iPhone 3GS problemy podczas jailbreak

• 10 Odpowiedzi
  • 4163 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pawcik

• 260
iPhone 3GS problemy podczas jailbreak
« dnia: Sierpień 14, 2011, 12:31:33 »
Witam,  chciałbym kupić iphone 3gs  no i wiadomo szuka się sposobu jak najtaniej  :)  mialem juz kiedys ipoda 3g i 4g w obu robiłem jailbreak i zawsze mimo komplikacji udawało się. Znalazłem ciekawą oferte na allegro http://allegro.pl/idealny-iphone-3gs-16gb-zestaw-i1766756385.html i z tego co pisze sprzedający raczej da się go uratować. Jak myślicie czy to może być poważna usterka ktorej nie dałoby sie naprawić ?

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
  • Sprzęt: Galaxy s4 96GB
Odp: iPhone 3GS problemy podczas jailbreak
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 14, 2011, 13:01:59 »
cos kreci , wystarczyłoby wgrac czysty soft nie chce mi sie wierzyc ze nie ma sposobu zeby sciagnac soft, nawet po grps w 24h zassa
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline pawcik

• 260
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 14, 2011, 13:06:17 »
Właśnie dlatego chciałbym się upewnić. Gość ma same pozytywy, sprzedaje jeszcze konsole i kontakt też jest ok bo szybko odpisuje.  Czy jesli wyswietla się ikonka z kablem usb itd to może to byćtrwały brick ?

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 14, 2011, 13:08:09 »
Z tego co pisze sprzedawca raczej wynika, że albo rzeczywiście się nie zna, albo coś kręci. Moim zdaniem gdyby było tak jak on pisze, telefon można spokojnie odratować. Wgrywając oryginalny soft. Z drugiej strony pisze, że telefon wisi na logu jabłka potem wchodzi w tryb Recovery. A przy moich doświadczeniach z IP4 nigdy nie mogłem wejść z trybu Recovery do DFU. Tylko i wyłącznie po normalnym restarcie telefonu i całej procedurze. Natomiast tak jak napisałem wyżej, jeżeli odpala się w  Recovery i iTunes go widzi  to powinien wgrać czysty soft normalnie. Też miałem takie akcje i zawsze wystarczyło wgranie czystego softu od Apple. Ogólnie w brew pozorom nie jest tak łatwo uwalić na stałe IP zwłaszcza przy nieudanym wgraniu softu.
Decyzja należy do ciebie, bo ryzyko jest zawsze. Zwłaszcza, że gość nie bardzo wie co i jak robił. Jeżeli jednak było by jak napisał to mogła by być okazja.
 Trochę jeszcze zastanawia mnie to, że chce sprzedać telefon jako uszkodzony za niską cenę w stosunku do tego za ile go kupił. Bo nie chce mu się ściągnąć 420mb? Nawet jak mial by tego iPlusa w EDGE to  nawet jak by mu się ściągało cały dzień to co ? Napewno nie miesiąc jak pisze :)

A to, że ma same pozytywy o niczym do końca jeszcze nie świadczy. Zawsze może po sprzedaży powiedzieć iż pisał, że telefon uszkodzony itd..  (czyt. brałeś na własną odpowiedzialność.)
Pozdrawiam

Czy jesli wyswietla się ikonka z kablem usb itd to może to byćtrwały brick ?

Raczej nie jest to trwały brick. Tylko uszkodzenie w sofcie zwłaszcza, że iT go wykrywa. I z reguły pomaga odtworzenie (granie czystego softa)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 14, 2011, 13:21:47 wysłana przez John82 »

*

Offline pawcik

• 260
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 14, 2011, 13:22:27 »
Dzięki za pomoc. Tak jak napisałeś ryzyko jest zawsze, tym bardziej kupując na odległość. Z drugiej strony znam wielu ludzi ktorzy kiedy coś nie pójdzie według instrukcji albo jest jakis problem to panikują. Co do aukcji, zastanowie się jeszcze i zobaczę jaką osiągnie cenę, może się skuszę i zaryzykuje. Gdyby ktoś miał podobną sytuacje albo wiedział co może być nie tak z iphonem to będę wdzieczny za informacje.

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 14, 2011, 13:30:25 »
Wiesz, tu nikt ci nie powie czy miał taką sytuację bo nie znamy gościa i do końca nie wiadomo co się stało z tym IP. Jeżeli prawdą jest to co pisze to tel. powinno się spokojnie odratować. Ale jeżeli prawda jest "troszeczkę inna" to nikt ci nie powie na 100%. Ja miałem takie sytuacje przy robieniu Jailbreak i zawsze bez problemu  IP wstawał odtwarzany z trybu Recovery. Nawet po nieudanym wgraniu costumowego softu (SnowBreez).
. Jak coś to napisz czy się zdecydowałeś na niego i czy ewentualnie udało sie go odratować. Pozdrawiam

*

Offline pawcik

• 260
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 14, 2011, 14:26:15 »
Rozmawiałem z gosciem i daje gwarancje na to że iT do wykrywa, poczytam jeszcze troche i jesli bym sie zdecydowal to jutro zalicytuje. Jakby co to oczywiscie napisze czy udało się odratować.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 14, 2011, 17:08:57 »
Ten iPhone po opisach na 99% ma BB od iPada bo sprzedajacy wzial sie za JB nie majac pojecia o tym i stąd jest problem. Można wgrać zapewne Customa ale co z tego jak się ma tel. ze starym FW, bez mozliwości aktualizacji, z niedzialajacym GPS i wieloma innymi problemami. Kupowanie sprzetu po zanizonej cenie licząc na to, że sprzedawca się nie zna (litosci jak mozna byc AŻ TAK naiwnym) jest wyrzucaniem pieniedzy w bloto. jak masz za duzo pieniedzy, podam Ci numer konta bo rownie dobrze zamiast kupowac cegle mozesz mi je wyslac, ja przynajmniej wydam na cos sensownego...

Reasumujac, jakby sie cos sypnelo przy samym JB to zwykle restore zalatwia sprawe. Jezeli sprzet trafil na allegro to dlatego, ze sie nic nie dalo z tym zrobic zapewne.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline pawcik

• 260
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 14, 2011, 17:17:11 »
Dobra dawaj ten numer konta  :P Dzieki za ostrzezenie, o coś takiego mi chodziło. Czyli jeśli jest tak jak mówisz to nie da się do w żaden sposób przywrócic do działania ?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 14, 2011, 20:21:21 »
Bez oględzin nie da się stwierdzić czy się nie da, jednakże doświadczenie i to co trafia na allegro generalnie w 85% jest uwalone. Telefon pewnie da się odpalić jednakże jeżeli faktycznie jak podejżewam, że sprzedający zaznaczył przy JB o jednego "ptaszka" za dużo to jest to niewartościowe urządzenie z którym będzie tylko problem. 3Gs'y nie są już aż tak drogie, więc mimo wszystko lepiej poszukać całkowicie sprawnego iPhone fabrycznie bez simlocka.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline pawcik

• 260
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 14, 2011, 21:51:41 »
W każdym razie dziękuje wszystkim za informacje i szczególnie Tobie OleYek. Raczej zrezygnnuje, nie potrzebne mi problemy, lepiej dopłacę troche i będe mial pewny sprzęt.