Iphone 2G, bateria rozładowuje się przez noc.

• 21 Odpowiedzi
  • 8050 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Carlos22

• *
  • 72
    • Zespół :P
  • Sprzęt: Toshiba g900, HP Ipaq 2410, Nokia 9300
Iphone 2G, bateria rozładowuje się przez noc.
« dnia: Wrzesień 10, 2010, 10:38:48 »
Witam,

Mam problem, od jakiegoś czasu bateria w iPhonie, bardzo szybko się rozładowuje. Odłączam od ładowarki o 22, a rano wyświetla się informacja, że zostało 20% baterii. Wi Fi wyłączone, pobieranie maili tak samo, nie zauważyłem, żeby jakieś aplikacje miały Push włączone. Zrobiłem restore za pomocą iPhone1,1_3.1.2_7D11_Custom_Restore.ipsw i dalej problem występuje. Nie zainstalowałem żadnych aplikacji a bateria mimo tego rozładowuje się w ekspresowym tempie. Co dziwne raz w ciągu 2 tygodni działała normalnie i spokojnie wytrzymała 3 dni, a przy następnym ładowaniu ponownie zaczęła padać ekspresowo.
Wcześniej ten problem też występował, ale może raz na miesiąc zdarzyło mi się że padła przez noc, ale tak to normalnie działała.
Z góry wielkie dzięki za pomoc, bo narazie to nie za bardzo da się iPhona normalnie używać :/
Przeczytałem, że czasami może być problemem karta sim, ale odkąd posiadam iPhona mam cały czas tą samą.
Grubas jest zły. Grubas ma młot pneumatyczny. Grubas wrzeszczy:"Gińcie krakersy!"

*

Offline kermitjr

• 298
Odp: Iphone 2G, bateria rozładowuje się przez noc.
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 10, 2010, 12:17:34 »
Ja bym spróbował zrobić jeszcze raz restore, tym razem poprzez iTunes. No i pytanie w jakim stanie jest bateria, może też już jest na wykończeniu i stąd takie cyrki?
iPhone 3G 8GB Black iOS 4.1
Asus P750
Mio MOOV 200

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 10, 2010, 12:23:45 »
Stawiam na jakis program, zrob restore bez przywracania kopii zapasowej i zobacz wtedy jak z bateria.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline Carlos22

• *
  • 72
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 10, 2010, 12:29:46 »
iPhone przy restore był ustawiony jako nowy w iTunes, więc żadnego backup'u nie robiłem. Po nim programu nie instalowałem żadnego i dalej cyrki z baterią są.
Też myślałem że może bateria na wykończeniu ale czasami działa normalnie i trzyma wtedy parę dni. No i nagle taki gwałtowny spadek, żeby trzymała tylko małą część tego co wcześniej wydaje się dziwny.

Może to wina jailbrake przez PwnageTools ? Niestety jailbreak muszę wykonać, żeby zdjąć simlocka.
Grubas jest zły. Grubas ma młot pneumatyczny. Grubas wrzeszczy:"Gińcie krakersy!"

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 10, 2010, 12:36:57 »
Zrob JB przez Jailbreakme.com

*

Offline kermitjr

• 298
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 10, 2010, 12:42:48 »
A ładowarki jesteś pewny? W jaki sposób ładujesz iphone'a?
Asus P750
Mio MOOV 200

*

Offline Carlos22

• *
  • 72
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 10, 2010, 13:05:23 »
I ładuję przez USB i przez ładowarkę sieciową i efekt taki sam zawsze.
@Oleyek: rozumiem, że najpierw muszę zainstalować oryginalny soft apple i potem wejść na tą stronę ? Tutaj może być problem bo niestety Wi Fi działa kiedy chce :/ Czasami połączy z siecią, a czasami nie.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 10, 2010, 13:51:53 »
To uzyj redsn0wa do zrobienia JB i aktywacji.

*

Offline Carlos22

• *
  • 72
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 10, 2010, 14:29:19 »
Hmm, tylko przy redsn0w jest napisane, żeby nie używać stockowego 3.1.2 Apple. Czyli mam zejść do 3.0, czy użyć to już na sofcie z PwnageTools ?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 11, 2010, 09:42:29 »
Co sie wszyscy na 3.1.2 upieraja jak jest 3.1.3

*

Offline Carlos22

• *
  • 72
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 11, 2010, 12:47:44 »
Po prostu na ich stronie znalazłem taką informację "The key part of that advice is “do not do a stock Apple upgrade to 3.1.2”"
więc założyłem, że w takim wypadku 3.1.3, także odpada.
Ale to rozumiem, że z PwnageTools są problemy z baterią, a przy innych jailbreak'ach ich nie ma ?

EDIT:
Zauważyłem jeszcze, że bateria strasznie szybko się ładuje, w ciągu 14 minut naładowała się od zera do 3/4

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2010, 13:46:26 wysłana przez Carlos22 »

*

Offline kermitjr

• 298
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 11, 2010, 15:03:26 »
Zauważyłem jeszcze, że bateria strasznie szybko się ładuje, w ciągu 14 minut naładowała się od zera do 3/4

To wskazuje na kiepski stan baterii.
Asus P750
Mio MOOV 200

*

Offline Carlos22

• *
  • 72
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 11, 2010, 15:05:38 »
za to od tych 3/4 ładuje się do teraz i jeszcze nie skończyło.

Kiepski stan baterii bym podejrzewał gdyby było tak że cały czas trzyma tylko te parę godzin i gdyby do czegoś takiego dochodziło stopniowo, a nie że nagle trzyma o wiele krócej, a czasami wraca do normy i trzyma po pare dni.

*

Offline kermitjr

• 298
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 11, 2010, 18:29:56 »
A ładujesz zawsze jakiś określony czas, przykładowo całą noc czy do momentu w którym pokaże Ci komunikat o naładowanej baterii?
Asus P750
Mio MOOV 200

*

Offline Carlos22

• *
  • 72
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 11, 2010, 19:03:42 »
Różnie,  parę razy trzymałem nawet koło 5 godzin podłączonego do ładowania i dalej nic.
Tylko nie rozumiem jaki komunikat o naładowanej baterii? Żadne powiadomienie nigdy mi nie wyskoczyło, jedynie po czym widać że jest na ładowany, to po tym, że cała bateria jest zielona

*

Offline kermitjr

• 298
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 11, 2010, 20:44:55 »
Nie wiem jak jest na 2G, ale na 3G podczas ładowania najpierw na ikonce baterii (w prawym górnym rogu) masz taki jakby piorun, a po zakończeniu ładowania masz jakby kluczyk do szlifierki kątowej (tak wiem, dziwny opis, ale z tym mi się kojarzy :P ). Jeżeli akumulatorek jest już nadmiernie zużyty może wysyłać fałszywe informacje o naładowaniu. Stąd różny czas ładowania. Może spróbuj rozładować go do zera lub prawie do zera i podłącz pod ładowarkę np na całą noc. I powtórz tą czynność trzy razy. Może to pomoże, a na bank nie zaszkodzi.
Asus P750
Mio MOOV 200

*

Offline Carlos22

• *
  • 72
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 15, 2010, 12:05:08 »
Hmm, a przy trybie "samolot" Wi Fi dalej może być w użyciu? Bo zastanawiałem się czy to przez ten szwankujący moduł Wi Fi bateria nie zaczęła tak szybko spadać. Wyciągnąłem kartę sim, włączyłem tryb samolot i bateria teraz zdecydowanie dłużej trzyma. Albo to wina karty sim, jak kiedyś gdzieś czytałem, ale tą samą kartę mam przez cały czas używania iPhona a dopiero ostatnio problem się pojawił.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 15, 2010, 12:39:14 »
Karta SIM też się zużywa. Ja już 2 razy wymieniałem SIM, bo od ciągłego przekładania między telefonami też zaczął świrować. I to włąśnie nietypowo- czasem się nie dało zadzwonić, czasem dodzwonić, czasem nie logował do sieci itd.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 15, 2010, 16:34:31 »
podczas ładowania najpierw na ikonce baterii (w prawym górnym rogu) masz taki jakby piorun, a po zakończeniu ładowania masz jakby kluczyk do szlifierki kątowej (tak wiem, dziwny opis, ale z tym mi się kojarzy :P ).

to ma chyba raczej symbolizować wtyczkę na kablu tj. że urządzenie jest na zasilaniu zewnętrznym  :wink:

*

Offline Carlos22

• *
  • 72
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 17, 2010, 20:45:57 »
Niestety problem dalej jest obecny i w związku z tym mam pytanie. Czy po zainstalowaniu ponownym firmware część miejsca na iPhonie jest już zajęta ? ITunes wskazuje mi, że mam 261mb zajęte jako inne. Backupu nie robiłem i się zastanawiam czy może nie są to jakieś śmieci i pozostałości które mi tak wykańczają baterię.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 17, 2010, 20:56:02 »
Po restore to co Ci pokazuje zajete, to sa rzeczy ktorych iTunes nie umie zinterpretowac, czyli pliki systemowe, JB itp.

*

Offline Carlos22

• *
  • 72
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 04, 2010, 12:10:23 »
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy WiFi na szaro może powodować tak szybkie rozładowywanie się baterii?
http://wikee.iphwn.org/sgold_bootrom:fixwifi  - chciałbym spróbować to naprawić wg tej instrukcji jednak widać za głupi na to jestem. Np nie rozumiem czy mam jakoś włączyć BootNeuter na iPhone, czy jakoś za pomocą komputera ? Znalazłby się ktoś kto mógłby w miarę prosto wytłumaczyć jak zrobić to wg tej instrukcji ?