Chcialbym kupic iPhone - mam kilka pytan

• 101 Odpowiedzi
  • 14942 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kiler129

• 613
  • [Loading .....]
    • REGULAMIN FORUM !!!!
  • Sprzęt: SIMPAD SL4, k750i, iPhone 3Gs 32GB iOS 4
Chcialbym kupic iPhone - mam kilka pytan
« dnia: Marzec 19, 2008, 00:09:13 »
Wiec mam zagwozdke iPhone vs. Kaiser - nie chce robic wojny.
iPhone bardzo mi sie podoba i zapewne jego wybiore lecz mam kilka pytan.

1. Simlock - czy ejst jakies duze niebezpieczenstwo uwalenia? Czy ejest to trudne w zrobieniu?
2. Czy iPhone umie sie synchronizowac z iTunes w windows?
3. WiFi - nie ma z tym problemow? Dziala WPA?
4. Czy jest realne ze kiedykolwiek zlamia iPhone i dodadza softowo UMTS (slyszalem ze to tylko kwestia softu) ?
5. Czy sluchawki A2DP sa obecnie wspierane/jesli nie to czy jest to w planach?
6. Jaki jest czas pracy na baterii - srednio, normlane uzywanie na codzien.
7. Jak sie sprawuje jako telefon? Glosnosc glosnika rozmowy jest zadowalajaca?
8. Czy w iPhone istnieje cos takiego jak pulpit i jego tapeta?
9. Jak jest z softem? Duzo tego? Wiecej/mniej niz na Symbian UiQ3? (wszyscy krzycza ze na uiq malo softu - jak dla mnie sporo tego)
10. Czy znajdzie sie jakis klient SIP (VoIP) na iPhone?
Jestem jaki jestem i sie tego nie wstydze ;]

*

Offline Nameless

• 1393
    • PDAclub.pl
  • Sprzęt: iPod Touch, iPAQ 2210, Palm m515 i Nokia 6820
Odp: Chcialbym kupic iPhone - mam kilka pytan
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 19, 2008, 00:35:42 »
1: Banalnie proste i nie ma żadnego ryzyka, ponieważ możesz zawsze przywrócić czysty system z wszystkimi ustawieniami fabrycznymi (łącznie z simlockiem)
2: Tak
3: Tak, sam używam w domu na zabezpieczonej sieci
4: Nie mam zielonego pojęcia na ten temat, ponieważ posiadam iPoda Touch (to samo co iPhone z tym, że bez BT, GSM, aparatu)
5: Też nie wiem
6: Ja używam codziennie na maxa (używam WiFi po 2 godziny dziennie, słucham muzyki dużo i dość głośno, czasem w coś tam gram jak trzeba czas zabić - raz lub dwa razy dziennie) i spokooooojnie mi starcza na ten cały dzien. Weź pod uwagę to, że iPod Touch ma mniejszą baterię (ale za to nie żre mu prądu GSM). Myślę, że gdyby używać jak normalnego telefonu, bez szaleństw (aż ciężko się powstrzymać :P) to bateria dość długo by wytrzymała.
7: Nie wiem (jak pisałem mam iPoda)
8: Tak :)
9: Dość dużo, ale teraz będzie duuużo więcej, ponieważ Apple wypuścił SDK, który umożliwia programowanie oficjalnych, legalnych aplikacji. Ponadto Apple zapewnia, że ujrzymy niebawem sporo aplikacji ;)
10: Tak, z tego co wiem to jest, ale nie korzystałem (znowu ograniczenie iPoda...)

Mam nadzieję, że się w niczym nie pomyliłem i nie wprowadziłem w błąd. Jak coś to poprawki mile widziane :ok:

~..in a Rub-a-duB style..in a Rub-a-duB style..~

*

Offline kiler129

• 613
  • [Loading .....]
    • REGULAMIN FORUM !!!!
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 19, 2008, 00:44:29 »
1: Banalnie proste i nie ma żadnego ryzyka, ponieważ możesz zawsze przywrócić czysty system z wszystkimi ustawieniami fabrycznymi (łącznie z simlockiem)
2: Tak
3: Tak, sam używam w domu na zabezpieczonej sieci
4: Nie mam zielonego pojęcia na ten temat, ponieważ posiadam iPoda Touch (to samo co iPhone z tym, że bez BT, GSM, aparatu)
5: Też nie wiem
6: Ja używam codziennie na maxa (używam WiFi po 2 godziny dziennie, słucham muzyki dużo i dość głośno, czasem w coś tam gram jak trzeba czas zabić - raz lub dwa razy dziennie) i spokooooojnie mi starcza na ten cały dzien. Weź pod uwagę to, że iPod Touch ma mniejszą baterię (ale za to nie żre mu prądu GSM). Myślę, że gdyby używać jak normalnego telefonu, bez szaleństw (aż ciężko się powstrzymać :P) to bateria dość długo by wytrzymała.
7: Nie wiem (jak pisałem mam iPoda)
8: Tak :)
9: Dość dużo, ale teraz będzie duuużo więcej, ponieważ Apple wypuścił SDK, który umożliwia programowanie oficjalnych, legalnych aplikacji. Ponadto Apple zapewnia, że ujrzymy niebawem sporo aplikacji ;)
10: Tak, z tego co wiem to jest, ale nie korzystałem (znowu ograniczenie iPoda...)

Mam nadzieję, że się w niczym nie pomyliłem i nie wprowadziłem w błąd. Jak coś to poprawki mile widziane :ok:

1. Czyli rozumiem ze nie ma praktycznie mozliwosci zrobienia cegly ?
3. Jak jest z zasiegiem?
6. Czyli caly dzien wytrzyma ?
9. Ciekawe jak apple bedzie sobie podkradac kase za aplikacje niezalezne. Pewnie jakeis certyfikaty albo cos  :|
10. Mozesz mnie nakierowac?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 19, 2008, 08:18:50 »
Wiec mam zagwozdke iPhone vs. Kaiser - nie chce robic wojny.
iPhone bardzo mi sie podoba i zapewne jego wybiore lecz mam kilka pytan.

1. Simlock - czy ejst jakies duze niebezpieczenstwo uwalenia? Czy ejest to trudne w zrobieniu?

Latwe i praktycznie nie da sie cegly zrobic, ale ryzyko zawsze istnieje, poczytaj FAQ...

2. Czy iPhone umie sie synchronizowac z iTunes w windows?

Bez iTunes nic nie zrobisz, tak.

3. WiFi - nie ma z tym problemow? Dziala WPA?

nie ma, dziala

4. Czy jest realne ze kiedykolwiek zlamia iPhone i dodadza softowo UMTS (slyszalem ze to tylko kwestia softu) ?

W czerwcu wyjdzie iP 3G

5. Czy sluchawki A2DP sa obecnie wspierane/jesli nie to czy jest to w planach?

Tylko do rozmow, w przyszlosci ma sie to zmienic

6. Jaki jest czas pracy na baterii - srednio, normlane uzywanie na codzien.

Dwa dni spokojnie

7. Jak sie sprawuje jako telefon? Glosnosc glosnika rozmowy jest zadowalajaca?

Wystarczajaca

8. Czy w iPhone istnieje cos takiego jak pulpit i jego tapeta?

Tak -> FAQ

9. Jak jest z softem? Duzo tego? Wiecej/mniej niz na Symbian UiQ3? (wszyscy krzycza ze na uiq malo softu - jak dla mnie sporo tego)

Sporo, od czerwca mnustwo

10. Czy znajdzie sie jakis klient SIP (VoIP) na iPhone?

Na razie w fazie testow.

1. Czyli rozumiem ze nie ma praktycznie mozliwosci zrobienia cegly ?

Zawsz istnieje ryzyko, minimale ale zawsze, choc nie slyszalem jeszcze o cegle osobiscie.

3. Jak jest z zasiegiem?

Calkiem przyzwoicie

9. Ciekawe jak apple bedzie sobie podkradac kase za aplikacje niezalezne. Pewnie jakeis certyfikaty albo cos  :|

Za platne aplikacje Apple bedzie bralo od producentow 30%
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 04, 2008, 13:12:57 »
Witajcie,

mam zamiar kupić iphone, na innym forum moje pytanka pozostały bez odpowiedzi więc zadam ju tu, może ktoś mi pomoże :)

1. Czy Iphon przypomina w jakiś sposób (grafika, dźwięk) o nieodebranych połączeinach, smsach ? Jak to wygląda ?
2. Czy ma rejestr połączeń nieodebranych / odebranych / wychodzących ? - znalazłem odpowiedź a manualu :)
3. Jak z wygaszarką ? Ma jakiś zegar ? Czy może ekran z ikonkami świeci się cały czas ? na ile w takim układzie starcza bateria ?
4. Da się to nosić w kieszeni ?
5. Faktycznie podczas normalnego użytkowania nie da się porysować ekranu ??
6. Kalendarz - da się bez problemu ustawić powtarzające alarm ? Np. każdy wtorek i środa, albo oc tydzień, miseiąc, rok ?
7. Czy virtualna klawiatura odwraca się z orientacji pionowej do poziomej (podczas pisania czy przed) i czy klawisze są wówczas większe i łatwiej jest pisać ?

Dzięki z góry,

pozdr.
kostek
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2008, 13:22:00 wysłana przez kostek »

*

Offline rami

• *
  • 86
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 04, 2008, 13:42:28 »
1. grafika (tu np 1 nieodebrane polaczenie http://www.iclarified.com/images/tutorials/381/1469/1469.png ), mozna doinstalowac "upierdliwe" przypominanie wibra co kilkanascie sekund.

2 -

3. Wygasza sie po zadeklarowanym czasie na czarno. Pozniej nacisniecie guzika przywoluje ekran z mozliwoscia odblokowania - tam jest godzina i data.

4. Wygodniej niz konstrukcje nieco mniejsze (wys/szer) a za to grubsze. w razie potrzeby sporo roznych kabur jest

5. ciezko raczej. mi sie udalo z pomoca zippo, ale powstala mikroryska, ktorej de facto nie widze (tzn jak wiem gdzie jest, wygasze ekran i sprobuje odbic swiatlo w tym miejscu, to widze. przy normalnym uzytkowniu - ni w zab)

6. Tak. Przy czym "kazdy wtorek i sroda" musisz zdefiniowac jako dwa zdarzenia: jedno w kazdy wtorek i drugie w kazda srode.

7. Tak, ale tylko w Safari.  Po mojemu to ewidentna niedorobka. Mam nadzieje, ze w nowym sofcie jakims to poprawia. Pisze sie wygodniej. Jak masz zainstalowany polskie autouzupelnianie, to niewygody mocno spadaja (automagiczne poprawianie literowek)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2008, 13:44:47 wysłana przez rami »

*

Offline quark71

• **
  • 106
  • Sprzęt: Pentagram Nomad P5210
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 09, 2008, 15:46:15 »
Ja też dołączę do grona użytkowników iPhon'a jeśli......to cudo współpracuje w samochodzie z BT Nokia CK-7W. Sprawdzał może ktoś z Was czy to działa? Jeśli nie to niestety ale dla mnie szrot :-|

Pozdrawiam

*

Offline rami

• *
  • 86
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 09, 2008, 15:50:08 »
o muzyce via BT na razie niestety mozna zapomniec... czy rozmowy przez ta konkretna sluchawke sa mozliwe niestety nie wiem... niemniej po wbiciu w gugla np: http://discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=1232789&tstart=45

czyli dziala choc bywaja problema
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2008, 15:51:43 wysłana przez rami »

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 09, 2008, 16:50:50 »
Ja też dołączę do grona użytkowników iPhon'a jeśli......to cudo współpracuje w samochodzie z BT Nokia CK-7W. Sprawdzał może ktoś z Was czy to działa? Jeśli nie to niestety ale dla mnie szrot :-|
Pozdrawiam

Nie dubluj watkow. Raz wystarczy jak sie zapytasz  :|

*

Offline kiler129

• 613
  • [Loading .....]
    • REGULAMIN FORUM !!!!
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 09, 2008, 22:43:51 »

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 10, 2008, 15:57:50 »
rami - dobry człowieku, dzięki za pomoc  :)
Może zaspokoisz moją ciekawość jeszcze w 2 kwestiach ?
1. Jak wygląda PIM w Iphonie ? Można ładnie dodawać terminy, priorytet, przypomnienia spotkań itp. ?
2. Czy po przyjściu smsa faktycznie pokazuje numer tel. a nie osobę, tak samo z rejestrem połączeń ?

pozdr.
kostek

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 10, 2008, 16:19:43 »
rami - dobry człowieku, dzięki za pomoc  :)
Może zaspokoisz moją ciekawość jeszcze w 2 kwestiach ?
1. Jak wygląda PIM w Iphonie ? Można ładnie dodawać terminy, priorytet, przypomnienia spotkań itp. ?

Tak

2. Czy po przyjściu smsa faktycznie pokazuje numer tel. a nie osobę, tak samo z rejestrem połączeń ?

Bzdura, pokazuje dobrze wszystko...

*

Offline krissto

• **
  • 207
  • Sprzęt: F-S Loox n560, iPhone3G, HTC Desire
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 10, 2008, 18:21:18 »
Za to w mms-ach nie pokazuje autora tylko nr  :(

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 10, 2008, 18:33:28 »
Za to w mms-ach nie pokazuje autora tylko nr  :(

Bo MMSy (przynajmniej odbieranie) jeszcze troche kuleje ogolnie, wiec pewnie dlatego...

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 14, 2008, 21:02:42 »
Dołączę się z jednym pytaniem - wie ktoś może na jakiej zasadzie działa ekran IP? A właściwie nie ekran tylko digitizer.
Drugi dzień bawię się zabawką i właśnie przypomniało mi się, jak ktoś pisał, że po kupieniu IP kilka dni szukał rysika. Więc wziąłem rysik od Wizarda na próbę i ... okazało się, że mogę sobie nim podłubać w nosie. Kilka kolejnych prób i się okazało, że ekran IP reaguje tylko na palce ( z tych kilku rzeczy, które miałem pod ręką). Więc - jak to działa?
btw Oleyek - możesz mi zdradzić jak się nazywa theme, na którego bazie zrobileś swój SB?

EDIT - poguglałem i znalazłem. Tak jak w pierwszej chwili sądziłem digitizer IP działa na zasadzie detekcji zmian pola magnetycznego. Przyłożenie palca powoduje naładowanie kondensatorów przez indukcję w danym miejscu. Hmm, w związku z tym pozostaje mi wypróbować magnes...
Tu jest ładnie opisane http://electronics.howstuffworks.com/iphone1.htm
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2008, 21:18:35 wysłana przez korbicz »

*

Offline rami

• *
  • 86
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 14, 2008, 21:27:55 »
na zasadzie detekcji zmian pola magnetycznego.

a nie elektrycznego czasem? ;)

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 14, 2008, 22:06:12 »
na zasadzie detekcji zmian pola magnetycznego.

a nie elektrycznego czasem? ;)

A jak to wykoncypowałeś? Bo w tym artykule to ja nie znalazłem czy IP wykrywa wprost ładunki elektryczne z palców czy zmiany pola magnetycznego powierzchni ekranu po dotknięciu palcem.

*

Offline rami

• *
  • 86
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 14, 2008, 22:30:10 »
on nie wykrywa ladunkow z paluchow, wrecz przeciwnie w pewnym sensie. tzn ten ekran ma pewna pojemnosc elektryczna, jest lekko naladowany. gdy dotykasz go palcem odprowadzasz lokalnie nieco tego ladunku, i iphone wie skad go odprowadzasz. co nie ma nic wspolnego z magnetyzmem. stad w welnianych rekawiczkach nie odbierzesz telefonu ;)

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 14, 2008, 22:35:24 »
Ale powstały już rękawiczki specjalnie dla iPhona.  :E

« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 14, 2008, 22:53:36 »
on nie wykrywa ladunkow z paluchow, wrecz przeciwnie w pewnym sensie. tzn ten ekran ma pewna pojemnosc elektryczna, jest lekko naladowany. gdy dotykasz go palcem odprowadzasz lokalnie nieco tego ladunku, i iphone wie skad go odprowadzasz. co nie ma nic wspolnego z magnetyzmem. stad w welnianych rekawiczkach nie odbierzesz telefonu ;)

A, i wszystko jasne. Wielkie dzięki. :D
Chociaż powstaje kolejne pytanie - dlaczego w takim razie ekran nie reaguje na metalowe przedmioty?

*

Offline rami

• *
  • 86
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 14, 2008, 23:09:18 »
reaguje. w sensie rejestruje. jednak jesli pole styku jest za male to je odfiltrowywuje (juz programowo) jako szum. niemniej kawalkiem metalu wielkosci (i ksztaltu powierzchni styku z ekranem) opuszka palucha mozna sterowac iphonem :)

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 14, 2008, 23:24:08 »
reaguje. w sensie rejestruje. jednak jesli pole styku jest za male to je odfiltrowywuje (juz programowo) jako szum. niemniej kawalkiem metalu wielkosci (i ksztaltu powierzchni styku z ekranem) opuszka palucha mozna sterowac iphonem :)

Dokladnie, wlasnie sprawdzilem, metal dziala, pod warunkiem, ze powierzchnia przylegania do ekranu jest odpowiednio duza.

*

Offline kiler129

• 613
  • [Loading .....]
    • REGULAMIN FORUM !!!!
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 14, 2008, 23:57:25 »
DObra chwila chwila, to ten ekran jest choelrnie ne precyzyjny wiec jak tu klikac w gaszczu linkow ?  :-|

*

Offline rami

• *
  • 86
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 15, 2008, 00:39:23 »
DObra chwila chwila, to ten ekran jest choelrnie ne precyzyjny wiec jak tu klikac w gaszczu linkow ?  :-|

jest precyzyjny - potrafi zczytac konkretne wartosci (czyli sile nacisku) dla kazdego "piksela". wszak na tym polega cala idea multi-touch - on wie dla kazdego punktu ekranu, czy i jak mocne dotkniecie (czyms co przewodzi prad) ma miejsce - a nie jak w rozwiazaniach tradycyjnych dostaje sygnal o nacisnieciu danego konkretnego punktu. a wiec ma informacje o tym, gdzie paluch (lub paluchy) wyladowal(y), w postaci calej "matrycy", moze sobie wyliczyc bez problemu jakis srodek wazony (w najbanalniejszej wersji - zapewne faktyczny algorytm jest bardziej skomplikowany) tej powierzchni nacisku.

w tym linku od Korbicza na dalszych stronach jest to ladnie rozrysowane zreszta, o prosze: http://electronics.howstuffworks.com/iphone3.htm
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2008, 00:43:51 wysłana przez rami »

*

Offline kiler129

• 613
  • [Loading .....]
    • REGULAMIN FORUM !!!!
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 15, 2008, 02:29:42 »
Coraz to bardziej jestem za kupnem iP  :O~
Tylko mam 2 sole w oku - nienormalny BT i kwestia voip po wifi (co do drugiegi w sensie ze niky dokladnie nic nie pisze albo ja szukac nie umiem  :E)

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 15, 2008, 08:50:54 »
Coraz to bardziej jestem za kupnem iP  :O~
Tylko mam 2 sole w oku - nienormalny BT i kwestia voip po wifi (co do drugiegi w sensie ze niky dokladnie nic nie pisze albo ja szukac nie umiem  :E)

BT tak, to problem, moze po czerwcu sie cos zmieni, zobaczymy. Natomiast co do VoIP to jest cos w fazie beta aktualnie.

*

Offline emes71

• 684
  • Sprzęt: Zire71 Treo 650  BB Storm2 BB Bold
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 15, 2008, 10:41:08 »
Jak wygląda sprawa z wordem i excelem ? Coś się poprawiło na plus , chodzi mi o możliwość przeglądania i edycji

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 15, 2008, 10:43:02 »
Jak wygląda sprawa z wordem i excelem ? Coś się poprawiło na plus , chodzi mi o możliwość przeglądania i edycji

Przegladac mozna, co do edycji i prawdziwego przegladania M$ zapowiedzial, ze zrobi i jeszcze jedna firma ma wypuscic oprogramowanie do tego.

*

Dino_Zaurus

« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 15, 2008, 11:10:26 »
Dataviz ma wypuscic DocsToGo dla Iphona...

BTW///wczoraj zabilem swojego iphona, a dokladnie Caterpillar go zabil :P cegla czarna ale juz uratowana , bo nawet po podlaczeniu nie widzia gi itunes :Pzeby restore zrobic

« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 15, 2008, 11:35:33 »
Możecie mi poradzić jak najszybciej przenieść notatki z Wizarda/Outlooka do IP? itunes synchronizują zawartość całego outlooka z wyjątkiem notatek. Może wrzucić je ręcznie do IP. Tylko czym ja je potem otworzę? Najfajniej by było jakby się dało je wrzucić do tego iphonowego notatnika.