Zakup 3GS-a

• 11 Odpowiedzi
  • 2112 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline morwi

• 19
Zakup 3GS-a
« dnia: Marzec 22, 2010, 19:00:29 »
Witam. Mam okazję kupić iPhone'a 3GS i w związku z tym chciałbym zadać kilka pytań. To byłby mój pierwszy iPhone. Sprzedawca kupił go w Erze, zatem nie ma simlocka.

1. Jego nr seryjny to 82938KXX3NP. Wyprodukowany w 38. tygodniu. Jaka jest zatem szansa na to, że nie będę mógł jednak zrobić Jailbreake na stałe?

2. Ma niestety zainstalowany soft 3.1.3. Czytałem, że jest możliwość downgrade'u. Proszę, powiedzcie czy to prawda i czy jest to gra warta świeczki. Chyba, że jest możliwość wgrania JB na soft 3.1.3 ze starym bootromem?

3. Soft 3.1.3 ma nowy baseband. Nie ma to jednak znaczenia, jeśli telefon fabrycznie nie posiada simlocka, prawda?

Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2010, 19:57:09 wysłana przez morwi »

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Odp: Zakup 3GS-a
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 22, 2010, 20:42:05 »
38 tydzien to bardzo duza szansa, ze ma starego iBoota, co do downgrade, to jest mozliosc, pod warunkiem, ze wczesniej zostaly z niego przez cydie wyciagniete klucze i sa zapisane na serwerze saurika.

Mimo wszystko, nawet bez JB 3GS to i tak dobry zakup...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline morwi

• 19
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 22, 2010, 20:58:01 »
A czy fakt, że telefon ma soft 3.1.3 i stary bootrom oznacza, że da się zrobić JB, czy w tym przypadku (nowy soft) to i stary bootrom nie pomoże?
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2010, 20:59:33 wysłana przez morwi »

*

Offline HP3715

• 393
  • Sprzęt: TT GO 750 Live / ip4 + TT Europe z HD Traffic Live
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 26, 2010, 16:50:29 »
w sumie ladny temat, byl by dobry dla newbie takich jak ja..
przymierzam sie do ajfona i nie wiem jak sie do tego zabrac..
zbiegly sie dwa fakty: tomtom wypuscil 1.3 z HD traffic live ktore jest must have w nawigacji oraz kolega pozyczyl mi 2g bym sobie go potestowal..
no i po tym jak zobaczylem jak to smiga, jak to sie fajnie laczy z moim serwerm synology i moge sluchac CALEJ swojej muzy online, widziec z obraz kamerki ip w sieci domowej itp chyba chce miec swoje 3gs..

czy ktos mogl by podsumowac ktory model 3gs - z kiedy - warto kupic i dlaczego?
chyba, ze jest gdzies FAQ dot. tematu?

mieszkam w Berlinie i myslalem o zakupie z kontraktem.. - forma zakupu na raty - choc i tak karty by lezaly odlogiem bo mam sluzbowa karte z nielimitowanym netem.. wiec moze jednak lepiej sam aparat?

bede wdzieczny za wszelka pomoc..
pozdrowienia
--
pozdrawiam :-)

*

Offline morwi

• 19
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 26, 2010, 17:57:04 »
Poczytałem trochę o tym i teraz wiem, że jeśli kupię iPhone'a to musi on pochodzić z Ery (fabrycznie bez simlocka), musi być wyprodukowany przed 40 tygodniem 2009 roku (stary bootrom) oraz musi posiadać soft 3.1.2 (nie wiadomo kiedy wyjdzie JB na nowszy soft).

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 27, 2010, 09:59:25 »
@Grzes: Wszystko zalezy... zapewne T-Mobile ma juz tylko nowe GSy, wiec wiele na nich nie zdzialasz samemu w sensie JB czy simlocka, ale jezeli nie bedzie Tobie zalezalo na simlocku i masz nielimitowany internet, to nie ma znaczenia z kiedy bedzie.

Poczytałem trochę o tym i teraz wiem, że jeśli kupię iPhone'a to musi on pochodzić z Ery (fabrycznie bez simlocka), musi być wyprodukowany przed 40 tygodniem 2009 roku (stary bootrom) oraz musi posiadać soft 3.1.2 (nie wiadomo kiedy wyjdzie JB na nowszy soft).

Ale jezeli nie bedzie simlocka (z Ery) to po co Ci JB ?

*

Offline HP3715

• 393
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 27, 2010, 11:57:49 »
@oleyek: dzieki za info. z tym nielimitowanym nie jest do konca tak rozowo, to sa 4GB na miesiac, mam nadzieje, ze wystarczy.

btw: szukam osoby ktory uzywa tomtoma 1.3 na swoim iP... widzialem jakies wideo na youtube ktore pokazywalo, ze sluchajac muzy komunikaty tomtoma tna brutalnie muzyke.. navigon ladnie scisza ...
na pewno bede chcial z tomka sluchac muzyki w czasie jazdy i nawigowac na raz. oczywiscie jak ktos w tym momencie zadzwoni - musze miec mozliwosc rozmowy bez brania telefonu do reki. planuje tylko uchwyt tomtomowski

ktory ma wlasne wyjscie audio i usb. ma tez glosnik i wlasny gps, no i co najwazniejsze jest click-on chili zadnego wpinania kabelkow w iphona. ma byc wygodnie.
--

*

Offline morwi

• 19
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 27, 2010, 12:07:55 »
Ale jezeli nie bedzie simlocka (z Ery) to po co Ci JB ?

Po to, żeby odblokować system i używać nieautoryzowanych aplikacji.

*

Offline HP3715

• 393
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 27, 2010, 12:11:44 »
w zasadzie to jeszcze jedno pytanie:
testuje 2g z cydia na pokladzie, z softem 3.0.1 (nie wiem czemu akurat ten) 8GB.
za moment przyjdzie do mnie kurierem wspomniany uchwyt tomtoma.
calosc w zasadzie powinna spelnic wspomniane zalozenia .. ok, moze troche malo pamieci na muzyke, ale do tego mam w sumie ipoda 80gb.. ew. streaming z domowego serwera..
iphonik jest w dobrym stanie, bateria przy moim dzwonieniu wytrzymuje caly dzien (telefon laduje zawsze w nocy) no i 2g zdecydowanie tansze..
ile w tej chwili trzeba wydac w Polsce na 2g 8GB?
--

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 27, 2010, 13:34:06 »
Zajzyj na Allegro.

*

Offline HP3715

• 393
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 27, 2010, 13:37:47 »
ok, ale czy generalnie jest sens brac to 2g? czy lepiej wydac 300 eur wiecej na 3gs? z 16GB
--

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 27, 2010, 14:53:47 »
Oczywiscie, ze lepiej brac 3GS, duzo szybszy, wiecej RAMu, GPS, ma 3G w 2G jest tylko EDGE...