Pytania do posiadaczy Iphone 3GS

• 32 Odpowiedzi
  • 8310 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline uriuri

• 264
  • Sprzęt: Samsung S4 ZOOM
Pytania do posiadaczy Iphone 3GS
« dnia: Lipiec 23, 2010, 13:47:56 »
Ostatnio bardzo spodobało mi się kilka gier pod Iphona i dlatego postanowiłem poważnie zastanowić się nad zakupem tego telefonu . Wybrałem model 3GS ,ale mam kilka wątpliwości :

1. Mam kolekcję zdjęć - ok 20 tyś - czy istnieje możliwość przeglądania fotek z konkretnego katalogu ( podkatalogu) oraz czy można ukryć część zdjęć , aby przeglądarki multimediów nie otwierały mi wszystkiego co będę miał w telefonie .

2. To samo tylko z muzyką - czy jest możliwość wybrania konkretnego katalogu z mp3 ?

3. Jakie obecnie formaty filmów jest w stanie odtworzyć (płynnie ) Iphone 3GS ?
    Czy można odtwarzać filmy z napisami ? 

4. Do słuchania muzyki nie używam zwykłych słuchawek - tylko stereo BT .  Czy Iphone 3GS nie ma problemów ze sterowaniem mediami  przez słuchawki A2DP ? Czy jakość dźwięku jest dobra , bo czytałem kiedyś że są z tym problemy ?? 

5. Do połączenia z internetem używam głównie WiFi - wcześniej miałem HD2 i N900 - łapały pięknie zasięg w moim pokoju , a np: Omnia 2 ,Omnia HD , Acer M900 już miały problem  .
Czy moduł WiFi w Iphone 3GS jest solidny - czy są problemy ze złapaniem sygnału , lub samoczynnym rozłączaniem ?   

Może jest coś w tym telefonie co was denerwuje , może nie warto zaprzątać sobie nim głowy ?

Proszę o konkretne odpowiedzi - nie potrzebuję porad w stylu : lepiej kup HD2 czy Milestone .
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2010, 14:01:33 wysłana przez uriuri »

*

Offline BRX

• 13
    • http://www.youtube.com/user/geforcPL
  • Sprzęt: HTC HD2
Odp: Pytania do posiadaczy Iphone 3GS
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 23, 2010, 14:02:39 »
Takie pytania to najlepiej na oficjalnym forum apple, tam odpowiedzą fachowo, tutaj mało kto ma ten wynalazek

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 23, 2010, 14:07:40 »
Takie pytania to najlepiej na oficjalnym forum apple, tam odpowiedzą fachowo, tutaj mało kto ma ten wynalazek
żartujesz?
ale przenoszę w odpowiednie miejsce

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 23, 2010, 14:13:52 »
Ostatnio bardzo spodobało mi się kilka gier pod Iphona i dlatego postanowiłem poważnie zastanowić się nad zakupem tego telefonu . Wybrałem model 3GS ,ale mam kilka wątpliwości :
1. Mam kolekcję zdjęć - ok 20 tyś - czy istnieje możliwość przeglądania fotek z konkretnego katalogu ( podkatalogu) oraz czy można ukryć część zdjęć , aby przeglądarki multimediów nie otwierały mi wszystkiego co będę miał w telefonie .

Mozesz jedynie zsynchronizowac zdjecia, które chcesz mieć na iPhone, i wybierasz co ma w nim byc a co nie.

2. To samo tylko z muzyką - czy jest możliwość wybrania konkretnego katalogu z mp3 ?

Musisz muzyke przeniesc do iTunes i tam sobie wybierasz co chcesz miec w iPhone.

3. Jakie obecnie formaty filmów jest w stanie odtworzyć (płynnie ) Iphone 3GS ?
    Czy można odtwarzać filmy z napisami ? 

mov, mp4 i bodajze mpeg ale mozesz zakupic yxflas ktory czyta wszystko i w najnowszej wersji obsluguje juz napisy bodajze.

4. Do słuchania muzyki nie używam zwykłych słuchawek - tylko stereo BT .  Czy Iphone 3GS nie ma problemów ze sterowaniem mediami  przez słuchawki A2DP ? Czy jakość dźwięku jest dobra , bo czytałem kiedyś że są z tym problemy ?? 

Jest dobra jakosc, jedyne czego nie bedziesz mial to przesuwania utworów bo nie obsluguje AVRCP, ale ma sie to byc juz w FW 4.1

5. Do połączenia z internetem używam głównie WiFi - wcześniej miałem HD2 i N900 - łapały pięknie zasięg w moim pokoju , a np: Omnia 2 ,Omnia HD , Acer M900 już miały problem  .
Czy moduł WiFi w Iphone 3GS jest solidny - czy są problemy ze złapaniem sygnału , lub samoczynnym rozłączaniem ?   

Nie ma z tym problemu.

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 23, 2010, 14:15:38 »

Raczysz zartowac, 4 posty zaledwie i juz sie autorytet od tego co kto ma...  :-?

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 23, 2010, 14:23:07 »
jedyne czego nie bedziesz mial to przesuwania utworów bo nie obsluguje AVRCP, ale ma sie to byc juz w FW 4.1
A w 4.0 nie ma? A obiecywali, że będzie...

*

Offline uriuri

• 264
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 23, 2010, 14:37:53 »
Wiem , że mogę przenieść do Iphone zdjęcia i muzykę - ale będą pewnie wyświetlane wszystkie naraz - a ja lubię mieć porządek w swoich plikach - i wszystko mam po katalogowane .
Dlatego zależy mi na tym , aby włączyć konkretny katalog ze zdjęciami , a nie wybierać ich z kilku tysięcy .
Mam zamiar zrobić JB - czy po tym "zabiegu" będę miał większe możliwości selektywnego wyboru mediów , ewentualnie ukrycia części z nich?
To jak jest konkretnie z tymi formatami filmów- jaki max rozmiar i bitrate ? Można oglądać filmy w formacie rmvb ?

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 23, 2010, 14:52:43 »
O rmvb to raczej zapomnij.
Zdjęć o ile mi wiadomo też nie można pokatalogować.
Ja próbowałem yxflash w jakieś wcześniejszej wersji 2.x, i na 3GS DivXy nie chodziły w 100% płynnie. Nie wiem, może poprawili, bo mocy procesorowi nie brakuje, więc dziwne że się nie wyrabiał. Za to mp4 ciągnie podobno nawet w full HD, ale tego nie testowałem.

*

Offline uriuri

• 264
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 23, 2010, 15:04:29 »
Dzięki za odpowiedzi , nie sadziłem że tak szybko ostygnie mój zapał do Iphone  :O

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 23, 2010, 15:16:21 »
Wiem , że mogę przenieść do Iphone zdjęcia i muzykę - ale będą pewnie wyświetlane wszystkie naraz - a ja lubię mieć porządek w swoich plikach - i wszystko mam po katalogowane .
Dlatego zależy mi na tym , aby włączyć konkretny katalog ze zdjęciami , a nie wybierać ich z kilku tysięcy .

Oczywiscie, ze mozesz konkretne katalogi synchronizowac z iPhone, nie musisz wszystkiego. Zaznaczasz ptaszkami co chcesz, zeby znalazlo sie w urzadzeniu. Gdybys mial niechcacy MACa to z iPhoto bardzo ladnie przenosi sie albumy do iPhone posegregowane.

Mam zamiar zrobić JB - czy po tym "zabiegu" będę miał większe możliwości selektywnego wyboru mediów , ewentualnie ukrycia części z nich?
To jak jest konkretnie z tymi formatami filmów- jaki max rozmiar i bitrate ? Można oglądać filmy w formacie rmvb ?

rmvb jest chorym formatem i malo co go obsluguje. Zawsze mozesz konwertowac media do iPhone trwa to niewiele czasu a programow jest multum. a yxflash radzi sobie ladnie z mp4 w fullhd, co do DivXow to kiedys testowalem i tez sobie dawal rade.

Dzięki za odpowiedzi , nie sadziłem że tak szybko ostygnie mój zapał do Iphone  :O

Jezeli iPhone ma sluzyc tylko do ogladania filmow, to faktycznie nie laduj sie w telefon, tylko kup jakiegos Archosa, bo wybieranie telefonu pod katem ogladania filmow troche dziwne jest. Szkoda oczu...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2010, 15:19:29 wysłana przez OleYek »

*

Offline uriuri

• 264
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 23, 2010, 15:25:14 »
Wszystkie moje zdjęcia pomniejszyłem do 800x600 i zajmują ok 3GB - na każdym telefonie  jaki do tej pory miałem  ( z WM ,Symbian , Maemo) mogłem mieć wszystkie fotki  na karcie i przeglądać pojedyncze katalogi .
Gdy spotykam się ze znajomymi ,wspominamy jakieś fajne  chwile - chcę im pokazać fotki - dlatego potrzebuje mieć wszystkie przy sobie , a nie tylko wybrane katalogi .
Po co mi 32GB  pamięci w telefonie - żeby trzymać 2 katalogi z fotkami i 3 z mp3 ?
Może są jakieś alternatywne programy - np RescoPhoto Viewer  albo coś innego do selektywnego przeglądania multimediów ?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 23, 2010, 16:13:13 »
Wszystkie moje zdjęcia pomniejszyłem do 800x600 i zajmują ok 3GB - na każdym telefonie  jaki do tej pory miałem  ( z WM ,Symbian , Maemo) mogłem mieć wszystkie fotki  na karcie i przeglądać pojedyncze katalogi.

Przy iPhone nie musisz nic pomniejszac podczas synchronizacji i tak przerabia sobie zdjecia w locie, pod urzadzenie. Poza tym jak zauwazyles, iPhone nie ma karty pamieci.

Gdy spotykam się ze znajomymi ,wspominamy jakieś fajne  chwile - chcę im pokazać fotki - dlatego potrzebuje mieć wszystkie przy sobie , a nie tylko wybrane katalogi .

No to co za problem zaznaczyc wszystkie katalogi ?  :mysli:

Po co mi 32GB  pamięci w telefonie - żeby trzymać 2 katalogi z fotkami i 3 z mp3 ?

Zle operujesz pojeciami.  Wprzypadku iPhone nie wrzucasz katalogow tylko kolekcje, tak samo jak z mp3 nie wrzucasz plikow tylko albumy, playlisty albo pojedyncze utwory. Pobaw sie iTunes, ja tego programu kiedys nienawidzilem, ale z nudow zaczalem sie nim bawic i w koncu zrobilem porzadek z muzyka a to bylo jeszcze na dlugo przed iPhone... Jedyne o czym musisz przy muzyce pamietac, to, to, zeby uzywac komfortowo mp3 na iphone musisz miec we wszystkich utworach poprawne id3 tagi... iTunes jak i iPhone czy iPod nie zwracaja uwagi na nazwy plikow. plik moze sie nazywac dupa.mp3 nawet wazne, zeby mial poprawny ID3 tag...

Może są jakieś alternatywne programy - np RescoPhoto Viewer  albo coś innego do selektywnego przeglądania multimediów ?

No w 200 tys. aplikacji na pewno, ale to juz musisz sobie sam poprzegladac czy nie ma czegos co Ci bedzie odpowiadac.

*

Offline uriuri

• 264
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 23, 2010, 16:42:08 »
 Skoro iTunes zmniejszy mi wszystkie zdjęcia do rozmiaru wyświetlacza Iphone - nie będe mógł ich powiększyć , aby zobaczyć  więcej szczegółów ? Można to jakoś obejść ?
Te kolekcje zdjęć nie są chyba dla mnie dobrym rozwiązaniem - moja baza zdjęć wyświetliłaby wszystkie kolekcje - jedna pod drugą jak sadzę  - a w przypadku gdy mam pokatalogowane zdjęcia wg np: Fotki\Rodzinne\Miejsca\Wycieczki \2010\Kreta \   ...albo  Fotki\Imprezy \Śluby\Ślub  Marka i Ani
łatwo mi wyszukać konkretne zdjęcia , a tak będę miał 20tyś zdjęć i z 600 "kolekcji" .
No chyba że te kolekcje moga mieć też podkolekcje -to już by załatwiło sprawę .
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2010, 16:51:51 wysłana przez uriuri »

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 23, 2010, 17:04:21 »
iTunes je optimizuje pod iPhone, powiekszac mozna, bo zoom nie jest w nieskonczonosc, wiec to nie problem. Optimizacja po prostu ma Ci ograniczyc wielkosc zdjecia tak, zeby dobrze wygladalo na iPhone a zarazem bylo tak male jak to mozliwe.

Co do tego jak Ty chcesz zrobic, to chyba zaden program do zarzadzania zdjeciami tak nie robi, aczkolwiek moze w AppStore jest jakis program, gdzie wrzucasz mu zdjecia w katalogach i pozwala to wyswietlac tak jak Ty chcesz, ale nigdy nie cwiczylem tego w ten sposob, musialbys poprzegladac co tam jest i poczytac opisy, jest duza szansa, ze cos takiego bedzie.

« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 23, 2010, 17:15:40 »

można, układ folderów po synchronizacji jest taki sam jak w PC/MAC

Za to mp4 ciągnie podobno nawet w full HD, ale tego nie testowałem.

zgadza się

*

Offline uriuri

• 264
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 23, 2010, 17:24:05 »

A jaka to jest optymalna wiekość fotek dla iTunes  - jest jakaś rozdzielczość , która można wymusić ?
Rozumiem że  po synchronizacji w Iphone będę miał coś w rodzaju podkatalogów - czy wszystkie katalogi będą   jeden pod drugim , nie w formie drzewa ?

Na mp4 mi nie zależy , bo wszystkie filmy jakie ściągam z sieci to divx lub rmvb .
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2010, 17:26:29 wysłana przez uriuri »

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 23, 2010, 17:35:44 »
można, układ folderów po synchronizacji jest taki sam jak w PC/MAC

Jaki układ folderow, jezeli zaznaczasz, konkretny folder, to wszystkie zdjecia nawet w podfolderach sa wrzucone razem, nie ma czegos takiego jak podfoldery...

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 23, 2010, 17:40:04 »
A jaka to jest optymalna wiekość fotek dla iTunes  - jest jakaś rozdzielczość , która można wymusić ?

Nic nie mozesz wymusic, poza tym po co? Co Ci po zdjeciach, ktorych i tak w lepszej jakosci nie zobaczysz, bo Cie wyswietlacz ogranicza.

Rozumiem że  po synchronizacji w Iphone będę miał coś w rodzaju podkatalogów - czy wszystkie katalogi będą   jeden pod drugim , nie w formie drzewa ?

Tak jeden pod drugim, natomiast wewnatrz katalogu nie bedziesz mial podkatalogow, tylko zdjecia z wszystkich podkatalogow beda razem wrzucone...

Na mp4 mi nie zależy , bo wszystkie filmy jakie ściągam z sieci to divx lub rmvb .

O rmvb mozesz zapomniec, zreszta na zadnym sprzecie tego sie nie da odtworzyc, bo to jest tylko polski wymysl i nigdzie indziej sie tego nie uzywa, tym bardziej ze jakosc jest masakryczna i do tego to realplayer ktory praktycznie z rynku juz wylecia. DiVXy odtworzysz alternatywnymi playerami jak juz mowilem wczesniej.

*

Offline uriuri

• 264
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 23, 2010, 17:47:53 »
Jeśli mam fotkę  o rozdzielczości 1024x780 na wyświetlaczu o rozdzielczości 320x480 to mogę ją powiększyć z 4-5 razy aby zobaczyć więcej szczegółów ( np jakiś napis)  dopiero potem widać piksele .
Moja Nokia N900 odtwarza bezproblemowo rmvb i bardzo mi się to przydaje .

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 23, 2010, 18:43:47 »
Jeśli mam fotkę  o rozdzielczości 1024x780 na wyświetlaczu o rozdzielczości 320x480 to mogę ją powiększyć z 4-5 razy aby zobaczyć więcej szczegółów ( np jakiś napis)  dopiero potem widać piksele .

W iPhone mozesz max 4 razy powiekszyc.

Moja Nokia N900 odtwarza bezproblemowo rmvb i bardzo mi się to przydaje .

Jak juz wczesniej mowilem zajzyj do AppStore i poczytaj co umieja programy, nie znam wszystkich 200 tysiecy programow...

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
  • Sprzęt: Galaxy s4 96GB
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 23, 2010, 19:31:27 »
ja jpgi kopiuję totalcommanderem do katalogu documents programu ifiles bez synchronizacji z itunes i bez strat
a programem ifiles z appstore nie ifile z cydi przegladam wybrane katalogi i podkatalogi
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline uriuri

• 264
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 23, 2010, 21:04:02 »
Czyli istnieje możliwość używania Iphone jako przenośnego dysku - można kopiować i kasować ,  przeglądać zawartość pamięci w PC-cie za pomocą Total Commandera ?

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 23, 2010, 21:08:28 »
pod warunkiem ze na danym kompie jest totalcomander z wtyczka do iphona

OPlayer odtwarza podobno wmv/avi/mkv/RM/RMVB/xvid/mp4/mov/3gp/mpg
z napisami .sub
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline dameon

• **
  • 187
  • Sprzęt: iPhone 4S 32GB White
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 23, 2010, 21:17:10 »
Tak, wystarczy zainstalować wtyczkę T-POT lub stworzyć dysk w programie USB Drive z Cydii i będzie mógł być odczytywany w każdym sprzęcie (np. DVD) jako dysk przenośny.

Tak, OPlayer odtwarza RMVB, ale nie warto się za to zabierać. Nawet przy ustawieniach polegających na zmniejszeniu jakości wideo przeskakuje

*

Offline uriuri

• 264
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 23, 2010, 21:36:12 »
No to mi teraz daliscie do myślenia . Chyba jednak sie skusze na Iphonka ,najwyżej sprzedam jak mi nie podpasuje  :E
Czy warto brać wersję 32GB ? Ile jest miejsca do wykorzystania dla użytkownika , czy nie ma takich ograniczeń ?

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 23, 2010, 22:02:12 »
Ja na 3G mam tylko 8gb , i mam zajęte na same programy i ciagle mi mało są gry po kilkaset megabajtow tak samo jak programy a jest w czym wybierać. Ale potrzeby to indywidualna sprawa ja się zdecydowałem na 32gb 16gb na programy  i 16gb na zdjęcia filmy mp3 i archiwa
Pamiętaj ze nie możliwości zwiększenia jak kupisz 16gb

*

Offline dameon

• **
  • 187
  • Sprzęt: iPhone 4S 32GB White
« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 23, 2010, 22:37:35 »
Jeśli masz zasoby to lepiej 32 GB. Mi np. nie wystarcza 16 GB, bo prawie 10 GB mam samej muzyki - bo z bitrate 320 kbps  :P Aplikacji (łącznie z grami) ok. 8 GB

Ale już sam zdecyduj, wiesz ile potrzebujesz  :ok:

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 24, 2010, 10:35:54 »
Czy warto brać wersję 32GB ? Ile jest miejsca do wykorzystania dla użytkownika , czy nie ma takich ograniczeń ?
Dobrze przemyśl decyzję, bo tu se większej karty pamięci nie dokupisz :) Wg mnie o ile nie wgrywasz filmów, to 16 wystarczy.

*

Offline kiler129

• 613
  • [Loading .....]
    • REGULAMIN FORUM !!!!
  • Sprzęt: SIMPAD SL4, k750i, iPhone 3Gs 32GB iOS 4
« Odpowiedź #28 dnia: Lipiec 25, 2010, 05:49:28 »
Ja się wtrocę jeśli chodzi o przenośny dysk oraz te nieszczęsne fotki - aplikacja FileApp (Pro lub Free/Lite) z AppStore spełnia oba zadania.
Warunkiem jest ręczna wrzutka do jej katalogu bo po za nim czytać nie może (inaczej by jej do AppStore nie dopuścili ;)).
Jestem jaki jestem i sie tego nie wstydze ;]

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #29 dnia: Lipiec 25, 2010, 09:06:19 »
to jest to samo co ifiles tyle ze ma serwer ftp a nie www jak ifiles
a serwer ftp mozna otworzyć w totalcomanderze i jednak o wiele łatwiej zarządzać plikami
niestety z mp3 tak samo nie lecą po koleji z katalogu tylko pojedyńczo
dobrym rozwiązaniem po usb jest dyskAID nie trzeba szukać tych cholernych nazw katalogów
tyle ze kosztuje 10$ ale warto bo ma od razu stanze do ksiazek fileapp ifiles i oplayer