Iphone 4-rozczarowanie?

• 9 Odpowiedzi
  • 3961 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Iphone 4-rozczarowanie?
« dnia: Wrzesień 23, 2011, 22:54:15 »
Witam,
Poczatkiem lipca kupile Iphonea 4.Znalazlem na allegro z mojego miasta w prawdzie uzywka ale stan ekstra.Wzialem no i po pewnym czasie zaczely sie schody.Oddalem do znajomego do seriwsu aby zrobic jailbreaka i okazalo se ze podczas wgrwania najnowszego softu wskoczyl jakis blad-najprawdopodobniej bylo cos dlubane w tel wczesniej a i do poprzedniego softu nie mozna bylo wrocic bo apple przestal go autoryzowac.Tak wiec wrzucono mi przez Red Snowa soft 4.3.5 zlamany.Koles przy tym robil ogolnie w temacie Iphonów jest oblatany wiec byl to chyba dobry wybor.Jak wiemy taki zabieg wymaga kazdorazowo aby właczyc telefon trzeba podlaczyc go do kompa.Dodatkowo telefon chodzi przez geveya.Teraz pozostaje tylko czekac az wypuszcza IOS-a 5 i bedzie mozna go normalnie wgrac.Takze jak widzicie Iphone podpadl mi juz na samym poczatku :)
Po kilki dniach zabawy z nim moja cierpliwosc sie skonczla.
Pisanie smsow na tch malych klawiszach to masakra.Kciukiem naciskam 4 naraz.Wprawdzie wgralem jakas inna klawiature ale do konca zadowlony i tak nie jestem ;/
Z radiem ktorego bardzo czesto uzywam dalem sobie jakos rade tak samo jak z przegladarka ktora chodzi prawie caly czas :)
Niestety przy probie wyslania zego bluetoothem na nokie wymieklem.Oczywiscie zero sukcesu,chyba ze ktos zna jakis program?
No i teraz pytanie a raczej prosba o porade :)
Telefonu potrzebuje glownie do internetu-sporo uzywam Oper,gadu gadu,gmaila,radia no i bluetootha ktory bardzo na uczelni sie przydaje :)
Co do myzki w Iphonie nie wpowiadam sie jest rewelacyjna !!
I teraz ptanie do Was co radzicie cz zostawiac ten sprzecik i probowac sie przyzwyczaic cz po prostu odpuscic sprzedac i kupic co innego,pytanie tylko co?
Z gory dziekuje za rady bo czas juz najwyzszy na zmiane,nokia powoli sie sypie :(

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
Odp: Iphone 4-rozczarowanie?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 23, 2011, 23:13:55 »
Hej, chętnie poświęcę Ci chwilkę na odpowiedź.

Co do Bluetootha - spróbuj Celeste albo iBluetooth. Nie za bardzo wiem co chcesz wysyłać? "zego"? Od razu mówię, że nie mam z nimi żadnego doświadczenia - BT w iOS przydawał mi się w zasadzie tylko do GPSu, nie wyobrażam sobie przesyłania plików po BT w dzisiejszych czasach.

Ale poczekaj, poczekaj, poczekaj, kupiłeś urządzenie drogie, mocno kontrowersyjne i krytykowane, z wieloma cechami charakterystycznymi, co do których użytkownik przed zakupem powinien być pewien że mu nie przeszkodzą, a teraz chcesz zmieniać i nie wiesz na co? :)

Z radiem ktorego bardzo czesto uzywam dalem sobie jakos rade tak samo jak z przegladarka ktora chodzi prawie caly czas
Tego nie rozumiem, z radiem sobie dałeś radę, chodzi Ci o to, że bez niego?
No to o co Ci chodzi w takim razie z tą przeglądarką?

Klawiatura, no poczekaj, kupiłeś urządzenie bez klawiatury fizycznej. Musisz liczyć się z tym, że na ekranowej pisze się inaczej. Niektórzy są do tego przyzwyczajeni, niektórzy nie, ja bym na Twoim miejscu sprawdził jak się pisze przed zakupem.
Dokup sobie klawiaturę na BT, przyzwyczaj się, albo zmień na urządzenie z fizyczną klawiaturą (nawet nie wiem czego potrzebujesz, jak chcesz, to możesz się ze mną zamienić na Milestone  :E).

Jeśli chodzi o Jailbreaka. Kupiłeś urządzenie używane, jak sam zapewne założyłeś, było w nim grzebane. Downgrade nie można było zrobić, bo Apple nie jest za jailbreakiem, a poza nim, nie ma żadnego logicznego sensu zmieniania wersji na wcześniejszą. To, że na obecnej wersji softu działa tylko tethered jailbreak nie wydaje mi się winą ani urządzenia, ani producenta, a kolesi od Jailbreaka, którzy jeszcze nie doszli do tego do czego powinni.  :grin:

Z upgrade do iOS5 nie powinno być problemów.
A tak właściwie to w ogóle nie rozumiem czemu zawracasz koledze głowę - w internecie jest mnóstwo poradników i jestem pewien, że gdybyś poświęcił trochę czasu, wszystko co chcesz udałoby Ci się zrobić samemu.

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 23, 2011, 23:23:03 »
Dzieki wielkie za poswiecony czas :)
1.Z radiem i z przegladarka tematy juz opanowane,nie ma problemu :)
2.Przez bluetooth zdjecia musze wysylac
3.Mialem wczesniej nokie 5800 dotykowke i jestem do takiej klawiatur przyzwyczajony ale do numerycznej do pisania smsow a nie qwerty z malymi kalwiszami kolo siebie ;/
no a pytam na co byscie sugerowali zmienic coby drugi raz bledu nie popelnic?
btw.kolega sam sie zdeklarowal :)

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 23, 2011, 23:26:13 »
Jest "klawiatura numeryczna", nazywa się MultiTap Keyboard, musisz jej poszukać w googlach (jest na kilku customowych źródłach które musisz dodać do Cydii), wygląda tak:

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 23, 2011, 23:28:45 »
cos mniej wiecej takiego zainstalowalem :)

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
  • Sprzęt: Galaxy s4 96GB
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 24, 2011, 10:19:54 »
celeste z cydi pozwala na wysylanie wszystkich plikow przez BT
przegladarka wgraj dolphin
co do powrotu do poprzedniego softu to nie mozesz wrocic bo nie bylo wczesniej mieszane
ale sprawdz jeszcze jak uruchomisz cydie u gory
wyswietli sie napis SHSH i numerki softow do jakich mozna wrocic
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 24, 2011, 12:14:10 »
Z tym wysylaniem po BT to jakas porazka, jak mozna chciec uzywac tak ograniczonego interface do wysylania czegokolwiek. BT to tylko sluchawka i audio, Jak mam czekac po BT az mi sie wysle zdjecie 3 minuty, to wole w 3 sek. po dropboxie przewalic to a i nie musze byc fizycznie w zasiegu czegokolwiek. wazne zeby bylo WiFi albo 3G :)
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
  • Sprzęt: Galaxy s4 96GB
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 25, 2011, 08:41:13 »
to juz prosciej maila wyslac
ale musisz pamietac ze wiekszosc nie ma internetu w telefonie
ma poblokowany zeby nie narzic sie na koszty, a jesli juz to kozystaja to po wifi
 dzwonek czy fotke mimo wszystko jak ktos stoi obok ciebie i prosi o wyslanie najprosciej wyslac po BT, przed chwila sprawdzalem plik 2,5MB 1min

Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
  • Sprzęt: Galaxy Nexus, Desire Z, iPad, iPod touch
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 25, 2011, 09:33:40 »
Wszystko zależy od tego, jakie telefony mają znajomi. Jeśli większość ma zwyczajne, bez systemu operacyjnego z prawdziwego zdarzenia, to tak naprawdę BT jest jedynym rozwiązaniem. Oni przecież na czymś takim Dropboksa na pewno nie mają (jeśli w ogóle słyszeli o nim), maila też nie odbiorą, bo pakietu danych nie mają, a Wi-Fi w tego typu urządzeniach rzadko się pojawia.

Ja przykładowo, w taki "nowoczesny" sposób (Dropbox czy mail) mogę wysyłać obrazki, dzwonki, etc. tylko dwóm osobom - tacie i jednemu znajomemu. Reszta rodziny i znajomych ma zwyczajne telefony.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2011, 09:36:51 wysłana przez revanmj »
Galaxy Nexus: Shiny ROM 4.4.4
iPad Air: iOS 7.1 | iPod touch 4: iOS 6.1 JB
Lumia 520: Windows Phone 8.1 Update 1
Google+

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 26, 2011, 09:54:54 »
Tu nawet nie chodzi o dostepny sprzet, tylko o swiadomosc tego, co mozna z nim zrobic. Szerokopojete dresiwa mimo posiadania N8 z wszystkoumiejetnym symbianem nadal zyja w epoce blutacza łupanego.
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1