kupno używanego iphone 3g

• 32 Odpowiedzi
  • 11738 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline SkyVT

• *
  • 60
  • Sprzęt: G1
kupno używanego iphone 3g
« dnia: Lipiec 06, 2009, 16:11:43 »
Witam,
chciałbym się dowiedzieć, czym sienależy kierować przy kupnie używanego iphone. przeczytałem wiele artykułów nt. jailbreak'a, cydii etc. ale ja zawsze bardziej kumam jak coś zobacze. a że z iphone 3g do czynienia nie miałem, wiec nie mam pojęcia, czy lepiej dać 100zł wiecej a mieć odblokowany, czy to poprostu nie ma sensu?
z góry dzięki ;)

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
Odp: kupno używanego iphone 3g
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 06, 2009, 16:19:54 »
odblokujesz sam w 10minut, to bardzo proste

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 06, 2009, 16:25:42 »
Jak kupisz zafoliowany to masz wieksza pewnosc, ze iPhone nikt nie ruszal ani nie grzebal w nim.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline SkyVT

• *
  • 60
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 06, 2009, 17:05:01 »
niby tak, ale nowy iphone to koło 1500zł. nie chodzi o to, że nie mam tyle, ale poprostu nie dam za telefon tyle, co za netbooka niezłej klasy(asus eeepc 1000h na przykład) i bym później sie bał o tyelefon, a nie o to w tym chodzi. przed chwila czytałem inny temat:
1. jailbreak i i usuwanie simlocka to to samo?
2. jak ktoś już rejestrował ( czy coś w tym stylu) iphone'a u siebie, a potem ja go od niego kupie, to bedą jakieś problemy?
iphone mnie zachwycił, ale strasznie dużo trzeba w nim robic, przynajmnie tak zrozumiałem. te wszystkie nazwy to dla mnie czarna magia, i jeszcze to, że od jakiegoś softu, czy firmware nie można instalować jakiegoś programu (yellow-coś tam) i wogole, nie wiem jaki lepiej kupić, czy jakiś pierwszy czy już najnowszy...

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 06, 2009, 18:13:55 »
1500 to wcale nie jest drogo. Zasada jest taka, ze dobry sprzet kosztuje, a porownywanie tego do netbooka nie ma sensu. Co do iP to wcale nie trzeba nic duzo robic. Wladciwie jak kupisz z simlockiem pod swoja siec to zupelnie nic nie musisz robic, poza wlaczeniem i uzywaniem.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 06, 2009, 18:38:08 »

Nie, zupełnie coś innego.

*

Offline copymaker

• 1253
  • PW to nie helpdesk :)
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 06, 2009, 18:42:48 »
nie, nie jest to to samo; jailbreak to swego rodzaju złamanie systemu, pozwalające na wprowadzenie pewnych modyfikacji czy wgrywanie softu z cydii (niezależnego od app store sklepu); dzięki zrobieniu jailbreak można zdjąć simlocka programem ultrasn0w (działa z najnowszym basebandem w firmware 3.0)

2. jak ktoś już rejestrował ( czy coś w tym stylu) iphone'a u siebie, a potem ja go od niego kupie, to bedą jakieś problemy?
iphone mnie zachwycił, ale strasznie dużo trzeba w nim robic, przynajmnie tak zrozumiałem. te wszystkie nazwy to dla mnie czarna magia, i jeszcze to, że od jakiegoś softu, czy firmware nie można instalować jakiegoś programu (yellow-coś tam) i wogole, nie wiem jaki lepiej kupić, czy jakiś pierwszy czy już najnowszy...

nie ma znaczenia jaki kupisz... aktualizujesz przez itunes do wersji 3.0, jailbreakujesz programem redsn0w na przykład, a potem z cydii instalujesz program ultrasn0w jeśli potrzebujesz pozbyć się simlocka; pamiętaj tylko, jeśli zdecydujesz się na kupno wersji pochodzącej od nie twojego operatora i będziesz musiał zdejmować simlocka, nie aktualizuj iphone'a jak wyjdzie kolejna wersja firmware (3.1) - bo na początku nie będzie mozna z niej zdjąć simlocka - trzeba będzie znowu poczekać jakiś czas na solucję
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

*

Offline 8850

• *
  • 52
  • Sprzęt: iPhone 3G
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 06, 2009, 22:59:01 »
1. Postaraj sie kupić iphone 3G u kogoś kto kupił w Erze tylko u tego operatora nie masz problemu z simlockiem - itunes automatycznie ściąga Ci go w każdej wersji softu po podłączeniu z internetem, nie musisz czekać jak wyjdzie kolejna poprawka hakerów do złamania simlocka do nowego softu. Po prostu w Erze ściąganie simlocka działa od kopa, nie musisz gonić do żadnego salonu czy rejestrować telefonu u operatora. Ja nigdy nie miałem karty SIM w Erze, tylko u konkurencji

2. Wybierz małoporysowany model - taki najmniej straci w przeciągu czasu i kup od razu gumowe etui. Wybieraj telefon od ludzi pedantów

3. Nie patrz na to co jest w grane w środku czy ktoś ściągał simlocka, hakował itd. Sam wywalisz wszystko i zainstalujesz od nowa cały system, pościągasz blokady.

4. Iphone bardzo ciężko uszkodzić w sofcie, możesz wiele razy razy rozwalać system, niszczyć system plikow przez ssh. Jak nie wstanie, wtedy podłączasz do kompa, wchodzisz w tryb awaryjny (nie miękki reset tylko twardy) i wrzucasz nowy pelny oryginalny lub hakerski soft i działa od początku jak nowonarodzony. Mi iphone padł kilka razy do tego stopnia że nawet uszkodził się softwarowo ekran dotykowy - przestał reagować na dotyk nie dało sie nic zrobić, nie mogłem go nawet zrestartować. Ale jest mozliwość wykonania hardresetu, podłaczasz pod komputer wrzucasz od nowa soft i działa od strzała. Iphone działa podobnie jak komputer, jak coś popsujesz, instalujesz system od nowa.
5. Jeśli ktoś kupił iphone, źle go shakował, popsuł system, czasem warto kupić takiego za pół ceny o ile jest uszkodzony soft.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 06, 2009, 23:01:12 wysłana przez 8850 »
Moja opinia użytkując wiele telefonów przez lata:
Najpiękniejszy tel. świata na zawsze - nokia 8850! Najlepszy tel. wszechczasów - Nokia 6310i. Najlepszy PDA - Iphone 3G/3GS. Nie zgadzasz się? Masz problem :)

*

Offline SkyVT

• *
  • 60
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 07, 2009, 13:00:18 »
dzięki ;)
zawsze pierwszym argumentem przeciw był dla mnie, że to sprzęt dla snobów. znałem 2 posiadaczy iphonów, i rzeczywiście tak było, ale oni nie umieli sie posługiwać tym sprzętem, rzeczywiście dla niech to był tylko lans, stąd mój wybór nigdy nie padałna iphone'a.
a , takie głupie pytanie, ale właśnie widziałem u kumpla w 2G że ma kompas, a że ma akcelerator, wiec dla mnie sie to normalne okazało, że wykorzystali go do tego, ale kilka dni temu, od posiadacza ipoda touch dowiedziałem sie, że on nie ma normalnego kompasu, że wykorzystuje do tego interent... to prawda?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 07, 2009, 13:03:39 »
Wszystkie iPhone maja akcelerometr, GPS maja tylko 3G i 3GS, a kompas ma tylko 3GS.

*

Offline SkyVT

• *
  • 60
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 07, 2009, 13:16:10 »
kumpel ma 2G i miał kompas i pozimoce...

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 07, 2009, 13:22:43 »
kumpel ma 2G i miał kompas i pozimoce...

poziomica=akcelerometr, a kompas to aplikacja fake ktora jest w cydii, jak napisalem, iP 2G i iP 3G nie posiadają kompasu sprzętowego.

*

Offline Xaburoo

• **
  • 115
  • ;p
  • Sprzęt: Samsung Galaxy i5700
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 20, 2009, 13:42:11 »
warto kupić używanego iphona 2-3 miesięcznego na gwarancji z ery za 1000zł z całym zestawem?
Toshiba G900 >> HTC Diamond >> > iPhone 3G >> Samsung GALAXY i5700 (Spica)

Poczytaj Regulamin odnośnie avatara - jeszcze raz będzie tam reklama dostaniesz bana.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 20, 2009, 17:33:36 »
warto kupić używanego iphona 2-3 miesięcznego na gwarancji z ery za 1000zł z całym zestawem?

Warto, tylko cena taka mala jak na iPhone troche...

*

Offline Xaburoo

• **
  • 115
  • ;p
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 20, 2009, 18:03:06 »
jeden z klubowiczów mi zaproponował taką cenę, uznałem iż się skuszę lecz pierw muszę diamonda sprzedać :|

Poczytaj Regulamin odnośnie avatara - jeszcze raz będzie tam reklama dostaniesz bana.

*

Offline Piotrunio

• *
  • 52
  • Sprzęt: Qtek 9090-> M2000-> 5x iPhone 3g 8GB-> HTC Diamond
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 23, 2009, 02:40:48 »
NAJWAŻNIEJSZE PRZY ZAKUPIE IPHONA TO - SPRAWDZENIE CZUJNIKÓW ZALANIA !! dlatego nigdy nie kupił bym iphona przez wysyłke. Najlepiej zobaczyc na własne oczy.

« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 23, 2009, 06:42:06 »
jak już wspomniane było sprawdz oba znaczniki, zpbacz, czy nie jest rozszczelniona obudowa (między czarnym, a srebrną ramką), czy uszczelka nie jest wydrapana- to są podstawy

*

Offline Xaburoo

• **
  • 115
  • ;p
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 04, 2009, 18:54:04 »
witam

To znowu ja.
 Mam takie pytanko, chciałbym kupić iphone'a 8gb z orange który ma simlocka na tą sieć, mam telefon w heyah i tu moje pytanie. Będą jakieś problemy z samodzielnym zdjęciem simlocka oraz czy jest to trudne?

dzieki z gory, pozdrawiam

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 04, 2009, 19:31:54 »
witam

To znowu ja.
 Mam takie pytanko, chciałbym kupić iphone'a 8gb z orange który ma simlocka na tą sieć, mam telefon w heyah i tu moje pytanie. Będą jakieś problemy z samodzielnym zdjęciem simlocka oraz czy jest to trudne?

dzieki z gory, pozdrawiam

Na chwile obecna nie ma problemow z simlockiem, aczkolwiek poszukalbym modelu z Ery, bo one sa bez...

*

Offline Xaburoo

• **
  • 115
  • ;p
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 04, 2009, 19:34:38 »
no jakoś widzę niestety tylko nówki z orange (za 1200zł) i muszę być 100% pewny że z simlockiem problemu nie będzie

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 04, 2009, 23:04:27 »
Na dzien dzisiejszy nie ma...

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
  • Sprzęt: Galaxy s4 96GB
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 05, 2009, 08:54:08 »
nie ma problemow i mozesz spokojnie sam to zrobic
film po polsku z dokladna instrukcja http://www.youtube.com/watch?v=zIA4HAUz8Ns
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline Xaburoo

• **
  • 115
  • ;p
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 05, 2009, 14:01:23 »
ok, wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

*

Offline tab0reqq

• 333
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 23, 2009, 20:24:29 »
NAJWAŻNIEJSZE PRZY ZAKUPIE IPHONA TO - SPRAWDZENIE CZUJNIKÓW ZALANIA !! dlatego nigdy nie kupił bym iphona przez wysyłke. Najlepiej zobaczyc na własne oczy.
Może ktoś napisać o co chodzi z czujnikami zalania? Gdzie to jest? Jak się to sprawdza?
Toshiba e300 | HP 1930 | Palm  TT | Palm Vx | HP 3970 | HP rx3715 | HP 1940 | HP 4150 | x51v | m515 | iP 2G | Tytn | e650 | SE M600i | e51 | i900 omnia | iP 3G 8/16GB | e51 | bb8300 | bb 8520 | bb8900 | e71 | i5700 Spica | bb 9700 | Desire

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 23, 2009, 20:42:55 »
Może ktoś napisać o co chodzi z czujnikami zalania? Gdzie to jest? Jak się to sprawdza?

http://support.apple.com/kb/HT3302?viewlocale=pl_PL

*

Offline yaroo37

• 4
  • Sprzęt: Diamond, Omnia
« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 30, 2009, 23:21:01 »
Witam,
mam nadzieje ze w dobrym miejscu zadaje pytanie.
mam mozliwosc zrobienia wymiany w Erze i dostac IP 3GS 32GB, chcialbym go odpalic i uzywac, jednak moze on nie nadawac sie do konca do moich potrzeb (do tej pory od kilku lat uzywalem kilku modeli HTC i Omnie), niestety w Erze nie ma nic nowego z HTC a najlepszym wyborem w chwili obecnej jest wlasnie IP - wiem ze przy odpalaniu jabluszka trzeba go podlaczyc do kompa i aktywowac wraz z rejestracja.
Czy mozna "pozbyc" sie tej rejestracji w chwili sprzedazy IP - i spokojnie odsprzedac?

*

Offline copymaker

• 1253
« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 30, 2009, 23:28:19 »
nie bardzo rozumiem? po prostu sprzedajesz IP jak każde inne pda i tyle
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

*

Offline yaroo37

• 4
« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 30, 2009, 23:49:43 »
Przy aktywacji rejestrujesz sie w iTunes - co zrobic z ta rejestracja przy sprzedazy?
Bo jak zauwazylem - bez rejestracji wiele nie mozna z tym pda zdzialac, chodzi mi o AppStore

*

Offline copymaker

• 1253
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 01, 2009, 00:04:59 »
jak kupiłem ip 3g to założyłem konto w itunes; potem IP sprzedałem i najpierw przywróciłem go ustawień fabrycznych; teraz kupiłem IP 3gs i wklikałem dane konta itunes które założyłem po zakupie pierwszego iphone'a; to tyle; teraz już chyba wszystko wiesz

*

Offline yaroo37

• 4
« Odpowiedź #29 dnia: Październik 01, 2009, 00:12:30 »
Z Tego co piszesz wynika ze nie ma z tym problemu :)
Czyli, co - brac 3GS'a i jak nie bedzie mi pasil to nie bedzie klopotu ze sprzedaniem go?
"zabawka" w sumie fajna, ekran super, szybkosc tez fajna, choc ma swoje minusy :)
Ale dzieki za pomoc :)