Kilka pytań

• 55 Odpowiedzi
  • 10327 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kilka pytań
« dnia: Kwiecień 03, 2008, 23:55:57 »
Witam

W temacie iPhone jestem zielony, a jako że miałem okazję pobawić się nim niedawno pół godziny, to przyznam się szczerze, że troszkę się napaliłem na to cacko, i teraz chęć jego zakupu walczy z "rozsądkowym" zakupem Kaizera. Mam jednak kilka pytań, na które odpowiedzi, mam nadzieję, pomogą mi podjąć decyzję:
1. Czy na iPhona jest jakaś aplikacja typu PIM która pozwala synchronizować kalendarz, To-do, kontakty itp, podobnie jak mój wysłużony Wizard robi to z Outlookiem? I jeżeli tak, to czy jest to applowski odpowiednik Outlooka jeżeli chodzi o funkcjonalność (nie chciał bym używać i Outlooka i tejże aplikacji równocześnie) A może ma ona możliwość importu/eksportu danych do/z Outlooka?
 2.Czy na iPhone jest odpowiednik ekrany "Today", to znaczy co się dzieje gdy nadchodzi np. termin wpisanego do kalendarza spotkania? Czy wyskakuje tylko powiadomienie (jak np. prz przychodzącym SMS'ie) które łatwo przeoczyć, czy też informacja o takim wydarzeniu widnieje cały czas na ekranie, tak jak to ma miejsce w przypadku "Today"?
3.Czy na iP można oglądać filmy w jakimś "ludzkim" formacie, np.AVI, czy też trzeba je zawsze konwertować do formatu applowskiego? Co z Divx'ami i co z napisami do filmów?
4.A co ze słuchaniem MP3? Czy tylko konwersja, czy też może istnieje jakaś aplikacja pozwalająca odtwarzać MP3 w natywnej postaci?
5.Bardzo ważne - jak się nosi iPnona? Na pasku? W pokrowcu? Jest przecież większy od wszystkich maszynek z WM. Da się do nosić na pasku w futrale, ułożnym poziomo? Są w ogóle takie futerały dostępne? No i czy to jest bezpieczne dla samego iPhona, ze względy na jego dosyć dużą długość i obawę czy się nie złamie :)?

To tyle jeżeli chodzi o moje problemy z wyborem urządzonka. Jeżeli zdecyduję się kupić iPhone'a, to na pewno nie raz jeszcze was będę zanudzał następnymi pytaniami :)

Pozdrawiam,
Bunny

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Odp: Kilka pytań
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 04, 2008, 00:34:28 »
Witam

W temacie iPhone jestem zielony, a jako że miałem okazję pobawić się nim niedawno pół godziny, to przyznam się szczerze, że troszkę się napaliłem na to cacko, i teraz chęć jego zakupu walczy z "rozsądkowym" zakupem Kaizera. Mam jednak kilka pytań, na które odpowiedzi, mam nadzieję, pomogą mi podjąć decyzję:
1. Czy na iPhona jest jakaś aplikacja typu PIM która pozwala synchronizować kalendarz, To-do, kontakty itp, podobnie jak mój wysłużony Wizard robi to z Outlookiem? I jeżeli tak, to czy jest to applowski odpowiednik Outlooka jeżeli chodzi o funkcjonalność (nie chciał bym używać i Outlooka i tejże aplikacji równocześnie) A może ma ona możliwość importu/eksportu danych do/z Outlooka?

Poza ToDo wszystko sie synchronizuje z Outlookiem (zreszta to juz od dawna w iPodach mozna robic)

2.Czy na iPhone jest odpowiednik ekrany "Today", to znaczy co się dzieje gdy nadchodzi np. termin wpisanego do kalendarza spotkania? Czy wyskakuje tylko powiadomienie (jak np. prz przychodzącym SMS'ie) które łatwo przeoczyć, czy też informacja o takim wydarzeniu widnieje cały czas na ekranie, tak jak to ma miejsce w przypadku "Today"?

Nazywa sie SpringBoard a info o spotkaniu tak dlugo wyje az go nie zgasisz, w kazdym badz razie pozostaje info i musisz nacisnac ok, zeby zgaslo...

3.Czy na iP można oglądać filmy w jakimś "ludzkim" formacie, np.AVI, czy też trzeba je zawsze konwertować do formatu applowskiego? Co z Divx'ami i co z napisami do filmów?

Nie do aplowskiego formatu tylko h264, niestety trzeba wszystko konwertowac.

4.A co ze słuchaniem MP3? Czy tylko konwersja, czy też może istnieje jakaś aplikacja pozwalająca odtwarzać MP3 w natywnej postaci?

Przeciez iPhone ma wbudowany iPod czyli odtwarzacz mp3...

5.Bardzo ważne - jak się nosi iPnona? Na pasku? W pokrowcu? Jest przecież większy od wszystkich maszynek z WM. Da się do nosić na pasku w futrale, ułożnym poziomo? Są w ogóle takie futerały dostępne? No i czy to jest bezpieczne dla samego iPhona, ze względy na jego dosyć dużą długość i obawę czy się nie złamie :)?

Mozesz nosic dowolnie, roznych etui jest pelno i nie ma obawy ze sie cos zlamie, w koncu obudowa jest metalowa :)

To tyle jeżeli chodzi o moje problemy z wyborem urządzonka. Jeżeli zdecyduję się kupić iPhone'a, to na pewno nie raz jeszcze was będę zanudzał następnymi pytaniami :)

:)
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline smuga

• *
  • 66
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 04, 2008, 10:29:33 »
to ja się podepnę przy okazji z pytaniem... istnieje jakiś programik do wgrania do iphona który działałby jak todo i dodatkowo synchronizował się z outlookiem?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 04, 2008, 10:58:53 »
Programiki ToDo sa jak najbardziej i nawet calkiem niezle rozbudowane ale sie nie synchronizuja niestety ...

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 06, 2008, 15:54:51 »
Dzięki OleYek za wyjaśnienie wątpliwości. Jeszcze tylko dwa pytania uzupełniające, bo nie dowiedziałem się tego z twoich odpowiedzi:
1. Co z napisami do filmów? Trzeba je jakoś integrować z filmem (jeżeli tak to kiedy, przed, po czy w czasie konwersji) czy też może odtwarzacz w iPhonie potrafi wyświetlać napisy z osobnego pliku (jeżeli tak to w jakim formacie je akceptuje)? I jeszcze, jak długo średnio wytrzymuje bateria przy oglądaniu filmów?
2. Czy ktoś potrafi subiektywnie odpowiedzieć, czy iPhone w poziomym etui noszonym na pasku, nie jest zbyt niewygodny, za duży, w codziennym "użytkowaniu". Tzn, czy po prostu nie przeszkadza za bardzo, wisząc u boku.

Bunny

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 06, 2008, 17:05:44 »
Dzięki OleYek za wyjaśnienie wątpliwości. Jeszcze tylko dwa pytania uzupełniające, bo nie dowiedziałem się tego z twoich odpowiedzi:
1. Co z napisami do filmów? Trzeba je jakoś integrować z filmem (jeżeli tak to kiedy, przed, po czy w czasie konwersji) czy też może odtwarzacz w iPhonie potrafi wyświetlać napisy z osobnego pliku (jeżeli tak to w jakim formacie je akceptuje)? I jeszcze, jak długo średnio wytrzymuje bateria przy oglądaniu filmów?

Napisy musisz wkodowywac w film niestety. Co do dlugosci, to nie mam pojecia, nigdy jeszcze tak dlugo nie ogladalem nic na iP :)

*

Offline rami

• *
  • 86
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 07, 2008, 12:13:35 »
I jeszcze, jak długo średnio wytrzymuje bateria przy oglądaniu filmów?

bez sciemnienia do minimum czy innych takich zabiegow - okolo 3 godzin dla ipod touch.

Dla iphone nie sprawdzalem, ale okolo godziny zjada mniej wiecej proporcjonalnie do tego wyniku, nawet mam wrazenie, ze nieco mniej (blizej 1/4 niz 1/3). Baterie zdaje sie maja ta sama pojemnosc, wiec to troszke dziwne (iphone ciagnie wszak jeszcze na obsluge modulu GSM chociazby)

Jesli planujesz ogladanie dluzsze, np jakies dlugie trasy bez gniazdka, to sa takie podrozne ladowarki, male (mniejsze od iphone'a) pudeleczko kabelkiem podpinasz. Na takiej zabawce - kolega testowal - ipod touch wytrzymal ponad 10 godzin ciaglego odtwarzania filmu.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 07, 2008, 12:15:28 »
przy ogladaniu filmow to zadne urzadzenie nie wytrzymuje wiecej niz kilka godzin...

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 08, 2008, 23:57:36 »
przy ogladaniu filmow to zadne urzadzenie nie wytrzymuje wiecej niz kilka godzin...

Święte słowa.

Dzięki wszystkim za  "p"odpowiedzi. Szukam iPhona do kupienia :)

Bunny

*

Offline quark71

• **
  • 106
  • Sprzęt: Pentagram Nomad P5210
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 09, 2008, 15:55:57 »
Ja też dołączę do grona użytkowników iPhon'a jeśli......to cudo współpracuje w samochodzie z BT Nokia CK-7W. Sprawdzał może ktoś z Was czy to działa? Jeśli nie to niestety ale dla mnie szrot :-|

Pozdrawiam

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 09, 2008, 16:49:22 »
BT dziala tylko do rozmow na te chwile... ale czy konkretnie z tym modelem to nie mam pojecia.

*

Offline norbertcala

• *
  • 82
  • Sprzęt: HTC Trinity, HTC Touch, HTC Wizard, HTC Blue Angel, HTC Himalaya, Apple iPhone
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 20, 2008, 16:12:16 »
Ja też dołączę do grona użytkowników iPhon'a jeśli......to cudo współpracuje w samochodzie z BT Nokia CK-7W. Sprawdzał może ktoś z Was czy to działa? Jeśli nie to niestety ale dla mnie szrot :-|

Pozdrawiam

Działa
------------
Pozdrawiam
NorbertCala

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 21, 2008, 11:00:44 »
Dołączę się z pytaniem do wątku. Powiedzcie mi czy IP naprawdę nie ma funkcji kopiuj/wklej jeśli chodzi chociaż o edycję tekstu czy tylko ja jestem taki ciemny i nie mogę tego znaleźć? Nie chce mi się wierzyć, żeby nie było czegoś tak podstawowego.
A jeśli nie ma to czy jest jakiś godny polecenia program, który to dodaje?

*

Offline norbertcala

• *
  • 82
  • Sprzęt: HTC Trinity, HTC Touch, HTC Wizard, HTC Blue Angel, HTC Himalaya, Apple iPhone
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 21, 2008, 11:04:27 »
Dołączę się z pytaniem do wątku. Powiedzcie mi czy IP naprawdę nie ma funkcji kopiuj/wklej jeśli chodzi chociaż o edycję tekstu czy tylko ja jestem taki ciemny i nie mogę tego znaleźć? Nie chce mi się wierzyć, żeby nie było czegoś tak podstawowego.
A jeśli nie ma to czy jest jakiś godny polecenia program, który to dodaje?

Niestety nie ma tej funkcji i nie ma zadnego programu ktory to dodaje :(
------------
Pozdrawiam
NorbertCala

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 21, 2008, 11:12:26 »
Powiedz, że żartujesz...
To będzie w takim razie wada numer 1 wg. mnie. Brak gps-u czy umts-u to przy tym mały pikuś.
Co jeszcze bardziej mnie dziwi to fakt, że nikomu nie było to na tyle potrzebne, żeby stworzyć odpowiedni program.

*

Offline norbertcala

• *
  • 82
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 21, 2008, 11:13:38 »
Powiedz, że żartujesz...
To będzie w takim razie wada numer 1 wg. mnie. Brak gps-u czy umts-u to przy tym mały pikuś.
Co jeszcze bardziej mnie dziwi to fakt, że nikomu nie było to na tyle potrzebne, żeby stworzyć odpowiedni program.

Niestety nie zartuje.
------------
Pozdrawiam
NorbertCala

*

Offline rami

• *
  • 86
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 21, 2008, 11:26:00 »
nieprawda, ze nie ma programow to dodajacych - sa, przy czym w ograniczonym zakresie, np do Safari tylko http://www.biocow.com/iCopy/index.php i umiarkowanie wygodne nazwijmy to eufemistycznie

przy czym - o dziwo - copy paste brakuje mi zaskakujaco zadko. Gdy kupowalem sobie iP na probe (sadzilem, ze pobawie sie tydzien i oddam komus) sadzilem, ze wlasnie glownie z tego powodu (czyli braku copy/paste) nie da sie tego uzywac. Zycie zweryfikowalo mi to - prawdopodobnie jestem zbyt malo zaawansowanym uzyszkodnikiem, zeby na bierzaco to potrzebowac. Co nie zmienia faktu, ze ten brak czasami potrafi wkurzyc bardzo. :>
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2008, 11:28:27 wysłana przez rami »

« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 21, 2008, 11:40:06 »
Hehe, a to dobre. Ja też kupiłem IP na próbę, z zamiarem sprzedania po tygodniu. Teraz sprzedam ale raczej Wizarda.
Kopiuj/wklej zabrakło mi dopiero po tygodniu użytkowania (tak naprawdę po przewaleniu notatek z Wizarda na IP) ale boję się, że będzie mi bardzo tego brakowało. Często zdarza (-ło) mi się wysyłanie części notatki sms-em i teraz co?
Muszę powiedzieć, że Apple jak zrobi coś naprawdę przełomowego (albo przynajmniej blisko przełomowego) to zaraz musi dodać kilka takich upierdliwych ograniczeń. A to nie ma kopiuj/wklej, a to BT działa w 30%, a to nie ma umts-u, a to nie można po ludzku wgrać mp3, o gpsie szkoda nawet pisać.

*

Dino_Zaurus

« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 21, 2008, 13:40:34 »
jak to nie mozna po ludzku wgrac mp3 ? ja nie mam z tym problemu zadnego

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 21, 2008, 14:17:38 »
lucass koniecznosc itunsa to nie jest normalne i tu sie zgodze

*

Offline rami

• *
  • 86
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 21, 2008, 14:21:14 »
przy produktach apple nienormalne by bylo jakby nie bylo via itunes :) Przeciez oni z iTunes Store ciagna kolosalne zyski...

a dla chetnych sa metody obejscia sie bez iTunes. Bo ze iTunes moze draznic, to wierze, niemniej jak ktos i tak na makowce siedzi, to iTunes zazwyczaj jest wrecz zaleta, bo i tak go uzywa i w nim ma zorganizowana muzyke, podcasty itp

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 21, 2008, 14:21:59 »

eee... od zawsze w iPodach byl potrzebny iTunes i nikt nie marudzil, a teraz nagle przy iP wszystkim przeszkadza.  :P

*

Offline norbertcala

• *
  • 82
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 21, 2008, 14:23:13 »

Koniecznośc iTunsa to najlepsza rzecz na swiecie. Pol sukcesu iPodow to iTunes. Narzekac na niego moze tylko ktos kto nie uzywal go
------------
Pozdrawiam
NorbertCala

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 21, 2008, 14:23:47 »
ja mam ipoda i uwazam ze itunes to zlo :p
bez sensu nie moc wrzucic mp3 poprostu na szybko

ps uzywam itunsa i narzekam dziwne :?:

*

Offline norbertcala

• *
  • 82
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 21, 2008, 14:25:52 »
ja mam ipoda i uwazam ze itunes to zlo :p

A co Ci w nim przeszkadza?
------------
Pozdrawiam
NorbertCala

*

Offline rami

• *
  • 86
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 21, 2008, 14:27:14 »
tego nie rozumiem... znaczy ze w itunes nie mozna szybko wrzucic???

ani troche nie dziwne, przeca to preferencje i przyzwyczajenia czysto osobiste :)

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 21, 2008, 14:29:22 »
uzaleznianie mnie od niego mam kilka kompoturow i nie mam zamiaru na wszystkich miec iT zeby sobie jedna dwie mp3 wrzucic

rami moge wrzucic na szybko mp3 ale musze miec iT czyli jest do niego zmuszony a dla mnie na szybko to wklej bez softu, teraz lepiej :?:

*

Offline rami

• *
  • 86
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 21, 2008, 14:38:49 »
rami moge wrzucic na szybko mp3 ale musze miec iT czyli jest do niego zmuszony a dla mnie na szybko to wklej bez softu, teraz lepiej :?:

nie wiem czy lepiej, teraz przynajmniej wiem o co Ci chodzi ;) ze chcialbym miec iPhone'a jako dysk zewnetrzny i zeby iPhone czytal prosto z wewnetrznego dysku dowolnie rozrzucone mp3'ki.
Wlasciwie to mozesz tak robic - uzywajac SSH (badz innego sposobu przerzucania plikow - ot chocby przegladania lokalnych zasobow dyskowych po wifi) a na iP uzywajac AV Player (a po iPhonowym dysku lazac finderem). Jak dla mnie jednak za duzo kombinowania.

no coz, to poi prostu inna filozofia, uniemozliwiajaca taka synchronizacje jak z iTunes (wiesz, przykladowo ogladam sobie film na telewizorze z mojej biblioteki itunesowej, jeden raz klikam bo musze wyjsc, i dokoncze od tego samego momentu na iP w drodze gdziestam... czy tam odsluchuje czy ogladam jakis podcast dokladnie na tej samej zasadzie)

I zgadzam sie, ze szkoda iz firmowo nie ma mozliwosci uzywania bez problemu obu sposobow...

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 21, 2008, 14:54:35 »
przyklad ktory podajesz ma sens i faktycznie rozwiazaniem najlepszym byla by wolna reka uzytkownika

« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 21, 2008, 20:20:34 »
Dla mnie irytujące w korzystaniu z iT jest to, że jeśli się trafią mp3 bez idtagów (a mam takich sporo - stare zbiory) to automatycznie robi się bałagan. I w żaden sposób nie można tego poprawić, nie ma możliwości sortowania np. wg. nazw katalogów. Po przegraniu tego do iPoda zamiast jednego katalogu mam 5 porozrzucanych w przypadkowy sposób.