iPhone vs iPodTouch + tel

• 13 Odpowiedzi
  • 3001 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline sharg

• *
  • 91
  • Sprzęt: iPod Touch
iPhone vs iPodTouch + tel
« dnia: Kwiecień 24, 2008, 18:26:10 »
Pytam bo jednak iPhone to troche cegla, jesli chodzi o noszenie w kieszeni spodni.
Czy w razie "W" iPod polaczy sie z netem przez BT i tel?

Acha, jeszcze jedno.
Jak to jest z wersjami oprogramowania iP?
Czy kazda wersje da sie zaktualizowac do 1.1.4 i zdjec simlocka?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Odp: iPhone vs iPodTouch + tel
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 24, 2008, 19:36:33 »
Pytam bo jednak iPhone to troche cegla, jesli chodzi o noszenie w kieszeni spodni.
Czy w razie "W" iPod polaczy sie z netem przez BT i tel?

Nie, iPod nie ma BT

Jak to jest z wersjami oprogramowania iP?
Czy kazda wersje da sie zaktualizowac do 1.1.4 i zdjec simlocka?

Tak.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline sharg

• *
  • 91
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 24, 2008, 19:56:42 »
Dzieki za odpowiedz.
Czyli w zasadzie nie ma nic czego nalezy unikac przy zakupie nowego i kompletnego iP?

*

Offline rami

• *
  • 86
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 24, 2008, 20:07:10 »

nosi sie duzo wygodniej, niz mniejsze ale grubsze PPC...

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 24, 2008, 20:19:47 »
Dzieki za odpowiedz.
Czyli w zasadzie nie ma nic czego nalezy unikac przy zakupie nowego i kompletnego iP?

Na te chwile nie ma.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline norbertcala

• *
  • 82
  • Sprzęt: HTC Trinity, HTC Touch, HTC Wizard, HTC Blue Angel, HTC Himalaya, Apple iPhone
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 25, 2008, 21:17:48 »
Jest urządzenie BluEye które daje możliwość połączenia iPoda Touch z telefonem
http://www.ipod.info.pl/index.php/telefon-w-ipod-touch/
------------
Pozdrawiam
NorbertCala

*

Offline sharg

• *
  • 91
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 26, 2008, 07:40:49 »
Jest urządzenie BluEye które daje możliwość połączenia iPoda Touch z telefonem
http://www.ipod.info.pl/index.php/telefon-w-ipod-touch/

Dzieki, chyba jednak zostane przy iP
Poluje tylko na dobry moment i cene :D

*

Offline Nameless

• 1393
    • PDAclub.pl
  • Sprzęt: iPod Touch, iPAQ 2210, Palm m515 i Nokia 6820
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 27, 2008, 00:36:39 »
Dla mnie iP z 1 generacji to nie jest nic specjalnego. Brakuje mu kilku ważnych rzeczy (jak 3G) i do tego jest grubszy. Poza tym nie jestem zwolennikiem aparatów w komórkach, więc aparat w iP też byłby dla mnie zbędny. Jedyna rzecz, której mi brakuje w iPodzie, a która jest w iPhone to BlueTooth (który i tak na chwilę na wiele by się nie zdał - ograniczenia..). Poza tym wydaje mi się, że na dotykowej klawiaturze źle się pisze (smsy). Dobrze mi się pisze jedynie w trybie landscape w safari, ale i tak nie dorównuje pod tym względem mojej niezastąpionej Nokii 6820 :P

~..in a Rub-a-duB style..in a Rub-a-duB style..~

*

nasedo

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 27, 2008, 09:19:08 »
Nawiązując do pytania z tematu - to naprawdę trudny wybór. Czy zdecydować się na iPhone, czy praktycznie taki sam multimedialny odtwarzacz pozbawiony jedynie modułu GSM jako "balastu".

Przyjrzałem się ofercie obu tych urządzeń i na dzień pisania mego postu oficjalnie odtwarzacz w sklepie apple można nabyć za cenę 200 funtów, za taką samą cenę (może 10, czy 20 funtów więcej) może kosztować mnie nowy iPhone. Oczywiście nie ze sklepu, muszę pożegnać się z gwarancją - ale cena taka sama. (Opieram się na rynku brytyjskim).

Z powodów cenowych odtwarzacz odpadł w przedbiegach i teraz rozważam możliwość posiadania iPhone - ale decyzji jeszcze nie podjąłem.

Dobrze mi się pisze jedynie w trybie landscape w safari, ale i tak nie dorównuje pod tym względem mojej niezastąpionej Nokii 6820

Nokie z tej serii były naprawdę dobrym pomysłem - sam do dnia dzisiejszego posiadam Nokię 6810, którą sobie bardzo chwalę. Sprzętową klawiaturę posiadam w Hermesie - jednak, w tym samym Hermesie bardzo często używam ekranu dotykowego - również do wprowadzania tekstu. TYLKO ekranu dotykowego (z braku sprzętowej klawiatury) używam w Wallaby - co mi w niczym nie przeszkadza... ale wracając do iPhone zastanawiam się, czy nie byłoby miło aby użytkownik sam mógł wybrać, czy chce używać palca, czy rysika.
Zrobię jeszcze raz celowe nawiązanie do MDA Vario II (Hermes), do którego noszę ze sobą ściereczkę i pucuję go (mimo ochronnej folii) a urządzenie ma już prawie rok a wygląda naprawdę idealnie.

Podsumowując - kupując iPhone i tak musiałbyś go "złamać" bo nie wierzę, że używałbyś go w sieci w której wziąłbyś go na abonament. Być może udałoby Ci się, w razie nieszczęścia udać się na gwarancji do sprzedawcy - ale pewności nie ma. Odtwarzacz, mimo zaawansowania jest tylko odtwarzaczem - jednak zaś sam iPhone ma w sobie potencjał i jest niebanalnym urządzeniem... może warto?

*

Offline norbertcala

• *
  • 82
  • Sprzęt: HTC Trinity, HTC Touch, HTC Wizard, HTC Blue Angel, HTC Himalaya, Apple iPhone
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 27, 2008, 12:38:04 »
Dla mnie iP z 1 generacji to nie jest nic specjalnego. Brakuje mu kilku ważnych rzeczy (jak 3G) i do tego jest grubszy. Poza tym nie jestem zwolennikiem aparatów w komórkach, więc aparat w iP też byłby dla mnie zbędny. Jedyna rzecz, której mi brakuje w iPodzie, a która jest w iPhone to BlueTooth (który i tak na chwilę na wiele by się nie zdał - ograniczenia..). Poza tym wydaje mi się, że na dotykowej klawiaturze źle się pisze (smsy). Dobrze mi się pisze jedynie w trybie landscape w safari, ale i tak nie dorównuje pod tym względem mojej niezastąpionej Nokii 6820 :P

Miałeś w ręku iPhone? Źle się pisze SMS, pisze sie cudownie i to właśnie w pionowym ułożeniu.
------------
Pozdrawiam
NorbertCala

*

Offline Nameless

• 1393
    • PDAclub.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 27, 2008, 13:06:37 »
norbertcala:
Miałem i to nie jeden raz, ale jak napisałem mojej Nokii nie przebija tak czy inaczej.

nasedo:
Ceny iPhona w Anglii spadły znacznie, bo są sprzedawane stare modele. Teraz w czerwcu ma być przecież nowy iPhone i pewnie iPod też będzie nowy, a za update oprogramowania (ma być też nowe - 2.0) będzie trzeba pewnie zapłacić przy starszych modelach.
Ja bym radził teraz poczekać do czerwca, żeby potem nie żałować.

*

nasedo

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 27, 2008, 21:34:53 »
Nameless
Oczywiście to prawda co piszesz, że sprzedawane są "stare" modele. Jednak nie przeszkadza to dla angielskiego O2 trzymać za iPhone dość wysoką cenę przy konieczności podpisania kontraktu na 18 miesięcy minimum - wtedy dopiero otrzymamy cenę 169 funtów. Cena 200 - 220 funtów jest ceną z portalu gumtree - nie potrafię na chwilę obecną powiedzieć na ile wiarygodne są te ogłoszenia, ale rozmawiałem z kilkoma osobami i widać, że handel kwitnie. Nie zapominajmy też, że koszt iPhone to niecały tydzień pracy.

norbertcala
Miałeś w ręku iPhone? Źle się pisze SMS, pisze sie cudownie i to właśnie w pionowym ułożeniu.
Trudno jest dyskutować o gustach, przyzwyczajeniach czy upodobaniach. Każdy z Was napisał co lubi i każdy z Was ma rację, bo to co chwalicie właśnie Wam odpowiada. Bezpowrotnie minęły już czasy kiedy mieliśmy tylko jedyny sposób wprowadzania znaków a telefony różniły się ewentualnie nieznaczną wygodą klawiatury.

*

Dino_Zaurus

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 27, 2008, 21:42:54 »
uuuu to slabo placa jak trzeba tydzien na iphona pracowac :P sorry za OT...200funtowx 4 tygodnie..800 z hakiem miesiecznie? gdzie tak placa ?

*

Offline Nameless

• 1393
    • PDAclub.pl
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 27, 2008, 23:26:10 »
Wg. mnie pisząc non stop na klawiaturze iPhone (iPoda Touch) można nabawić się choroby kciuka (nie wiem co tam dokładnie może się stać od takiego wyginania palca, ale kiedyś było to określane chorobą kciuka Nintendo - kiedy słynne GameBoye zalały Polskę) bo jednak palce bolą przy dłuższym pisaniu ;) Ponadto w iP nie masz przycisków, które czujesz bo "pukasz" ekran, a chyba każdy woli czuć klawisze bo wtedy nawet pewniej (a co za tym idzie: szybciej i wygodniej) się pisze :) Dlatego mojej nokii z rozkładaną pełną klawiaturą qwerty żadna komórka nie zastąpi :P