Iphone 3g w O2 PayandGo

• 13 Odpowiedzi
  • 4940 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Iphone 3g w O2 PayandGo
« dnia: Lipiec 20, 2008, 23:19:58 »
Witam wszystkich forumowiczow  (moj pierwszy post) i na dzien dobry mam mala lamiglowke :)

Kupilem na Ebay Iphona 3g z sim lockiem na siec o2. Dostalem w zestawie (od sprzedajacego) karte sim 3g PayAndGo i oczekujac na software odblokowujacy (aby wlozyc karte od mojego obecnego, kontraktowego operatora)  korzystam z tej karty. Problem zaczal sie gdy chcialem skorzystac z Edge/3g. Wykupilem od O2 pakiet dajacy dostep do kazdego Wi-Fi/Web w systemie The Cloud i BT Open Zone (czyli nie ma problemu w centrum miasta) ale niestety nie udalo mi sie podlaczyc za pomoca sieci komorkowej.

Przy orginalnych ustawieniach (czyli tak jak tel byl ustawiony z simem Pay Monthly):

APN: mobile.o2.co.uk
Username: mobileweb
Password: password

po krotkiej chwili laczenia wita mnie komunikat Could not activate cellular data network: You are not subscribed to a cellular data service a nastepnie standardowy komunikat Safari w sytulacji braku polaczenia.

przy ustawieniach:

APN: payandgo.o2.co.uk
User: payandgo
Pass: password

komunikat The error was:"Operation could not be completed. (kCFErrorDomainCFNetwork error 302.)"

Zadzwonilem na infolinie i dowiedzialem, ze sie PayandGo nie bedzie wspolpracowalo z Iphonem do czasu az O2 wprowadzi do swojej oferty ta taryfe.

Najlepsze jest to, ze gdy wyrazile zainteresowanie zakupem kontraktu na PayMonthly z nieograniczonym dostepem 3g, pan stwierdzil, ze nie moze mi zagwarantowac, ze uda mi sie to uruchomic na Iphonie, gdyz jedynym kontraktem, ktory to zapewnia jest ten, ktory sie dostaje przy zakupie Iphona :O

paranoja.

czy ktos moze mi powiedzic czy jest jakis sposob na uruchomienie chociaz GPRS w PayandGO?

Pozdrawiam.

*

Dino_Zaurus

Odp: Iphone 3g w O2 PayandGo
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 20, 2008, 23:24:32 »
mhm, w vodafonie , na edge dziala mi isp.vodafone.ie i pass i logon internet.... te same dane dzialaja w modemie 3g.. co wiecej dziala mi iphone z karta o2.ie z modemu 3g...no ale ja mam tylko edge ...

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 20, 2008, 23:24:59 »
Jezeli Ci 3G nie dziala, to EDGE czy GPRS tez Ci nie zadziala, bo korzysta z tych samych ustawien i nie ma znaczenia z czym sie laczysz to i tak jest jedna usluga...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 20, 2008, 23:34:57 »
lucass: jestem w uk, wiec adresy z .ie mi niestety nie pomoga, ale dzieki i tak :)

OleYek: ok, rozumiem, dzieki :)

Ciekawe czy po unlocku bedzie wszystko ok z moja dotychczasowym operatorem. Mam 3g w Nokii E65, ale wszystko bylo ustawione fabrycznie i nie znam ani adresu ani L/P :/

*

Dino_Zaurus

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 20, 2008, 23:39:57 »
sprawdz isp.o2.co.uk i pass internet....

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 20, 2008, 23:52:26 »
Niestety, ciagle to samo

*

nasedo

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 04, 2008, 11:07:36 »
Nie liczyłbym na sukces. Dopóki O2 nie "zezwoli" na korzystanie z iPhone w taryfach P&G będziemy mogli obejść się smakiem jeżeli chodzi o transmisję danych. Analogicznie sprawa wygląda korzystając z Blackberry - mimo (pozornie) prawidłowych ustawień internetowych - nie skorzystamy z internetu w tych urządzeniach w usłudze bez abonamentu.

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 06, 2008, 17:34:25 »
Wiesz moze czy przy wykupieniu kontraktu pay monthly (z doplata na nieograniczone 3g) telefon bedzie dziala tak jak z taryfa, ktora jest "dolaczana" do kontraktu 18 miesiecznego ?

*

Dino_Zaurus

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 06, 2008, 17:52:58 »
mam karty sim uzywane do modemow Huaweii czyli UMTS/3G card.... wrzucalem je do iphona i dzialal ok :P 10GB w pakiecie to w miare duzo... vodafdone i o2...tyle ze na zielonej wyspie...powinno byc tak samo w UK

*

nasedo

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 07, 2008, 00:36:50 »
Wiesz moze czy przy wykupieniu kontraktu pay monthly (z doplata na nieograniczone 3g) telefon bedzie dziala tak jak z taryfa, ktora jest "dolaczana" do kontraktu 18 miesiecznego ?

Nie jestem pewien, czy rozumiem ten post. Ale spróbuję wyjaśnić.

1. Decydując się na którąkolwiek taryfę dla iPhone nie musisz robić dopłaty na "nieograniczone 3G", podaję link do cennika:
http://www.o2.co.uk/iphone/paymonthly

2. Będzie to trochę inaczej niż w przypadku zwykłego kontraktu ponieważ:
Plus on our standard Pay Monthly tariffs with 600 minutes or more (excluding 12 month and iPhone tariffs), your tariff includes one of these Bolt Ons at no additional charge.   Our Pay Monthly tariffs for iPhone include the unlimited data and Wi-Fi Bolt Ons.
Jak widzimy - w innych abonamentach, możemy sobie wybrać któryś z Bolt Ons'ów, przy odpowiednio wysokim abonamencie oraz nie ponosząc dodatkowych opłat.
W przypadku iPhone - koniecznością jest posiadanie internetu w abonamencie - stąd decyzja podjęta jest odgórnie i nie możemy zdecydować się na inny, bezpłatny Bolt Ons - oczywiście, możemy dokupić sobie kolejny.

Mam nadzieję, że to wyjaśniłem.

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 07, 2008, 17:30:33 »
dzieki za wyjasnienia ale nie dokladnie o to mi chodzilo (to fakt, troche nakrecilem :D

kupilem IP na e-bay, niestety z karta pay&go nie udalo mi sie podlaczyc z netem (mimo wykupienia bolton). nastepnie zadzwonilem na infolinie o2 w celu wykupienia dostepu pay monthly (z boltonem web access). gdy zdradzilem, ze chce korzystac z IP zakupionego od innej osoby, pan pod drugiej stronie sluchawki oznajmij, ze nie moze mi zagwarantowac, ze uda mi sie polaczyc, bo wg polityki firmy IP 3g w o2 moze tylko i wylacznie dzialac z abonamentem dostarczonym z samym telefonem. wydawalo mi sie, ze sam byl malo przekonany o prawdziwosci tego stwierdzenia, wiec dlatego interesuje mnie, czy ktos sprawdzil to doswiadczalnie... :)

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 07, 2008, 21:36:12 »
jutro przyjdzie mi nowy sim (pay monthly) z o2, wiec sam sie przekonam jaka jest prawda :)

*

nasedo

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 08, 2008, 13:39:06 »
Może to być ściema - może prawda, ale do nowego kontraktu z iPhone'm są dodawane specjalne / dedykowane karty SIM. Nazywa się to "iPhone 3G SIM" - czy to zwykła karta 3G, czy może są w niej dodatkowe ustawienia - tego nie wiem.

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 09, 2008, 11:15:10 »
zainstalowalem nowa karte (Simplicity Online) i wszystko smiga, nie trzeba bylo nawet zmieniac ustawien APN :)