Co iPhone ma a czego nie ma konkurencja, Pytam się was czy to urządzenie jest warte uwagi. Gdybym miał zakupić jakieś urządzenie tego typu, najchętniej używałbym w nim funkcji iPoda, GPS, przeglądania sieci, Kamerki i aparatu, Odtwarzania filmów, dostarczania rozrywki w postaci ciekawych i śmiesznych aplikacji oraz samego modułu GSM.
Uważam, że w przypadku iPhone'a pytanie nie powinno brzmieć "co ma?", ale "jak ma to rozwiązane?".
Ja teraz trochę bawiłem się iPhone'em 3GS 32GB, a wcześniej miałem parę urządzeń z Windows Mobile 6.x oraz Symbian (także dotykowy).
I muszę stwierdzić, że iPhone jest o epokę dalej jeśli chodzi o rozwiązania technologiczne.
Niby każdy samochód ma cztery koła i kierownicę, ale jeździ się już nimi różnie.
Tak samo jest z iPhone'em.
To co mi się rzuca w oczy, to:
- solidne wykonanie,
- dobry obraz,
- dobry dźwięk oraz bardzo dobry dźwięk na słuchawkach (zarówno mini-jack jak i bluetooth), co nie dziwi w końcu to ten sam sprzęt/soft co w iPod'ach
- super intuicyjny interfejs (np. powiększanie dwoma placami, blokowanie ekranu przy przykładaniu do ucha i wiele tym podobnych)
- ogromna baza aplikacji w jednym miejscu (AppStore) i to w większości bardzo tanich,
- wszystko działa jak należy - tutaj instalujesz Skype'a i rozmawiasz, instalujesz VoIP (Siphone) i rozmawiasz. Nie trzeba żadnych hacków/tweaków, żeby poprawiać niedoróbki producenta.
- sporo jest też oprogramowania nawigacyjnego i to z pierwszej ligi: TomTom, Navigon...
Dla porównania, przy WM trzeba przysiąść, żeby działał jak należy (a to budzik potrafi nie dzwonić, a to skype nie chce korzystać z głośnika słuchawki, itp.).
A i tak, część się obsługuje palcem, część rysikiem, więc ogólnie jest dupa i dziadostwo.
No a o zamkniętych systemach dotykowych (które potrafią "wszystko" i nic - zero softu) już nie wspomnę. Tylko idioci, takie coś kupują.
PS.
Jedyne wady, jakie zauważyłem do tej pory, to:
- wysoka cena,
- kiepski jak na tą klasę urządzeń aparat,
- polityka Apple, zamykająca dostęp do systemu (choć to w pewnym sensie i zaleta, bo dla laików nie ma problemów i nic się nie psuje).