[WYDZIELONY] iPhone vs. Kaiser

• 75 Odpowiedzi
  • 7719 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kwieto

• 2785
Odp: [WYDZIELONY] iPhone vs. Kaiser
« Odpowiedź #60 dnia: Kwiecień 06, 2008, 18:40:44 »
kwieto: Moze masz i racje, jednakze nie chodzilo o to czy jest lepsza czy gorsza, tylko o kontekst, ze jest to wada iPhone, ze nie ma sprzetowej klawiatury. To tak samo jakby bylo to wada wiekszosci PPC na rynku.

Tyle że do większości PPC doczepiasz byle klawiaturę na Bluetooth i masz problem załatwiony, natomiast w przypadku iPhone musisz się męczyć z ekranówką. To akurat temat nieco z boku, bardziej a'propos "otwartości sprzętu" (nie tylko na pisanie programów, ale i osprzęt). Ale jeśli siedzisz w hotelu i chcesz sobie pogadać z kimś na chacie czy na forum, albo chcesz klepać notatki na spotkaniu, wtedy zewnętrzna klawiatura robi się fajnym gadżetem

BTW, serio SDK nadal nie umożliwia pisania aplikacji działających z poziomu iPhone'a, tylko cały czas mamy do czynienia z webowymi aplikacjami?

Wracając do klawiatury (trzymajmy się wbudowanej), to wszystko zależy od urządzenia. W Blackberrym (podobny układ jak np. w Treo) korzystało mi się z takiej świetnie, klawiatura w SE P910 była do kitu, Nokie Communicator (przynajmniej te, których używałem) to coś pomiędzy dwiema poprzednimi.
Nie korzystałem z urządzenia z klawiaturą wysuwaną z boku (niby układ klawiszy podobny jak w Communicatorach, ale inny sposób trzymania urządzenia w ręku, więc również inaczej się będzie pisać), więc się nie wypowiadam.
Klawiatura ekranowa przeszkadza natomiast o tyle, że zwykle zabiera horrendalnie dużo miejsca na ekranie. A to oznacza, że w pewnym sensie "nie wiesz co piszesz". Oczywiście, jeśli pleciesz co ślina na język przyniesie, nie zwracasz uwagi na stylistykę czy ortografię, to nie ma znaczenia. Ale jeśli lubisz przejrzeć tekst przed zapisaniem go, skorygować, poprawić - to wtedy klawiatura ekranowa staje się bardzo frustrującym narzędziem.
Dlatego osobiście gdzie tylko mogę korzystam z Graffiti anywhere, czyli pisania po całym ekranie - bez zasłaniania go wirtualną klawiaturą czy polem do pisania odręcznego.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #61 dnia: Kwiecień 06, 2008, 19:02:50 »
kwieto: Moze masz i racje, jednakze nie chodzilo o to czy jest lepsza czy gorsza, tylko o kontekst, ze jest to wada iPhone, ze nie ma sprzetowej klawiatury. To tak samo jakby bylo to wada wiekszosci PPC na rynku.

Tyle że do większości PPC doczepiasz byle klawiaturę na Bluetooth i masz problem załatwiony, natomiast w przypadku iPhone musisz się męczyć z ekranówką.

No tak, ale nie popadajmy w skrajnosci, ilu uzytkownikow kupuje klawiatury sprzetowe, mowimy tu o typowym przykladzie swyklego uzywania iP.

To akurat temat nieco z boku, bardziej a'propos "otwartości sprzętu" (nie tylko na pisanie programów, ale i osprzęt). Ale jeśli siedzisz w hotelu i chcesz sobie pogadać z kimś na chacie czy na forum, albo chcesz klepać notatki na spotkaniu, wtedy zewnętrzna klawiatura robi się fajnym gadżetem

Tak, ale iP nie jest narzedziem biznesowym, jest na ta chwile maszyna multimedialna, po czerwcu ma byc bardziej otwarty na biznes, ale nie dla tej grupy docelowej byl tworzony.
Ludzie korzystaja z GG na zwyklych komorkach i nie nazekaja, a tam jeszcze fatalniej sie pisze :)

BTW, serio SDK nadal nie umożliwia pisania aplikacji działających z poziomu iPhone'a, tylko cały czas mamy do czynienia z webowymi aplikacjami?

SDK wyszlo po to, zeby pisac aplikacje natywne przeciez. Do webowych nie trzeba SDK, bo jak sie pisze w javascript czy php i htm to jest ogolnie znane :)

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline krissto

• **
  • 207
  • Sprzęt: F-S Loox n560, iPhone3G, HTC Desire
« Odpowiedź #62 dnia: Kwiecień 06, 2008, 19:18:27 »
Dziwna jest ta dyskusja. Czytam Wasze posty od jakiegoś czasu i mam wrażenie, że porównujecie dwie, nieporównywalne rzeczy.
To nie wyścig pomiędzy makiem a pc.
iPhone za diabła nie ma obecnie funkcjonalności PPC. Może być np świetnym uzupełnieniem jakiegoś UMPC, natomiast PPC ma szanse funkcjonalność obu połączyć ale z pewnymi ograniczeniami (np nie może mieć 9-calowego ekranu).

*

Offline serek

• 474
  • Sprzęt: SG Note + EEE 1215N
« Odpowiedź #63 dnia: Kwiecień 06, 2008, 19:19:38 »
Czy przy normalnym czy "nienormalnym" użytkowaniu klawiatura sprzętowa prawie zawsze będzie lepsza od ekranowej. Od domyślnej klawiatury ekranowej w PPC chyba wszystkie inne są lepsze, ale nawet najlepsza klawiatura ekranowa na dłuższą metę nie dorówna nawet przeciętnej klawiaturze sprzętowej.

Co do SDK, to umożliwia ono pisanie programów dla iP i testowanie ich w emulatorze, ale oficjalna łatka umożliwiająca napisanych w nim programie pojawi się najwcześniej w czerwcu.

krissto, oczywiście, że te 2 sprzęty można porównywać. Pewnie, że należą do innej klasy, ale myślisz, że nie ma osób które się zastanawiają co wziąć: iP czy PPC?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2008, 19:21:43 wysłana przez serek »
MDA III->SPV M3000->Dell Axim x50v->SE P990i->O2 Exec->HTC Kaiser->HTC Diamond->HTC Leo->Samsung Galaxy Note

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #64 dnia: Kwiecień 06, 2008, 20:19:54 »
Tak, ale iP nie jest narzedziem biznesowym, jest na ta chwile maszyna multimedialna, po czerwcu ma byc bardziej otwarty na biznes, ale nie dla tej grupy docelowej byl tworzony.

Tym samym porównywanie go z WM czy Palm OS nie ma sensu, bo te systemy były tworzone przede wszystkim jako narzędzia pracy, a nie rozrywki.

Ludzie korzystaja z GG na zwyklych komorkach i nie nazekaja, a tam jeszcze fatalniej sie pisze :)

No tak, ale chyba nie o to nam chodzi, by udowadniać, że "inni mają gorzej" :"P

SDK wyszlo po to, zeby pisac aplikacje natywne przeciez.

No właśnie, zmylił mnie jakiś post powyżej.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline krissto

• **
  • 207
  • Sprzęt: F-S Loox n560, iPhone3G, HTC Desire
« Odpowiedź #65 dnia: Kwiecień 06, 2008, 22:05:19 »
oczywiście, że te 2 sprzęty można porównywać. Pewnie, że należą do innej klasy, ale myślisz, że nie ma osób które się zastanawiają co wziąć: iP czy PPC?

Właśnie, należą do innej klasy.
To tak jak porównać samochód terenowy i suv. Oba mogą być super ale nie da się przeprowadzić porównania ze względu na różne zastosowania.
Wiem, że są niezdecydowani ale nie da się bez sprecyzowania zastosowań powiedzieć co jest lepsze. A to każdy musi zrobić sam.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2008, 21:01:11 wysłana przez krissto »

*

Offline norbertcala

• *
  • 82
  • Sprzęt: HTC Trinity, HTC Touch, HTC Wizard, HTC Blue Angel, HTC Himalaya, Apple iPhone
« Odpowiedź #66 dnia: Kwiecień 20, 2008, 16:07:13 »
Czy przy normalnym czy "nienormalnym" użytkowaniu klawiatura sprzętowa prawie zawsze będzie lepsza od ekranowej. Od domyślnej klawiatury ekranowej w PPC chyba wszystkie inne są lepsze, ale nawet najlepsza klawiatura ekranowa na dłuższą metę nie dorówna nawet przeciętnej klawiaturze sprzętowej.

Używałem kilku klawiatur sprzetowych czy to w BlackBerry czy to w HTC lub HP i wszystkie maja jedna wadę której nie ma iPhone.
Nie da się na nich pisać jedną ręka, a na iPhone da się bez problemy napisac SMS / maila jadąc samochodem
------------
Pozdrawiam
NorbertCala

*

Dino_Zaurus

« Odpowiedź #67 dnia: Kwiecień 20, 2008, 17:45:21 »
no to nie korzystales z treo :)

« Odpowiedź #68 dnia: Kwiecień 20, 2008, 17:48:30 »
Używałem kilku klawiatur sprzetowych czy to w BlackBerry czy to w HTC lub HP i wszystkie maja jedna wadę której nie ma iPhone.
Nie da się na nich pisać jedną ręka, a na iPhone da się bez problemy napisac SMS / maila jadąc samochodem

Jak dla ciebie kryterium doboru sprzętu jest możliwość pisania czegokolwiek w czasie jazdy samochodem (jak rozumiem chodzi o prowadzenie samochodu) to ja proponuję ci kupić trochę oleju, takiego do głowy. Takie zachowanie jest idiotyzmem i objawem kompletnego braku wyobraźni.
 obrażanie innych

« Odpowiedź #69 dnia: Kwiecień 20, 2008, 20:31:13 »
Jak dla ciebie kryterium doboru sprzętu jest możliwość pisania czegokolwiek w czasie jazdy samochodem (jak rozumiem chodzi o prowadzenie samochodu) to ja proponuję ci kupić trochę oleju, takiego do głowy. Takie zachowanie jest idiotyzmem i objawem kompletnego braku wyobraźni.

Jak dla mnie to to kryterium jest bardzo uzasadnione … jadąc w autobusie zazwyczaj muszę się czegoś trzymać tak, że mam tylko jedną rękę do napisania sms.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #70 dnia: Kwiecień 20, 2008, 22:45:07 »

Masz duzo racji, jednak mozna napisac to wszystko w troche bardziej kulturalny sposob. Na przyszlosc mniej emocji i wiecej kultury. I na tym KONIEC z dyskusja prosze. Wszystkie posty Off Topic beda od razu kasowane a polemike jak chcecie prowadzic dalej to prosze na PW to robic.

*

Offline olszyn

• 7
  • Sprzęt: HTC Kaiser, iPhone
« Odpowiedź #71 dnia: Kwiecień 23, 2008, 20:23:01 »
Hmmm..... Narażę się moderataorowi ale.... nie po to brnąłem przez te 3 strony wątku by nic w końcu nie napisać...
Jestem szczęśliwym userem obydwu rozwiązań i miło było poczytać podnieconych ( czytaj: szczęśliwych ) posiadaczy jednego lub drugiego hardware'u.
Racje leżą po obydwu stronach i rozmowa przypominała mi te z serii co lepsze: Ms Win vs. Linux, BMW vs Mercedes, Małysz vs. Kubica lub Japonia vs. USA...
Czy to Kaiser czy to iPhone - są najlepsi w swojej klasie funkcjonalności
Po prostu: "Nie to jest fajne co jest fajne, ale co się komu podoba..."

P.S. Sorry OleYek - musiałem....

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #72 dnia: Kwiecień 23, 2008, 20:28:29 »

He he  :ok: Mam generalnie zdanie takie jak Ty, kazde urzadzenie sluzy do czegos innego i sie bardzo ladnie uzupelniaja :)

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #73 dnia: Kwiecień 23, 2008, 23:02:43 »
Hmmm..... Narażę się moderataorowi ale.... nie po to brnąłem przez te 3 strony wątku by nic w końcu nie napisać...
Jestem szczęśliwym userem obydwu rozwiązań i miło było poczytać podnieconych ( czytaj: szczęśliwych ) posiadaczy jednego lub drugiego hardware'u.
Racje leżą po obydwu stronach i rozmowa przypominała mi te z serii co lepsze: Ms Win vs. Linux, BMW vs Mercedes, Małysz vs. Kubica lub Japonia vs. USA...
Czy to Kaiser czy to iPhone - są najlepsi w swojej klasie funkcjonalności
Po prostu: "Nie to jest fajne co jest fajne, ale co się komu podoba..."

dokladnie i uwazam ze tych modeli sie nie da porownac tak na powaznie jak to pisze to leza obydwa podpiete do lapka, moge pisac ktory jest lepszy bo w danym momencie korzystam z kaisera lub iphone... obydwa sa swietne :) do kaisera nie trzeba sie nchylac zeby cos przeczytac.... a ogladanie w ip to prawdziwa przyjemnosc zwlaszcza brak walki z ogladaniem youtube i zapisem filmow... ale zasieg wi-fi i gsm ma lepszy kaiser i szybciej sie zbiera na sieci
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #74 dnia: Kwiecień 23, 2008, 23:58:10 »
ale zasieg wi-fi i gsm ma lepszy kaiser i szybciej sie zbiera na sieci

A tutaj akurat mam odwrotne doswiadczenia, tam gdzie Kaiser gubu WiFi, iP ma jeszcze 2 kreski i smiga...

*

Offline olszyn

• 7
  • Sprzęt: HTC Kaiser, iPhone
« Odpowiedź #75 dnia: Kwiecień 25, 2008, 18:00:41 »
Podpisuję się pod opinią OleYka jeśli chodzi o zasięgi..
apropos... Siedzę na ogrodzie i piszę TO właśnie na iPhonie po WiFi!!!