iPhone 3GS 16/32GB

• 27 Odpowiedzi
  • 4420 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

iPhone 3GS 16/32GB
« dnia: Kwiecień 29, 2010, 23:35:35 »
WITAM
Jako że od parunastu tygodni męczy mnie jedna myśl : Co iPhone ma a czego nie ma konkurencja, Pytam się was czy to urządzenie jest warte uwagi. Gdybym miał zakupić jakieś urządzenie tego typu, najchętniej używałbym w nim funkcji iPoda, GPS, przeglądania sieci, Kamerki i aparatu, Odtwarzania filmów, dostarczania rozrywki w postaci ciekawych i śmiesznych aplikacji oraz samego modułu GSM. Wiem że Urządzenia z Jabłkiem mają fanów tyle samo co antyfanów, do ktorych sam do nie dawna należałem, więc Powiedzcie czy te funkcje które przedstawilem jako te których najczęściej miałbym użwać w tym urządzeniu, dobrze się w nim spisują.
Jako dodatkowe pytanie postawię kwestię ochrony i słuchawek. Jaki futerał jest lepszy twardy, czy miękki ?. Słuchawki lepsze dokanałowe, douszne czy nauszne ?. Te myśli nie dają mi żyć i jak najszybciej oczekuje odpowiedzi. Dać se siana czy zbierać.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Odp: iPhone 3GS 16/32GB
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 30, 2010, 10:43:58 »
Jako że od parunastu tygodni męczy mnie jedna myśl : Co iPhone ma a czego nie ma konkurencja, Pytam się was czy to urządzenie jest warte uwagi. Gdybym miał zakupić jakieś urządzenie tego typu, najchętniej używałbym w nim funkcji iPoda, GPS, przeglądania sieci, Kamerki i aparatu, Odtwarzania filmów, dostarczania rozrywki w postaci ciekawych i śmiesznych aplikacji oraz samego modułu GSM. Wiem że Urządzenia z Jabłkiem mają fanów tyle samo co antyfanów, do ktorych sam do nie dawna należałem, więc Powiedzcie czy te funkcje które przedstawilem jako te których najczęściej miałbym użwać w tym urządzeniu, dobrze się w nim spisują.

Oczywiscie, bo funkcje o ktorych mowisz, to podstawowe funkcje urzadzenia. Jedynie GPS nie jest najczulszy, ale spisuje sie mimo wszystko przyzwoicie. Do tego co jest zaleta, to kilkaset tysiecy aplikacji w jednym miejscu od fajnych i uzytecznych do najbardziej debilnych. Do wyboru do koloru. :) Poza tym system iPhone i jego konstrukcja sprawia, ze jest niezwykle szybki no i bardzo komfortowy w uzywaniu.

Jako dodatkowe pytanie postawię kwestię ochrony i słuchawek. Jaki futerał jest lepszy twardy, czy miękki ?. Słuchawki lepsze dokanałowe, douszne czy nauszne ?. Te myśli nie dają mi żyć i jak najszybciej oczekuje odpowiedzi. Dać se siana czy zbierać.

Co do futeralu, to kwestia tego co wolisz tak na prawde, a co do sluchawek to tez kwestia wlasnych preferencji, bo nie ma znaczenia co podlaczysz, waze, zeby Tobie odpwiadalo.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 30, 2010, 22:30:56 »
A czy iPhone ma jakieś wady, które przeszkadzają lub bardzo negatywnie urozmaicają pracowanie z nim ?
Po odpowiedzi proszę zamknąć.

*

Offline Multiaplikator

• *
  • 98
  • Sprzęt: iPhone 4, Eten Glofiish M700
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 30, 2010, 22:50:26 »
Ja byłem antyfanem Apple dopóki nie kupiłem iPhone :). To dlaczego kupiłem? Bo uważam, że aby coś krytykować należy najpierw to dokładnie sprawdzić.
Ku mojemu zaskoczeniu iPhone strasznie mi się spodobał. Jest naprawdę wygodnym telefonem i nie mam zamiaru wracać już do Windows Mobile.
Ja co prawda mam 3G a nie 3GS ale nawet to, jak na dzisiejszy stan słabsze urządzenie może dać wiele satysfakcji. Jeśli planujesz zakup 3GS może być tylko lepiej. Co do funkcji iPhone. Jako odtwarzacz muzyczny sprawdza się bardzo dobrze - naprawdę imponująca jakość dźwięku. Krytykowany przez wielu GPS u mnie działa bardzo dobrze. Na pewno o wiele lepiej niż w popularnym Samsungu i780, którego też posiadam.
Przeglądanie sieci - jestem zadowolony a od czasu jak wyszła Opera Mini nawet bardzo.
Co do kamery i aparatu to nie wiem jak to działa w 3GS. W moim 3G szału nie ma ale jak na tak potencjalnie słaby aparat robi znośne zdjęcia.
Największym jednak potencjałem iPhone są aplikacje. Po ciągłym kombinowaniu z Windowsem Mobile opcja sklepu gdzie jest naprawdę DUŻO aplikacji jest rewelacyjna. Nawet nie wydając ani złotówki (nie mówię tu o piraceniu) można przy pomocy samych bezpłatnych aplikacji dostarczyć sobie mnóstwo frajdy. A jeśli chodzi o płatne aplikacje to uważam, że ceny są skalkulowane bardzo przyzwoicie. Sam siebie zaskoczyłem tym, ile kupiłem programów.
Uważam, że tak sformułowane pytanie o słuchawki jest trochę bez sensu. To Ty musisz sobie odpowiedzieć na pytanie jakie słuchawki będą dla Ciebie najwygodniejsze. Gdzie i w jaki sposób będziesz ich używał. To nie jest tak, że np. słuchawki nauszne grają lepiej od dokanałowych lub odwrotnie. I dopiero jak wybierzesz typ słuchawek, jakie chcesz używać, możesz podając limit cenowy zapytać się o konkretny model. Ja od siebie powiem, że ostatnio kupiłem sobie w chińskim sklepie słuchawki Soundmagic PL-30 za ok. 60 zł i jestem bardzo zadowolony.

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 30, 2010, 23:09:39 »
Dziękuje. Wlaśnie takiej odpowiedzi oczekiwalem. Teraz wiem że pieniądze zainwestowane w ten sprzęt nie będą wyrzucone w błoto. To wszystko.

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
  • Sprzęt: Galaxy s4 96GB
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 01, 2010, 07:24:20 »
dla mnie najwieksza wada to brak trybu mass storage albo microsd, choc podobno ma byc tryb mas storage w nowej wersji os . bez tego kopiowanie filmow idzie bardzo wolno. no i brak flesha diody swiecacej .podobno ma byc w nowym iphonie. z mniejszych minusow brak programu do odtwarzania filmow z napisami. brak rara rozpakowujacego zaszyfrowane podzielone pliki. brak synchronizacji dowolnych plikow z pc na iphonie
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 01, 2010, 13:28:40 »
Wg. Moich informacji wszelkie niedogodności programowe jak brak odtwarzania filmów z napisami, rozpakowywania plików rar i tym podobnych, da się usunąć odpowiednimi aplikacjami spoza AppStore (po Jailbreak'u). To samo tyczy się mass storage i synchronizacji. A brakiem lampy blyskowej raczej się nie przejmuję :
http://iphoneindia.gyanin.com/wp-content/uploads/2008/12/snaptureflash2.jpg
Na wszystko jest rada. A poza tym komu potrzebna jest pamięć zewnęrzna skoro wbudowanej jest 32 gb ? Wiem że i tak sie znajdą tacy którym to przeszkadza.

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 01, 2010, 14:11:58 »
mam zrobiony JB i niestety jescze nie znalazlem takiego programu ale mam nadzieje ze sie niedlugo znajdzie, rar jest mozna rozpakowac zaszyfrowany plik, podzielone nie zaszyfrowane, ale juz zaszyfrowane podzielone nie dziala a takich na rapidshare jest sporo
32GB wszystko fajnie tylko skopiuj klka GB  po usb czy wifi transfer rzedu 500kB/sek gdy po mass storage jest powyzej 2MB a microsd w pc ciagnie ponad 7MBajtów/s
na microsd skopiuje 700MB w 100sek a iphonie bedzie trwalo to odpowiednio 1400sek wiec ponad 20min zamiast 2min wierz mi ze przy czestym kopiowaniu duzych plików albo duzej ilosci małych to przeszkadza

Połączone: Maj 01, 2010, 14:19:29
dobre tego nie widziałem
http://www.snapturelabs.com/snaptureflash.html#
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2010, 14:19:29 wysłana przez slawrumia »
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 01, 2010, 14:32:28 »
Istnieje też program dzięki ktoremu można przesylać pliki Przez WiFi IPhone->Komputer i Komputer->IPhone, Kosztuje jedyne 4,99$ w AppStore. Ale są też darmowe alternatywy.

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 01, 2010, 16:08:18 »
skopiowalem przed chwilą 3pliki 2150MB na microsd w 3:34   jakies 10MBajtów na sek
przez wifi na iphonie 3G (wifi ciągnie mi max 5Mbit/sek 650kBajtów /sek) kopiowałbym to  55min

55min a niecałe 4min  jest różnica ?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 01, 2010, 16:48:30 »
T-Pot i jedziesz po USB...

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 01, 2010, 17:01:53 »
a jaki transfer ma 3gs po usb ? bo u mnie na 3g czy omnihd jest taki sam jak po wifi znaczy kiepski. dopiero w trybie mass storage idzie ladnie

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 02, 2010, 11:43:08 »
Przez T-Pota idzie mi 8MB/s

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 02, 2010, 15:54:07 »
8MBajtów czy 8Mbitów ?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 02, 2010, 20:30:11 »
8MBajtów czy 8Mbitów ?

No tak, jak napisalem wyzej...

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 02, 2010, 20:57:27 »
8MB ale z tego nie wynika czy to bajty czy bity, domyslam się ze bity i to jest 1MBajt/sek
2150MB jakies 35min
właśnie kopiuje film na omnihd w trybie mass storage i mam 6MBajtów/sek
fakt jest jeden soft a szczególnie gry to tylko iphone czekam z niecierpliwoscią na 7 czerwca
jak bedzie mial flesha i tą rozdzielczość oraz tryb mass storage to nowy iphone jest mój

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 02, 2010, 23:04:46 »
8MB ale z tego nie wynika czy to bajty czy bity, domyslam się ze bity i to jest 1MBajt/sek
2150MB jakies 35min

Jak to nie wynika  :O Przeciez to sa podstawy M=mega b=bit B=bajt m=metr

« Odpowiedź #17 dnia: Maj 02, 2010, 23:39:25 »
Transfer Plików to dla mnie kwestia mało istotna, bo przez BlueTooth przesyłam pliki z kompa na telefon najczęściej. Znacie Może jakieś programy które usprawniają dzialanie IPhona po JB ?

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 03, 2010, 08:01:03 »
jak 8MBajtów/sek to śmiga jak szalony
a T-PoT to wtyczka do total commandera po dpodłączeniu wybierasz ikonke polaczenie sieciowe obok ikonek z dyskami a potem T-PoT i korzystasz jak z dysku czy mass storage

co do bluetootha nie uzywam ale widzialem ibluetooth
http://www.iclarified.com/entry/index.php?enid=3214
po obrazkach wyglada ze smiga

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 03, 2010, 10:39:52 »
T-Pot smiga jak szalony, co do iBluetooth, kupilem bo byla promocja jakas, ale w sumie nie uzywam bo nie mam do czego, ale dziala ok.

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 03, 2010, 15:28:37 »
mailem uaktualniony itunes do 9.1 i nie dzialal t-pot. odinstalowalem i zainstalowalem 9.0.1.8 i działa zbieg okolicznosci czy coś blokują ?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 03, 2010, 16:25:56 »
mailem uaktualniony itunes do 9.1 i nie dzialal t-pot. odinstalowalem i zainstalowalem 9.0.1.8 i działa zbieg okolicznosci czy coś blokują ?

Mi dziala z 9.1, ale chyba mi sie cos o oczy obilo, ze trzeba cos z cydii doinstalowac, ale nie jestem pewien na 100%

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 03, 2010, 21:11:54 »
zainstalowalem yxflash i filmy divx odtwarza z napisami w osobnym pliku z polskimi znakami
jak dla mnie bajer nie ma sie juz o co czepiac do 3gs

« Odpowiedź #23 dnia: Maj 03, 2010, 21:19:41 »
No widze że coraz fajniejsze programy dają do Iphona. Przydałaby sie jakaś lista tych aplikacji co warto zainstalować.

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 03, 2010, 22:14:32 »
http://pdaclub.pl/forum/oprogramowanie-iphone/co-warto-zainstalowac-w-iphone/
jest tez taka aplikacja positionapp
i mozesz przejrzec nawet według kraju i kategori platne i bezplatne najlepsze 300 aplikacji na kategorie
np. w polsce --> bisnes --> free i 300 najlepszych aplikacji ze wzlotami i spadkami

*

Offline overconscious

• 276
  • Sprzęt: Stary telefon na korbkę
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 12, 2010, 20:13:37 »
Co iPhone ma a czego nie ma konkurencja, Pytam się was czy to urządzenie jest warte uwagi. Gdybym miał zakupić jakieś urządzenie tego typu, najchętniej używałbym w nim funkcji iPoda, GPS, przeglądania sieci, Kamerki i aparatu, Odtwarzania filmów, dostarczania rozrywki w postaci ciekawych i śmiesznych aplikacji oraz samego modułu GSM.

Uważam, że w przypadku iPhone'a pytanie nie powinno brzmieć "co ma?", ale "jak ma to rozwiązane?".

Ja teraz trochę bawiłem się iPhone'em 3GS 32GB, a wcześniej miałem parę urządzeń z Windows Mobile 6.x oraz Symbian (także dotykowy).
I muszę stwierdzić, że iPhone jest o epokę dalej jeśli chodzi o rozwiązania technologiczne.
Niby każdy samochód ma cztery koła i kierownicę, ale jeździ się już nimi różnie.
Tak samo jest z iPhone'em.

To co mi się rzuca w oczy, to:
- solidne wykonanie,
- dobry obraz,
- dobry dźwięk oraz bardzo dobry dźwięk na słuchawkach (zarówno mini-jack jak i bluetooth), co nie dziwi w końcu to ten sam sprzęt/soft co w iPod'ach
- super intuicyjny interfejs (np. powiększanie dwoma placami, blokowanie ekranu przy przykładaniu do ucha i wiele tym podobnych)
- ogromna baza aplikacji w jednym miejscu (AppStore) i to w większości bardzo tanich,
- wszystko działa jak należy - tutaj instalujesz Skype'a i rozmawiasz, instalujesz VoIP (Siphone) i rozmawiasz. Nie trzeba żadnych hacków/tweaków, żeby poprawiać niedoróbki producenta.
- sporo jest też oprogramowania nawigacyjnego i to z pierwszej ligi: TomTom, Navigon...

Dla porównania, przy WM trzeba przysiąść, żeby działał jak należy (a to budzik potrafi nie dzwonić, a to skype nie chce korzystać z głośnika słuchawki, itp.).
A i tak, część się obsługuje palcem, część rysikiem, więc ogólnie jest dupa i dziadostwo.

No a o zamkniętych systemach dotykowych (które potrafią "wszystko" i nic - zero softu) już nie wspomnę. Tylko idioci, takie coś kupują.

PS.
Jedyne wady, jakie zauważyłem do tej pory, to:
- wysoka cena,
- kiepski jak na tą klasę urządzeń aparat,
- polityka Apple, zamykająca dostęp do systemu (choć to w pewnym sensie i zaleta, bo dla laików nie ma problemów i nic się nie psuje).

*

Offline Kilg

• 292
  • Sprzęt: Galaxy SIII
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 19, 2010, 16:06:03 »
mam mozliwość zamiany mojego 3G, na 3GS prosto od ery - czy są aktualnie jakieś utrudnienia w JB? obiło mi się jakiś czas temu o oczy, że użytkownicy 3GS mieli robić backupy cześci plików (nie dotyczyło mnie to więc nie starałem się zrozumieć). Nie chodzi mi o simlocka bo era nie nakłada (zresztą jestem w erze), ale o samego JB właśnie.
WYGIWYGAINGW
What You Get Is What You're Given and It's No Good Whining
(The Science of Discworld by Terry Pratchett)

*

Offline Pieka

• 1024
  • Fusionowy Anihilator
    • Polski Oficjalny Support PHP-Fusion
  • Sprzęt: iPhone 4S
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 19, 2010, 17:55:46 »
W temacie nizej masz odpowiedz.
Jestem jaki jestem :)