[WYDZIELONY] iPhone vs. Kaiser

• 75 Odpowiedzi
  • 7763 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
[WYDZIELONY] iPhone vs. Kaiser
« dnia: Marzec 29, 2008, 10:07:46 »
szybko to jest na iphone w wm nigdy tak nie bedzie
bartgee dobrze napisal wystarczy poczytac o mio lub etenach lub hp i td.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2008, 11:21:41 wysłana przez OleYek »
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline d112

• **
  • 132
Odp: Wybór Tytn II vs Tytn ? Czy Kaiser będzie w końcu poprawiony?
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 29, 2008, 18:36:08 »
wm jest szybki ja mam 6.1 orginalny htc normalne aplikacje skype , automapa itp . Śmiga az miło.Iphone nigdy nie dorowna wm pod wzgledem funkcjonalnosci bo szybkosc jest zblizona

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 29, 2008, 18:38:45 »
wm jest szybki ja mam 6.1 orginalny htc normalne aplikacje skype , automapa itp . Śmiga az miło.Iphone nigdy nie dorowna wm pod wzgledem funkcjonalnosci bo szybkosc jest zblizona

LOL... Miales kiedys iPhone w reku? Predkosc zbilzona... dobre ...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline d112

• **
  • 132
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 29, 2008, 19:04:29 »
lol jak masz zawalony system to ci przymula ja mam prawie czysty , tak mialem iphona kumpel mi pokazał , bo zastanawialem sie co wybrac htc czy iphone

*

Offline serek

• 474
  • Sprzęt: SG Note + EEE 1215N
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 29, 2008, 21:53:04 »
Ja tam nawet na własne oczy nie widziałem Iphone, ale wg mnie mimo wszystko nigdy nie pobije telefonów z WM pod dwoma względami- funkcjonalności jako PDA oraz otwartości platformy.
MDA III->SPV M3000->Dell Axim x50v->SE P990i->O2 Exec->HTC Kaiser->HTC Diamond->HTC Leo->Samsung Galaxy Note

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 29, 2008, 22:48:16 »
lol jak masz zawalony system to ci przymula ja mam prawie czysty , tak mialem iphona kumpel mi pokazał , bo zastanawialem sie co wybrac htc czy iphone

Oczywiscie, bo procesor 400MHz (Kaiser) i 600MHz (iPhone) to faktyczie Kiaser jest szybszy... ROTFL!

Ja tam nawet na własne oczy nie widziałem Iphone, ale wg mnie mimo wszystko nigdy nie pobije telefonów z WM pod dwoma względami- funkcjonalności jako PDA oraz otwartości platformy.

Zdefiniuj funkcjonalnosc, zdefiniuj otwartosc platformy...

*

Offline bartgee

• 706
  • Sprzęt: dawniej ETEN M700/ obecnie HTC TyTNII Kaiser + SDHC 4GB SanDisk
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 29, 2008, 23:27:00 »

Windows i otwartosc platformy? :D
HTC TYTNII KAISER WM 6.1 PROFESSIONAL WWE
ROM: PDACorner Ultimate X V6 WWE
RADIO: 1.70.19.09, PROTOCOL: 25.83.40.02H

*

Offline medive

• 1323
  • Sprzęt: HTC Desire, ASUS S96S
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 29, 2008, 23:31:31 »
"windows i otwartość" to brzmi jakby ktoś nieznał koncernu Microsoft :P

*

Offline bartgee

• 706
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 30, 2008, 00:24:26 »
"windows i otwartość" to brzmi jakby ktoś nieznał koncernu Microsoft :P

tez sie z tego niezle usmialem :D

*

Offline d112

• **
  • 132
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 30, 2008, 00:27:44 »
nie powiedziałem ze kaiser jest szybszy tylko , ze jak widzialem iphona i kaiserka to predkosc zblizona

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 30, 2008, 10:29:21 »
nie powiedziałem ze kaiser jest szybszy tylko , ze jak widzialem iphona i kaiserka to predkosc zblizona

To malo widziales :) Szybkosc dzialania jest zupelnie inna... 

przyklad: pelna strone wp.pl ze wszystkimi obrazkami iPhone otwiera w 7 sekund, kaiser w ... tylko 47 sekund, bardzo zblizone ...

*

Offline d112

• **
  • 132
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 30, 2008, 10:48:26 »
no to zeczywiscie , po necie nie serfowalem na iphone

*

Offline gothiclee

• *
  • 90
    • http//www.wp.pl
  • Sprzęt: Tymczasowo brak :(
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 30, 2008, 20:38:08 »
No iPhone jest znacznie szybszy trzeba przyznać. Ale 47 sek to troche dużo. Mi pełną stronę wp.pl otwiera w 14 sek po WiFi na oryginalnym romie ERY.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 30, 2008, 22:00:40 »
No iPhone jest znacznie szybszy trzeba przyznać. Ale 47 sek to troche dużo. Mi pełną stronę wp.pl otwiera w 14 sek po WiFi na oryginalnym romie ERY.

Od momentu wcisniecia klawisza enter do zakonczenia renderowania grafiki ?

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 30, 2008, 22:18:40 »
aple naprawde pieknie smiga, ale nie da sie ukryc ze jest to system ograniczony. mialem chec go nawet kupic. nawet nie chce mis ie pisac czego nie potrafi... u mnie podstawa brak nawigacji, umts i qwerty.
ale szybkosc aple wystarczy zerknac przy odtwarzaniu filmow
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 31, 2008, 01:20:09 »
mialem iphona przez pare dni. znajoma zablokowala i trzeba bylo odblokowac i sciagnac simlocka. sprawa o wiele prostsza niz w przypadku kaisera ale nie o tym mialem pisac. filmiki smiaja az milo, tak samo menu, wszystko dziala plynnie bez zgrzytow i przyciec. przegladanie www rewelacyjnie, szczegolnie scroolowanie stron w poziomie i pionie co na kaiserze jest porazka przynajmnie w oprze dziala to hmmm srednio plynnie.
jakby kaiser mial tak aplynnosc jak iphon to bylby nadzwyczaj rewelacyjnym urzadzeniem.

*

Offline Pinnhead

• **
  • 133
  • Sprzęt: Moto Flipout
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 31, 2008, 08:53:46 »
U mnie na NetFroncie z obsługą JAVA i w trybie Full Browsing, www.wp.pl odpala się w jedyne 57 sek. po WiFi z prędkością 1Mb/s  :E :O :| (w każdym razie skrypty sporo spowalniają ładowanie strony)

Za to płynność scrollowania jest znacznie większa niż w Operze
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2008, 08:55:31 wysłana przez Pinnhead »
Ipsa sua melior fama

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 31, 2008, 09:36:22 »
mialem iphona przez pare dni. znajoma zablokowala i trzeba bylo odblokowac i sciagnac simlocka. sprawa o wiele prostsza niz w przypadku kaisera ale nie o tym mialem pisac. filmiki smiaja az milo, tak samo menu, wszystko dziala plynnie bez zgrzytow i przyciec. przegladanie www rewelacyjnie, szczegolnie scroolowanie stron w poziomie i pionie co na kaiserze jest porazka przynajmnie w oprze dziala to hmmm srednio plynnie.
jakby kaiser mial tak aplynnosc jak iphon to bylby nadzwyczaj rewelacyjnym urzadzeniem.
ale z drugiej strony APLE to wielka blokada i jeden wielki crack co do odblokowania to nie pisz ze jest latwiejsze jak na htc bo wystarczy przeczytac turotial OleYka. co do pradkosci to sie zgadzam ale reszta to naprawde jeden wielki PROBLEM instalery itd... tez mam aple w domu i nawet myslalem zeby go kupic

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 31, 2008, 09:44:59 »
ale z drugiej strony APLE to wielka blokada i jeden wielki crack co do odblokowania to nie pisz ze jest latwiejsze jak na htc bo wystarczy przeczytac turotial OleYka.

No wystarczy przeczytac, jak masz kuponego iPhone ze sklepu w tej chwili odblokowanie zajmuje ... 4 minuty. podlaczasz pod komputer, uruchamiasz ziphone wciskasz przycisk na nim i po 4 minutach masz odblokowanego iPhone.  :P

« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 31, 2008, 10:37:30 »
ale z drugiej strony APLE to wielka blokada i jeden wielki crack co do odblokowania to nie pisz ze jest latwiejsze jak na htc bo wystarczy przeczytac turotial OleYka.

No wystarczy przeczytac, jak masz kuponego iPhone ze sklepu w tej chwili odblokowanie zajmuje ... 4 minuty. podlaczasz pod komputer, uruchamiasz ziphone wciskasz przycisk na nim i po 4 minutach masz odblokowanego iPhone.  :P

ja akurat bawilem sie troszke dluzej bo trzeba bylo wgrac virginazera, pozniej odblokowac i sciagnac simlocka, ale generalnie duzo szybciej mi z nim poszlo niz w przypadku kaisera, bo tam nie napotkalem tylu problemow co tutaj. w kaiserze robilem wg instrukcji z xda i bylo troche bledow pomimo postepowania krok po kroku ale sie udalo. szkoda ze iphone nie ma wlasnie umts i navi i klawiatury qwerty bo wtedy bylby naprawde wart uwagi.

wracajac do kaisera to muli sie strasznie, szczegolnie widoczne to jest podczas pisania na gg. wczoraj jechalem pociagiem, odpalilem sobie mp3 i mobilegg. ja konczylem pisac zdanie a na ekranie bylo dopiero w polowie i sie literki pojawialy. nie dzialo sie tak non stop ale czesto. a moze to ja za szybko pisze poprostu :P

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 31, 2008, 10:49:26 »
ja akurat bawilem sie troszke dluzej bo trzeba bylo wgrac virginazera, pozniej odblokowac i sciagnac simlocka, ale generalnie duzo szybciej mi z nim poszlo niz w przypadku kaisera, bo tam nie napotkalem tylu problemow co tutaj. w kaiserze robilem wg instrukcji z xda i bylo troche bledow pomimo postepowania krok po kroku ale sie udalo. szkoda ze iphone nie ma wlasnie umts i navi i klawiatury qwerty bo wtedy bylby naprawde wart uwagi.

Nieraz trzeba grzebac, ale w przypadku PPC jest tak samo, jak cos pojdzie nie tak :)

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 31, 2008, 11:15:55 »
ale jak wyjdzie z umts to ja biore kupie osobna nawi i bedzie wszystko co mi potrzeba

*

Offline serek

• 474
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 31, 2008, 20:05:07 »
WM a otwartość platformy? Jak najbardziej. Napisz program na Iphona bez środowiska uruchomieniowego. Powodzenia. Zobaczymy kto wtedy będzie się śmiał. Obstawiam bartgee, że nigdy nic nie pisałeś na mobilne platformy a Twoja wypowiedź bazuje tylko na popularnych opiniach dot. softu MS.
Nie mówię, że WM to jest specjalnie otwartą platformą, ale na pewno bardziej niż Iphone.
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2008, 20:08:28 wysłana przez serek »
MDA III->SPV M3000->Dell Axim x50v->SE P990i->O2 Exec->HTC Kaiser->HTC Diamond->HTC Leo->Samsung Galaxy Note

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 31, 2008, 20:17:37 »
WM a otwartość platformy? Jak najbardziej. Napisz program na Iphona bez środowiska uruchomieniowego. Powodzenia. Zobaczymy kto wtedy będzie się śmiał. Obstawiam bartgee, że nigdy nic nie pisałeś na mobilne platformy a Twoja wypowiedź bazuje tylko na popularnych opiniach dot. softu MS.
Nie mówię, że WM to jest specjalnie otwartą platformą, ale na pewno bardziej niż Iphone.

To w takim razie do czego sluzy SDK i emulatory iPhone ktore sa w SDK?

*

Offline serek

• 474
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 31, 2008, 22:49:52 »
Poczytaj o tym SDK, a się dowiesz. Za samo wgranie przez siebie stworzonego programu musisz zapłacić 99$... super.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 31, 2008, 22:56:46 »
Poczytaj o tym SDK, a się dowiesz. Za samo wgranie przez siebie stworzonego programu musisz zapłacić 99$... super.

No wybacz, za darmo tego nie udostepniasz... do tego zapomniales o czyms takim jak $100 000 000 iFund ...

*

Offline bartgee

• 706
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 01, 2008, 10:50:48 »

Otwartosc platformy dla WM 6 lub 6.1? :D
darmowe MS Visual Studio 2008 Express nie daje mozliwosci tworzenia softu dla urzadzen mobilnych.
najtansze MS Visual Studio 2008 Standard za 1000 zł tez nie.
dopiero w wersji MS Visual Studio 2008 Professional mozesz tworzyc aplikacje dla urzadzen mobilnych,
ale za te "otwartosc platformy" musisz zaplacic 2740 zł....

*

Offline serek

• 474
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 01, 2008, 14:08:48 »
Wystarczy już visual studio 2005, który o ile się orientuje był/jest dostępny darmowo w wersji express bądź beta. Oczywiście z obsługą WM. Do tego jeszcze masz J2ME.
Pamiętaj, że ja nie mówię, że to jest otwarta platforma. Jest natiomiast na pewno bardziej otwarta niż  iPhone. Czy to aż tak trudno zrozumieć?
Może to się zmieni z czasem, ale biorąc pod uwagę, że SDK dla iPhone wyszedł w zeszłym miesiącu, a do WM był już zanim zaczęli myśleć w Apple o iPhonie. Póki co iPhone to tylko bardzo dobry, multimedialny telefon. Do zastąpienia PDA jeszcze mu jednak daleko.
EDIT:
Wypadało by dodać, że iPhone ma tylko EGDE i nie obsługuje A2DP oraz OBEX co jak dla mnie całkowicie go przekreśla jako konkurenta dla Kaisera- to po prostu całkiem inna klasa telefonu.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2008, 14:17:38 wysłana przez serek »

*

Offline bartgee

• 706
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 01, 2008, 18:07:22 »
Wystarczy już visual studio 2005, który o ile się orientuje był/jest dostępny darmowo w wersji express bądź beta. Oczywiście z obsługą WM. Do tego jeszcze masz J2ME.
Pamiętaj, że ja nie mówię, że to jest otwarta platforma. Jest natiomiast na pewno bardziej otwarta niż  iPhone. Czy to aż tak trudno zrozumieć?
Może to się zmieni z czasem, ale biorąc pod uwagę, że SDK dla iPhone wyszedł w zeszłym miesiącu, a do WM był już zanim zaczęli myśleć w Apple o iPhonie. Póki co iPhone to tylko bardzo dobry, multimedialny telefon. Do zastąpienia PDA jeszcze mu jednak daleko.
EDIT:
Wypadało by dodać, że iPhone ma tylko EGDE i nie obsługuje A2DP oraz OBEX co jak dla mnie całkowicie go przekreśla jako konkurenta dla Kaisera- to po prostu całkiem inna klasa telefonu.

wciaz sie nie zgadzam, ze jest otwarta - nawet czesciowo - bo nie jest. :). Wersje Express nie maja mozliwosci tworzenia aplikacji dla urzadzen mobilnych.
Chcesz pisac programy poslugujac sie srodowiskiem deweloperskim w wersji beta?
Gdybys za PDA z Linuksem na pokladzie musial zaplacic taka sama cene jak za Windowsa, do tego dostalbys pakiet do tworzenia aplikacji za 2800 zl,
bo darmowy tez nie umozliwialby tworzenia aplikacji mobilnych, to wciaz pisalbys ze ten Linux jest bardziej otwarty niz Windows?

O otwartej platformie to mozesz poczytac tutaj: http://linuxnews.pl/wspolna-otwarta-platforma-dla-telefonow-komorkowych/
A o otwartym oprogramowaniu tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Otwarte_oprogramowanie

Wiec wciaz nie wiem, co rozumiesz poprzez pojecie otwartej czy jak teraz zmieniles zdanie, czesciowo otwartej platformy
i bardziej otwartej platformy niz iPhone.

A propos iPhone - kolega z pracy wlasnie kupil i musze powiedziec, ze naprawde niezly demon predkosci i kazde PDA z WM na pokladzie mozna schowac ze wstydu w kieszen. :)
Ekran dotykowy dziala wrecz idealnie - cala obsluga bardzo intuicyjna - faktycznie klawisze sa zbedne.

A moze Tobie chodzilo o dostepnosc roznych aplikacji, ktore mozna zainstalowac na iPhone? Nie jest ich tak duzo jak na WM, ale kolega pokazal mi rozne repozytoria, ktore mial
zdefiniowane - calkiem sporo softu tam bylo - rowniez tworzone przez spolecznosc iPhone'a. A moze o to, ze praktycznie nic w iPhone nie da sie zmodyfikowac?
Da sie, popatrz:

http://pdaclub.pl/view.php?news_id=13863

Tak czy siak, jak pisal medive - iPhone to smartphone a nie ppc. :)
Ja tam mojego Kaisera na iPhone'a bym nie zamienil. :)

proponuje jednak zakonczyc te dyskusje, bo zrobil sie calkowity offtopic.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2008, 18:23:41 wysłana przez bartgee »

*

Offline serek

• 474
« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 01, 2008, 20:46:23 »
Chyba jednak jest to trudne do zrozumienia. Proszę Cię, wskaż gdzie ja napisałem, że WM jest otwartą platformą. Wyraźnie napisałem, że jest bardziej otwarty w porównaniu do iPhone'a. Pisanie programów w środowisku deweloperskim w wersji beta? Jak najbardziej. Sądzisz, że to, że jest to wersja beta jest wystarczającym powodem, by z niego rezygnować i płacić 3000zł? Nie widzę problemu w używaniu SDK w wersji beta póki nie pisze się programów komercyjnych.
Może widzisz świat w czarno-białych barwach, ale dla mnie nie ma rzeczy absolutnych. Jeśli jedna platforma oferuje większą swobodę od innej pod kątem programowania, to nie widzę przeszkód by nazwać ją "bardziej otwartą".
Ja z kolei prosiłbym moda o wydzielenie wątku dot. dyskusji "iPhone vs WM" :]