nie będzie to moja produkcja, lecz produkcja thoughtlesskyle'a z xda-forum.com tylko trochę przeze mnie skastomizowana.

« Odpowiedź #117 dnia: Listopad 25, 2010, 07:18:18 »
O, nie powiem bo kerrnel mniie nowy zaciekawił ;) Teraz nie mam czasu bo zaraz na próbną maturę idę  :E  Ale jak tylko wrócę to instaluję ;)

Odp: Nowy kernel od l1q1d
« Odpowiedź #118 dnia: Listopad 30, 2010, 17:50:38 »
Właśnie testuję nowy kernel przygotowany przez l1q1d i muszę powiedzieć, że sprawuje się całkiem zacnie. Poniżej link do głównego wątku:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=848921

Z tego co widzę to wiele osób korzysta i ściąga cały czas kernele ze strony dzo (http://it029000.massey.ac.nz/vogue/files/?C=M;O=D). Niestety dzo już ponad miesiąc temu zawiesił pracę nad rozwojem kernela i dalsze prace są kontynuowane przez społeczność w tym m.in. przez l1q1d i scooter1556 (members of xda-developers forum).

Na razie testuję kernel z linku http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=848921. Jak na razie żadnych problemów. Nie ukrywam, że mam go dopiero parę godzin, więc nie jestem w stanie nic powiedzieć na temat jego stabilności. Z tego co czytałem, to l1q1d udało się wyeliminować problem z rozwalaniem partycji DATA na dysku NAND, co najczęściej skutkowało nową instalacją i ustawianiem wszystkiego od nowa, oraz problem z nagłym przerywaniem połączenia danych przez 2G lub 3G.

Poniżej krótki opis instalacji nowego kernela:
1) Zainstaluj update na systemie, który już masz, z tego linku
http://sourceforge.net/projects/androidhtc/files/modules/androidupdate.tgz/download
2) Zainstaluj najnowszy kernel ze strony:
http://androidhtc.git.sourceforge.net/git/gitweb.cgi?p=androidhtc/kernel-release.git;a=tree;f=2.6.32;h=3d3dee37357ad034e5a6cadb70294668f7e6d01f;hb=HEAD
Zalecane przez l1q1d jest ściągnięcie najnowszego kernela ze źródeł programem Atools.
3) Uruchomić androida.
4) Małą niedognością są problemy z internetem przez 2G lub 3G po instalacji tego kernela. Żeby to wyeliminować należy wpisać w terminalu w telefonie lub po uruchomieniu adb na komputerze poniższe komendy:
rm -r /system/etc/ppp
ln -s /smodem /etc/ppp
5) Po wpisaniu tych komend należy ponownie uruchomić androida (NIE rysikiem tylko przyciskiem wyłączenia).
Opcjonalnie:
6) Jeżeli ktoś będzie miał problem z su (Superuser) należy w terminalu na telefonie lub w adb na komputerze wpisać następującą komendę:
echo "root::0:0:root:/:/bin/sh" > /etc/passwd

Jeśli powyższa komenda nie pomoże spróbujcie tej poniżej
root::0:0:root:/:/bin/sh
7) Reboot zgodnie z instrukcjami w punkcie 5.

Wszystkie eksperymenty robicie na własne ryzyko. Nie odpowiadam za zrobienie z waszego kaiserka cegiełki.

W tym lub przyszłym tygodniu postaram się zaktualizować pierwszy post o bieżącą sytuację odnośnie androida na kaiserce. Przygotuję również rom, którego aktualnie używam i sprawuje się u mnie najlepiej. Będzię dostępna pełna paczka rom + kernel. Nie będzie to moja produkcja, lecz produkcja thoughtlesskyle'a z xda-forum.com tylko trochę przeze mnie skastomizowana.

Czekam z niecierpliwością, jak wrzucisz pake to od razu instaluje i komentuje jak chodzi ;)

*

Offline arekmelerski

• *
  • 94
« Odpowiedź #119 dnia: Grudzień 01, 2010, 11:08:06 »
ja używam nowego cyanogenmoda i śmiga ładnie na starym kernelu bez problemow