Mozna miec dobry hw i zwalony os - a os ipone jest naprawde dopracowany.
A co do innych urzadzen znajdz mi cos z mulitouch i prostoa ipoda + wiekszym ekranem za ta sama lub nizsza cene.
Pointa: nazywanie iP bezkonkurencyjnym telefonem multimedialnym jest jak dla mnie bzdurą.
Drogi kolego przekręcasz moje słowa. Nie napisałem, że IP jest bezkonkurencyjnym telefonem multimedialnym, tylko, że jest bezkonkurencyjny pod kontem rozrywki, a to jest różnica. Więc proszę czytaj dokładnie zanim napiszesz jakąś bzdurę. Jak sam stwierdziłeś nie ma telefonu idealnego i tu się z zgadzam. Pozwól jednak, że rozwinę swoją wcześniejszą wypowiedź.
Owszem jest wiele urządzeń, które posiadają większy ekran o większej rozdzielczości, slot na karty itd. Tylko widzisz pojęcie "rozrywka" to nie tylko filmy zdjęcia i muzyka. Sądząc po Twojej wypowiedzi takie właśnie przyjąłeś założenie.
Tak się składa, że na przykład ja lubię sobie pograć. Uważam, że granie też jest elementem rozrywki. Ciągnąc ten wątek dalej. Zapewne powiesz, że na urządzenia z WM też są fajne gierki. Dodatkowo jest masę naprawdę przydatnych programów. Fajnie. Już wyjaśniam do czego zmierzam. Weźmy pod uwagę same gry. Zobacz jakie firmy wspierają i zamierzają wspierać IP - EA, SEGA, Square-Enix, Ubisoft, chyba wymieniać dalej nie muszę prawda. Co z WM? No mamy Call of Duty i kilka innych ciekawych gier których nazwy można znaleźć w dziale Gry na tym forum. Żeby spokojnie pograć we wspomniane CoD trzeba też dysponować odpowiednim sprzętem, czyli nie każda gra wydana pod WM będzie działać płynnie na każdym sprzęcie. Przy IP tego problemu nie ma. Żeby móc zagrać w jakąś gierkę na sprzęcie z WM trzeba też najpierw tą gierkę znaleźć w necie co jak każdy wie czasem bywa problematyczne. Tu dochodzimy do drugiej sprawy, której nie rozumiesz. Mianowicie "wygodna obsługa".
Załóżmy, że chcę sobie w coś pograć, albo potrzebny mi jakiś program o konkretnym zastosowaniu, ale nie mam zielonego pojęcia jak taki program może się nazywać. Mechanizm znany z WM - wchodzę na jakieś forum poświęcone urządzeniom z WM, najpierw szukam - zakładamy, że nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Zakładam wątek z pytaniem o program który mógłby zrobić... Czekam na odpowiedź. Ktoś się lituje i odpowiada. Otwieram wyszukiwarkę, szukam programu. Po jakiejś chwili jest !!! Eureka. Ściągam i... link może być sprawny albo padnięty. Załóżmy jednak, że jest sprawny. Ściągamy caba, wrzucamy go na kartę. W urządzeniu trzeba wyszukać caba. Instalujemy i dopiero możemy cieszyć się działającym programem. Gorzej kiedy za program trzeba zapłacić, wtedy dochodzi jeszcze użeranie się z mechanizmem płatności na stronie producenta.
Co oferuje nam IP. Mamy magiczną ikonkę która nazywa się AppStore. Jak wygląda mechanizm wyszukiwania aplikacji bądź gry przy jego użyciu. Klikamy palcem w ikonkę AppStore, dajemy kategorię, przechodzimy do interesującej nas kategorii i tyle. Łatwe proste i przyjemne bez zbędnego kombinowania. Powiedzmy, że znaleźliśmy odpowiadającą nam grę czy aplikacje i trzeba za nią zapłacić. Klikamy na cenę, dajemy Buy Now, podajemy hasło i gotowe (wcześniej należy sobie skonfigurować konto, ale jest to jednorazowa czynność).
Jestem człowiekiem dość zabieganym i szczerze mówiąc nie mam czasu na przeczesywanie netu w poszukiwaniu aplikacji czy gier. Zazwyczaj mam też mało czasu na swoją ukochaną rozrywkę. Dzięki IP oszczędzam swój cenny czas. Ktoś może powiedzieć, że takie babranie się w necie w celu zdobycia nowego sofciku jest cool. Może i tak, ale ja się pomału robię za stary na to żeby jarać się takimi rzeczami. Dla mnie ma sprawnie działać i tyle.
Co do aparatu wbudowanego w IP to ja raczej z niego nie korzystam. Od tego mam "prawdziwy" aparat. Co to ma do rozrywki? Kiedyś na imprezie kolega bawiąc się IP znalazł aplikację dzięki której można zrobić komuś zdjęcie i twarz tej osoby wkomponować w jakieś tło. Nie muszę chyba wyjaśniać, że śmiechu na imprezie było sporo.
Nie twierdzę, że IP jest urządzeniem idealnym. Moim podstawowym telefonem jest Samsung i600 który znacznie lepiej sprawdza się w "boju" niż IP, który tak naprawdę nawet nie jest do końca mój, bo używa go moja druga połówka. Nie zmienia to faktu, że ta jej "zabaweczka" jak niektórzy mówią zapewnia mi naprawdę sporo dobrej rozrywki, której nie jest w stanie zapewnić mi urządzenie z WM.
fizol wyśmiałeś moje porównanie IP do G1 i pytasz co ma do rozrywki. Miałeś w rękach G1?. IP ma swój AppStore. Android, a co za tym idzie G1 ma swój market. Widziałeś jakie programy są najpopularniejsze w Adroidowskim markecie? Daję sortuj według popularności. Co mi się pojawia. Miejsce pierwsze ShopSavvy, dalej Daily Horoscope, Facebook for Android, Fanny Jokes to są programy z pierwszej dziesiątki. Po samych nazwach widać, że nie są to poważne aplikacje wykorzystywane w biznesie. Na Androida podobnie jak na MacOS X w IP jest masę popierdółkowatych aplikacji mających służyć tylko i wyłącznie rozrywce. To ma właśnie G1 do rozrywki. Chyba mi nie powiesz, że program w którym słyszymy teksty z filmów Chucka Norrisa jest podstawowym narzędziem pracy każdego dajmy na to przedstawiciela handlowego? Na G1. Jak wejdzie się w Market są dwie zakładki. Aplikacje i Gry. Chyba nie bez powodu? Gier na Androida powstaje coraz więcej i muszę przyznać, że niektóre z nich trzymają całkiem wysoki poziom. W większości są to proste gierki które dają jednak masę frajdy, ale są też gry bardziej poważne jak na przykład Mystique. Napisałem, że Android dopiero się rozkręca, ponieważ liczba aplikacji i gier dostępnych w Markecie nie jest jeszcze tak pokaźna jak w AppStore.
Nie jestem jakimś fanatykiem Apple i wyznawcą hajsfona, ale jak napisałem wcześniej Ip w trybie natychmiastowym dostarcza mi rozrywki której nie jest w stanie zapewnić mi urządzenie z WM, dlatego napisałem że pod tym względem jest bezkonkurencyjny. Każdy jednak ma swoje zdanie i należy to uszanować. Tyle. Idę spać. Spokojnej nocy.