1. Postaraj sie kupić iphone 3G u kogoś kto kupił w Erze tylko u tego operatora nie masz problemu z simlockiem - itunes automatycznie ściąga Ci go w każdej wersji softu po podłączeniu z internetem, nie musisz czekać jak wyjdzie kolejna poprawka hakerów do złamania simlocka do nowego softu. Po prostu w Erze ściąganie simlocka działa od kopa, nie musisz gonić do żadnego salonu czy rejestrować telefonu u operatora. Ja nigdy nie miałem karty SIM w Erze, tylko u konkurencji
2. Wybierz małoporysowany model - taki najmniej straci w przeciągu czasu i kup od razu gumowe etui. Wybieraj telefon od ludzi pedantów
3. Nie patrz na to co jest w grane w środku czy ktoś ściągał simlocka, hakował itd. Sam wywalisz wszystko i zainstalujesz od nowa cały system, pościągasz blokady.
4. Iphone bardzo ciężko uszkodzić w sofcie, możesz wiele razy razy rozwalać system, niszczyć system plikow przez ssh. Jak nie wstanie, wtedy podłączasz do kompa, wchodzisz w tryb awaryjny (nie miękki reset tylko twardy) i wrzucasz nowy pelny oryginalny lub hakerski soft i działa od początku jak nowonarodzony. Mi iphone padł kilka razy do tego stopnia że nawet uszkodził się softwarowo ekran dotykowy - przestał reagować na dotyk nie dało sie nic zrobić, nie mogłem go nawet zrestartować. Ale jest mozliwość wykonania hardresetu, podłaczasz pod komputer wrzucasz od nowa soft i działa od strzała. Iphone działa podobnie jak komputer, jak coś popsujesz, instalujesz system od nowa.
5. Jeśli ktoś kupił iphone, źle go shakował, popsuł system, czasem warto kupić takiego za pół ceny o ile jest uszkodzony soft.