[WYDZIELONY] iPhone vs. Kaiser

• 75 Odpowiedzi
  • 7764 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bartgee

• 706
  • Sprzęt: dawniej ETEN M700/ obecnie HTC TyTNII Kaiser + SDHC 4GB SanDisk
Odp: Wybór Tytn II vs Tytn ? Czy Kaiser będzie w końcu poprawiony?
« Odpowiedź #30 dnia: Kwiecień 01, 2008, 21:41:48 »
Chyba jednak jest to trudne do zrozumienia. Proszę Cię, wskaż gdzie ja napisałem, że WM jest otwartą platformą. Wyraźnie napisałem, że jest bardziej otwarty w porównaniu do iPhone'a. Pisanie programów w środowisku deweloperskim w wersji beta? Jak najbardziej. Sądzisz, że to, że jest to wersja beta jest wystarczającym powodem, by z niego rezygnować i płacić 3000zł? Nie widzę problemu w używaniu SDK w wersji beta póki nie pisze się programów komercyjnych.
Może widzisz świat w czarno-białych barwach, ale dla mnie nie ma rzeczy absolutnych. Jeśli jedna platforma oferuje większą swobodę od innej pod kątem programowania, to nie widzę przeszkód by nazwać ją "bardziej otwartą".
Ja z kolei prosiłbym moda o wydzielenie wątku dot. dyskusji "iPhone vs WM" :]

Teraz to kumam o co Ci chodzilo z ta bardziej otwarta :) po przeczytaniu Twojego przedostatniego zdania :).
I nie mial byc to zaden flame-war :).
Wiec teraz moge smialo napisac, ze zgadzam sie z tym stwierdzeniem. :-)

Hmmm a jest beta VS Pro 2005, ktora nie wygasa czasowo?
Mozna to jeszcze skads pobrac? Od dawien dawna MS wypuszczalo soft beta zawsze z bomba czasowa.
A mam tylko VS Express zarowno 2005 jak i 2008... 3 tys zl nie dam tylko po to by napisac pare prostych aplikacyjek do PDA :).
Wiec albo musi byc cos legalne albo wcale.
HTC TYTNII KAISER WM 6.1 PROFESSIONAL WWE
ROM: PDACorner Ultimate X V6 WWE
RADIO: 1.70.19.09, PROTOCOL: 25.83.40.02H

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #31 dnia: Kwiecień 01, 2008, 21:47:58 »
Czyli rozumiem, ze wymog zakupu oprogramowania z apare tys. zl, jest bardziej otwarte, niz darmowe narzedzia... dobre ...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline bartgee

• 706
« Odpowiedź #32 dnia: Kwiecień 01, 2008, 22:15:09 »
Czyli rozumiem, ze wymog zakupu oprogramowania z apare tys. zl, jest bardziej otwarte, niz darmowe narzedzia... dobre ...

żeby nie było - podpisuję się tylko pod tym:

"Jeśli jedna platforma oferuje większą swobodę od innej pod kątem programowania, to nie widzę przeszkód by nazwać ją "bardziej otwartą"."

ale nazwalbym to "bardziej przyjazna dla deweloperow" zamiast "bardziej otwarta".

;)

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #33 dnia: Kwiecień 01, 2008, 22:24:33 »

żeby nie było - podpisuję się tylko pod tym:

"Jeśli jedna platforma oferuje większą swobodę od innej pod kątem programowania, to nie widzę przeszkód by nazwać ją "bardziej otwartą"."

ale nazwalbym to "bardziej przyjazna dla deweloperow" zamiast "bardziej otwarta".

;)

Bardziej przyjazne jest chyba to dla iPhone, nie dosc ze darmowe, nie dosc ze masz emulatory to jeszcze mozesz zgarnac kase z iFund ktory ma 100 mln. dolarow ...

*

Offline serek

• 474
  • Sprzęt: SG Note + EEE 1215N
« Odpowiedź #34 dnia: Kwiecień 02, 2008, 16:11:28 »
Przede wszystkim to na razie NIE jest, gdyż mimo, iż SDK się ukazało nie ma możliwości wgrania aplikacji na iPhone. A tak przy okazji ja mam VS2005 za darmo z MSDNAA :] Jeśli ktoś studiuje na uczelni technicznej to polecam się dowiedzieć w dziekanacie czy uczelnia nie ma podpisanej umowy z MS w ramach MSDNAA.
Co do Kaisera, post jest z 31.03 więc to nie jest żart! :]
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2008, 16:18:41 wysłana przez serek »
MDA III->SPV M3000->Dell Axim x50v->SE P990i->O2 Exec->HTC Kaiser->HTC Diamond->HTC Leo->Samsung Galaxy Note

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #35 dnia: Kwiecień 02, 2008, 16:34:30 »
Przede wszystkim to na razie NIE jest, gdyż mimo, iż SDK się ukazało nie ma możliwości wgrania aplikacji na iPhone. A tak przy okazji ja mam VS2005 za darmo z MSDNAA :] Jeśli ktoś studiuje na uczelni technicznej to polecam się dowiedzieć w dziekanacie czy uczelnia nie ma podpisanej umowy z MS w ramach MSDNAA.

A co ma piernik do wiatraka ? Po zakonczeniu studiow licencja wygasa, wiec o czym my tu mowimy? Nie wszyscy sa studentami ... Widze, ze argumenty sie koncza  :P

*

Offline medive

• 1323
  • Sprzęt: HTC Desire, ASUS S96S
« Odpowiedź #36 dnia: Kwiecień 02, 2008, 17:15:16 »
trzeba zostać wiecznym studentem  :E

*

Offline serek

• 474
« Odpowiedź #37 dnia: Kwiecień 03, 2008, 21:26:37 »
Jeśli widzisz to, co chcesz to nie dziwię się, że wg Ciebie argumenty się kończą. Jeśli uważasz, że iPhone jest bardziej otwartą platformą to napisz na niego program i uruchom go. W tej chwili nie ma nawet możliwości zainstalowania żadnej nieoficjalnej aplikacji, więc prawdę mówiąc póki co iPhone jest całkowicie zamkniętą platformą. Mówienie o tym, co będzie ew. możliwe za co najmniej 2 miesiące, że jest "bardziej otwarte" względem chociażby "zwykłego" telefonu z możliwością uruchomienia midletów jest chyba pomyłką. Na pewno obietnice Apple co do iPhona są ciekawe, ale jak te rozwiązania się sprawdzą, czas pokaże. Wg mnie WM wciąż będzie bardziej otwartą platformą. A co do MSDNAA to nie był to argument. Szkoda, że tylko tą część wyłapałeś z tego co napisałem.
MDA III->SPV M3000->Dell Axim x50v->SE P990i->O2 Exec->HTC Kaiser->HTC Diamond->HTC Leo->Samsung Galaxy Note

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #38 dnia: Kwiecień 03, 2008, 22:47:48 »
Jezeli mowisz tylko o aplikacjach "oficjalnych" to masz racje, ale argument, ze jeszcze nie mozna instalowac nie jest argumentem, bo nie o tym mowilismy, tylko o otwartosci platformy, co do nieoficjalnych aplikacji, to ciekawe skad mam ich tyle poinstalowanych, jezeli wg Ciebie "nie mozna" a "nieoficjalne SDK" istnieje od roku i zostalo napisane przez pania Erica Sadun ...

*

Offline serek

• 474
« Odpowiedź #39 dnia: Kwiecień 04, 2008, 07:22:29 »
O nieoficjalnym SDK nie słyszałem, ale takiego czegoś nie możemy brać pod uwagę? Dlaczego? Bo w takim razie równie dobrze moglibyśmy nie brać pod uwagę kosztu VS, jeśli wiesz co mam na myśli.

*

Offline bartgee

• 706
« Odpowiedź #40 dnia: Kwiecień 04, 2008, 07:56:24 »
tak samo nie mozna uznac wersji beta MS Visual Studio Pro ;).

a tak powaznie to uwazam, ze obie platformy sa bardziej zamkniete niz otwarte - jedna jest bardziej zamknieta a druga troche bardziej zamknieta :)
bez sensu jest sie spierac o to dalej :)
jakbyscie mieli LinuxMobile, ktore oferowaloby conajmniej tyle funkcjonalnosci co WM, to wtedy moglibysmy zaczac rozmawiac o otwartosci platformy.

uwazam, ze kazdy z Was ma troche racji i nie ma sensu dalsze spieranie sie :)

milego dnia zycze Wam ;)

*

Offline serek

• 474
Odp: [WYDZIELONY] iPhone vs. Kaiser
« Odpowiedź #41 dnia: Kwiecień 04, 2008, 12:46:02 »
Tyle, ze ta beta nie jest jakims wycieknietym softem przeznaczonym w zamysle dla wybranych, tylko oficjalna, powszchnie dostepna beta. Mysle, ze bedziemy mogli kontynuowac ten watek w czerwcu, gdy wyjdzie oficjalna latka od Apple pozwalajaca wgrywac nieoficjalny soft, oraz mozliwe, ze do tego czasu cos sie ruszy w sprawie wydajnosci graficznej Kaisera.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #42 dnia: Kwiecień 04, 2008, 15:56:44 »
Przenosze, bo ten watek z Kaiserem ma juz niewiele wspolnego  :P

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #43 dnia: Kwiecień 04, 2008, 17:35:32 »
O nieoficjalnym SDK nie słyszałem, ale takiego czegoś nie możemy brać pod uwagę? Dlaczego? Bo w takim razie równie dobrze moglibyśmy nie brać pod uwagę kosztu VS, jeśli wiesz co mam na myśli.
to po co sie wgrywa nieoficjalne wm6.1 skoro nie trzeba ich brac pod uwage :)
po dluzsze zabawie smiem stwierdzic ze mimo ograniczen iphone jest on wart uwagi. naprawde predkosc pracy jest niesamowita.
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline bartgee

• 706
« Odpowiedź #44 dnia: Kwiecień 04, 2008, 17:44:00 »
Tyle, ze ta beta nie jest jakims wycieknietym softem przeznaczonym w zamysle dla wybranych, tylko oficjalna, powszchnie dostepna beta. Mysle, ze bedziemy mogli kontynuowac ten watek w czerwcu, gdy wyjdzie oficjalna latka od Apple pozwalajaca wgrywac nieoficjalny soft, oraz mozliwe, ze do tego czasu cos sie ruszy w sprawie wydajnosci graficznej Kaisera.

hehe - podaj linka do tej bety - jakos nie moge znalezc na strona MS...
czytales licencje do niej?
mozesz tworzyc na niej komercyjne aplikacje?
Napisane: Kwiecień 04, 2008, 17:41:44
to po co sie wgrywa nieoficjalne wm6.1 skoro nie trzeba ich brac pod uwage :)
po dluzsze zabawie smiem stwierdzic ze mimo ograniczen iphone jest on wart uwagi. naprawde predkosc pracy jest niesamowita.

Podpisuje sie pod tym co Oleyek napisal...
Kolega z pracy ma od tygodnia iPhone'a - pokazywal mi aplikacje, jakie zassal dodatkowo, stworzone przez community.
Ma nawet dostep do konsoli - sprawdzilismy uname -a jaka wersja kernela jest :).
A predkosc dzialania - Kaiser i cokolwiek na WM sie chowa.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #45 dnia: Kwiecień 05, 2008, 11:17:27 »
wlasnie sprawdzilem przegladarki www.wp.pl safari w iphone wczytala prawie o polowe szybciej od IE z dodatkiem pieplus
lacze 6Mbps wi-fi wiec nie ma co pisac ze waskim gardlem jest siec
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #46 dnia: Kwiecień 05, 2008, 11:24:51 »
wlasnie sprawdzilem przegladarki www.wp.pl safari w iphone wczytala prawie o polowe szybciej od IE z dodatkiem pieplus
lacze 6Mbps wi-fi wiec nie ma co pisac ze waskim gardlem jest siec

Wczytanie strony moze tak, ale policz ile czasu zajmuje PIE wyrenderowanie grafiki calej, to, ze strona sie pojawia nie oznacza, ze sie cala wczytala...

*

Offline serek

• 474
« Odpowiedź #47 dnia: Kwiecień 05, 2008, 16:27:29 »
Jakichkolwiek informacji o VS2005 już raczej nie znajdziesz na stronach M$. Są zajęci promocją VS 2008. Licencji nie czytałem, ale na 99% nie można na tamtej becie pisać komercyjnego oprogramowania. Co do prędkości... Sad but true :( Ciekaw jestem czy to ma szansę się kiedyś zmienić. Sam bym chętnie chociaż się nim pobawił, bo sprzęt jest ciekawy. Ale mimo wszystko nie zamieniłbym Kaisera. Sama klawiatura ekranowa nie jest zbyt wygodna.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #48 dnia: Kwiecień 05, 2008, 16:29:58 »
Sama klawiatura ekranowa nie jest zbyt wygodna.

To tylko wrazenie, dopuki nie dostalem iP do rak, tez mi sie wydawalo, ze to masakra bo jedyne porownanie to byla klawiatura na PPC, ale porownywac sie nie da, jest wygodna i latwo sie na niej pisze...

*

Offline serek

• 474
« Odpowiedź #49 dnia: Kwiecień 05, 2008, 16:45:29 »
Wrażenie? Klawiatura ekranowa nigdy nie będzie wygodna bez względu na to jak wygląda czy działa, oraz czy jest na PPC czy w iPhone. Potrzebny jest skok klawiszy by wygodnie się pisało. Nie poczujesz różnicy po tak krótkim używaniu.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #50 dnia: Kwiecień 05, 2008, 18:00:58 »
oleyek a wlasnie pisalem o renedowaniu i sprawdz ze opera 9 robi to prawie w tym samym czasie co safrai

*

Offline serek

• 474
« Odpowiedź #51 dnia: Kwiecień 06, 2008, 08:48:29 »
odnośnie MSDNAA oleyek:
When you are no longer a registered student in a department that is a member of the MSDN Academic Alliance, you may no longer receive updates for your personal use computer. However, you may continue to use previously installed software on your computer, provided you continue to follow program guidelines.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #52 dnia: Kwiecień 06, 2008, 09:04:54 »
ok, moze i tak, ale w dalszym ciagu legalnie nie mozesz tego uzywac do pisania komercyjnych rzeczy...

*

Offline bartgee

• 706
« Odpowiedź #53 dnia: Kwiecień 06, 2008, 11:18:15 »
Sama klawiatura ekranowa nie jest zbyt wygodna.

To tylko wrazenie, dopuki nie dostalem iP do rak, tez mi sie wydawalo, ze to masakra bo jedyne porownanie to byla klawiatura na PPC, ale porownywac sie nie da, jest wygodna i latwo sie na niej pisze...

niesamowicie latwo :) i precyzyjnie - malo pomylek - a tym bardziej jest to mila niespodzianka, ze mialem iPhone'a od 2 minut w reku
a juz bezproblemowo mi sie na nim pisalo i nie tylko - cala obsluga urzadzenia byla tak intuicyjna, ze nie musialem niczego szukac. Ten interfejs jest naprawde przyjazny uzytkownikowi. :)
o wiele szybciej rowniez niz na Kaiserze bylem w stanie wklepac recznie dowolny numer i zadzwonic - wiec jesli ktos wykonuje wiele telefonow dziennie, z ktorych wiekszosc
wstukuje recznie, to iPhone wg mnie bedzie lepszym wyborem.
Napisane: Kwiecień 06, 2008, 11:03:02
Jakichkolwiek informacji o VS2005 już raczej nie znajdziesz na stronach M$. Są zajęci promocją VS 2008. Licencji nie czytałem, ale na 99% nie można na tamtej becie pisać komercyjnego oprogramowania. Co do prędkości... Sad but true :( Ciekaw jestem czy to ma szansę się kiedyś zmienić. Sam bym chętnie chociaż się nim pobawił, bo sprzęt jest ciekawy. Ale mimo wszystko nie zamieniłbym Kaisera. Sama klawiatura ekranowa nie jest zbyt wygodna.

a mnie jednak zainteresowala ta beta VS 2005 pro na tyle, ze sprobuje ja znalezc i pobrac. mam zainstalowane VS 2008 Express, ale chcialbym cos popisac dla WM,
a pisanie komercyjnych programow mnie nie interesuje. jezeli nie ma ograniczenia czasowego i dziala stabilnie to czemu nie. :)

szkoda, ze M$ nie zrobil nowych wersji MS eMbedded Visual Tools - byly to okrojone srodowiska Visual Basic 3.0 i Visual C++ dla urzadzen mobilnych.
mozna to wciaz pobrac, "troche" sa przestarzale sa, bo z 2000 roku...

*

Offline serek

• 474
« Odpowiedź #54 dnia: Kwiecień 06, 2008, 11:36:51 »
wciąż jest to "tylko" klawiatura ekranowa, a takowa raczej nigdy nie będzie lepsza od zwykłej klawiatury. Dlatego też nie robi się klawiatur z ekranem dotykowym zamiast przycisków, bo na dłuższą metę jest to po prostu niewygodne, a przede wszystkim droższe.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #55 dnia: Kwiecień 06, 2008, 12:19:55 »
Jak to sie nie robi? a o klawiaturach optimus slyszales ? Poza tym co do klawiatur ekranowych... ile urzadzen ma klawiatury sprzetowe ? Kilka ? Czemu nagle producenci wypuszczala urzadzenia z tylko klawiaturami ekranowymi ? (samsung, LG) ...

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #56 dnia: Kwiecień 06, 2008, 12:57:48 »
Jak to sie nie robi? a o klawiaturach optimus slyszales ?

Klawiatura Optimus ma zwykłe przyciski, tyle że każdy z nich jest miniaturowym ekranem LCD, co pozwala wyświetlać na klawiszach dowolne piktogramy.
Ale każdy guzik chodzi jak w zwykłej klawiaturze, co zresztą widać na zdjęciach na stronie producenta:

http://www.artlebedev.com/everything/optimus/

Napisane: Kwiecień 06, 2008, 12:56:16
Czemu nagle producenci wypuszczala urzadzenia z tylko klawiaturami ekranowymi ? (samsung, LG) ...

Bo taka moda...
A czemu teraz wszyscy wiążą szaliki w identyczny sposób, a dziewczyny chodzą w identycznie powycieranych fabrycznie jeansach?
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #57 dnia: Kwiecień 06, 2008, 13:40:49 »
Jak to sie nie robi? a o klawiaturach optimus slyszales ?

Klawiatura Optimus ma zwykłe przyciski, tyle że każdy z nich jest miniaturowym ekranem LCD, co pozwala wyświetlać na klawiszach dowolne piktogramy.
Ale każdy guzik chodzi jak w zwykłej klawiaturze, co zresztą widać na zdjęciach na stronie producenta:
http://www.artlebedev.com/everything/optimus/

Ta tak, ale mialem na mysli tactus a nie maximus ...

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #58 dnia: Kwiecień 06, 2008, 15:34:16 »
Ta tak, ale mialem na mysli tactus a nie maximus ...

Tactus nie istnieje nigdzie poza "koncepcją", więc trochę za wcześnie by mówić o jakiejkolwiek produkcji.
Nie wspominając już o tym, jak taka klawiatura zostanie przyjęta przez rynek - zwróć uwagę, że brak fizycznego wyróżnienia klawiszy oraz ich "skoku" przy naciśnięciu praktycznie uniemożliwia pisanie bezwzrokowe. A to oznacza, że np. dla mnie jest ona bezużyteczna

Co do samego problemu klawiatury ekranowej w urządzeniu przenośnym, to mam podobne zdanie jak Serek.
Nie wątpię, że klawiatura w iPhone jest wygodna (z grubsza jest to zresztą podobne rozwiązanie do tego, które od lat stosuje np. TomTom), jednak mimo to, zwykłej klawiatury nie zastąpi. A w wielu przypadkach skuteczniejsze jest pisanie odręczne, czyli... rysik :"P
Przynajmniej w moim przypadku Graffiti sprawdza się wyśmienicie.

Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #59 dnia: Kwiecień 06, 2008, 17:08:11 »
kwieto: Moze masz i racje, jednakze nie chodzilo o to czy jest lepsza czy gorsza, tylko o kontekst, ze jest to wada iPhone, ze nie ma sprzetowej klawiatury. To tak samo jakby bylo to wada wiekszosci PPC na rynku.