Koniec licencji WM

• 18 Odpowiedzi
  • 4299 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

don.kamillo

Koniec licencji WM
« dnia: Grudzień 01, 2009, 08:09:44 »
Obudziłem się rano, chciałem sprawdzić godzinę na tośce, a tu zonk :( Na wyświetlaczu pojawił się jedynie napis, że moja lincencja wygasła, mam pobrać nową czy coś takiego  :-| Pomógł HR.
Używam ROMu Gothica w wersji 23052. I jest tak zawsze, jak przestawię datę na 1.12.2009 r.
Momentalnie wywala taki napis z licencją. Mogę coś z tym zrobić? To fajny ROM, z nowym GUI i na dodatek sporo ramu zostawiał wolnego. Chciałbym go używać, przynajmniej do czasu, aż virusotron dorobi porządnie ten 28003.
No i datę wolałbym mieć prawidłową..

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: Koniec licencji WM
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 01, 2009, 08:16:08 »
Nic nie zrobisz jak kucharz ustawił datę. Teraz musisz mu albo zapłacić albo zmienić ROM.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 01, 2009, 11:32:20 »
don.kamillo, nie tyle wygasła Ci licencja co skończył się okres próbny ( Expiration time )/wersji ewaluacyjna wszystkich romów opartych na WM 6.5 beta... Jest to zaszyte w pliku shell.exe...
Wystarczy podmienić ów plik na odpowiedni z witaminką i tyle. Niektórzy porządni "kucharze" sami już podmieniają ów pliczek, inni jak widać potrafią uprzykrzyć nie zdającym sobie sprawy z tego userom życie...

Pozdrawiam! :)

PS. dobrze by było poprawić news na głównej stronie PDAclub'u bo na powiedzmy serwis na poziomie taka wpadka nie wiedzy jest trochę nie na miejscu... ( chyba, ze chcą się podlizać M$ i zmniejszyć w ten sposób % ludzi używających nielicencjonowanych romów :P )
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2009, 11:37:14 wysłana przez Saint123 »

*

mst

« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2009, 12:08:09 wysłana przez mst »

*

don.kamillo

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 01, 2009, 12:40:33 »
O, rany... Aż taka afera z tego, że trafiłem na główną portalu? To chyba nic takiego?
Saint123, spokojnie, dam sobie radę. Z racji, że dzisiaj rano mnie to trafiło, zrobiłem HR i cofnąłem datę o tydzień, w domu zmienię ROM bez tego (albo jak mówisz, jakiś shell.exe).
A o nieoryginalnych ROMach już było dużo na pda, więc nie zabiorę głosu w tej kwestii.

*

Offline 12nala34

• 916
  • All I ask is a tall ship and star to steer her by.
    • smartphone HTC
  • Sprzęt: IBM & PalmOne
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 01, 2009, 14:25:05 »
Dobrze wiedzieć o takich numerach, ale jak sprawdzić, czy rom, który aktualnie używam też ma taka ukrytą niespodziankę?
--
Było: HTC Typhoon | HTC Wizard | Nec MobilePro 900c | HTC Universal | SE P990i | LG KS20 | Samsung GT-i5700
Teraz: IBM T60 | Sony Clie PEG-T425 | Palm m515 | Palm Tungsten T3 | FSC Loox 720 | Motorola Milestone

*

don.kamillo

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 01, 2009, 14:47:56 »
Powinieneś to widzieć przy wgrywaniu softu, albo przy Hard Resecie. Wyświetla się powiadomienie, że licencja czy tam coś wygasa z dniem jakimś tam.
U mnie było to 12/01/2009 i to zbagatelizowałem, myslałem, że jakiś bug, a 12 to dzień, nie miesiąc. Dopiero dzisiaj odkryłem znaczenie tej informacji  :-|

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
  • Sprzęt: g900 -> złomnia 2 ;)
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 01, 2009, 14:59:52 »
timebomb poszukaj go go usunac hex edytorem ;] bez shell.exe to pda niepocagnie za długo
NIE pomagam na PW, GG od tego jest forum!

*

don.kamillo

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 01, 2009, 15:08:46 »
No będę musiał coś z tym dziadem zrobić. virusotron, a ile RAMu wolnego jest w tej Twojej wersji 58002 ? Bo rozumiem, tam nie ma tego buga. A jakbym "przeszczepił" ten shell.exe od Ciebie? Działałby ten ?

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 01, 2009, 15:15:26 »
to zalezy co wgotujesz i jaki ustawisz PP. raz mi pokazało 65.47 (dostałem nie małego szkoku) ale to zalezy co wgotujesz i jaki pp

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 01, 2009, 15:27:01 »
każdy beta wypust ma bombę, też nowość...
Bombkę można załatać, ale zdecydowanie shell32.exe powinien być spatchowany, a nie podmieniony z innego buildu.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 01, 2009, 15:43:15 »
O, rany... Aż taka afera z tego, że trafiłem na główną portalu? To chyba nic takiego?
Jak dla mnie to żadna afera :) Żadnych pretensji tutaj nie można mieć do Ciebie, bo sam się kiedyś tam dawno temu uczyłem więc każdy w swoim czasie wszystkiego się dowie/nauczy.

Ów post scriptum było raczej skierowane do osoby, która pozwoliła sobie zamieścić to jako news na głównej bez uprzedniego zweryfikowania i dowiedzenia się czym to właściwie ta "niespodzianka" była spowodowana.
Po prostu nie lubię dezinformacji, która niestety w Polsce się szerzy masowo...

Przykładem może być LED TV ( co to do jasnej ciasnej ma być? ) Kowalski się nauczy, że jego tv to LED TV i zacznie siać propagandę, że to już nie jest LCD  :mrgreen:
Jak wejdzie na rynek technologia gdzie faktycznie diody RGB ( a może i jeszcze inne dla uzyskania lepszego odwzorowania kolorów ) zaczną wyświetlać obraz to nazwią to TrueLED?  :P

*

Offline Gothic

• 381
  • iPAQ h5550, iPAQ 214, Acer Liquid
  • Sprzęt: Acer Liquid A1
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 01, 2009, 17:34:18 »
Tworzac ROM nie podmienialem shell32.exe bo nie sadzilem, ze ktos moze korzystac z niego az tak dlugo :P

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 01, 2009, 21:35:43 »
zawsze mozna usunac timebomb ;] hex edytor i jazda ;]

*

don.kamillo

« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 01, 2009, 22:59:48 »
A mógłby mi ktoś powiedziec jak miałbym to zrobic? Nie bardzo wiem co i jak  ???

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
  • Sprzęt: XT610 CM7, HD2 NexusHD2 KK, n900
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 01, 2009, 23:12:16 »
A czy to wystepuje tylko w 6.5? jak nie to podaj sciezke do tego shella (ja w folderze windows mam tylko shell32.exe).
N900 - najlepszy sposób na nudę... Boxboxbox...
https://www.youtube.com/watch?v=MRil6iP4GXw

*

don.kamillo

« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 01, 2009, 23:43:33 »
To właśnie o to chodzi. shell32.exe. Bo innego też nie mam.

*

Offline Lilim

• **
  • 215
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 14, 2009, 21:56:16 »
Pozwolę sobie odgrzać temat, gdyż akurat wraz z Gothic-iem staramy się pozbyć TimeBomb z jego ROM-u (na razie bez fajerwerków). Swego czasu globalbus podesłał ten oto link odnośnie usuwania tegoż problemu, jednak wymieniony tam ciąg nie istnieje. Jakieś rady?

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 14, 2009, 23:24:37 »
sa dwa rozwiazania.....pierwsze i drugie
pierwsze to na sępa....sciagasz rom to tego samego urzadzenia (ew.podobnego) rozgotowujesz i szukasz pliczku i kopiujesz
drugi to masta blasta IDE Pro dekompilkujesz i szukasz czegos (czego to Ci nie powiem bo tego nierobiłem ale globalbus pomoze ;])