[Android] 2.2.2 (Froyo) 2.3.2 (Gingerbread) dla Kaiserka

• 432 Odpowiedzi
  • 87655 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline sadrik67

• 47
  • Sprzęt: iPhone 4, SAMSUNG Galaxy S
Odp: [Android] Froyo 2.2 na Kaiserka
« Odpowiedź #30 dnia: Wrzesień 09, 2010, 13:45:04 »
Pobierzcie najnowszy kernel ze strony http://it029000.massey.ac.nz/vogue/files/?C=M;O=D i fajną gierkę Raging Thunder - LITE  z http://www.appbrain.com/ lub bezpośrednio z http://www.appbrain.com/app/com.polarbit.rthunderlite nie myślałem że na "wiekowym" Kaiserku pogram w takie gry :)
System: Android 2.3.2 NAND
Kernel: 2.6.32.9
Build: 2.3.2 GRH78 CyanogenMod-7-RC0
Radio: 1.71.09.01 i HardSPL: 3.34

*

Offline Nightmaster

• 314
  • Sprzęt: Moto G, Galaxy Core Plus, Kiano Intelect 8 MS 3G
« Odpowiedź #31 dnia: Wrzesień 09, 2010, 16:45:55 »
jak już pisałem udało mi się odpalić na Kaiserze Raging Thunder 1, Rging Thunder momentami przycina ale da się normalnie grać, spokojnie pogramy w każdą część Quake, wliczając w to Quake 3 ale musimy włączyć tryb samolotowy bo inaczej będzie po 15 fps, krótko mówiąc, damy radę zagrać w prawie wszystko, nie pogramy jedynie w gry które wymagają akcelerometru oraz w gry Galeloftu z powodu rozdzielczości. w razie pytań zapraszam na gg 3835089
żyj chwilą bo to może być Twoja ostatnia chwila

*

Offline gw82

• 8
  • Sprzęt: LG GT540
« Odpowiedź #32 dnia: Wrzesień 09, 2010, 20:19:24 »
Przepraszam za lamerskie pytanie, ale skąd mam wiedzieć, czy mam panel 1, czy panel 2?
Wybrałem "na głupa" panel 1 i wydaje się być OK, przy instalacji NAND działa całkiem przyzwoicie, z SD była porażka, zapewne przez prędkość odczytu z karty.

*

Offline Plemnik

• 480
  • Sprzęt: Galaxy S, HTC Rhodium, HTC Kaiser
« Odpowiedź #33 dnia: Wrzesień 09, 2010, 21:45:00 »
Przepraszam za lamerskie pytanie, ale skąd mam wiedzieć, czy mam panel 1, czy panel 2?
Wybrałem "na głupa" panel 1 i wydaje się być OK, przy instalacji NAND działa całkiem przyzwoicie, z SD była porażka, zapewne przez prędkość odczytu z karty.
ja mam panel 1. Pamiętam ze jak użyłem kiedyś panel2 to już bootmenu się muliło. Generalnie musisz spróbować, żeby się dowiedzieć
Moje romy: [RHODIUM] [KAISER]

*

Offline Nightmaster

• 314
« Odpowiedź #34 dnia: Wrzesień 09, 2010, 22:06:20 »
odpalaj najpierw przez Hareta, jak będziesz miał optymalne ustawienia to wtedy wrzucaj na NAND. ja mam panel 2, większość ma panel 0, dopóki sam nie sprawdzisz to nie będziesz wiedział

*

Offline tomsdb

• 349
  • Sprzęt: BB Bold 9700
« Odpowiedź #35 dnia: Wrzesień 11, 2010, 13:14:55 »
Mam problem z zasilaniem. Kiedy wyłączy się telefon z powodu wyczerpania baterii - system ulega uszkodzeniu. Generują się jakieś błędy zapisu, brak dostępu do aplikacji, ustawienia nie są przywracane. Ogólnie trzeba przeinstalować całość, wtedy działa. Ma ktoś podobnie? Komunikaty typu "Aplikacja została niespodziewanie zatrzymana. Spróbuj ponownie" i tak w kółko.
Po przeczytaniu poprzednich wątków wydaje mi się, że opisany efekt jest podobny do resetu wykonywanego rysikiem. Pozostaje więc robić backup i przywracać jak to zostało opisane wyżej.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2010, 14:46:19 wysłana przez tomsdb »
Lepiej nic nie robić, niż robić "nic".

*

Offline Nightmaster

• 314
« Odpowiedź #36 dnia: Wrzesień 11, 2010, 15:43:22 »
że podczas softresetu (przy pomocy rysika) system nie wstaje poprawnie. Non stop same Force Close. Tak jakby rozwaliła się partycja DATA. Pomaga Wipe Data w Android Installer, jednak trzeba wszystko ustawiać od nowa. Zalecam po skonfigurowaniu Fresh Froyo zrobić sobie backup partycji DATA do pliku databackup.img. Robicie to w Android Installer. Jak Wam się coś takiego zdarzy, to przywracacie backup i nie musicie niczego konfigurować od nowa.
to ju zostało opisnane, coprawda w moim przypadku dawałem i nstall system ale nie wybierałem formatowania. system się przinstalowywał a potem działał jak złoto. czasami tak bywa z fanmade;)

*

Offline tomsdb

• 349
« Odpowiedź #37 dnia: Wrzesień 12, 2010, 20:29:49 »
Właśnie zainstalowałem ten kernel http://it029000.massey.ac.nz/vogue/files/kaisimg-panel2-240x320-2.6.32-tilt-froyo-09-09-10_21.nbh. Zastosowałem rozwiązanie, które podał Nightmaster, zrobiłem reset rysikiem. System wstał i działa normalnie. Może to właśnie był problem tamtej, wcześniejszej kompilacji kernela?

Jeszcze pytanie z innej beczki. Jakie procesy i programy zamknąć, żeby mieć więcej pamięci? W tym momencie mam 36 -38 ramu.

*

Offline Nightmaster

• 314
« Odpowiedź #38 dnia: Wrzesień 13, 2010, 11:30:18 »
W programie Advanced Taks Menager jako wyjątek zostawiłem sobie tylko Launcher Pro i poza tym klikam żeby zamykał wszystko i zostaje około 53-57 wolnej pamięci RAM.
tak btw to polecam przejście na najnowszego kernela, przyśpiesza system i zwiększa stabilność:)
czy komuś udało się przerootować system? metoda One Click Root nie działa na tym kernelu.

*

Offline tomsdb

• 349
« Odpowiedź #39 dnia: Wrzesień 13, 2010, 13:28:17 »
Niestety dziś musiałem na tydzień wrócić do Windowsa. Wyjeżdżam i potrzebuję stabilności i znośnej nawigacji. Googlowska radzi sobie średnio a Navigon działa bardzo wolno i niestety z wyznaczaniem tras też ma problemy. O mało co bym ugrzązł w jakimś lesie, a jechałem w nocy i w dużej mgle. Niestety nie rozróżnia klasy dróg i stąd to zamieszanie.

Natomiast dziś rano przydarzyło mi się uszkodzenie systemu plików na karcie SD. Widać, że ze stabilnością są jeszcze problemy.
Jak wrócę za tydzień, pewnie wrócę na Androida, bo filozofia tego systemu bardziej mi odpowiada.

*

Offline Nightmaster

• 314
« Odpowiedź #40 dnia: Wrzesień 13, 2010, 14:03:26 »
dlatego najlepszą nawigacją na Adnroida (jak i na inne OS typu WM czy Symbian) jest Sygic, który sprawuje się znakomicie i można mu zaufać.
Sam używam i polecam każdemu, jeszcze nie zawiódł

*

Offline sadrik67

• 47
« Odpowiedź #41 dnia: Wrzesień 13, 2010, 18:05:06 »
a czy jest jakiś wiarygodny miernik baterii? czasami pokazuje mi że bateria jest pełna poczym po włączeniu wifi rozładowuje sie w ciągu kilku minut

Również i ja mam z tym problem, otóż przy ok. 35% stanu baterii system informuje że niezbędne jest podłączenie urządzenia do ładowarki i potem ładowanie zaczyna się od 75% ??? Próbowałem zlokalizować i usunąć plik batterystats.bin o którym wspomniał McDogger ale niestety nie mogę go znaleść. W jaki sposób rozwiązać ten problem? BTW używam ciekawego programu do statusu baterii http://www.appbrain.com/app/com.rollerbush.batteryminder który m.in. poprzez notyfikacje dźwiękowe informuje o niskim lub pełnym naładowaniu baterii.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2010, 18:13:21 wysłana przez sadrik67 »

« Odpowiedź #42 dnia: Wrzesień 13, 2010, 21:47:44 »
a czy jest jakiś wiarygodny miernik baterii? czasami pokazuje mi że bateria jest pełna poczym po włączeniu wifi rozładowuje sie w ciągu kilku minut

Również i ja mam z tym problem, otóż przy ok. 35% stanu baterii system informuje że niezbędne jest podłączenie urządzenia do ładowarki i potem ładowanie zaczyna się od 75% ??? Próbowałem zlokalizować i usunąć plik batterystats.bin o którym wspomniał McDogger ale niestety nie mogę go znaleść. W jaki sposób rozwiązać ten problem? BTW używam ciekawego programu do statusu baterii http://www.appbrain.com/app/com.rollerbush.batteryminder który m.in. poprzez notyfikacje dźwiękowe informuje o niskim lub pełnym naładowaniu baterii.

Nie ukrywam, że trochę zastanawiam się, dlaczego macie problemy ze wskazaniem poziomu baterii na nowym kernelu. Miałem problemy na starym. Nowy kernel powinien pokazywać prawidłowe wskazania baterii. Co do baterystats.bin, to znajduje się on w katalogu data\system\. Do katalogu dostaniecie się programikiem Root Explorer (płatny) lub z poziomu terminala (polecam Better Terminal).

*

Offline sadrik67

• 47
« Odpowiedź #43 dnia: Wrzesień 13, 2010, 22:50:18 »
Dzięki za wskazówki  :D udało się rozwiązać problem poprzez usunięcie tego pliku, a przy okazji wreszcie mam porządny manager plików. Tak przy okazji, poszukuję słownik z polskimi i bez polskich ogonków który działał by na klawiaturze HTC (tej ładniejszej) nie androidowej?

*

Offline Nightmaster

• 314
« Odpowiedź #44 dnia: Wrzesień 13, 2010, 23:03:34 »
z doświadczenia Ci powiem że słowniki są o kant kuli rozbić... poprostu sie nie sprawdzaja, ja wyłączyłem uzupełnianie i pisze albo normalnie albo ekranowo, jakieś przyzwyczajenie:)

*

Offline tomsdb

• 349
« Odpowiedź #45 dnia: Wrzesień 14, 2010, 11:26:15 »
Jak zachować ustawienia 2g sieci GSM? Przy resecie zawsze wraca hsdpa i trzeb ręcznie przełączać.

« Odpowiedź #46 dnia: Wrzesień 15, 2010, 17:42:22 »
Jak zachować ustawienia 2g sieci GSM? Przy resecie zawsze wraca hsdpa i trzeb ręcznie przełączać.

Niestety w fresh froyo zawsze wraca do 3G, dlatego polecam workround i zainstalowanie aplikacji Toogle 2G. Po prostu rewelacja. Macie możliwość ustawienia kiedy ma się włączać 2G a kiedy 3G w zależności od poziomu baterii, czasu od zgaszenia ekranu, działania WIFI, podłączenia ładowania etc. W momencie wybudzenia telefonu programik automatyczine rejestruje się w 3G, chyba że zaznaczycie parametr Manually Activate 3G wówczas trzeba aktywować 3G ręcznie po wybudzeniu telefonu.

PS. Do programiku jest również widget, który trzeba ściągnąć osobno. Jednak działał dość dziwnie. Raz przełączał a raz nie i go wywaliłem.

*

Offline Nightmaster

• 314
« Odpowiedź #47 dnia: Wrzesień 17, 2010, 11:06:49 »
a teraz mam pytanie z innej beczki, jak wysyłać pliki przez bluetooth?
mam Bluetooth File Menager ale program się nie chce uruchomić.

« Odpowiedź #48 dnia: Wrzesień 21, 2010, 12:29:58 »
Panowie napiszcie mi jak wy uruchamiacie instalację z karty SD
Robiłem jak kolega McDogger opisał.
Paczki wypakowałem i zmieniłem im odpowiednio nazwy, kernela ściągnąłem
nazwałem plik KAISIMG.nbh - czy jakoś tak
drugi plik nazwałem androidinstall.tar
 odpowiednio plik przygotowałem edytorem.
Wrzuciłem na kartę pamięci bezpośrednio.
Bootuje trzymając power+camera+reset
uruchamia mi się hard spl i piszę na samym spodzie serial
gdy podepnę USB to zmienia mi się nazwa na usb.
Próbowałem też poprzez Camera+Reset
Ten sam rezultat.

Faq przeczytałem i nadal nie wiem jak to uruchomić z karty.
Nie mam  czytnika kart więc nie wiem czy karta jest w systemie plików Fat32, ale myślę że tak ponieważ windows mobile innaczej by jej nie widział, albo fat albo fat32.

Wgrałem więc plik *.nbh poprzez RU Custom wgrało mi jak należy
Po restarcie pojawił mi się pingwinek więc dotykałem palcem ekranu oraz kręciłem głośnością w górę, po pojawieniu się instalatora próbowałem różnych konfiguracji z kartą i NAND
i bez rezultatu, zawsze coś z formatowaniem jest nie tak lub się nie ładuję później system, możliwe że tak się dzieje dlatego że jedno mam na karcie a 2 wgrywam poprzez USB ??

Próbowałem również umieścić pliki w andboot

efekt ten sam z karty nie rusza.
Moja karta to 1GB kingston.
Obecnie mam System wgrany Matei WM6.1PL
Pytanie dotyczy HTC TYTN II

Proszę znawców tematu o wskazówki co robię źle..
Dziękuję serdecznie za pomoc.
Pozdrawiam.

*

Offline Plemnik

• 480
  • Sprzęt: Galaxy S, HTC Rhodium, HTC Kaiser
« Odpowiedź #49 dnia: Wrzesień 21, 2010, 13:40:08 »
1. struktura plików na karacie:

KAISIMG.nbh
andboot\androidinstall.tar

2. Boot loadera odpalamy SR+Aparat

Nie ma róznicy jak wgrałeś kiernel, ważne że wgrałeś. jeśli androidinstall.tar jest w folderze andboot to nie powinno być prolbmeów. Sprawdz nazwe folderu i plików
Moje romy: [RHODIUM] [KAISER]

*

Offline tomsdb

• 349
« Odpowiedź #50 dnia: Wrzesień 21, 2010, 19:28:18 »
Sprawdzałem też tę kompilację na kaisera.
Wątek na xda: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=759894
Najnowsza wersja: http://www.mediafire.com/?qsfmx07quc9f294
Launch Manager jest w systemie domyślnie. Jest też program do podkręcania procesora. Po zainstalowaniu w nand miałem dostępne ok 67 MB na dane. Dla dociekliwych. Można spróbować. Wifi działa, bluetooth - nie sprawdzałem.

*

Offline osiol3k

• **
  • 140
  • Sprzęt: HTC Desire HD, GOCLEVER A103
« Odpowiedź #51 dnia: Wrzesień 25, 2010, 21:40:56 »
Sprawdzałem też tę kompilację na kaisera.
Wątek na xda: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=759894
Najnowsza wersja: http://www.mediafire.com/?qsfmx07quc9f294
Launch Manager jest w systemie domyślnie. Jest też program do podkręcania procesora. Po zainstalowaniu w nand miałem dostępne ok 67 MB na dane. Dla dociekliwych. Można spróbować. Wifi działa, bluetooth - nie sprawdzałem.

przyznam sie ze jestem zielony. moze ktos napisac jak to wrzucic na kaisera? poprosiłbym tak łopatologicznie.
SPRZĘT: HTC Desire HD SYSTEM: SVHD 1.7.5

*

Offline tomsdb

• 349
« Odpowiedź #52 dnia: Wrzesień 26, 2010, 09:40:13 »
przyznam sie ze jestem zielony. moze ktos napisac jak to wrzucic na kaisera? poprosiłbym tak łopatologicznie.
Hmm, przecież jest wszystko opisane w tym poście http://pdaclub.pl/forum/kaiser/%28android%29-froyo-2-2-na-kaiserka/msg1366509/#msg1366509.
Spróbuj zadać konkretne pytanie - pomożemy.

*

Offline osiol3k

• **
  • 140
« Odpowiedź #53 dnia: Wrzesień 27, 2010, 20:27:56 »
mam pytanie czy działa wam aparat w romie z tego wątku Wątek na xda: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=759894 ?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2010, 08:12:23 wysłana przez osiol3k »

*

Offline Nightmaster

• 314
« Odpowiedź #54 dnia: Wrzesień 29, 2010, 11:17:49 »
aparat działa, nie działa nagrywanie filmow, jeśli masz problem to zaktualizuj zImage

*

Offline osiol3k

• **
  • 140
« Odpowiedź #55 dnia: Wrzesień 29, 2010, 11:23:10 »
tylko ze ja mam wrzucony system i data w nand. jak w takim razie mam zaktualizować zimage?

*

Offline Nightmaster

• 314
« Odpowiedź #56 dnia: Wrzesień 29, 2010, 14:56:04 »
wrzucasz na karte i robisz reinstalke

« Odpowiedź #57 dnia: Wrzesień 30, 2010, 16:10:43 »
Za instrukcjami  McDogger próbuję postawić swojego froyo na nand ale opcja instal system lub data na nand nie hula.
Udaję się zainstalować system tylko na obrazach img które są na SD . Chciał bym mieć system w pamięci telefonu a nie na karcie, Co robię nie tak? Jak muszę zmienić opcje w NBH edytorze (mam wersje z Atool, nie ma tam opcji "Incule ppp.nostart")
Co dają konkretne ustawienia System and Data partition?

« Odpowiedź #58 dnia: Wrzesień 30, 2010, 17:53:47 »
Mimo świetnie napisanej instrukcji ja też mam problem...

Pierwsza rzecz: ten plik .tgz mam wypakować zrobi się folder i zmienić mu nazwę na androidinstall.tar? czy spakowanemu plikowi .tgz zmienić rozszerzenie na .tar?

Druga rzecz: postępowałem zgodnie z instrukcją i kartę SD też podzieliłem. Po wyborze wszystkiego wybieram Install - yes - yes. Przechodzi do nowego okna Formating... miga kursor i po jakimś czasie wraca znowu do menu instalacji.

Co robię nie tak?

*

Offline osiol3k

• **
  • 140
« Odpowiedź #59 dnia: Październik 01, 2010, 08:15:48 »
a ja mam takie pytanie. czy działa wam wibracja w telefonie? bo u mnie niestety nie.

Pierwsza rzecz: ten plik .tgz mam wypakować zrobi się folder i zmienić mu nazwę na androidinstall.tar? czy spakowanemu plikowi .tgz zmienić rozszerzenie na .tar?

sciągnij sobie 7z. Rozpakuj plik, który sciagnąłeś.  powstanie plik androidinstall.tgz następnie rozpakuj plik androidinstall.tgz i otrzymasz plik andoridinstall.tar

następnie na kartę pamieci do katalogu andboot. pozniej install bedziesz miał gomunikat formating... pozniej installing... po tym jeszcze cos porobi tzn fix a następnie wróci do menu instalacji. wychodzisz z tego menu i uruchamia ci sie android